Copy
Bekijk deze mail in uw browser
Facebook
LinkedIn
Instagram

Nieuwsbrief maart 2022

Stadsherstel is verhuisd

Onze nieuwe thuisbasis is het iconische rijksmonument De Rode Olifant, ontworpen in de Art Deco-stijl en opgeleverd in 1924. Dit prachtig gerestaureerde gebouw past goed bij de doelstellingen van Stadsherstel Den Haag, namelijk de instandhouding van Haags erfgoed.

De Rode Olifant is gebouwd als kantoor voor The American Petroleum Company en is ontworpen door architecten J.H. Roos en W.F.Overeijnder. Het trotse gebouw 'Petrolea' moest hoger worden dan de concurrent Shell, vandaar de toren. 
 
Ons nieuwe adres:
Stadsherstel Den Haag en omgeving
Zuid Hollandlaan 7
2596 AL  Den Haag
www.stadshersteldenhaag.nl
E info@stadshersteldenhaag.nl
T 070 324 85 35

Cultuurhistorisch onderzoek Stadsherstel panden


Stadsherstel Den Haag is bezig om voor al haar panden cultuurhistorisch onderzoek uit te voeren. Het doel van een cultuurhistorische onderzoek is om meer inzicht te krijgen in de bouw- en bewonersgeschiedenis en historische waarden van een pand. De onderzoeksrapporten zijn een leidraad bij verbouwingen of restauraties. Deze inzichten dragen bij aan het op juiste wijze in stand houden van Haags Erfgoed. Zo zijn we nu bijvoorbeeld bezig voor de Prinsegracht 2 en Paviljoensgracht 133. 
Nieuwsgierig? Hou onze socials in de gaten om de ontwikkelingen te volgen, of neem contact met ons op via info@stadshersteldenhaag.nl

Ontdekking ontwerptekening 1884 bouwhistorisch onderzoek
Paviljoensgracht 133-133A

Tijdens het bouwhistorisch onderzoek is een gedetailleerde ontwerptekening uit 1884 van de winkelpui teruggevonden in het gemeentelijk archief. Deze tekening heeft Stadsherstel doen besluiten de winkelpui te herstellen met deze tekening als leidraad.

Aanbesteding
Voor de restauratie loopt momenteel de aanbesteding. Na gunning van het werk staat de start van de uitvoering gepland vanaf mei 2022. De definitieve oplevering wordt vastgesteld na gunning en is waarschijnlijk in augustus. De verhuur van dit pand hebben we al opgestart: geïnteresseerden voor zowel de woning als de bedrijfsruimte kunnen contact met ons opnemen via info@stadshersteldenhaag.nl.
Historie 
De Paviljoensgracht 133-133A ligt aan de rand van het oude centrum van Den Haag. De gracht had oorspronkelijk een natuurlijk verloop, vanaf 1614 heeft de gracht als onderdeel van de Haagse grachtengordel een recht verloop. De gracht is waarschijnlijk vernoemd naar het tuinpaviljoen van Philip Doublet. Deze familie had de grond tussen de Zuidwal en de huidige Doubletstraat in bezit. Op de stadsplattegronden gemaakt tussen 1681 en 1683 door C. Elandts is voor het eerst sprake van bebouwing. De kadastertekening uit 1830 geeft meer zekerheid over de aanwezigheid van de bebouwing. 

Bouwhistorisch onderzoek & restauratie
Uit het bouwhistorisch onderzoek en het metselwerk zoals op deze foto zichtbaar is gebleken dat het pand ouder is dan 1884. Op basis van het gevonden beeldmateriaal en andere bronnen kan niet met zekerheid worden vastgesteld hoe de bovenkant van de gevel er oorspronkelijk uit zag. Vanuit restauratiefilosofische overwegingen kiest Stadsherstel er daarom voor de winkelpui te herstellen op basis van de gevonden tekening en het pleisterwerk te herstellen waarbij de korfbogen in het zicht worden gelaten. Door deze 17e -eeuwse bouwlaag zichtbaar te houden, leggen we de relatie met de ouderdom van deze gracht en het Spinozahuis aan de overzijde. Het bestaande metselwerk wordt gestabiliseerd. De vensters worden uitgevoerd als T-venster met schuifraam en bovenlicht, zoals terug te zien op de vroegste foto’s die dateren van omstreeks 1900. Door deze keuze is straks goed te zien dat het pand meerdere bouwlagen heeft gehad in de geschiedenis, conserveren we optimaal authentiek materiaal en houden we de mogelijkheid open om het pand verder te reconstrueren naar haar oorspronkelijke verschijningsvorm indien in de toekomst nieuwe duidelijke bronnen gevonden worden. We zijn trots op dit pand als goed voorbeeld van leesbare gelaagdheid van bouwsporen vanaf 1681 tot heden.  

Restaurant Harpoon aan de Oude Molstraat 


Onlangs is het nieuwe restaurant Harpoon in de Oude Molstraat geopend. Wij spraken eigenaar en horecaondernemer Jeroen Kuiper over het restaurant en de relatie tot het historische pand.

Je bent al eigenaar van het strandpaviljoen ‘De Staat’. Onlangs is je nieuwe restaurant Harpoon in het Haagse Hofkwartier geopend. Hoe vind je het om gevestigd te zijn in de Oude Molstraat, het historische centrum van Den Haag?
Harpoon is gevestigd in het Hofkwartier, wat een geweldige buurt is. Het is het historische centrum van Den Haag en dat merk je als je er doorheen wandelt. Het zijn fantastische historische en vaak monumentale panden. Toen ik de kans kreeg om hier een horecazaak te beginnen wist ik dat ik deze mogelijkheid moest aanpakken. Toen ik het pand zag ging mijn hart gelijk sneller kloppen. Er zat veel historie in zoals de middeleeuwse vloer, kelder, put en de pomp van de Haagse beek. Wij vonden het belangrijk om tijdens de verbouwing veel van de monumentale details te herstellen en terug laten komen in het interieur. Een goed voorbeeld hiervan is de kelder, deze is nu omgetoverd tot een prachtige wijnkelder.
 
In de omgeving is steeds meer bedrijvigheid en wij zijn ontzettend enthousiast dat wij hieraan kunnen bijdragen. Ik heb goede contacten met de horecazaken in de buurt, mede omdat ik er zelf vaak kwam. Hoewel er in de omgeving al een aantal goede restaurants is, miste er nog een goed visrestaurant. Op deze manier dragen wij bij aan de ontwikkeling van het gebied.

Kun je wat meer vertellen over het restaurant?

Restaurant Harpoon is een laagdrempelig restaurant waar iedereen welkom is. De focus ligt op vis, wij serveren dagverse en Nederlandse producten o.a. lokale vis uit de Noordzee. Wij vinden goede kwaliteit en kennis van producten belangrijk om deze reden werken wij met echte professionals, zij ademen hun passie! Het concept is shared dining, wij vinden het leuk als de gasten verschillende kleine gerechten met elkaar delen en zo alles kunnen proeven. Je kan ook  aan de bar borrelen met een hapje en een drankje.

Tot slot: hoe kunnen mensen Harpoon bereiken?
Je kan altijd even langs lopen en naar binnen komen. Maandag en dinsdag zijn we dicht, maar de andere dagen kan je gewoon binnenstappen. Kom een hapje en drankje doen aan de bar of heerlijk dineren. Wij zijn telefonisch bereikbaar voor reserveringen of neem een kijkje op de website.

Volg Stadsherstel online!

BEZOEK DE WEBSITE
Facebook
LinkedIn
Instagram
Copyright © 2017 Stadsherstel Den Haag, Alle rechten voorbehouden

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u in het verleden interesse heeft getoond in Stadsherstel Den Haag.
Als u onze nieuwsbrieven niet langer wenst te ontvangen, dan kunt u zich  
hier afmelden.