Copy

Mis European Fortress Day niet op 8 september!Het fort van Oelegem in de Antwerpse Voorkempen is het laatst gebouwde en belangrijkste fort uit de buitenste fortengordel rond Antwerpen. Het werd net voor de Eerste Wereldoorlog opgetrokken, het beschikte over diverse kanonnentorens en het kostte de belastingbetalers van toen omgerekend 18 miljoen euro.
 
Aan de zogenaamde Slag om Antwerpen (september - oktober 1914) nam het maar een week deel en het kwam redelijk ongerept uit de oorlog.
 
Na de Tweede Wereldoorlog werd dat dure gebouwencomplex aan verval prijsgegeven en geleidelijk ontstond er een situatie die vleermuizen zoeken voor hun winterslaap: duisternis, 100% vochtigheid en een grottemperatuur.
 
Die situatie bewoog de jongerenvereniging voor natuur en milieu Natuur 2000 ertoe om het fort anno 1984 terwille van de vleermuizen in beheer te nemen.
 
Tijdens de overwinteringsperiode (oktober-april) worden de fortgebouwen aan de vleermuizen gelaten. Door een aangepast beheer groeide Fort Oelegem op 35 jaar uit tot de belangrijkste vleermuizenoverwinteringsplek van Vlaanderen. Begin dit jaar werd het Vlaams vleermuizenrecord verbroken: men  telde 1481 vleermuizen! In mei-september verlaten de vliegende insecteneters het fort en in die periode gebruikt Natuur 2000 het monument en de omgevende natuur voor cultuur- en natuureducatie. Jaarlijks bezoeken honderden geïnteresseerden (jong en oud) het fort onder leiding van verschillende enthousiaste en deskundige gidsen.
 
De gidsen van Fort Oelegem hebben dus een boeiend verhaal te vertellen over het monument zelf én zijn 'bewoners', de vleermuizen. Dit willen ze graag doen op de komende European Fortress Day op zondag 8 september.
 
Op die dag worden in een tiental Europese landen, van Finland tot Malta, tal van forten voor bezoek opengesteld: ook Fort Oelegem dus en nog enkele andere Antwerpse forten. Dit jaar wordt de tweede editie van het event georganiseerd door o.a. EFFORTS Europe.

PRAKTISCH

De bezoekers worden bij de fortpoort aan de Goorstraat (z/n) te Oelegem (Ranst) verwacht om 11u00, 14u00 en 15u30 voor een rondleiding van ongeveer 90 minuten. Nadien kan men desgewenst het fortterrein nog verder verkennen op eigen houtje.
 
Meer info & inschrijven kan via mail op info@fortoelegem.be of telefonisch via 0475/29 04 87.
 
De inkomprijs bedraagt slechts 5 EUR per persoon voor volwassenen. Het tarief voor <12 jaar en >65 jaar bedraagt 4 EUR per persoon.
 
We raden aan om waterdicht schoeisel en warme kledij te dragen alsook een goede zaklamp mee te brengen.
 

Copyright © 2019 - Werkgroep Fort Oelegem, Alle rechten voorbehouden.

Werkgroep Fort Oelegem
p/a Kasteel Vrieselhof
Schildesteenweg 99
2520 OELEGEM (RANST)

Wijzig je voorkeuren of schrijf uit op onze mailinglist
Vind ons leuk op Facebook
     
     


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Werkgroep Fort Oelegem · p/a Kasteel Vrieselhof · Schildesteenweg 99 · Oelegem 2520 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp