Copy

Nieuwsbrief Zomer 2019

     

Op naar de eerste vleermuizen-infoavond!

Ondertussen is het nieuwe bezoekseizoen volop aan de gang.

Bij de opendeurdag op zo. 28/4 vanaf 11u00
hadden we ondanks het regenweer toch 235 geïnteresseerde
bezoekers. De gidsen van dienst waren
Jorne, Glenn, Guy, Peter en de conservator. De dag en het weekend voordien was er nog heel wat opruimwerk aan voorafgegaan, o.m. het dichten van de ‘put’ in de zuidelijke hoofdgang en het betonneren van de trap naast de zuidelijke 15cm-kanontoren.

Op zo. 19 mei vanaf 13u00 was er een open moment verwijzend naar de jarenlang succesrijke fortengordelfietsdagen die het nieuwe provinciebestuur niet meer ondersteunt. Omwille van het slechte weer waren er slechts 73 bezoekers te tellen. De coördinatie gebeurde door Glenn.

Zo. 26 mei vanaf 13u00: zoals de Fietsnamiddag onze voortzetting is van de jarenlang succesrijke provinciale fortenfietsdag is de parknamiddag onze voortzetting van de parkdag van het Agentschap Natuur en Bos. Beide initiatieven werden door genoemde instanties gestopt en daarbij viel ook de communicatie erover op een lager peil. Het was op 26 mei bovendien verkiezingszondag. Niettemin toch een 50-tal geïnteresseerden voor korte rondleidingen door Jorne, Guy en conservator.

We kijken ernaar uit om jullie a.s. zaterdag 29 juni te mogen ontvangen voor onze eerste vleermuizen-infoavond van het seizoen! Onze vrijwilliger en vleermuizenkenner Kevin zorgde alvast voor een update en uitbreiding van de vleermuizen-presentatie. Verwacht je aan een ludieke inleiding en leerrijke afsluiter!
Afspraak op de brug vanaf 21u00. Inschrijven kan nog steeds via info@fortoelegem.be of 0475/29 04 87.

Allen welkom!

Fort Oelegem op Instagram!
 Sinds half mei kan je ons volgen op Instagram: www.instagram.com/FortOelegem.
Hiermee willen we onze social media strategie nog meer optimaliseren. 
Ondertussen hebben we meer dan 80 volgers. Volg jij ons ook?

Help Fort Oelegem met online aankopen...Warme oproep om in het vervolg vooraleer jullie een online aankoop doen (bv. via Booking.com, Bol.com, Coolblue, Takeaway.com, Mediamarkt.be, Fun.be, ... het geldt op bijna alle webshops) eerst via deze link willen passeren www.trooper.be/fortoelegem. Daar staat de volledige uitleg op. 

We krijgen dan als vereniging een klein % op de totale aankoopprijs. Belangrijk om te weten is het dat er voor de online shopper zelf geen extra kosten aan verbonden zijn. Trooper krijgt een % als doorverwijzende site en ook de vereniging krijgt een deel op deze commissie. Leuk om extra inkomsten te genereren voor het Fort zonder dat het voor de 'shoppers' iets extra kost!

Vraag en antwoord

DE VRAAG 
Hoe hoog vliegen vleermuizen?

HET ANTWOORD
De meeste foeragerende dieren vliegen van 0 tot 30 m hoog, maar de rosse vleermuis durft daar over gaan, bv. als ze boven de boomkruinen in het Zoniënwoud vliegt. Migrerende dieren zoals diezelfde rosse vleermuis en de ruige dwergvleermuis zoeken op weg naar bv. de Baltische Staten gunstige luchtstromen waarop ze kunnen meeliften en dan zit je een heel pak hoger...

In elke nieuwsbrief behandelen we één vraag. Stuur gerust een mail naar info@fortoelegem.be en wie weet zie je het antwoord op je vraag in de volgende editie van deze nieuwsbrief verschijnen!

Boekentip

RSPB Spotlight: Bats
Door Nancy Jennings.
Uitg. Bloomsbury Wildlife,
Londen, 2018: 128 blz, 200 kleurenfoto's.
Prijs £ 9.99 (ongeveer € 11)
ISBN 97 8147 295 00 55.

Wie Engels verstaat krijgt met deze publicatie voor 10 pond sterling een mooi en informatief, voor iedereen toegankelijk werkje en een leesbaar verhaal over zowat alles wat er vandaag te weten valt over vleermuizen!

Vertrekkend van 60-70 miljoen jaren evolutie en de nu ca.1400 bekende soorten, ingedeeld in Yinpterochiroptera (met o.m. bij de Pteropodidae de vliegende honden en de hoefijzerneuzen) en Yangochiroptera (met de 14 andere Chiropterafamilies) komen aan bod hun aanpassingen, hun levenswijzen en gedrag, de voeding, hun verhouding tot de mensen (Bats and people, Bats in culture), de verspreiding over de wereld. 

Verder ook enkele "practische" hoofdstukjes over het identificeren en detecteren (bat detectors). Met behulp van de 17 bladzijden daarover in dit boekje alleen gaat dat wel niet zo meevallen, op dit punt zet "Bats" eerder aan tot het verwerven van meer kennis , tot het volgen van cursussen en dgl.

P.S. Inzake Nederlandstalige populair-wetenschappelijke boeken over vleermuizen moeten wij het nog altijd stellen met het al wat verouderde "Vleermuizen" door Aldo Voute en Chris Smeenk, in 1991 uitgegeven door Waanders Uitgevers, Zwolle: kost tweedehands ca. 10 €.

Unieke blik op het Vrieselhof

Altijd gedroomd om zelf te kunnen vliegen als een vogel in de wind? We dromen mee aan de hand van deze beelden gemaakt met een drone in opdracht van de provincie Antwerpen. 
Je krijgt een unieke blik op het provinciaal domein Vrieselhof, thuisbasis van het WGFO-secretariaat én onze vrienden van Regionaal Landschap de Voorkempen.

Oproep vrijwilligers!

De Werkgroep Fort Oelegem (WGFO) van Natuur 2000 wil dat blijven doen in de toekomst, maar het betekent ook dat er continu moet uitgekeken worden naar nieuwe, enthousiaste vrijwilligers. Daarom doen Natuur 2000 en de WGFO een speciale oproep tot andere forten- en natuurfreaks die evengoed wat van hun tijd in het fort en in de omringende natuur willen steken: zie je het zitten om je mee in te  zetten voor het onderhoud van het fortcomplex, voor het rondgidsen van bezoekers, voor het mee in de gaten houden van bijna 1500 overwinterende natuurwondertjes? Contacteer ons of kom naar onzeopendeurdag en spreek Julius (conservator), Jorne (co-conservator) of Glenn (co-conservator) aan! Meer info: info@fortoelegem.be, 0475 29 04 87 of www.vrijwilligerswerk.be.

Interessante websites


Naast deze nieuwsbrief bestaan ook de websites www.natuur2000.be
www.nieuwsbriefnatuur2000.be en 
www.fortoelegem.be  die nieuws over Fort Oelegem en over de vleermuizen verzamelen.

     

PROGRAMMA 2019

Zaterdag 29 juni
Vleermuizeninfoavond
Zondag 14 juli
Open Zomernamiddag

Zaterdag 24 augustus
Vleermuizeninfoavond
(International Bat Night)

Zondag 8 september
Monumentdag
(European Fortress Day)

Zaterdag 14 september
Vleermuizeninfoavond

Vind ons leuk op Facebook
Copyright © 2019 - Werkgroep Fort Oelegem, Alle rechten voorbehouden.

Werkgroep Fort Oelegem
p/a Kasteel Vrieselhof
Schildesteenweg 99
2520 OELEGEM (RANST)

Wijzig je voorkeuren of schrijf uit op onze mailinglist

 


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Werkgroep Fort Oelegem · p/a Kasteel Vrieselhof · Schildesteenweg 99 · Oelegem 2520 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp