Copy

Nieuwsbrief Lente 2017

     

Gloednieuwe communicatiestrategie!

Fort Oelegem is eigentijds en hip en doet ook aan 'branding'. Vandaar dat we stilletjes aan een nieuwe huisstijl zullen introduceren. Zo heeft u ongetwijfeld het nieuwe logo van Fort Oelegem bovenaan deze nieuwsbrief reeds opgemerkt? Dat is maar een schakel in onze nieuwe communicatiestrategie! Vanaf nu zullen we jullie via deze nieuwsbrief minstens 4 x per jaar op de hoogte houden van de actualiteit rond ons prachtige fort en het harde werk van de Werkgroep Fort Oelegem die zich permanent inzet voor ons uniek monument. Via onze Facebook-pagina kan je eveneens het reilen en zeilen op de voet volgen. Ken je vrienden/familie die, net als jullie, op de hoogte wensen te blijven van onze nieuwtjes? Stuur dan zeker een mail naar info@fortoelegem.be met als onderwerp 'Inschrijving nieuwsbrief'. We verwelkomen hen graag als gratis abonnee.

Nieuw Vlaams vleerrecord!

Zie ook www.nieuwsbriefnatuur2000.be, rubriek 'Nieuws Fort Oelegem'

De januaritelling in Fort Oelegem gaf 1330 vleermuizen, een nieuw Vlaams overwinteringsrecord…

Geteld werden o.m. 384 Watervleermuizen, 128 Baardvleermuizen, 607 Franjestaarten (!), 118 Ingekorven vleermuizen, 15 Gewone grootoorvleermuizen, 27 Gewone dwergvleermuizen. Wie meer info wil kan de soorten-verspreidingskaartjes opvragen.

Cursus vleermuisvangen 
Vleermuiskasten Dijkgatbos Wieringermeer 15 t/m 17 september 2017


In het lange weekeind van 15 t/m 17 september 2017 organiseert Vleermuisvangen.nl in samenwerking met de Vleermuiswerkgroep Noord Holland en de Veldwerkgroep van de Zoogdiervereniging een cursus vleermuisvangen en hanteren. Deze cursus is gericht op de beginnende en gevorderde vleermuiswerkers, die meer kennis willen vergaren hoe vleermuizen te hanteren, vangen en uit kasten te halen. Door middel van presentaties, droog oefenen, veldwerk in de avond (mistnetten) en overdag (kasten) willen we de deelnemers de diverse aspecten van vleermuisonderzoek laten ervaren.

Ze hopen tijdens deze cursus waarnemingen te doen van ten minste zeven vleermuissoorten, met ruige dwergvleermuis en meervleermuis als het meest algemene soorten. Overige te verwachten soorten zijn rosse vleermuis, grootoorvleermuis, watervleermuis, laatvlieger en baardvleermuis. Voor alle soorten geldt dat we nog onvoldoende inzicht hebben in het gebruik van jachtgebieden en de ligging van verblijfplaatsen.

Omdat deze cursus een onderdeel vormt van het opleidingstraject tot zelfstandig vanger (voor meer info www.vleermuizenvangen.nl) wordt van alle deelnemers verwacht dat zij het gehele weekend aanwezig zullen zijn. Aan het einde van deze cursus is een mogelijkheid voor het doen van een examen. Hieronder het voorlopige programma. Voor deelnemers die één of meerdere presentaties al eerder gehoord hebben, is er mogelijkheid om in een kleine groep, onder leiding van de op dat moment vrije cursus team leiders, een aparte sessie te volgen. Laat dit graag van te voren weten. Voor deelname aan de cursus is een volledige rabiësvaccinatie van drie prikken in een maand of een titerbepaling hoger dan 1 verplicht.

Oproep vrijwilligers!

Onze Werkgroep, die namens Natuur 2000 instaat voor zowat alles wat er in Fort Oelegem gebeurt en niet gebeurt, groeit elk jaar wel een beetje maar we zouden die uitbreiding toch nog wat willen pushen. We zoeken dus meer vrijwilligers/medestanders om mee het onderhoud, de gidsing, het onderzoek, de informatie en documentatie, het secretariaat  enz. te verzekeren.  Voor inwerking  en eventueel opleiding wordt uiteraard gezorgd. Interesse? Mail even naar info@fortoelegem.be of bel 0475/29 04 87.

Interessante websites


Naast deze nieuwsbrief bestaan ook de websites www.natuur2000.be
www.nieuwsbriefnatuur2000.be en 
www.fortoelegem.be  die nieuws over Fort Oelegem en over de vleermuizen verzamelen.

     

PROGRAMMA 2017

Zondag 30 april
(vanaf 11u00)

Opendeurdag
 
Zondag 21 mei
(vanaf 10u00)

Fortengordel
 
Zondag 28 mei
(vanaf 12u00)

Dag van het Park

Zaterdag 24 juni
(21u15)

Vleermuizenavond 1
 
Zaterdag 26 augustus
(20u30)

Vleermuizenavond 2
 
Zondag 10 september
(vanaf 11u00)

Open Monumentendag
 
Zaterdag 16 september
(19u00)

Vleermuizenavond 3

 

Vind ons leuk op Facebook
Copyright © 2017 - Werkgroep Fort Oelegem, Alle rechten voorbehouden.

Werkgroep Fort Oelegem
p/a Kasteel Vrieselhof
Schildesteenweg 99
2520 OELEGEM (RANST)

Wijzig je voorkeuren of schrijf uit op onze mailinglist

 


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Werkgroep Fort Oelegem · p/a Kasteel Vrieselhof · Schildesteenweg 99 · Oelegem 2520 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp