Copy

Nieuwsbrief Zomer 2018

     

Op naar een boeiende zomer!

Op 29 april jl. werd voor de 34ste keer sedert 1985 de Natuur 2000-vlag boven het fort gehesen en de poort geopend voor de opendeurdag. Ondanks het bewolkte en regenachtige weer een serieuze opkomst: ca 370 bezoekers!

Ook de deelname aan de Fortengordel (van de provincie Antwerpen) was een succes. Op een zonnige dag zorgden Jorne, Glenn, Kevin en Guy van 10 tot na 18u voor de opvang en de rondleiding van de bezoekende fietsers. Glenn zorgde voor deze gelegenheid voor een totale update van de fortverlichting, met energievriendelijkere ledlampen.

We kijken er alvast naar uit om jullie massaal te mogen verwelkomen tijdens de komende activiteiten (zie programma rechtsboven in deze nieuwsbrief). In ieder geval is iedereen van harte welkom!

Vraag en antwoord

 

DE VRAAG 

Waarom hangen vleermuizen ondersteboven ?

ONS ANTWOORD

Omdat hun lichaamsbouw afgestemd is op een vliegend leven: de voorpoten zijn vleugels geworden en dus kunnen alleen de achterpoten een houvast bieden. Bovendien is het aan het plafond veel veiliger voor predators dan op de grond. In die achterpoten zit een blokkeermechanisme  zodat vleermuizen geen kramp kunnen krijgen van het hangen.

In elke nieuwsbrief behandelen we één vraag. Stuur gerust een mail naar info@fortoelegem.be en wie weet zie je het antwoord op je vraag in de volgende editie van deze nieuwsbrief verschijnen!

Kort nieuws

Toerisme voor Autisme

Sien Depoortere van Toerisme voor Autisme bezorgde een visueel stappenplan om autistische bezoekers het bezoek aan Fort Oelegem wat makkelijker te maken. Het resultaat kan je via onderstaande link bekijken. Op 14 juni woonde onze conservator een infodag m.b.t. begeleiding autistische bezoekers bij. We gaan proberen enkele raadgevingen in de praktijk te brengen. 

Meer info: www.toerismevoorautisme.be

Erfgoed Voorkempen

Erfgoed Voorkempen is een intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst  (°2017) die betaald wordt door de Vlaamse overheid en 9 Voorkempense gemeenten. De interesses zijn archeologie, landschappen, vorming en publiekswerking. 

Dit jaar is het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed en dat heeft Erfgoed Voorkempen 28.000 € euro extra opgebracht. Men wil dat nu optimaal aanwenden en met name het militair erfgoed zou daar mee van moeten profiteren: men wil de verenigingen die op dat vlak actief zijn ondersteunen op communicatiegebied, toeristische producten ontwikkelen, aan educatie en vorming doen (een studiedag in 2019) en een “bunkeradoptieproject” waarmaken. Om dat aan de geïnteresseerden toe te lichten was er een studievoormiddag in de Oude Pastorij te Essen. 

Meer info: www.erfgoedvoorkempen.be
 

Oproep vrijwilligers!

De Werkgroep Fort Oelegem (WGFO) van Natuur 2000 wil het fort blijven onderhouden en bezoekers ontvangen en informeren, en dat betekent dat er continu moet uitgekeken worden naar nieuwe, enthousiaste vrijwilligers. Daarom doen we nogmaals een oproep tot andere forten- en natuurfreaks die evengoed wat van hun tijd in het fort en in de omringende natuur willen steken: zie je het zitten om je mee in te  zetten voor het onderhoud van het fortcomplex, voor het rondgidsen van bezoekers, voor het mee in de gaten houden  van 1300 overwinterende natuurwondertjes? Contacteer ons of kom naar één van onze komende activiteiten en stel jezelf voor! Meer info: info@fortoelegem.be of 0475 29 04 87.

Over brandnetels...

Op het forteiland groeien nogal wat zgn. verruigingsplanten zoals bramen, maar ook brandnetels.

Eigenlijk zouden we bvb op het linkse binnenplein terug meer moeten maaien en het maaisel evacueren.  Anders gaan die ruigteplanten kleinere soorten verdringen en de vestiging van andere soorten verhinderen.

De brandnetel (Urtica) is een plantengeslacht met tientallen soorten.  Bij ons hebben we o.m. de grote en de kleine brandnetel. Op de stengels en de bladeren van de brandnetel zitten kleine "glazen" injectienaaldjes. Aan zo'n naaldje hangt een zakje met mierenzuur, histamine, serotonine en nog een paar stoffen.

Raak je de brandnetel aan, dan breken de zwakke toppen van de naaldjes af en wordt de vloeistof in je huid gespoten. Het mierenzuur veroorzaakt het branderig gevoel, de serotonine de pijn en de histamine geeft een allergische reactie met netelblaren (bultjes), roodheid en jeuk. Na een uur of wat zouden de ergste klachten echter voorbij moeten zijn.

In de natuur is het wel zo dat je in de buurt al direct een remedie kan vinden. Voor de brandnetelproblemen bvb dovenetel of andere lipbloemigen zoals de hondsdraf. Die groeit nl. graag op een zelfde bodem. En op het fort vind je deze plant effectief in de buurt van de brandnetels, o.m. bovenaan de trap naar de vm. soldatentoiletten.

Kneus enkele hondsdrafblaadjes, doe het sap op je huid en het brandneteleffect is spoedig geneutraliseerd...

Klein stukje poëzie...

The Bat

Myself, I rather like the bat,
It's not a mouse, it's not a rat.
It has no feathers, yet has wings,
It's quite inaudible when it sings.
It zigzags through the evening air
And never lands on ladies hair,
A fact of which men spend their lives
Attempting to convince their wives.

Frederic Ogden Nash, 1902-1971, humoristische Amerikaanse dichter

Interessante websites


Naast deze nieuwsbrief bestaan ook de websites www.natuur2000.be
www.nieuwsbriefnatuur2000.be en 
www.fortoelegem.be  die nieuws over Fort Oelegem en over de vleermuizen verzamelen.

     

PROGRAMMA 2018

Zondag 8 juli
Open Zomernamiddag

Zaterdag 18 augustus
Vleermuizeninfoavond

Zondag 9 september
Monumentdag

Zaterdag 15 september
Vleermuizeninfoavond

Vind ons leuk op Facebook
Copyright © 2018 - Werkgroep Fort Oelegem, Alle rechten voorbehouden.

Werkgroep Fort Oelegem
p/a Kasteel Vrieselhof
Schildesteenweg 99
2520 OELEGEM (RANST)

Wijzig je voorkeuren of schrijf uit op onze mailinglist

 


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Werkgroep Fort Oelegem · p/a Kasteel Vrieselhof · Schildesteenweg 99 · Oelegem 2520 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp