Copy

Nieuwsbrief Herfst 2020

     


Het meest atypische werkjaar

Vooreerst hopen wij iedereen in goede gezondheid te treffen. Indien dit niet het geval is: van harte een spoedig herstel gewenst!

Zoals voor vele organisaties, was 2020 ook voor de Werkgroep Fort Oelegem van Natuur 2000 een atypisch jaar. Er konden slechts 2 activiteiten doorgaan: de Open Monumentendag op 13/9 en de vleermuizenavond op 19/9. Vandaar dat er ook een nummer minder van onze nieuwsbrief verscheen.

We hopen dat we volgend jaar weer het gebruikelijke programma kunnen doorlopen.

Najaarswandeltip: wandelen langs erfgoed door Oelegem (9 km), waaronder uiteraard ook het Vrieselhof en ons fort.

 

Samen voor Biodiversiteit

Biodiversiteit redden is jezelf redden.
Red de biodiversiteit, samen & nu! 

We kunnen deze tendens ombuigen door onze dagelijkse keuzes te veranderen. En dat is niet zo moeilijk.

Musea, dieren- en plantentuinen, universiteiten, NGO’s, federale, regionale, lokale overheden en tal van andere organisaties vragen unaniem en dringend actie voor biodiversiteit. Ook Natuur 2000 engageert zich hiervoor

Op de campagnewebsite lees je heel wat interessante informatie. Je vindt er ook concrete acties op maat van jezelf of je vereniging, waarmee je echt het verschil kan maken.

Lees op www.samenvoorbiodiversiteit.be wat jij zelf kan doen.
De planeet dankt jou alvast van harte. #SamenVoorBiodiversiteit

Jaarlijks wateronderzoek fortgracht

Het jaarlijks wateronderzoek door de Lierse Sint-Aloysiusschool gebeurde dit jaar op basis van staalafname op 27/09 (geen excursie ter plaatse). De dag voor de staalname had het heel hard geregend (verdunnend effect). Het gaf voor de fortgracht een pH van 6, voor het Grote Schijn pH 6,2 en voor het Antitankkanaal (ATK) pH 6,2. 
Conclusie: de pH is voor elk water iets te laag (door zure regen?). De concentraties van ammonium, ammoniak en nitraat zijn voor elk water oké. De concentratie van nitriet (giftig) is te hoog in de Schijn voor en na de instroom van het ATK. Het fosfaatgehalte is voor de fortgracht, de Schijn voor en na het ATK wat te hoog. Het water van de fortgracht en het ATK is volgens deze metingen van behoorlijke kwaliteit. Het water van de Schijn is van mindere kwaliteit (hoger gehalte van ammonium, nitriet en fosfaat).
 

Folders voor behoud draagvlak voor vleermuizen


Als je actief bent voor vleermuizen, dan is de kans groot dat je dit jaar in het veld, of bij de afhandeling van een vleermuismelding,  wordt aangesproken door mensen met vragen over vleermuizen en COVID-19. Om je te helpen deze vragen te beantwoorden heeft de Zoogdiervereniging en de Vleermuiswerkgroep Nederland, in samenwerking met een aantal leden en vrijwilligers, drie nieuwe folders gemaakt:

  1. Vleermuizen in huis : hoe om te gaan met vleermuizen in de directe woonomgeving.
    Deze folder kun je geven aan mensen die hebben ontdekt dat er vleermuizen in hun huis wonen of die binnen of buiten een vleermuis hebben gevonden. De folder is ook handig om af te geven als je bij mensen aanbelt omdat je daar uitvliegende vleermuizen gaat tellen.
  2. Veelgestelde vragen over vleermuizen.
    Als je als werk, of als hobby, met vleermuisonderzoek bezig bent krijg je regelmatig vragen van omwonenden. Bijvoorbeeld over wat je aan het doen bent, over vleermuizen in het algemeen, over waarom er vleermuiskasten in de straat hangen, en sinds kort ook over hoe het zit met vleermuizen en COVID-19. Door deze folder te geven kun je veel van die vragen beantwoorden en kun jij weer verder met je onderzoek.
  3. COVID-19 en vleermuizen: handreiking voor vleermuiswerkers.
    Deze folder is bedoeld voor jou en is niet bedoeld om uit te delen aan het algemeen publiek. De handreiking bevat achtergrondinformatie over vleermuizen en COVID-19 en geeft tips over het beantwoorden vragen van burgers.
Meer info: www.zoogdiervereniging.nl

Vraag en antwoord

(c) René Janssen

DE VRAAG 

We hebben logeetjes, waarschijnlijk tussen de dakpannen, of de nok van het dak. Er liggen al eens uitwerpselen van vleermuizen op onze vensterbank. Vanmorgen lag er een dood jong.

Het zijn beschermde diertjes en we willen hen ook niets aandoen. We zijn dierenvrienden en vinden ze heel nuttig. Maar we vragen ons af of ze kwaad doen aan het huis. Wat kunnen we doen tegen de mogelijke schade? Knabbelen deze dieren? Zijn de uitwerpselen niet schadelijk voor het dak? Zijn de uitwerpselen niet gevaarlijk voor onze gezondheid? We hebben geen overlast van geluid of dergelijke. We hebben opvallend minder, tot geen muggen.
 

HET ANTWOORD

Een vleermuis wordt geacht elke geschikte nacht haar gewicht aan insecten op te peuzelen...

Vleermuizen zijn geen knaagdieren (verwarrende naam), het zijn insecteneters.
In hun droge smalle uitwerpselen zit dan ook niks dat aan materiaal kan vreten.

Wat u hebt/had is een zgn. kraamkamer, dat is een cluster van vrouwtjes die samen hun jongen (één jong per vrouwtje) grootbrengen en die daarna leren jagen. Als u tegen zonsondergang of zonsopkomst de kans hebt om een tijd naar uw dak te kijken dan zal u ze de een na de ander zien buitenvliegen of terugkeren, bij het wegvliegen ontlasten ze zich inderdaad.

Prijs uzelf gelukkig met die levende muggenvangers in uw buurt, want ze zijn bedreigd doordat hun habitats meer en meer verdwijnen, Vlaanderen wordt stilaan één stad.

In elke nieuwsbrief behandelen we één vraag. Stuur gerust een mail naar info@fortoelegem.be en wie weet zie je het antwoord op je vraag in de volgende editie van deze nieuwsbrief verschijnen!

Bezoek ons fort in 3D

Ondanks het feit dat vele activiteiten niet konden doorgaan, kan je toch nog steeds van thuis uit ons fort bezoeken. Dankzij Busyby werd ons fort vorig jaar in 3D in kaart gebracht. Zelf een kijkje nemen? Dat kan door op bovenstaande afbeelding te klikken. We hopen uiteraard dat we volgend werkjaar weer meer activiteiten kunnen organiseren.

Boekentip

Atlas van het Werelderfgoed

Oorspronkelijke titel: Das UNESCO-Welterbe
Atlas & Lexikon. Uitg. Lannoo, Tielt, tweede druk 2020 : 676 blz. Prijs. 99.00 € . ISBN 9789401 461962. NUR 500/519.

Op de achterkant lees je : een verbluffend cartografisch en naslagwerk, dat op een unieke manier de mooiste dingen samenbrengt die de mensheid en de natuur ons hebben nagelaten, alle huidige 1121 sites van het Unesco-werelderfgoed worden in woord en beeld voorgesteld. En op een flyer binnenin: een reisgids die meer dan 19.000 bezienswaardige natuurlandschappen, natuurparken, reservaten, metropolen, cultuurmonumenten, biosfeerresevaten en Geoparks voorstelt.

De Vlaamse en Nederlandse Unesco-Commissies gaven hun auspiciën, dat is ook niet niks, je wil het dus wel eens checken. Het is inderdaad een monument van een wereldatlas, met een navenant formaat en gewicht. Na een 30-tal pagina’s definities, legenda en nieuw erfgoed 2019/2020 volgen de landen van Europa, Azië, Australië/Oceanië, Afrika, Noord- en Midden-Amerika, Zuid-Amerika : eerst het werelderfgoed en dan de atlaskaarten met commentaar en de nodige aanduidingen, de kaarten van Europa op een schaal van 1:2 miljoen en het kaartwerk van de wereld op een schaal van 1:4 miljoen. De Benelux vind je terug op de bladzijden 22-26, van de Waddenzee over de Stelling van Amsterdam tot de Kinderdijk voor Nederland, van Brugge over de Brusselse Grote Markt tot de Belforten bij ons. Op de landkaarten staat het allemaal nog eens in het rood of het groen vermeld, samen met een rist symbolen waarvoor je best vooraf voornoemde legenda doorneemt. En zo kan je dus ook de rest van de wereld doornemen : op de atlaskaarten vind je uiteraard een stuk meer terug dan in het erfgoedgedeelte, dat heeft ook te maken met het ontstaan van de lijst en de soms wel wat merkwaardige voordrachten door de aangesloten landen…

Shop via Trooper en steun WGFO zonder extra kosten
Warme oproep om vooraleer u in uw kot online aankopen doen (bv. via ZEB, JBC, Torfs, Brantano, Booking.com, Bol.com, Coolblue, Takeaway.com, Mediamarkt.be, Fun.be, ... het geldt op bijna alle webshops) eerst via deze link te willen passeren www.trooper.be/fortoelegem. Daar staat de volledige uitleg op. 

We krijgen dan als vereniging een klein percentage op de totale aankoopprijs. Belangrijk om te weten is het dat er voor de online shopper zelf geen extra kosten aan verbonden zijn. Trooper krijgt een percentage als doorverwijzende site en ook de vereniging krijgt een deel op deze commissie. Leuk om extra inkomsten te genereren voor onze werkgroep zonder dat het voor de 'shoppers' iets extra kost!

Oproep vrijwilligers!


 

De Werkgroep Fort Oelegem (WGFO) van Natuur 2000 wil dat blijven doen in de toekomst, maar het betekent ook dat er continu moet uitgekeken worden naar nieuwe, enthousiaste vrijwilligers. Daarom doen Natuur 2000 en de WGFO een speciale oproep tot andere forten- en natuurfreaks die evengoed wat van hun tijd in het fort en in de omringende natuur willen steken: zie je het zitten om je mee in te  zetten voor het onderhoud van het fortcomplex, voor het rondgidsen van bezoekers, voor het mee in de gaten houden van bijna 1200 overwinterende natuurwondertjes? Contacteer ons of kom naar één van onze activiteiten en spreek Julius (conservator) of Jorne (co-conservator) aan! Meer info: info@fortoelegem.be, 0475 29 04 87 of www.vrijwilligerswerk.be.

Interessante websites


Naast deze nieuwsbrief bestaan ook de websites www.natuur2000.be
www.nieuwsbriefnatuur2000.be en 
www.fortoelegem.be  die nieuws over Fort Oelegem en over de vleermuizen verzamelen.

     


PROGRAMMA 2021

Wordt binnenkort bekendgemaakt

Vind ons leuk op Facebook
Volg ons op Instagram
Copyright © 2020 - Werkgroep Fort Oelegem, Alle rechten voorbehouden.

Werkgroep Fort Oelegem
p/a Kasteel Vrieselhof
Schildesteenweg 99
2520 OELEGEM (RANST)

Wijzig je voorkeuren of schrijf uit op onze mailinglist

 


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Werkgroep Fort Oelegem · p/a Kasteel Vrieselhof · Schildesteenweg 99 · Oelegem 2520 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp