Copy
Nieuwsbrief December 2020 - Uitgave nummer 2020 - 4
Open deze email in uw browser
Beste lezer, wij informeren je graag over landelijke en regionale ontwikkelingen in de palliatieve zorg. Via deze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van bijeenkomsten, scholingen en actuele informatie op het vakgebied.
BLIKVANGERS
'Ondanks alles wil ik doorleven, zolang het gaat’
In ‘Blikvangers’ lees je interviews over palliatieve zorg, deze keer met Maria Hooghiemstra, die nadat ze eerder genas van borstkanker, niet meer beter wordt. Maria Hooghiemstra weet sinds kort dat de ziekte terug is: er zijn uitzaaiingen gevonden in haar botten. Ze zal niet meer beter worden, toch voelt ze tot nu toe geen pijn. Een onwerkelijke situatie, zeker in een voor haar al verwarrende tijd vanwege corona.
Lees verder 
 
‘Door corona denken mensen bewuster vooruit over zorg’
In deze ‘Blikvanger’ lees je het interview met Ester Letschert, verpleegkundig specialist bij Zonnehuisgroep Amstelland. Vanaf januari is Ester ook voorzitter van de regiegroep Amstelland van het netwerk palliatieve zorg in onze regio.
Ester: ‘Mijn rol zit op het snijvlak tussen arts en verpleegkundige. Dat betekent dat ik zelfstandig diagnoses en behandelplannen opstel, waarbij ik voor complexe vragen een beroep kan doen op een specialist ouderenzorg. Daarnaast ben ik vraagbaak voor verpleegkundigen en verzorgenden.
Lees verder 
UIT DE REGIO
Stichting Bretels geeft houvast aan jonge gezinnen die een ouder verliezen
Stichting Bretels is een Haarlemse vrijwilligersorganisatie die een houvast wil zijn voor jonge gezinnen die een ouder verliezen. Dat doet zij door bijeenkomsten voor ouders en kinderen te organiseren én op bezoek gaan in de thuissituatie.De initiatiefneemsters, Nicky, Femke en Suzanne, riepen 6 januari 2016 de Stichting in het leven, nadat zij zelf op jonge leeftijd hun moeder Els verloren.
Lees verder

 
 
Nieuw in onze regio, vanaf 1 januari 2021: Geestelijke verzorging thuis via Stichting Questio
Iedereen komt in het leven vragen tegen die je raken en die soms moeilijk zijn. Het verlies van iemand die belangrijk voor je is, als je ernstig ziek bent of als je eenzaam bent of weet dat je einde nadert. Het is fijn als je die vragen met familie of vrienden kunt delen maar soms is het gemakkelijker om dit met een ‘vertrouwde vreemde’ te doen. Geestelijk verzorgers bieden u daarbij ondersteuning. Vanaf 1 januari 2021 kunt u voor geestelijke verzorging thuis terecht bij Stichting Questio.
Lees verder

 
 
Website netwerk palliatieve zorg
U heeft mogelijk gemerkt dat de netwerksites palliatieve zorg ruim 1,5 week offline zijn geweest. De servers waar onze netwerksites waren ondergebracht, zijn gehackt. Dit betekent dat alle data die daarop staat versleuteld is. Direct na deze (ransomeware)aanval zijn uit voorzorg alle websites offline gehaald om verdere schade te voorkomen. Inmiddels is een eerdere back-up teruggeplaatst.
Lees verder

 
LANDELIJK NIEUWS
Lancering leidraad voor het proces en uniform vastleggen van proactieve zorgplanning
Tijdens de COVID-19-pandemie wordt het belang van proactieve zorgplanning (ook wel ‘advance care planning’) en de goede vindbaarheid en overdracht van vastgelegde behandelwensen en –grenzen eens te meer duidelijk. Bij een ernstig beloop kan langdurige en intensieve zorg aangewezen zijn, waarbij zorgverleners - vaak met spoed - willen weten of de patiënt zo’n zorgtraject wil. Hiervoor is nu een leidraad ontwikkeld.
Lees verder
 
 
Monitor Palliatieve Zorg door NZa gepubliceerd
Er zijn grote verschillen in het zorggebruik van palliatieve patiënten en het zorggebruik neemt toe naar mate het overlijden dichterbij komt. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit de monitor Palliatieve Zorg die 9 december is gepubliceerd. De monitor brengt het zorggebruik van palliatieve patiënten en de kosten hiervan in kaart.
 
 
PRETTIGE FEESTDAGEN
2020 was een bewogen jaar. Iedereen in de zorg zet zich tot het uiterste in om goede zorg te blijven bieden aan de inwoners van onze regio. In de netwerken palliatieve zorg Amstelland & Meerlanden en Midden-& Zuid-Kennemerland hebben we nieuwe wegen gevonden om met elkaar samen te werken, online bij elkaar te kunnen komen en van elkaar te blijven leren. In 2020 hebben we de organisatiestructuur van de netwerken opnieuw omschreven, zijn nieuwe werkafspraken gemaakt en is een nieuw convenant opgesteld. Ook is in samenwerking met de deelnemers in de netwerken een beleidsplan voor 2021 uitgewerkt. Op 19 januari 2021 hopen we dat alle deelnemende organisaties zich opnieuw verbinden aan de netwerken. Om zo samen de beste palliatieve zorg te kunnen leveren voor de inwoners van onze regio.

We wensen u prettige feestdagen en een voorspoedig en gezond 2021!

Namens het kernbestuur van het netwerk.
Dora van den Berg
COLOFON
NETWERKEN PALLIATIEVE ZORG 
Midden- en Zuid-Kennemerland & Amstelland en Meerlanden
p/a samen Voor Betere Zorg
Leidsevaart 582 2014 HT Haarlem
023 - 532 21 51
palliatievezorgkennemerland@vbzkam.nl


 
Tekst en redactie Andrea van der Veen en Wendy van der Veen (Bureau VBZ - samen Voor Betere Zorg), Het Schrijfwezen (Ellen Meijer) Ontwerp Bond for websolutions (Bond for websolutions)  | Deze NIEUWSBRIEF is een uitgave van Bureau VBZ. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen of vermenigvuldigd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. 

Ervaart u deze e-mail als ongewenst, klik dan hier om u af te melden of pas uw account aan.
Heeft u deze nieuwsbrief via een collega ontvangen en wilt u zich aanmelden, klik dan hier.


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Netwerk Palliatieve Zorg Midden- & Zuid-Kennemerland en Amstelland & Meerlanden · Leidsevaart 582 Haarlem · Haarlem, 2014 HT · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp