Copy
Nieuwsbrief juli - Uitgave nummer 2019-2
Open deze email in uw browser
Beste lezer, wij informeren je graag over ontwikkelingen in de palliatieve zorg in de regio en landelijk. Via deze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van bijeenkomsten, scholingen en actuele informatie op het vakgebied.
UIT DE REGIO
Blikvangers
'JE HART KUNNEN LUCHTEN HELPT'

In ‘Blikvangers’ vertellen professionals over palliatieve zorg. Deze keer Connie Cornelisse, coördinator van het Adamas Inloophuis in het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp.De diagnose kanker stort mensen in een turbulente periode van onderzoek en behandeling. Wat kan het Adamas Inloophuis doen?
Lees verder


 
 
GEESTELIJKE VERZORGING IN DE THUISSITUATIE VIA MOMENTAAL
In een eerdere nieuwsbrief hebben we gemeld dat er subsidie beschikbaar is gekomen om geestelijke verzorging in de 1e lijn mogelijk te maken. Een mooie ontwikkeling omdat mensen steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen en de zorg steeds meer verplaatst naar de thuissituatie. De regeling is bedoeld voor mensen van 50 jaar en ouder,  palliatieve patienten en hun naasten.
Lees verder
 

Blog van Christiaan Rhodius, arts palliatieve geneeskunde
OVERROMPELD
‘Mijn vader vierde zijn 70ste verjaardag,’ zeg ik aan het eind van mijn bezoek. ‘Gefeliciteerd.’ Machiel zit tegenover me in de sta-op-stoel, benen opgetrokken op de voetsteun die omhoog staat. Zijn huidige postuur heeft weinig meer weg van zijn eerdere ‘bourgondische omvang’ die samenging met zijn werk in de wijnhandel.
Lees verder

 
Dankzij Roparun koppelbed voor hospice Bardo
IN DE LAATSTE DAGEN LETTERLIJK DICHT BIJ ELKAAR KUNNEN ZIJN
Een koppelbed zorgt ervoor dat een éénpersoons hoog/laag zorgbed in een handomdraai kan worden veranderd in een volwaardig tweepersoonsbed. Hospice Bardo ontvingen uit de opbrengst van de estafetteloop Roparun zo'n koppelbed. De andere organisaties in de regio die een koppelbed ontvingen vanuit Roparun zijn Joods Hospice Immanuel in Amsterdam en Hospice Midden-Kennemerland in Beverwijk.
Lees verder
 
Simone Koops-Ouwerkerk
NIEUWE DIRECTEUR-BESTUURDER BARDO

De Raad van Toezicht van Stichting Bardo is verheugd te kunnen mededelen dat met ingang van 1 september aanstaande Simone Koops-Ouwerkerk wordt benoemd als directeur-bestuurder van Stichting Bardo. Zij volgt Marion Sonneveld op die na zeven jaar afscheid neemt als directeur-bestuurder.
Lees  verder

 
UITGELICHT
BASISCURSUS PALLIATIEVE ZORG
Voor verzorgenden en verpleegkundigen
De basiscursus palliatieve zorg is beslist een aanrader om aan deel te nemen indien u werkzaam bent met patiënten in de palliatieve fase.
Lees verder
SCHOLING
PALLIATIEVE ZORG EN DEMENTIE
Mensen met dementie zijn vaak niet zelf in staat om beslissingen over zorg en behandeling te nemen. In de verdiepingsmodule ga je aan de slag met het thema palliatieve zorg en dementie en staat de benadering van deze zorgvrager en jouw rol met betrekking tot de bijzondere situaties hierbij centraal.
Lees verder
AGENDA
 

Casuïstiekbespreking Rondom het sterven
5 september 2019, Spaarne Gasthuis Hoofddorp
Onderlinge uitwisseling van kennis, informatie en ervaringen aan de hand van reële casuïstiek. Hierbij wordt nadrukkelijk gelegenheid geboden actuele problemen of praktische vragen voor te leggen.
Informatie en aanmelden

Casuïstiekbespreking Hartfalen
11 september 2019,
Ziekenhuis Amstelland
Onderlinge uitwisseling van kennis, informatie en ervaringen aan de hand van reële casuïstiek. Hierbij wordt nadrukkelijk gelegenheid geboden actuele problemen of praktische vragen voor te leggen.
Informatie en aanmelden


Scholing – Met zelfzorg in balans
17 september 2019, Leerhuis Bardo, Hoofddorp

Wat verstaan we onder een persoonlijke balans? Hoe kun je hier zorg voor dragen, ook als je veranderingen ervaart in je werk of je privé leven? Allemaal vragen waar we in deze sessie bij stil staan.
Informatie en aanmelden

Bijscholing – Overbehandeling in de laatste levensfase
16 oktober 2019, Leerhuis Bardo, Hoofddorp
In de laatste levensfase treden er doorgaans veel veranderingen op waardoor het gebruik van deze medicatie moet worden heroverwogen.
Informatie en aanmelden

LANDELIJK
Consortium symposium 25 juni 2019
PRESENTATIES EN FOTO'S
Sinds eind 2014 bundelen de tien netwerken palliatieve zorg, het expertisecentrum palliatieve zorg Amsterdam UMC, onderwijsinstellingen en PZNL hun krachten om de palliatieve zorg in de regio te verbeteren. Het Consortium heeft tot doel om een duurzame verbinding te maken tussen de zorgpraktijk, onderzoek en onderwijs.
Bekijk hier de foto's en de presentaties.
 
Korte film
'ER ZIJN ALS HET ER OM GAAT'
Wat doen vrijwilligers die werkzaam zijn in de palliatieve terminale zorg bij mensen thuis? Wat betekenen zij voor de patiënt en voor de betrokken familieleden? In deze korte film vertellen vier vrijwilligers waarom zij dit vrijwilligerswerk doen en wat zij kunnen betekenen voor mensen in de laatste levensfase en hun naasten.
Lees verder
 
PALLIANTIE RONDE
U kunt subsidie aanvragen bij ZonMw
tot 3 september
Het ZonMw-programma 'Palliantie. Meer dan zorg' streeft ernaar de palliatieve zorg merkbaar te verbeteren voor de patiënt en naasten. Praktijkinstellingen krijgen de mogelijkheid om met subsidie van ZonMw een of meerdere van de acht onderstaande interventies in de praktijk toe te passen. Deze Palliantieronde is een mooie kans voor praktijkinstellingen om subsidie te krijgen voor het verbeteren van palliatieve zorg.

Lees verder
LANDELIJK
PUBLIEKSCAMPGANE PALLIATIEVE ZORG VAN START
Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is een campagne gestart rondom de bewustwording en mogelijkheden van palliatieve zorg. Met het concept 'Ik heb te horen gekregen dat ik doodga. Maar tot die tijd leef ik’, benadrukt de campagne dat als iemand uitbehandeld is, het leven en de zorg niet stopt.
Lees verder
COLOFON
NETWERKEN PALLIATIEVE ZORG MZK & AM
p/a Bureau VBZ
Schipholweg 1, 2034 LS Haarlem
023 - 53 221 51
palliatievezorgkennemerland@vbzkam.nl
Tekst en redactie Wendy van der Veen (Bureau VBZ - samen Voor Betere Zorg), Het Schrijfwezen (Ellen Meijer) Ontwerp Bond for websolutions (Bond for websolutions)  | Deze NIEUWSBRIEF is een uitgave van Bureau VBZ. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen of vermenigvuldigd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. 

Ervaart u deze e-mail als ongewenst, klik dan hier om u af te melden of pas uw account aan.
Heeft u deze nieuwsbrief via een collega ontvangen en wilt u zich aanmelden, klik dan hier.


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Netwerk Palliatieve Zorg Midden- & Zuid-Kennemerland en Amstelland & Meerlanden · Leidsevaart 582 Haarlem · Haarlem, 2014 HT · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp