Copy
Nieuwsbrief Juli 2020 - Uitgave nummer 2020 - 2
Open deze email in uw browser
Beste lezer, wij informeren je graag over landelijke en regionale ontwikkelingen in de palliatieve zorg. Via deze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van bijeenkomsten, scholingen en actuele informatie op het vakgebied.
UIT DE REGIO
BLIKVANGERS 
‘Soms moet je buiten de lijntjes kleuren voor passende zorg’

In 'Blikvangers’ lees je interviews over palliatieve zorg, deze keer met Wim Swagerman, specialist ouderengeneeskunde bij Zorgbalans. Wim Swagerman: ‘In de revalidatiezorg draait veel om keuzes maken: wil iemand gereanimeerd worden in een levensbedreigende situatie? Moet je een mevrouw met diabetes die van snoepen houdt een dieet opleggen als ze weinig last heeft van de verhoogde suikers?'
Lees verder


 
 
 KOPPELBEDDEN
Ook voor mensen thuis

Een koppelbed is een logeerbed voor mensen die graag samen willen zijn in hun zorgomgeving. Door een koppelbed wordt een eenpersoons hoog-laag bed in een handomdraai een volwaardig tweepersoonsbed. Onlangs heeft Roparun maar liefst 120 koppelbedden beschikbaar gesteld voor de thuiszorgorganisatie, zodat mensen thuis ook gebruik kunnen maken van koppelbedden.
Lees verder
 
TELEFOON
Blog van Christiaan Rhodius, arts palliatieve geneeskunde
‘Ben gelukkig niet misselijk meer.’ Nelleke zucht diep. Alsof ze de herinnering aan de misselijkheid weg wil blazen. ‘Vorige week was het erg. Nou, nou,’ ze schudt haar hoofd en kijkt me indringend aan, ‘zo erg…, dan hoeft het voor mij niet meer hoor.’ Haar donkere bril en bleke huid, net zo’n contrast als voor en na de andere medicatie tegen de misselijkheid.

Lees verder


 
CORONA
 10 AANBEVELINGEN
Stem van patiënt richting
geeft richting bij stervensbeslissing

Patiënten zoveel mogelijk vrijwaren van onwenselijke druk door de crisis en hun omgeving. Nadrukkelijker gebruik maken van de ervaringen van patiënten en hun organisaties. Een greep uit de aanbevelingen die toegewijde zorgverleners en hoogleraren hebben gedestilleerd uit de ervaringen in de afgelopen coronamaanden.
Lees verder
 
 ONDERZOEK
Ervaringen naasten en zorgverleners van mensen die tijdens de coronacrisis zijn overleden, met of zonder corona

Afscheid nemen van iemand die je lief is, is in de huidige situatie complex. Door nu vast te leggen wat er gebeurt kunnen we lessen trekken voor de toekomst. Daarom doen palliatieve zorg onderzoekers onder de vlag van  PALZON onderzoek naar de ervaringen van naasten én zorgverleners van mensen die tijdens de coronacrisis zijn overleden, met of zonder het coronavirus.
Lees verder
 
PRAKTISCHE AANBEVELINGEN
Palliatieve zorg voor mensen met dementie

De uitbraak van COVID-19 heeft een enorme invloed op onze samenleving. Maatregelen zoals sociale afstand en isolatie maken de zorg voor mensen met dementie die thuis of in het verpleeghuis wonen complexer. Het DEDICATED onderzoeksteam draagt in tijden van corona een extra steentje bij met praktische aanbevelingen voor verzorgend personeel.
Lees verder  
LANDELIJK NIEUWS
ZO DENK IK EROVER
Mijn wilsverklaring voor zorg en behandeling in de toekomst

Vers van de pers is verschenen de compleet vernieuwde versie van het notitieboekje Zo denk ik erover. In deze wilsverklaring zijn alle belangrijke keuzes voor afscheid, zorg en behandeling in de toekomst overzichtelijk bij elkaar gebracht. Het notitieboekje bevat drie wilsverklaringen, die ieder naar eigen inzicht kan invullen en bespreken met de (huis)arts en naasten.
Lees verder 
 
 KRACHTENBUNDELING
Netwerkactiviteiten IKNL en Fibula

Om de samenwerkingsverbanden in de palliatieve zorg beter te kunnen ondersteunen bij het verstevigen van netwerkzorg, bundelen Fibula en IKNL definitief hun krachten. Onder de naam Fibula integreren de organisaties hun activiteiten ter ondersteuning en bevordering van de organisatie van palliatieve zorg.
Lees verder
 
ZORGSTANDAARD DEMENTIE 2020
Een samenhangende benadering voor het gehele dementietraject, vanuit het perspectief van personen met dementie en hun mantelzorgers. Dat is de nieuwe Zorgstandaard Dementie. De Zorgstandaard ondersteunt hiermee de netwerken dementie om de dementiezorg te verbeteren, persoonsgericht en integraal. Palliatieve zorg heeft een belangrijke plek in de Zorgstandaard Dementie.
Lees verder

 
 
TOOLKIT
Palliatieve zorg in de ggz

Mensen met een ernstige psychiatrische aandoening hebben een verhoogd risico op ziektes die gepaard gaan met een beperkte levensverwachting. Hierdoor kan ook vroegtijdig een behoefte aan palliatieve zorg bestaan. Op dit moment krijgt de somatische zorg, en de palliatieve zorg in het bijzonder, nog maar beperkte aandacht binnen de ggz-hulpverlening. In het project 'palliatieve zorg voor mensen met een ernstige psychiatrische aandoening' is een op de doelgroep afgestemde Toolkit ‘Proactieve palliatieve zorg in de ggz’ ontwikkeld. 
Lees verder
 
TOOLBOX BESCHIKBAAR
Diversiteit in palliatieve zorgprojecten
De Toolbox Diversiteit in palliatieve zorgprojecten helpt onderzoekers, zorgprofessionals en andere betrokkenen in onderzoeks- en implementatie projecten in de palliatieve zorg rekening houden met patiënten met een migratieachtergrond, en andere vormen van diversiteit onder patiënten. Hierdoor zullen de resultaten representatiever zijn en bijdragen aan palliatieve zorg die beter aansluit bij wensen en behoeften van patiënten met een migratieachtergrond.
Lees verder

 
AGENDA
CASUÏSTIEKBESPREKINGEN
Niet-westerse culturen en palliatieve zorg     
Dinsdag 1 september  2020

Door: Fatma Katirci, geestelijk verzorger Spaarne Gasthuis
Locatie: Audiotorium in HOO van 17.30-19.30 uur
Niet alles wat kan moet...?
Datum in najaar
2020
Door: Christiaan Rhodius, arts palliatieve geneeskunde Hospice Bardo         

TRAINING
Zelfzorg voor zorgprofessionals

Woensdag 23 september 2020
Locatie: Ingeborg Douwes Centrum in Amsterdam.
Vijf bijeenkomsten van elk 2,5 uur. Vervolgbijeenkomsten op 7 en 21 oktober en op 4 en 18 november.
Meer informatie

OPLEIDING
Praktijkondersteuning intensieve zorg

Op dinsdag 6 oktober start in Amsterdam een nieuwe groep POH-IZ.
Meer informatie

SYMPOSIUM EN INAUGURELE REDE
Lia van Zuylen

Donderdag 17 december 2020
Locatie: Vrije Universiteit (aula)
Meer  informatie
COLOFON
NETWERKEN PALLIATIEVE ZORG 
Midden- en Zuid-Kennemerland & Amstelland en Meerlanden
p/a samen Voor Betere Zorg
Leidsevaart 582 2014 HT Haarlem
023 - 532 21 51
palliatievezorgkennemerland@vbzkam.nl
Tekst en redactie Andrea van der Veen en Wendy van der Veen (Bureau VBZ - samen Voor Betere Zorg), Het Schrijfwezen (Ellen Meijer) Ontwerp Bond for websolutions (Bond for websolutions)  | Deze NIEUWSBRIEF is een uitgave van Bureau VBZ. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen of vermenigvuldigd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. 

Ervaart u deze e-mail als ongewenst, klik dan hier om u af te melden of pas uw account aan.
Heeft u deze nieuwsbrief via een collega ontvangen en wilt u zich aanmelden, klik dan hier.


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Netwerk Palliatieve Zorg Midden- & Zuid-Kennemerland en Amstelland & Meerlanden · Leidsevaart 582 Haarlem · Haarlem, 2014 HT · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp