Copy
Nieuwsbrief Januari 2021 - Uitgave nummer 2021-1
Open deze email in uw browser
Beste lezer, wij informeren je graag over landelijke en regionale ontwikkelingen in de palliatieve zorg. Via deze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van bijeenkomsten, scholingen en actuele informatie op het vakgebied.
CONVENANT 2021 - 2024
'Gezamenlijk onze doelen waarmaken'
Dinsdag 19 januari verbonden 38 zorgorganisaties uit de regio zich opnieuw aan de netwerken palliatieve zorg Amstelland & Meerlanden en Midden-& Zuid-Kennemerland. In een online bijeenkomst nam Dora van den Berg, strategisch adviseur van Zorgbalans en voorzitter van de netwerken, de vertegenwoordigers van deze organisaties mee in de ambities van het netwerk: goede palliatieve zorg voor alle inwoners van de regio.
Lees verder


 
 
Online netwerkbijeenkomst in het teken van samenwerking
‘Wat heeft u een prachtige ambitie’, zo startte Saskia Teunissen haar bijdrage op 19 januari. Als hoogleraar palliatieve zorg en bestuurder PZNL was zij aanwezig tijdens de feestelijke bijeenkomst in het kader van het Convenant 2021-2024 van de netwerken palliatieve zorg in onze regio. Liefst 65 bestuurders, verpleegkundigen, artsen en beleidsmedewerkers waren online bijeen gekomen voor het bekrachtigen van de samenwerking op het gebied van palliatieve zorg.
Lees verder
LANDELIJK NIEUWS
Rapport Trendanalyse Palliatieve Zorg
De Trendanalyse Palliatieve Zorg beschrijft de trends en ontwikkelingen die de komende tien jaar het domein van palliatieve zorg in Nederland gaan beïnvloeden. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen drijvende krachten en trends. Trends worden gedreven door grotere onderliggende krachten die moeilijk te beïnvloeden zijn. Deze drijvende krachten zijn van invloed op verschillende trends.
Lees verder

 
 
MantelzorgBalans
Veel mensen zorgen met liefde voor een naaste, ook al is dat soms erg zwaar. Zeker als je weet dat je naaste ongeneeslijk ziek is. MantelzorgBalans is een digitale tool die mantelzorgers ondersteunt die zorgen voor een ongeneeslijk zieke naaste. Met MantelzorgBalans hebben mantelzorgers een hulpmiddel om hun balans te (her)vinden. De website bevat oefeningen, informatie en de mogelijkheid om herinneringen vast te leggen.
Lees verder

 
 
Routekaart Palliatieve zorg en COVID-19
Het consortium palliatieve zorg Noord-Holland en Flevoland heeft een Routekaart ontwikkeld voor onze regio waarop overzichtelijk weergegeven staat waar informatie over zorg voor COVID-patiënten te vinden is. De routekaart wijst de weg naar relevante onderwerpen en links.
Klik hier voor de routekaart.


 
 
Rapportage en podcast:
'Voor goed sterven'

In dertig (fysieke en virtuele) huiskamers in Nederland zijn het afgelopen jaar ruim driehonderd mensen van verschillende achtergronden en leeftijden met elkaar in gesprek gegaan over de laatste levensfase over waardig leven en sterven, euthanasie en voltooid leven. De opbrengst van deze maatschappelijke dialoog is samengebracht in de rapportage en podcast ‘Voor goed sterven’.
Dialoog laatste levensfase

 
 
Knelpuntenenquête:
Richtlijn Delier in de palliatieve fase

Om de herziene richtlijn richtlijn Delier in de palliatieve fase  (IKNL, 2010) zoveel mogelijk aan te laten sluiten op de praktijk wordt zorgverleners gevraagd welke knelpunten zij in de praktijk ervaren rondom delier in de palliatieve fase. De belangrijkste knelpunten worden vervolgens in de richtlijnmodule uitgewerkt. Om de knelpunten te verzamelen is de vraag deze enquête in te vullen. De enquête is in te vullen tot en met 3 februari 2021. Het invullen duurt ongeveer 15 minuten.


 
 
Kerncijfers over palliatieve zorg op één plek verzameld
Actuele, relevante cijfers en toepasbare inzichten beschikbaar stellen zodat de kwaliteit van palliatieve zorg wordt verbeterd. Met dit doel voor ogen zijn de kerncijfers over palliatieve zorg de afgelopen maanden verzameld en geactualiseerd. De eerste cijfers zijn inmiddels gepubliceerd op Palliaweb.

 
AGENDA
Basisopleiding palliatieve zorg online van start
De VUmc Academie biedt vanaf dit jaar een vernieuwde basisopleiding palliatieve zorg aan voor verzorgenden en verpleegkundigen (niveau 3 en 4). De basisscholing palliatieve zorg is een blended learning traject: een combinatie van digitaal en interactief leren. De inhoud is door en voor  zorgprofessionals ontwikkeld en gebaseerd op het Kwaliteitskader Palliatieve Zorg. In verband met de corona-maatregelen zijn de training tot april 2021 volledig digitaal. Meer informatie en aanmelden via de website van het Amsterdam UMC.

 
COLOFON
NETWERKEN PALLIATIEVE ZORG 
Midden- en Zuid-Kennemerland & Amstelland en Meerlanden
p/a samen Voor Betere Zorg
Leidsevaart 582 2014 HT Haarlem
023 - 532 21 51
palliatievezorgkennemerland@vbzkam.nl


 
Tekst en redactie Andrea van der Veen en Wendy van der Veen (Bureau VBZ - samen Voor Betere Zorg), Het Schrijfwezen (Ellen Meijer) Ontwerp Bond for websolutions (Bond for websolutions)  | Deze NIEUWSBRIEF is een uitgave van Bureau VBZ. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen of vermenigvuldigd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. 

Ervaart u deze e-mail als ongewenst, klik dan hier om u af te melden of pas uw account aan.
Heeft u deze nieuwsbrief via een collega ontvangen en wilt u zich aanmelden, klik dan hier.


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Netwerk Palliatieve Zorg Midden- & Zuid-Kennemerland en Amstelland & Meerlanden · Leidsevaart 582 Haarlem · Haarlem, 2014 HT · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp