Copy
Nieuwsbrief december 2019 - Uitgave nummer 2019-4
Open deze email in uw browser
Beste lezer, wij informeren je graag over ontwikkelingen in de palliatieve zorg uit de regio en landelijk. Via deze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van bijeenkomsten, scholingen en actuele informatie op het vakgebied.
UIT DE REGIO
Blikvangers
'SAMEN SCHARRELEN IS ALTIJD GEZELLIG'
In ‘Blikvangers’ lees je interviews over palliatieve zorg. Deze keer met Wil Schreuder. Zij ondersteunt als vrijwilliger bij Hospice Haarlem mensen in hun laatste levensfase.Waarom koos zij voor dit vrijwilligerswerk? ‘Door mijn twee schoonzussen. Zij zijn allebei aan het einde van hun leven opgevangen in een hospice. Ik was onder de indruk van de liefde en aandacht die ze kregen, terwijl ze beiden moeilijke mensen waren.’
Lees verder

 

 

 
BIJEENKOMST 'TIJD VOOR EEN NIEUW BEGIN'
Op 16 december j.l. was er een bijeenkomst voor alle partners van het netwerk palliatieve zorg. In de afgelopen periode is het netwerk zich aan het bezinnen over de toekomst van het netwerk. Aanleidingen zijn het kwaliteitskader, de subsidie voor geestelijke verzorging, toekomstige wijzigingen in de financiering van het netwerk en het advies van de denktank.
Lees verder
 
 
GEMÊLEERD GEZELSCHAP VAN
ZORGPROFESSIONALS EN VRIJWILLIGERS
Terugblik Symposium op 18 november
We kunnen terugkijken op een geslaagd symposium van het Netwerk Palliatieve Zorg Midden- en Zuid-Kennemerland en Amstelland en Meerlanden op 18 november 2019 in Amstelveen. De aanwezigen genoten van de verschillende types neergezet door Theater 'Aan de Lijn'.
Lees verder
 
ONTWIKKELINGEN GEESTELIJKE VERZORGING
IN DE 1E LIJN
Sinds juli is het in de regio mogelijk om kosteloos een geestelijk verzorger in te zetten in de thuissituatie of het hospice. Dit wordt mogelijk gemaakt door het Netwerk Palliatieve Zorg en MomenTaal, vanuit subsidie die beschikbaar is gesteld door VWS. Inmiddels zijn we een half jaar onderweg en was het tijd voor een evaluatie. Het blijkt een succes!
Lees verder
 
 
Laatste nacht 'handje in handje' kroelen dankzij koppelbed: 
ALS DE EERSTE KEER SAMEN

Nog één keer tegen een geliefde of dierbare aan kunnen kruipen in de laatste levensfase. In het Reinaldahuis in Haarlem is dat sinds kort mogelijk dankzij de komst van twee koppelbedden. ’Handje in handje’ bracht de 89-jarige meneer Van Latum de laatste nacht met zijn vrouw Sanny door.
Lees verder

 
 
BLOG VAN CHRISTIAAN RHODIUS
Tatoeages

‘In Bardo leven we,’ zegt Linda direct bij onze eerste kennismaking. ‘Andere zorgen, dingen die ik thuis moest doen, zijn ons hier uit handen genomen.’ Ze zit aan het hoofdeinde en kijkt me indringend aan. Ik zit aan het voeteneinde en zie het bedrukte gezicht van haar broer Mark. Hij is iets ouder dan ik en ligt in bed.
Lees verder

 
 
LANDELIJK
KENNISPLATFORM PALLIAWEB GELANCEERD
Op 28 oktober is het kennisplatform Palliaweb gelanceerd. Het platform biedt relevante en actuele kennis, tools en informatie voor iedereen die betrokken is bij palliatieve zorg. Palliaweb is bedoeld als platform vóór, maar ook dóór iedereen die in of aan de palliatieve zorg werkt.
Lees verder

 
TERMINALITEITSVERKLARING IN MEESTE SITUATIES NIET MEER  NODIG
Verschillende partijen uit de zorg* hebben met VWS afgesproken dat het in de meeste situaties, tijdens de laatste levenfase, niet meer nodig is om een terminaliteitsverklaring te gebruiken. De verklaring zorgt voor veel onvrede onder patiënten en zorgprofessionals, omdat het patiëntonvriendelijk is en voor veel onnodige administratie zorgt.
Lees verder
 
UNIEK STRIPBOEK OVER MANTELZORG
IN DE LAATSTE LEVENSFASE 
Graphic novel ‘Naasten’ schetst herkenbare, aangrijpende verhalen
Het boek ‘Naasten’ is een beeldverhaal, over wat het voor mensen betekent om te zorgen voor iemand dichtbij die ernstig ziek is en binnenkort komt te overlijden. Het boekt verbeeldt mantelzorg in de laatste levensfase – gebaseerd op interviewonderzoek.
Lees verder
 
Namens de netwerken Palliatieve Zorg - Midden- en Zuid-Kennemerland en Amstelland en Meerlanden: 

                                                       FIJNE FEESTDAGEN

   
COLOFON
NETWERKEN PALLIATIEVE ZORG MZK & AM
p/a Bureau VBZ
Schipholweg 1, 2034 LS Haarlem (let op: vanaf 20 december: Leidsevaart 582, 2014 HT Haarlem)
023 - 53 221 51
palliatievezorgkennemerland@vbzkam.nl
Tekst en redactie Ghislaine Mulder en Wendy van der Veen (Bureau VBZ - samen Voor Betere Zorg), Het Schrijfwezen (Ellen Meijer) Ontwerp Bond for websolutions (Bond for websolutions)  | Deze NIEUWSBRIEF is een uitgave van Bureau VBZ. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen of vermenigvuldigd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. 

Ervaart u deze e-mail als ongewenst, klik dan hier om u af te melden of pas uw account aan.
Heeft u deze nieuwsbrief via een collega ontvangen en wilt u zich aanmelden, klik dan hier.


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Netwerk Palliatieve Zorg Midden- & Zuid-Kennemerland en Amstelland & Meerlanden · Leidsevaart 582 Haarlem · Haarlem, 2014 HT · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp