Copy
Nieuwsbrief April 2020 - Uitgave nummer 2020 - 1
Open deze email in uw browser
Beste lezer, wij informeren je graag over ontwikkelingen in de palliatieve zorg uit de regio en landelijk. Via deze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van bijeenkomsten, scholingen en actuele informatie op het vakgebied.
UIT DE REGIO
Blikvangers
'PATIËNTEN HEBBEN HET MEEST AAN OPENHEID'
In ‘Blikvangers’ lees je interviews over palliatieve zorg. Deze keer met Joke van der Graaf, verpleegkundig specialist oncologie in Ziekenhuis Amstelland. Joke van der Graaf: ‘Tijdens het gesprek waarin de specialist aangeeft dat het palliatieve traject begint, komen kort de behandelopties aan bod. Vlak daarna heeft de patiënt een gesprek met mij of een van mijn collega’s.'
 
 EVEN VOORSTELLEN
Andrea van der Veen, nieuwe netwerkcoördinator

Eind april stopt Ghislaine Mulder als netwerkcoördinator om zich zo meer te kunnen richten op het verder uitbouwen en vormgeven van geestelijke verzorging aan huis in onze regio. Per 1 mei neemt Andrea van der Veen haar taken als netwerkcoördinator over. Wij belden Andrea zodat ze zich alvast kort kan voorstellen.
Lees verder

 
 
 
COVID-19 EN PALLIATIEVE ZORG
Vanwege de corona-uitbraak wordt heel Nederland op dit moment geconfronteerd met angst voor lijden en sterven. Iedereen die op zoek is naar kennis en informatie over palliatieve zorg en COVID-19 besmetting vindt nu op Palliaweb informatie, verzameld op basis van overleg met landelijke experts in de 1e, 2e en 3e lijn. Een voorbeeld van de beschikbare informatie is het Zakkaartje Palliatieve zorg in coronatijd en de Leidraad palliatieve sedatie bij tekorten aan medicatie en/of pompen.
Lees verder

 
 
GRATIS PARKEREN GEMEENTE HAARLEM
voor zorgmedewerkers tijdens de coronacrisis
Werknemers die een cruciaal beroep uitoefenen, niet thuis kunnen werken en met de auto naar hun werk moeten, mogen tot 1 juni gratis parkeren in Haarlem.
Lees verder
 
 
GEESTELIJK VERZORGERS OP THUISBEZOEK
Geestelijke verzorging in de thuissituatie via MomenTaal

Ouderen die in een ziekenhuis of instelling verblijven, kunnen een beroep doen op een geestelijk  verzorger. Voor mensen in de thuissituatie werd deze ondersteuning tot 2019 niet vergoed, terwijl steeds meer ouderen tot op hoge leeftijd zelfstandig wonen. Daarom heeft het kabinet budget vrijgemaakt voor de inzet van geestelijke verzorging in de eerste lijn.
Lees verder
 
ZINGEVING AAN HUIS
In het programma DOC op NPO radio 1 is op 15 maart een interview met Ton Bersee uitgezonden over geestelijke verzorging aan huis. Dit mooie ingetogen interview schetst een duidelijk beeld over de ‘rol’ van een geestelijk verzorger in de thuissituatie en is terug te luisteren.
 
ARTS
Blog van Christiaan Rhodius,
arts palliatieve geneeskunde
‘Moet toch gek zijn om als arts hier te werken,’ zegt Inge lachend vanuit haar bed. ‘Je geneest niets en een dokter moet toch beter maken.’ Ik schuif wat op mijn stoel naast haar bed… 

Lees verder


 
 
JAARBERICHT 2019
Het Jaarbericht biedt een mooi overzicht van de activiteiten van het Netwerk Palliatieve Zorg Midden- en Zuid-Kennemerland & Amstelland en Meerlandenin 2019. In de visie van de netwerken sluit palliatieve zorg  aan bij de wensen van patiënten en hun naasten.
 
 OVER / NIEUW
2020 staat in het teken van het implementeren van de nieuwe netwerkstructuur. Een krachtig en slagvaardig netwerk dat toekomstbestendig is ingericht: dat is het doel. De Corona-crisis zorgt echter voor een verschuiving van prioriteiten. Tegelijkertijd is duidelijk dat goede samenwerking en onderlinge afstemming ontzettend belangrijk zijn in de palliatieve zorg.

Lees verder
LANDELIJK
METHODIEK OOG VOOR NAASTEN
De Oog voor Naasten-methodiek helpt individuele zorgverleners om voor- en nazorg te geven aan naasten van alle patiënten en bestaat o.a. uit een praktische handreiking waarin stap voor stap aanwijzingen zijn opgenomen voor systematische voor- en nazorg, een uitgebreide achtergrondbrochure rond voor- en nazorg, begeleiding van naasten en het rouwproces.
 
KWALITEIT VAN STERVEN
De dood is een belangrijk onderdeel van het leven. Hoe kunnen we er het beste mee omgaan? Dit artikel (Volkskrant 20 februari) onderstreept het belang van palliatieve zorg: kwaliteit van leven in de laatste levensfase.
Lees verder


 
 
TWEEDE VERSIE HANDREIKING
FINANCIERING 2020 BESCHIKBAAR

De 'Handreiking financiering palliatieve zorg 2020’ brengt de huidige financiering van palliatieve zorg in kaart. Je vindt in deze handreiking een overzicht van alle regelgeving en structuur rond de financiering van palliatieve zorg in de meest gebruikelijke zorgsettingen: thuis, ziekenhuis, hospice, verpleeghuis en palliatieve terminale unit.
Lees verder 
 
SASKIA TEUNISSEN NIEUWE BESTUURDER
BIJ PALLIATIEVE ZORG NEDERL
AND
Prof. dr. Saskia Teunissen is de nieuwe bestuurder van Palliatieve Zorg Nederland (PZNL) naast drs. Jessica Bruijnincx. Saskia Teunissen is hoogleraar Palliatieve Zorg en Hospicezorg in het UMC Utrecht en directeur-bestuurder van academisch hospice Demeter.

Lees verder
 
 
INZET DIGITALE COMMUNICATIEMIDDELEN
EN APPLICATIES

Omdat fysiek contact met patiënten op dit moment zoveel als mogelijk wordt afgeraden kan beeldbellen een alternatief zijn. In een aantal regio's is gestart met of oriënteert men zich op beeldbellen. De LHV, NHG en Ineen hebben een overzicht gemaakt van bestaande beeldbelapplicaties en deze ook getoetst aan verschillende criteria.
Lees verder
 
TERMINALITEITSVERKLARING
IN MEESTE SITUATIES NIET MEER NODIG

Verschillende partijen uit de zorg hebben met VWS afgesproken dat het in de meeste situaties, tijdens de laatste levensfase, niet meer nodig is om een terminaliteitsverklaring te gebruiken. De verklaring zorgt voor veel onvrede onder patiënten en zorgprofessionals, omdat het patiëntonvriendelijk is en voor veel onnodige administratie zorgt.
Lees verder
AGENDA
CASUÏSTIEKBESPREKINGEN

Dinsdag 30 juni 2020
Onderwerp: Euthanasie en SCEN-arts
Door: Marcel Te Paske, huisarts en arts palliatieve geneeskunde Spaarne Gasthuis
Locatie: Audiotorium HOO van 17.30-19.30 uur
 
Dinsdag 1 september  2020
Onderwerp: Niet-westerse culturen en palliatieve zorg           
Door: Fatma Katirci, geestelijk verzorger Spaarne Gasthuis                                                
Locaite: Audiotorium in HOO van 17.30-19.30 uur
 
Volgt in najaar
Onderwerp: Niet alles wat kan moet……?                                     
Door: Christiaan Rhodius, arts palliatieve geneeskunde Hospice Bardo         
COLOFON
NETWERKEN PALLIATIEVE ZORG MZK & AM
p/a samen Voor Betere Zorg
Leidsevaart 582 2014 HT Haarlem
023 - 532 21 51
palliatievezorgkennemerland@vbzkam.nl
Tekst en redactie Ghislaine Mulder en Wendy van der Veen (Bureau VBZ - samen Voor Betere Zorg), Het Schrijfwezen (Ellen Meijer) Ontwerp Bond for websolutions (Bond for websolutions)  | Deze NIEUWSBRIEF is een uitgave van Bureau VBZ. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen of vermenigvuldigd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. 

Ervaart u deze e-mail als ongewenst, klik dan hier om u af te melden of pas uw account aan.
Heeft u deze nieuwsbrief via een collega ontvangen en wilt u zich aanmelden, klik dan hier.


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Netwerk Palliatieve Zorg Midden- & Zuid-Kennemerland en Amstelland & Meerlanden · Leidsevaart 582 Haarlem · Haarlem, 2014 HT · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp