Copy
Deze nieuwsbrief leest makkelijker via uw browser: klik hier.

Nieuwsbrief #18

Inhoud van deze nieuwsbrief:
  1. Wist je dat onze vzw...?
  2. Onze bewoners beleven
  3. Sponsorprojecten
  4. Vrijwilligers
  5. Noteer in de agenda
  6. Vacatures
  7. Een woordje van het collectief overleg
Website Website
Facebookpagina Facebookpagina
LinkedIn pagina LinkedIn pagina
Zonnestraal video's Zonnestraal video's
Onthaaldienst Onthaaldienst
Instagram Instagram
1. Wist je dat onze vzw...

... een week vol warmte beleefde?

In het kader van De Warmte Week mocht Jens, Cliënt van woongroep S-wonen, pintjes gaan tappen in Mechelen. Hij vertegenwoordigt het horecaproject De Kroon van Zonnestraal vzw. 

Hij kreeg deze kans omdat Zonnestraal één van de 200 geselecteerde goede doelen was waarvoor tijdens De Warmste week geld ingezameld werd. Gedurende deze week kon je als organisatie of als particulier acties doen om geld in te zamelen. Ook kon je sms'jes sturen, een vlammetje dragen en bieden op heel wat speciale items. Als kers op de taart gaven Ed Sheeran en Angèle een benefietconcert.

Het thema dat hier centraal stond, was 'kunnen zijn wie je bent'. Een thema dat wij hoog in het vaandel dragen met ons Inclusief horecaproject 'De Kroon'. De uiteindelijke opbrengst hiervan zal hier naartoe gaan. Meer hierover in de rubriek 'sponsorprojecten'.

... een verhuis in het vooruitzicht heeft?

9 bewoners uit woongroep 'De Steenman' zullen op 14 februari verhuizen naar ons gloednieuw pand in Halle.

Na een grondige renovatie biedt het huis alle comfort die onze bewoners nodig hebben om zich thuis te kunnen voelen. Zo hebben alle bewoners hun eigen kamer, maar kunnen ze ook in de gemeenschappelijke delen vertoeven. Daarnaast kunnen ze terecht in de grote tuin met een ruim terras om 's zomers gezellig buiten te eten.
 
"Benieuwd wie straks enthousiast die prachtige trap oploopt?"
Enkele van onze cliënten wonen al 40 jaar in het oude pand 'De Steenman' en kennen de buurt dus vanbinnen en vanbuiten. Ze zullen de Zavelstraat hard missen, maar kijken ook uit naar dit nieuws hoofdstuk!

De andere bewoners van 'De Steenman' zullen nog even moeten wachten, maar mogen zich binnen een jaar aan een verhuis verwachten naar een 2de nieuw pand in Pepingen.

... haar aanbod aan therapie verder uitbreidt?

In ons aanbod steunen we op 3 peilers: wonen, dagbesteding en therapie. De peiler therapie bouwen we nu verder uit omdat:
1) de zorgvragen stijgen
2) we meer nadruk willen leggen op het ontwikkelen en onderhouden van de vaardigheden van onze gebruikers.
Dit laatste was ook een expliciete vraag uit de tevredenheidsbevraging die we vorige zomer bij 140 gebruikers afnamen. Via vorming, training en therapie zorgen we ervoor dat onze cliënten als persoon sterker staan om zo goed mogelijk te kunnen participeren in de samenleving.

Vorig jaar startten we al met groepstherapie op de woongroepen. Sinds deze maand bieden we ook intern psychotherapie aan voor gebruikers die moeilijk(er) terecht kunnen bij een externe therapeut.
 

... volop met 3D-printers werkt?

Weet je nog? Dankzij de opbrengst van De Vijfkamp van 2 jaar geleden konden we een 3D-printer aankopen om zelf hulpmiddelen te kunnen ontwerpen voor onze bewoners.
 

Sinds de aankoop ervan heeft het toestel nog niet stil gestaan. Zo maakten we hulpstukken om gemakkelijk bestek te kunnen hanteren, om een kroonkurk van een flesje te trekken, maar ook poppetjes als communicatiemiddel met personen die verbaal minder sterk zijn, ... Elke persoon kan een aanvraag doen bij dienst ergotherapie om een hulpmiddel op maat te laten ontwerpen. Zo werken we echt op maat!
2. Onze bewoners beleven.

Activiteiten in de leefgroepen

Wist je dat er ook in de leefgroepen activiteiten worden aangeboden? Zo maakten ze afgelopen week lekkere pizza in leefgroep AB. In de Kroonstraat 102 maakten ze zelf decoratie in thema van Sinterklaas, deden ze heel wat semi-werkjes en hielden enkele bewegingsmomenten.
Op deze manier willen we onze bewoners een zinvolle dagbesteding aanbieden

Sinterklaas

Ook dit jaar kwam onze goedheiligman langs met een zakje snoep.
Hij ging samen met zijn Zwarte Piet van woongroep tot woongroep en van deur tot deur. Alle bewoners van de woongroepen en van hen die zelfstandig wonen kregen een cadeautje. Sint en Piet werden telkens warm ontvangen met mooi gezang. Nadien was het tijd om te smullen van al het lekkers dat men kreeg.

De feestdagen

KERSTMIS
Kerst vieren in Zonnestraal is net zoals thuis ... samen tafelen, cadeautjes en een huiselijke sfeer. 

Met Kerst kruipt iedereen samen met zijn vrienden en familie om samen gezellig te eten, elkaar kerstwensen en cadeautjes te geven en om gewoon eens samen te zijn. Dit is niet anders in onze leefgroepen. Ieder jaar met Kerst zetten de woongroepbegeleiders zich in om zo'n Kerstfeest mogelijk te maken. Zo hopen we als voorziening een zo warm mogelijk woonaanbod te kunnen geven.
 

Een warme wafelenbak

Op maandag 20 december steeg de temperatuur in het nieuwe restogedeelte van Zonnestraal. Personeel en cliënten werden getrakteerd op versgebakken wafels. Zomaar! Uit respect en sympathie voor elkaars inzet tijdens de moeilijke coronaperiode. Dit warm collegiaal gebaar deed iedereen enorm deugd. Bedankt aan de initiatiefnemers!

Creativiteit voor groene vingers

In het kader van zinvolle dagbesteding maakten de bewoners van leefgroep Kroonstraat 102 samen met twee begeleiders van dagbesteding deze prachtige terrariums. Deze gebruikten ze om de leefgroep op te fleuren of om cadeau te doen aan familie.
3. Sponsorprojecten

€ 3072 dankzij inzamelactie van Castaar Foundation 

Castaar foundation, een reclamebureau uit Kester, hield vorig jaar een inzamelingsactie voor Zonnestraal.  Ze richtten hiervoor een webshop op, van waar uit ze heel wat leuke goodies zoals t-shirts, sweaters en petten verkochten.
Met de opbrengst zal een interactieve speelwand aangekocht worden die zal worden ingezet voor zowel cliënten van Zonnestraal, als voor kinderen met of zonder beperking in de speelhoek van De Kroon. De wand stimuleert op een speelse en basale manier de zintuiglijke en sociale ontwikkeling. Met de verschillende speelelementen wordt de gebruiker uitgedaagd te onderzoeken en te ontdekken.

De Warmste Week brengt ons 15 000 euro op!

Tijdens een spetterende slotshow ter afsluiting van De Warmste Week werd het ingezamelde bedrag bekend gemaakt van € 3 203 455! Een bedrag dat er kwam dankzij alle acties die op lokaal en nationaal vlak op poten werden gezet. 

Dit bedrag wordt verdeeld over alle 200 goede doelen waardoor er maar liefst 15 000 euro onze kant op komt. Dit bedrag gaat volledig naar ons inclusief horecaproject 'De Kroon' dat we op deze manier verder professioneel willen uitbouwen. Zo hopen we de toekomst te verzekeren zodat we kunnen blijven bouwen aan een inclusief werkveld.
Meer info over ons inclusief horecaproject?
Klik dan hier om naar onze site te gaan

Gemeente Herne op nieuwjaarsbezoek in Herfelingen

Naar jaarlijkse traditie bracht een delegatie van het lokaal bestuur Herne de beste wensen over aan de bewoners van onze woongroep in Herfelingen, deelgemeente van Herne. Dit kon dit jaar niet gepaard gaan met een fysiek bezoek omwille van Covid-19, daarom brachten schepen Sandra Dero en administratief medewerkster Linda Thiels een voordeurbezoekje met voor iedere bewoners een leuke attentie.
4. Vrijwilligers

Wij zijn steeds op zoek naar vrijwilligers

Tijdens onze dienstverlening aan personen met een beperking kunnen we steeds extra handen gebruiken van vrijwilligers. We zijn op zoek naar mensen ter ondersteuning van logistieke taken of activiteiten met cliënten. Zin om jouw vrije tijd bij ons zinvol te besteden? Dan ontvangen we jou met open armen.
Interesse om vrijwilliger te worden in één van onze vele werkingen? 
Neem dan zeker een kijkje op onze website. Aarzel niet om contact op te nemen!

 

Week van de Vrijwilliger: 27 februari - 6 maart 2022

Het thema van de Week van de Vrijwilliger 2022 is 'omgaan met verandering'. 
Tijdens deze week zullen we onze vrijwilligers extra in de bloemetjes zetten. We willen hen bedanken voor het onmisbare werk dat ze doen voor onze vzw en onze cliënten. Zeker in deze onzekere tijden waarin er veel verandert door het coronavirus. Dat verdient een dikke pluim!
 

Afscheid van een vaste waarde

We ontvingen het trieste nieuws dat vrijwilligster Jeanne is overleden. Ze was jarenlang een steun voor Zonnestraal. Zo stond ze steeds paraat aan het gebak en de koffie op de bezoekzondagen en op de tuinfeesten. Ook was ze ze een gekend persoon onder onze cliënten, zo ging ze geregeld gaan wandelen met onze bewoners. We gaan haar enorm missen.
 
Zonnestraal zit sinds kort ook in de database van Steunpunt Vrijwilligerswerk, hier kan je via vacatures op zoek gaan naar vrijwilligerswerk dat bij jou past.
 
Klik hier voor de website
5. Noteer alvast in de agenda

Inclusieve Vijfkamp

Na 2 jaar stilte hebben we eindelijk de kans om onze 6de editie van de Inclusieve Vijfkamp te organiseren op zondag 12 juni. Tijdens dit sportevenement strijdt een team (bestaande uit personen met en zonder beperking) om de overwinning in vijf atletische disciplines. Het concept is erkend als 'good practice' door Sport Vlaanderen. Zo kunnen we anderen inspireren om soortgelijke activiteiten te ondernemen. Zin om mee te doen? Je kan je als ploegje inschrijven via An De Neve.
Klik hier en sport mee!
6. Vacatures
Er zijn momenteel geen openstaande vacatures. Bedankt voor het massaal delen van onze oproepen!
7. Een woordje van het collectief overleg

Bedankt voor jouw interesse!

De volgende nieuwsbrief komt uit in april 2022.
Je zoekt meer informatie over aftrekbare giften? Je wil ons financieel steunen? Klik hier.
Copyright © 2022 Zonnestraal vzw, Alle rechten gereserveerd.


Wil je het ontvangen van deze nieuwsbrief aanpassen?
--> update jouw voorkeuren of schrijf je uit

Email Marketing Powered by Mailchimp