Copy
Bedankt voor je inschrijving op de nieuwsbrief van Slow Food Nederland. Je kan je e-mail onderaan deze pagina wijzigen.
Wordt deze e-mail niet goed of niet volledig weergeven? Klik hier en open de mail in je browser.
Nieuwsbrief april 2019

Nu de lammetjes in de wei staan, wilde bloemen zich rap openen en de zon zich steeds vaker laat zien, is het de hoogste tijd voor een frisse nieuwe look van de nieuwsbrief, met daarin vertrouwde Slow Food verhalen! 

Zo is er goed nieuws uit Limburg, waar het Slow Food Presidium Limburgse Stroop zich heeft uitgebreid met maar liefst vier nieuwe stroopstokers. Daarnaast delen we een aantal interessante inzichten over wizards, prophets en het voeden van 10 miljard monden in 2050 én nodigt Slow Food Youth Network je uit voor de derde internationale World Disco Soup Day in Amsterdam!

Wil je zelf bijdragen aan goed en gezond voedsel voor iedereen? Met behoud van biodiversiteit? Praat mee tijdens de vierde en laatste editie van debatreeks It's the Food, my Friend! in de Rode Hoed of meld je aan voor de Ark van de Smaak commissie.

Ben je benieuwd naar de activiteiten van een Slow Food community bij jou in de buurt? Scroll naar beneden en neem een kijkje in de goedgevulde Slow Food agenda.

Slow Food Nederland wenst je alvast een fijn en smaakvol paasweekend toe!

 

SLOW FOOD PRESIDIUM
LIMBURGSE STROOP BREIDT UIT

 
Slow Food Presidium Limburgse Stroop (SFPLS) heeft er sindskort maar liefst vier nieuwe leden bij! Met de uitbreiding én verjonging wordt de samenwerking tussen diverse stroopstokers en de ambacht van het traditionele Limburgse stroop stoken versterkt. Benieuwd naar de nieuwe gezichten achter Slow Food Presidium Limburgse Stroop?
LEES VERDER

HOE VERNIEUWEN WE DE FINANCIERING VAN LANDBOUWGROND?

Jongen, je kan prima starten als boer. Lijkt dat je niet wat?” We hebben nog een flinke weg te gaan voor we dit zo gemakkelijk tegen potentiële jonge boeren kunnen zeggen. Hoe vernieuwen we de financiering van landbouwgrond? Oud-voorzitter van Slow Food Youth Network (SFYN) Nederland, Susan Drion, onderzocht voor haar scriptie nieuwe financieringsmogelijkheden voor landbouwgrond. Ze schreef er een gast blog over op www.slowfoodyouthnetwork.nl


WHEN WIZARDS MEET PROPHETS


In 2050 telt de wereldbevolking naar schatting bijna 10 miljard mensen. Hoe krijgen we die miljarden monden op een duurzame manier gevoed? De wizards (tovenaren) en prophets (profeten) verschillen daarin nogal van mening. Desondanks, zijn beide partijen het op één punt grandioos met elkaar eens: ons huidig voedselsysteem kan en móet anders. 

Eind maart gingen de wizards en prophets met elkaar in debat tijdens een seminar op de Wageningen Universiteit, mede georganiseerd door Food Hub. Er ontstond een interessante discussie. Wij delen een aantal inzichten met je!
LEES VERDER

IT'S THE FOOD,
MY FRIEND!

Op maandag 6 mei is het alweer de vierde en laatste editie van 10e debatreeks It's the Food, my Friend! in de Rode Hoed te Amsterdam. Het thema van de avond? Nieuwe voedseltrends en hun impact op onze gezondheid en ons landschap. Kunnen we zorgen dat mensen zich weer meer verbonden voelen met de planeet en met de voedselproductie? En wat kunnen we verwachten van de snel groeiende leefstijlgeneeskunde en de ‘stoplichten’ die de supermarkten gaan invoeren? Praat met ons mee en koop je kaartje via deze website!

 

WORLD DISCO SOUP DAY 2019


Slow Food Youth Network (SFYN) zet voedselverspilling dit jaar opnieuw op de kaart tijdens de derde internationale World Disco Soup Day op zaterdag 27 april 2019! Wereldwijd wordt er namelijk 1/3 van ons voedsel verspild. Het belandt op de afvalberg, in het veevoer óf verdwijnt bij de consument thuis in de prullenbak. En dat is natuurlijk ontzettend zonde. Tijd voor actie! 

World Disco Soup Day valt dit jaar op zaterdag 27 april, op de verjaardag van Koning Willem-Alexander. SFYN Amsterdam viert Willem’s verjaardag én World Disco Soup Day bij de Ceuvel. Iedereen is uitgenodigd voor een lekker hapje en een dansje. Dit alles uiteraard onder het genot van vrolijke disco muziek. Ben jij erbij?
MEER WETEN

GEZOCHT: COMMISSIELEDEN VOOR DE ARK VAN DE SMAAK

De Ark van de Smaak is een catalogus van kleinschalige kwaliteitsproducten die horen bij een specifieke cultuur, historie of traditie van een regio. Door bijzondere groente- en fruitsoorten, granen, dierenrassen, dranken, kazen en vleeswaren onder te brengen in de Ark van de Smaak bieden we een platform om deze producten te beschermen.

Ben je geïnteresseerd in culinaire geschiedenis? Houd je van proeverijen om de smaak van (potentiële) Ark producten te beoordelen? Of wil je mee helpen aan behoud van het biodivers gastronomisch erfgoed in Nederland? Stuur dan een korte motivatie naar arkvandesmaak@slowfood.nl. De commissie komt minimaal vier keer per jaar bij elkaar.

Slow Food Agenda 

De smakelijkste manier om de maand mee te vullen
25 APRIL | PROEFLAB
EAU DE VIE, AMSTERDAM

..........................................................
Vroeger werd in heel Nederland waar vers fruit voorhanden was – en de jeneverbes niet overvloedig –, alcohol gestookt. Zo maakt men eau de vie, Frans voor 'levenswater'. Tegenwoordig zijn de weinige ambachtelijke stokers in Nederland verenigd het Genootschap der Warme Stokers. Het Genootschap presenteert op 25 april een zestal destillaten in combinatie met een selectie smakelijk kazen. Joie de vivre!

| MEER INFO |
5 MEI | GROENE HART STREEKMARKT, LEIDEN
..........................................................
Van worst tot kaas en van brood, groente en smaakmakers tot wijn, bier en distillaat - op zondag 5 mei kun je de zintuigen prikkelen op de Groene Hart streekmarkt in Leiden. Vanaf de Raamsteeg tot aan het Rapenburg vind je trotse producenten met ieder een bijzonder verhaal achter hun product. Uiteraard is er gelegenheid om te proeven en te kopen. Met wie struin jij deze smaakvolle streekmarkt af?

| MEER INFO |

19 MEI | WORKSHOP WILDE PLANTEN ETEN, ALPHEN AAN DEN RIJN
..........................................................
Onkruid zijn we liever kwijt dan rijk. Toch zijn deze planten zeer waardevol, zowel voor de mens als de natuur. Op 19 mei neemt diëtist en natuurvoedingskundige Carla Glorie, je mee in de wereld van eetbare wilde planten. Je leert hoe je eetbare wilde planten kunt herkennen, welke delen je kunt eten en hoe je ze kunt gebruiken in de keuken. Met de geoogste planten en bloemen bereiden we een soep op houtvuur, bakken we broodjes en eten deze samen met zelfgemaakte wilde planten spreads.

| MEER INFO |
15 JUNI | RONDLEIDING & WORKSHOP DOOR  DR. A. VOGELTUINEN, 't HARDE
..........................................................
Op landgoed Zwaluwenburg vind je de pluk- en smultuin van Dr. A. Vogel. Hier kan je verschillende kruiden, bloemen en planten plukken en proeven. De tuinman van het landgoed zal je tijdens de rondleiding alles vertellen over de prachtige bloementuin. Wat is bijvoorbeeld het effect van de pepermuntplant op een vermoeide voet? En welke werking hebben verschillende kruiden of hoe voelen ze aan je voeten? Er is plek voor slechts 25 personen, dus meld je snel aan!

| MEER INFO |

Facebook
Twitter
Instagram
www.slowfood.nl
Copyright © *2019* *Slow Food Nederland*
Alle rechten voorbehouden