Copy
Bedankt voor je inschrijving op de nieuwsbrief van Slow Food Nederland. Je kan je e-mail onderaan deze pagina wijzigen.
Wordt deze e-mail niet goed of niet volledig weergeven? Klik hier en open de mail in je browser.
Nieuwsbrief februari 2020

In deze nieuwsbrief blikken we nog één keer terug op het geslaagde Taste the Dutch Masters dat Slow Food Nederland in januari organiseerde, tippen we je met interessante kijk, doe- en luistertips over ons voedselsysteem én vragen we je een petitie te ondertekenen waarin we de Europese Commissie oproepen een 'bijvriendelijk' landbouwmodel te ondersteunen. 


Ben je benieuwd naar de activiteiten van een Slow Food community bij jou in de buurt? Scroll naar beneden en neem een kijkje in de goedgevulde Slow Food agenda.

Kortom, ga er lekker voor zitten en laat je inspireren door good, clean en fair nieuws van Slow Food.


TROTS OP DE MEESTERS VAN NU


2020 begon groots! 10 dagen lang had Slow Food Nederland de eer om Nederlandse producenten en streekproducten onder de aandacht te brengen op de Grüne Woche in Berlijn. Met de titel, Taste the Dutch Masters, werd nadruk gelegd op de rol die streekproducten vervullen bij het verbinden van boer en burger. 

Na de opening van de stand door minister Carola Schouten, presenteerden ruim 30 producenten, verdeeld over tien dagen, hun streekproducten aan de nieuwsgierige Duitse bezoekers. Slow Food chef Jeroen van Nijnatten maakten daar de lekkerste hapjes van en liet de voorbijgangers kennis maken met culinaire historie en goede smaak.

Pronkstuk van de stand was het 3D meesterwerk van kunstenaar Jasper Udink ten Cate en expierence designer Jeroen Prins dat gemaakt werd met streekproducten van nu. Het driedimensionale effect en de typerende belichting, zoals de 17e eeuwse meesters die ook gebruikten, trok de aandacht van vele bezoekers. Als kers op de taart werd de gehele stand bekroond tot mooiste stand van het Holland paviljoen! 

Meer weten over Taste the Dutch Masters? In dit interview, met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, vertelt Nelleke Don waar Taste the Dutch Masters voor staat. 

RED DE BIJ
 
Bijen en andere insecten spelen een cruciale rol voor behoud van biodiversiteit. Ze bestuiven gewassen en  zijn daarmee een belangrijk onderdeel van ons voedselsysteem. De bij wordt echter met uitsterven bedreigd door veelvuldig gebruik van gevaarlijke pesticiden in de landbouw.

Slow Food wil een bijvriendelijke landbouw: goed voor mens, dier en milieu. Daarom roepen wij, samen met partnerorganisatie European Citizens Initiative (ECI), de Europese Commissie op om een ​​landbouwmodel te ondersteunen waarmee boeren en biodiversiteit in harmonie kunnen gedijen. Doe jij met ons mee?
TEKEN DE PETITIE HIER
KOMT DAT ZIEN
 
Docu || Honeyland
De laatste vrouwelijke bijenjager van Europa werd drie jaar lang gevolgd in het gebergte van Noord-Macedonië. Een film over het broze evenwicht tussen mens en natuur. Op zondag 23 februari organiseert SFYN Amsterdam het randprogramma bij deze film in flimhuis Rialto. Komt dat zien!
Docu || Au nom de la terre
Het leven lacht Pierre toe. Totdat hij terugkeert van zijn leven als cowboy en het boerenbedrijf van zijn ouders overneemt. Een intiem familiedrama over een boerengezin dat zich staande probeert te houden in de moderne tijd. 

LUISTER EN PRAAT MEE

Podcast || Smaakmakers
Podcast waarin onze voorzitter Nelleke Don in gesprek gaat met hobbykok Zegert van der Linde. Luister en leer over 30 jaar Slow Food en de uitdagingen van deze tijd. 

Debat || It's the Food, my Friend!
Het duurt nog even, maar je kan 't niet vroeg genoeg in je agenda zetten. In april en mei gaat de debat reeks It's the Food, my Friend! weer van start. In twee edities praten experts, samen met het publiek, over klimaatneutrale landbouw in 2050 (15 april) en over speelruimte voor veranderingen in het voedselsysteem (12 mei). 

Farmerama Radio || Growing a revolution
Het boek 'Growing a Revolution: Bringing Back Our Soil to Life' laat zien waarom landbouw, en hoe we de bodem gebruiken, zo belangrijk is voor de toekomst. Auteur en geoloog, David R. Montgomery,  beschrijft wat er de afgelopen 12.000 jaar mis is gegaan en laat zien dat er over de hele wereld boeren zijn die het compleet anders doen. Het boek koop je bij een boekhandel bij jou in de buurt en een korte samenvatting beluister je hier

10.000 TUINEN IN AFRIKA

Het Nederlandse projectteam van het internationale Slow Food project 10.000 tuinen in Afrika is opzoek naar nieuwe leden met frisse en ondernemende ideeën. Ben jij geïnteresseerd in een voedselproject met  international karakter? Zie je kansen en weet jij die om te zetten tot concrete actie voor het goede doel? Neem contact op met Arie van den Brand (0642718488) of Michiel Korthals (0623562016).
 

ALLES KÄSE


Duitsland heeft zijn worst. Maar Holland… Ja, Holland staat in Duitsland echt bekend als hét kaasland bij uitstek. Maître Fromager Evert Schonhage en Simon Crone (Vereniging van Nederlandse Wijn Producenten) matchte zes Nederlandse regionale kazen uit de Ark van de Smaak en Slow Food redacteur Ulrike Schmidt mocht proeven. Haar advies luidt: do try this at home!
ONTDEK DE LEKKERSTE REGIONALE KAZEN

Slow Food Agenda 

De smakelijkste manier om de maand mee te vullen
16 FEBRUARI |
RONDLEIDING BIJ BROUWERIJ RAMSES, HOOGE ZWALUWE
..........................................................
Op zondag 16 februari is Slow Food Brabant te gast bij de creatieve Brabantse bierbrouwer Ramses in Hooge Zwaluwe. Ramses brouwt unieke bieren met een uitgesproken smaak. Na de rondleiding wordt er uiteraard bier geproefd mét Brabants borrelgarnituur. Proost!

| MEER INFO |
18 APRIL |
MAAL MET EEN VERHAAL, WEZEP
..........................................................

Op zaterdag 18 april 2020 organiseert Slow Food Zwolle een maal met een verhaal. Kookdominee Han Wilmink (de eerste predikant met een kookeiland in zijn kerk) deelt zijn culinaire kennis en begeleidt de 'culinair bijbels' workshop.
Ben jij erbij?


| MEER INFO |
7 MAART |
GROENMOESMARKT, BOEKEL
..........................................................
Op zaterdag 7 maart bezoekt Slow Food Betuwe de Groenmoesmarkt. Dit is een markt voor natuurlijk (moes)tuinieren en eerlijk voedsel, met maar liefst 90 standhouders uit Nederland en Vlaanderen. Neus lekker rond, leer over eetbare planten, ga in gesprek over stads- en buurttuinieren en sla je slag!

| MEER INFO |

15 MAART |
PROEVERIJ EAU DE VIE EN KAAS UIT DE LAGE LANDEN, AMSTERDAM
..........................................................
Recentelijk is het Genootschap der Warme Stokers opgericht. Op zondag 15 maart verzorgen René Zanderink (Ark van de Smaak commissie) en Bas Lubberhuizen (Stokerij Lubberhuizen) een proeverij met een vijftal eau de vies en vijf rauwmelkse Nederlandse kazen in Café Welling in Amsterdam. Kom je proeven?

| MEER INFO |

Facebook
Twitter
Instagram
www.slowfood.nl
Copyright © *2019* *Slow Food Nederland*
Alle rechten voorbehouden