Copy
Bedankt voor je inschrijving op de nieuwsbrief van Slow Food Nederland. Je kan je e-mail onderaan deze pagina wijzigen.
Wordt deze e-mail niet goed of niet volledig weergeven? Klik hier en open de mail in je browser.
Nieuwsbrief juli 2019

Midden in de zomer lijkt het misschien komkommertijd, maar niets is minder waar! Ook tijdens de warmste dagen van het jaar, delen wij graag de leukste Slow Food nieuwtjes en artikelen met jou.

Zo ontvingen Slow Food leden deze week een uniek ledencadeau; de Slow Food culinaire kalender! Op de poster staan maar liefst 40 hand geïllustreerde groente- en fruitsoorten, vlees, vis en zuivel afgebeeld. Hangt 'ie al bij jou aan de keukenmuur?

Daarnaast delen we in deze nieuwsbrief een artikel over de Fries-Zeeuwse schapenkaas; een zacht en romig kaasje uit de Ark van de Smaak. Oók tippen we je over het interview dat bestuurslid Maarten Kuiper had met Peter Brul, initiatiefnemer van de Graanrepubliek in Bad Nieuweschans te Groningen.

Ben je benieuwd naar de activiteiten van een Slow Food community bij jou in de buurt? Scroll naar beneden en neem een kijkje in de goedgevulde Slow Food agenda.

HANGT DE CULINAIRE KALENDER
AL BIJ JOU AAN DE (KEUKEN)MUUR?


Leden van Slow Food Nederland hebben deze week een uniek ledencadeau ontvangen; de Slow Food culinaire kalender! Met ruim 40 hand geïllustreerde producten en praktische bereidingstips biedt de kalender een berg aan kookinspiratie. Bovendien ontdek je door middel van deze kalender de rijkdom van bijzondere Nederlandse seizoensproducten. Van de Brabant Bellefleur tot de Stellendamse garnaal en van de Soester knol tot de Rabarber ‘Red Champagne’. Zo kan élke thuiskok smaakvolle seizoensgerechten op tafel zetten!

Ben je geen lid van Slow Food maar wil je wel zo’n uniek exemplaar ontvangen? Bestel de kalender via onze webshop op www.slowfood.nl.
BESTEL DE KALENDER HIER

ALLE KAASLIEFHEBBERS- EN VERZUIVELAARS VERZAMELEN!

Van 20 tot en met 23 september 2019 vindt in Bra, Italië, weer de tweejaarlijkse manifestatie Slow Cheese plaats. Tijdens dit evenement komen zo'n 300.000 importeurs, detaillisten, chefs, consumenten, belangstellenden en andere professioneel geïnteresseerden langs om kennis te maken met een grote verscheidenheid kaas-, vlees- en groenteproducten en producenten. Hier doen zij vele nieuwe kennis, ideeën en relaties op.

Ook dit jaar zijn producenten van Nederlandse boerenkaas aanwezig bij de stands van het Slow Food Presidium Boeren Goudse Oplegkaas (BGO) en het presidium Boeren Leyden Traditioneel (BLT). Bovendien kunnen bezoekers van Cheese 2019 deelnemen aan de Taste Workshop ‘Netherlands: Cheese from the Polders’, onder leiding van wereldkampioen van het Concours Mondial du Meilleur Fromager, Evert Schönhage.

Dompel jij je eind september onder in de wereld van kaas? Meer informatie over het evenement vind je op www.cheese.slowfood.it.

 

VAN HAVER TOT GORT:
JE VINDT HET IN DE GRAANREPUBLIEK


Overal in Nederland zetten mensen zich in voor het behoud van biodiversiteit en agrarisch cultureel erfgoed. Iedere maand interviewt Maarten Kuiper – bestuurslid evenementen bij Slow Food Nederland én gezicht achter De Seizoensarbeider – één van hen. Hij onderzoekt waarom sommige mensen afwijken van gebaande paden. Is er bijvoorbeeld nog een boterham te verdienen wanneer je het allemaal nét even anders doet? Deze maand een interview met Peter Brul – initiatiefnemer en coördinator van de Graanrepubliek in Bad Nieuweschans te Groningen.

Samen met lokale akkerbouwers en graanverwerkende ondernemingen toverde hij in 2017 een oude werkplaats voor stoomlocomotieven om in een graanwerkplaats. Inmiddels participeren een biologische zuurdesem bakker, twee pastamakers, een brouwer, een mouter, een destilleerder, een vlokkenmaker, een winkel en horecagelegenheid in het authentieke gebouw.

Benieuwd naar het ondernemersavontuur van Peter? Klik op de rode knop hieronder.

LEES HET INTERVIEW MET PETER

ONTDEK DE ARK VAN DE SMAAK: FRIES-ZEEUWSE SCHAPENKAAS

Nederland beschikt over bijzondere seizoensproducten. Elk seizoen worden we in de keuken geïnspireerd door grote culinaire variëteit. Slow Food wil de consumptie van deze producten bevorderen en gaat daarom een jaar lang op culinaire reis door de Nederlandse eetcultuur. Wij willen laten zien hoe divers en mooi ons lokale voedselaanbod is én aandacht vestigen op producten uit de Ark van de Smaak. Dit keer in de schijnwerpers: de Fries-Zeeuwse schapenkaas. Lees het hier.

 

HOE LANDGOED GROOTSTAL
BROOD OP DE PLANK KRIJGT


'Een rijkere vorm van economie' noemt Kien van Hövell de co-creatie op landgoed Grootstal in Nijmegen. De zes ondernemers van Grootstal willen verantwoorde voeding produceren, maar ook een fatsoenlijke boterham verdienen én waarden toevoegen en ruilen. Hoe is dat mogelijk? In deze video (gemaakt door Jitske Jonkman: filmmaker en redacteur bij Slow Food Nederland), legt transitie adviseur en mede-initiatiefnemer van landgoed Grootstal – Kien van Hövell – je dat uit.
 
BEKIJK DE VIDEO

Slow Food Agenda 

De smakelijkste manier om de maand mee te vullen
17 JUNI T/M 9 SEPT |
ONS JONGENS BIJ BIJZONDER BRABANT, DEURNE

..........................................................
In de groentetuin van boer Henk groeien meer dan 100 bijzondere groenten en kruiden. Vergeten - of beter - onvergetelijke groenten! De groenten groeien allemaal in de open lucht en de teelt vindt op een zo natuurlijk mogelijke manier plaats. Henk leidt je graag rond in zijn tuin en vertelt je in geuren en kleuren over het natuurlijk telen van groenten. Wanneer breng jij een bezoekje aan boer Henk?

| MEER INFO |
25 AUGUSTUS | MASTERCLASS BBQ, ASCH
..........................................................
Op zondag 25 augustus organiseert Slow Food Betuwe een masterclass BBQ. Onder leiding van Jelmer Grisel wordt er aandacht besteed aan de Big Green Egg, OFYR, Weber en Michel BBQ. Jelmer laat je niet alleen kennis maken met de bereiding van vlees en vis, maar ook met groente.
Verwacht een workshop met veel interactie en plezier! 


| MEER INFO |
25 AUGUSTUS | LEKKER LOPEN IN LENT, LENT
..........................................................
In Lent bij Nijmegen ligt een opvallende tuin waar bijzondere groente- en fruitrassen worden geteeld. In deze Historische Tuinderij Warmoes worden producten geteeld zoals de warmoezeniers dat vroeger deden, met veel variaties in rassen en soorten. Slow Food Rijnzoet organiseert op zondag 25 augustus een wandeling door de tuin. Tijdens de rondleiding maak je kennis met diverse groentes en fruit met de smaak van weleer die op traditionele wijze zijn geteeld. Na afloop van de rondleiding schuiven we aan voor een lunch in de boomgaard, alwaar je geniet van een biologische en vegetarische middagmaaltijd. Kom het zien, proeven en beleven!

| MEER INFO |

4 OKTOBER | 'BOERGONDISCH' FESTIVAL, EINDHOVEN
..........................................................
Goed nieuws: het project Van Brabantse Grond krijgt een vervolg! Kok-studenten van de verschillende ROC’s in Brabant gaan verder samenwerken met  boeren aangesloten bij Slow Food Brabant. Het resultaat daarvan zal te zien en proeven zijn op het 'Boergondisch' festival op het Summa College in Eindhoven. Denk aan leuke workshops, interessante sprekers, boerenerf-food, mooie film-docu’s, boerenmarkt, Brabantse producten, kortom te veel om op te noemen. Het belooft een smaakvolle dag te worden!

| MEER INFO |

Facebook
Twitter
Instagram
www.slowfood.nl
Copyright © *2019* *Slow Food Nederland*
Alle rechten voorbehouden