Copy

Mahjong België 2021 #4

Nieuwtjes, activiteiten en toernooien

First Belgian Mahjong chocolates (2021) by Tim Lauwers

Een lokale hobbychocolatier is aan de slag gegaan met professionele chocoladevormpjes. Tim Lauwers uit Heverlee maakt in zijn vrije uurtjes graag chocolade in alle mogelijke vormen. Zijn vrouwtje Katrien laat al haar kennissen water in de mond krijgen door de beelden ervan massaal te delen via sociale media. En laat die Katrien nou net in een ver verleden met Marieke in een kinderkoor hebben gezongen? Na uitwisseling van een paar korte berichtjes mocht ze de vormpjes langsbrengen. Tim bleek van niets te weten, maar was meteen bereid om het te proberen. Toevallig of niet, Tim heeft sinologie gestudeerd, en hij voelde zich meteen betrokken en gefascineerd. Binnenkort te proeven en misschien ook te verkrijgen?

En als je Marieke dan ook silicone vormpjes van mahjongstenen in handen geeft, dan moet ze wel een beetje experimenteren! Links fruitige plantaardige snoepjes, op basis van appel-perensap en agar agar … lekker, maar nog geen gummibeertjes structuur. Rechts mooi uitziende zogenaamde keto-bonbons, op basis van kokosolie, cacao, nootjes en kokos … niet te vreten! Vol ongeduld zoeken we naar een waar succesrecept, om ze te kunnen delen met jullie allemaal !

Mahjong Friends Online

De BMA kreeg een uitnodiging van ene Martin Smith om kennis te maken met een nieuw online platform in 3D, geschikt voor verschillende spelregels, waaronder MCR en Riichi. Net zoals bij Autotable is het platform bedoeld om het live spelen volledig na te bootsen. Je krijgt geen keuzeknoppen om een chow, pung of hu te maken, je moet alles zelf doen, van het gooien met de dobbelstenen tot het tellen van de scores. Het is de bedoeling om een spraakkanaal te gebruiken tijdens het spelen, maar het is ook mogelijk om met een chatfunctie te communiceren.

Om nieuwe spelers te begeleiden, kan je open spelen, en gebruik maken van een pointer om aan te duiden waarover je het hebt als je iets uitlegt. Bovendien is het platform geschikt voor alle types van toestellen, en kan dus op pc of mac in de browser gespeeld worden, en op smartphones en tablets als app die je kan downloaden.

Mahjong Friends Online - Introduction

Op de website vind je de handleiding, schermafbeeldingen, deze video, de link met Discord en uiteraard de link naar het spel zelf. Wil je graag eens testen? Op woensdag 14/4 om 20u zet ik een tafel klaar voor een try-out, indien voldoende interesse. We kunnen (zoals gewoonlijk) gebruik maken van de Mahjongbabbel via de gratis app Jitsi, waar je geen account voor nodig hebt, en die je ook via de browser kan openen. Doe je graag mee? Laat het weten via facebook, whatsapp of discord of via mail.

MahjongSoft in een nieuw kleedje

Hey wat is er nu gebeurd? De voorbije week stelden we vast dat MahjongSoft een hele nieuwe look heeft gekregen. Wat is er dan veranderd? Via het keuzemenu kan je nu ook de achtergrondkleur aanpassen (ik vond deze de aangenaamste voor de ogen), de weggegooide stenen zijn groter geworden, de tekeningen van de blokken zijn veranderd, … Als je het vroeger niet zo geslaagd vond, moet je zeker eens opnieuw proberen.

Ik ben geen fan van de zwarte bollen 8 (of maak het blauw op de andere bollen dan ook zwart), en vind dat Zuid en West te hard op elkaar lijken. De vogel vind ik wel mooier. In het kleine vierkantje middenin staat nu ook je score bij je wind, maar omdat je die ook vindt bij je naam, lijkt dat wat overbodig. Voor sommigen is de aanduiding in het midden van welk spel het is (hier E2 of vroeger 2/8) onduidelijk.

Op woensdag 31/3 was er nog iets bijzonders op MahjongSoft. Je kon namelijk kiezen tussen gewone tafels, of tafels met 3 smileys, fun mahjong tables. Er was reeds aangekondigd via facebook en ook in de nieuwsberichten op de website zelf, dat je zou kunnen spelen met hoogst onregelmatige handen. Bij het openen van de stenen zou je minstens 8 troefstenen, minstens 9 stenen van een zelfde soort of 5 paren in de hand hebben. Lol, hoge scores en snelle wins gegarandeerd dus! De grap was er wel al een beetje af omdat je het vooraf kon weten … maar zeker niet iedereen had het bericht gezien!

Online competitie MahjongSoft

Onze Nederlandse vrienden stuurden een uitnodiging om deel te nemen aan de Online Competitie Nederland op het platform MahjongSoft (MCR). Het grote voordeel is dat er gespeeld wordt aan de hand van een speelschema op vaste tijdstippen. Eerder nadelig vind ik de financiële bijdrage en het wekelijkse engagement voor 2 rondes van 16 spelletjes.

Nu vind ik persoonlijk ook niet dat we ons moeten gaan annexeren bij Nederland, maar het loont wel de moeite om eens na te denken over een gelijkaardig systeem voor onze spelers, die nu gespreid op dinsdag en woensdagavonden spelen. Anderzijds heeft het zeker ook z’n charmes om vooral met je clubgenoten te spelen.

Ik weet natuurlijk graag wat onze online spelers van een eigen competitie zouden vinden, daarom kan je via onderstaande knop een korte bevraging invullen.

Bevraging

Online competitie MahjongSoul

En als we dan toch bezig zijn, kunnen we natuurlijk hetzelfde doen voor de Riichi competitie op MahjongSoul. Dit formulier is in het Engels opgesteld, zodat het ook gemakkelijk kan ingevuld worden door onze Franstalige spelers.

Bevraging

BelJong MCR gilde

Vanaf 5 januari was de eerste Belgische MCR gilde BelJong compleet en operationeel op het platform MahjongTime. Gedurende 12 weken hebben 8 Belgen en 1 Zwitserse het beste van zichzelf gegeven en belandde onze gilde 11 weken in de top3, maar nu is het toch genoeg geweest voor een poosje. Het doel is ruimschoots bereikt: samen verdienden we 5500 golden coins en 560 000 dragon chips.

BelJong krijgt dus ook een Paaspauze of een verlengde vakantie. Elke speler is weer vrij om zich bij een andere gilde aan te sluiten. Als het gemis te groot wordt, is een relance altijd mogelijk, bijvoorbeeld na de grote vakantie.

Nog meer online resultaten …

MahjongTime

 • Slechts 1 Belg deed mee aan het tweedaags MCR - MES toernooi op 20 en 21 maart. Emmy werd 36ste van de 48 deelnemers.

 • Twee Belgen op het GMT Riichi van maart. Chris werd 17de, Jos 25ste van de 44 spelers.

 • Vijf Belgen op het GMT MCR van maart. Chris werd 34ste van de 88 spelers.

 • Marieke (34ste) is de eerste Belg in de MCR top 100. Chris (46ste) is de eerste Belg in de Riichi top 100.

 • Marieke staat nu 12de in de MCR Marathon lijst. Chris staat 36ste in de Riichi Marathon lijst.

MahjongSoul

 • Van de 86 spellen op dinsdagavonden sinds 31/03/2020, op initiatief van de Leuvense spelers, heeft Yuhao nu de hoogste gemiddelde score van de spelers met minstens 10 deelnames, gevolgd door Jos en Tine.

 • In maart speelden we 10 friendly matches (max 1 AI) en haalde Piti de hoogste gemiddelde score (met slechts 1 deelname).

 • We missen helaas de gegevens van andere matches gespeeld door leden van de BMC en LLN (zonder Marieke).

MahjongSoft

 • In totaal speelden we sinds 15/04/2020 al 1857 spelletjes met 27 Belgische spelers en max 2 buitenstaanders of 1 bot per spel.

 • In maart speelden we er 200 met 17 spelers, op 10 verschillende dagen.

 • Als we over de hele periode de gemiddelde tafelpunten bekijken van de spelers die minstens 64 spelletjes deden, staat Michel VD nu aan de leiding, gevolgd door Tine W en Marieke. Bekijken we enkel de maand maart, dan zien we ook Michel VD aan de top, gevolgd door Marieke en Sophie Q.

 • In de rangschikking van MCR toernooien staat Marieke op de 162ste plaats als eerste Belg genoteerd. Jos is onze MCR duplicate kampioen, hij staat op de 121ste plaats.

Kalender

 • doorlopend : MCR individual, MCR duplicate, SBR toernooien - MahjongSoft - gratis

 • 14 april : try-out Mahjong Friends Online - 20u MahjongSoft - gratis

 • 1 mei : Riichi GMT March - MahjongTime - 300 coins

 • 8 mei: MCR GMT March - MahjongTime - 300 coins

Bezorg ons jouw ervaringen, spannende plannen, leuke momenten of andere bijdragen in tekst of beeld voor een item in de nieuwsbrief of op de website!

Kom erbij op Discord!
Facebook iconWebsite iconEmail icon

Copyright (C) 2021 Belgian Mahjong Association. All rights reserved.

Update Preferences | Unsubscribe

Email Marketing Powered by Mailchimp