Copy
View this email in your browser
Mahjong België 2019 #5

De eerste Riichi trofee voor een Belg!

Keulen - 27 en 28 april -  Oryu Majan Taisen 2019
Van de ene verbazing vallen we in de andere. Vorige maand haalde Sophie nog een trofee binnen voor MCR, deze keer was het de beurt aan niemand minder dan Nathan (Brussels Mahjong Club) voor Riichi. Het was zijn 4de EMA toernooi en het 2de in Keulen, waar hij bij de vorige editie voor zijn laatste plaats werd beloond met een voucher om revanche te nemen, en dat nam hij bijzonder serieus. Letterlijk van Zero to Hero, en dat was ook te lezen op de wildcard die hij ditmaal verdiende. 
Het was een uitzonderlijk toernooi, met heel wat speciale handen, waaronder een yakuman 13 wezen van Ans en een aantal andere die ik helaas niet kon volgen door de goed ingeburgerde Japanse terminologie, en ook heel wat chombos (strafpunten), ondanks het tamelijk hoge spelniveau. En wellicht het meest speciale was de videotafel. Voor elke hanchan werd een tafel geloot die mocht plaats nemen op het podium, een camera op de handen van elke speler gericht. Binnenkort te zien op youtube, en voorzien van deskundige commentaar: de eerste en slechtste ronde van Marieke, de chombo van Nathan, en nog veel meer!
Nathan staat nu op de 4de plaats van de Belgen op de Europese ranking, die werd aangevuld met Rudi (Rode Lotus) en Piti (BMC).  
Onder de 52 deelnemers met 11 aanwezige nationaliteiten was ook een record aantal van 9 Belgen aanwezig in Keulen voor deze 2-daagse van de club Rinshan Kaihou. Pierre mocht nog het podium beklimmen voor zijn mooie 11de plaats. Thomas (BMC) speelde zijn 1ste EMA toernooi en deed dat lang niet slecht, tot hij in de 7de hanchan 2 chombos maakte en naar beneden tuimelde, maar eindigde toch nog 25ste.

Eerder in april ...

Op 6/4 werd Yvonne Van Der Heide (NL) 1ste op het Sakura Taikai toernooi in Berghem (riichi 1 dag, 5 hanchan). Nathan was toen al goed op dreef en werd er 1ste Belg met een 7de plaats van de 48 deelnemers met 3 nationaliteiten (B, NL, D).
Op 20/4 werd Martin Van Thiel (NL) 1ste op het Skoon Spel MCR toernooi in Oss (MCR 1 dag, 4 rondes). Zeldzame vogel Tijs werd er 12de van de 68 deelnemers met 2 nationaliteiten (B, NL).

In het vooruitzicht ...

MCR Dutch Open - 18 en 19 mei - Oss (NL) - 7 Belgen
MCR Open Danish Championship - 31 mei en 1 en 2 juni - Kopenhagen (DK) - 7 Belgen
Paris Riichi - 8 en 9 juni - Parijs (FR) - 5 Belgen +? 
Chow Time (MCR) - 6 en 7 juli - Villejuif (FR) - 7 Belgen +?
UK MCR + Riichi - 26 tot 28 juli - Godalming (UK - 2 Belgen +?

Rode Lotus Tournament 2019

De Shinkansen is al aangekomen, het toernooi is volzet! Met 11 Belgen en 49 vertegenwoordigers van Nederland, Frankrijk, Zwitserland en Italië. En er staan al 7 personen op de wachtlijst. 
Reservespelers en helpers blijven natuurlijk nog van harte welkom.

BMA bestuur

Het bestuur van de Belgian Mahjong Association keurde het voorstel goed om een Algemene Vergadering te organiseren, gekoppeld aan vriendschappelijk spel, en hiervoor alle gekende mahjongspelers in België uit te nodigen. De MCR en Riichi spelers kunnen zo eens kennis maken met elkaar in een meer ontspannen atmosfeer en samen een nieuw bestuur kiezen met vertegenwoordiging van de Riichi gemeenschap. 
Ken je nog spelers die niet zijn aangesloten bij een club? Ze mogen steeds hun mailadres bezorgen aan Marieke (mariekemahjong@outlook.be) om een uitnodiging te krijgen.
Ook tips of suggesties voor de organisatie zijn steeds welkom (locatie, catering, ...)!

Vaste speelmomenten

 • LLN Richi: elke maandag van 19u tot 21u in Brasse-Temps, Louvain-la Neuve (NIEUWE locatie!)
 • Kleine 3 Draken MCR: elke maandag van 20u tot 23u in clubhuis Smesstraat 49, Temse
 • Brussels Mahjong Club Riichi: elke dinsdag van 19u tot 22u in Salle Sapiens, Merinosstraat 1c, Sint-Joost ten Node
 • Rode Lotus MCR: elke woensdag van 20u tot 23u in Wereldcafé COOP, Joris Helleputteplein 2, Leuven
 • Rode Lotus MCR competitie: tweewekelijks op donderdag van 19u30 tot 23u20 bij Rudi in Herent

Hou deze data al maar vrij!

 • 25 mei 2019: 10de verjaardag Rode Lotus met tuintoernooi
 • 28 en 29 september 2019: MCR 4de Rode Lotus Tournament
 • 2 en 3 november 2019: Japan Con, Tour & Taxis, Brussel

Nieuws uit Europa

 • Het volgende EK Riichi vindt plaats van 21 tot 23 juni 2019 in 's Hertogenbosch. Chris is als enige zeker van een plaatsje. Voorlopig ziet het er nog niet naar uit dat België in aanmerking komt voor bijkomende plaatsen. Inschrijvingen zullen in elk geval via de nationale federatie, de BMA dus, moeten gebeuren.
 • De dag voor het ERMC, op donderdag 20/6, zal een Riichi referee seminar worden aangeboden in De Kentering (Rosmalen, NL), tevens de locatie van het toernooi. Vanuit Brussel en LLN blijken er wel wat kandidaat-scheidsrechters te zijn. Laat het weten aan Rudi als je wil meedoen!
 • Van 31/10 tot 3/11 in Villefranche-sur-Saone toch maar 3(!) dagen mahjongplezier op het WK MCR. De eerste dag wordt nog niet gespeeld, dan is er een Referee Meeting voorzien. De eerste ronde voor registratie is begonnen, dat wil zeggen dat een lijst van de geïnteresseerde spelers mag bezorgd worden (laat het aan Rudi weten als je gekwalificeerd bent en wil gaan), pas vanaf 1/5 worden de quota definitief en kan je pas registreren, en tegen 31/5 zou de deelnemerslijst volledig moeten zijn.
 • Over een EK MCR in 2020 enkel nog maar geruchten dat het misschien bij onze noorderburen zou plaats vinden ...
 • Een WK Riichi zal gehouden worden in Wenen (Oostenrijk) in 2020.
Copyright © 2019 Belgian Mahjong Association, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp