Copy
View this email in your browser

Mahjong België 2020#05
Een van de Rode Lotussen had wat tijd teveel in z'n kot, en maakte dit leuke filmpje. Zeker blijven kijken tot het einde! En delen is toegestaan ...
Wekelijkse mahjong (MCR) met videochat is gestart!
Op woensdagavond 15 april zette ik me achter de pc, logde in op mahjongsoft.com , en startte een tafeltje om 20u, zoals ik in normale omstandigheden zou doen in het Wereldcafé in Leuven. De smartphone met headset in de aanslag, zoom meeting geopend, en ja hoor, de tafel werd snel gevuld! Koen zat al even klaar, maar had de link naar de meeting nog niet gevonden, Tine (alias bamboogrrl) kwam ook mooi op tijd, en Lieve en Pol, een gedreven koppel uit Zemst dat al een tijdje kwam spelen op woensdag, hadden ook al even een testspelletje vooraf gedaan. Lieve meldde zich aan als 4de speler, Pol keek ditmaal toe, want er waren te weinig kandidaten voor een 2de tafeltje. Natuurlijk had ik de uitnodiging voor de meeting beter ook via andere kanalen verspreid dan alleen op het facebook evenement, want dat hadden ze gemist ... maar we leren uit onze fouten, volgende keer ging het al beter!
Het was zelfbediening, voor wat drank en knabbels betreft, maar voor de rest kregen we toch een beetje het wereldcafé gevoel, omdat we tijdens het spelen elkaar ook zagen en een babbeltje konden slaan. Natuurlijk missen we de look & feel van de stenen, het schudden en bouwen, maar deze site, ontwikkeld door een Rus en naar het Nederlands vertaald door onze vriend Menno, biedt toch een goed en volwaardig alternatief, gratis en eenvoudig.
Je krijgt 90min voor een MCR sessie van 16 spelletjes. Dat bleek toch net te weinig, want m'n laatste handje was veelbelovend en had misschien een verschil kunnen maken, zo 5 sec voor het einde ... Probeer je een foute mahjong van 7 punten te roepen (zoals ik), dan word je ook bestraft met een dode hand en de bijhorende strafpunten.
Heel tevreden met deze try-out, speelden we ook de volgende 2 woensdagavonden, en het gaat steeds vlotter. Leen speelde de 2de keer mee, maar had wat technische moeilijkheden om tegelijk te videobellen, en Lies, Sophie en Bruno vonden ook al de weg naar ons virtueel speelcafé. Als de eerste tafel vol zit, kan de 5de speler een nieuwe tafel starten. We leerden alvast dat rondes van 8 spelletjes meer roulatie tussen de tafels toelaten. Lege plekjes kunnen eventueel met andere online spelers of bots worden aangevuld. Videochatten is uiteraard niet verplicht, maar wel gezellig. Als je voor het eerst aanmeldt en je doet een testspelletje met 3 bots, zal je wel even verschieten van het speeltempo, maar met echte spelers gaat het een beetje trager, laat je dus niet ontmoedigen door het tempo!
Je bent dus ook de volgende woensdagen van harte welkom! We gebruiken Zoom meeting ID 777-1631-6614.
Wie nieuwsgierig is, kan ook altijd eens de Sichuan Bloody Rules uitproberen. En de site biedt ook een MCR trainer, een puntenteller, en richtlijnen voor het organiseren van een toernooi en het aanmaken van loopbriefjes. Bovendien zijn ze nu ook bezig met het testen van Duplicate MCR toernooien. Ook vanavond is er eentje gepland.
De mahjong vrienden van de Mahjong Club De Gouden Draak Arnhem Nijmegen hebben een mooie presentatie op YouTube gezet over mahjongsoft.com, een online #MCRmahjong platform. Geen lidmaatschap of betaling nodig. Alleen registreren en online spelen met 3 andere mensen en ook oefenen met one vs. 3bots ... alles beschikbaar in de Nederlandse taal.
Deze tutorial in het Engels leert je hoe de MCR duplicate toernooien werken op MahjongSoft.

Riichi onder vrienden

Ik speelde intussen ook al Mahjong Soul met verschillende vrienden. Op dinsdag 31 maart begonnen we met een min of meer wekelijkse afspraak voor de Leuvense spelers die anders 2-wekelijks op dinsdag spelen in het Wereldcafé (Yuhao, Yuri, Tine en Marieke).
We vormden een tweede groepje op een donderdagavond, nu met Tine en Riichi nieuwkomer Sophie, en als vierde Caithlin, met wie we al een paar keer gingen spelen in Outpost Antwerpen. Sophie won meteen 3 hanchans tijdens haar eerste sessie, en Tine won de laatste. Een week later deden we dit nog eens. Deze sessies werden ook geanimeerd met een gezellige (girls only) Zoom meeting.

Tussendoor vond ik nog een gelegenheid om ook eens te spelen op zaterdagnamiddag, ditmaal met Robin uit Aarschot, zijn mama Kristin en zijn neef Nick. Ik moest het onderspit delven, want de 1e hanchan werd gewonnen door Nick, de 2de door Robin, en de laatste 2 door Kristin! Dit gezelschap kwam een tijdje geleden op woensdag wel eens naar het Wereldcafé, maar hun voorkeur ging duidelijk uit naar de Japanse variant, en ze hebben intussen duidelijk geoefend!
Kijken we naar de gemiddelde scores van alle deelnemers tot nu toe gedurende 7 speeldagen, dan staat Yuhao onbetwist aan de top, maar met Kristin op zijn hielen, en ook Yuri behoudt een positief gemiddelde.
Elke week drie avonden na elkaar online spelen lukt me echter niet. Dinsdag blijft voorlopig de vaste Riichi avond, maar we hopen wel een 2de tafeltje te kunnen vullen zodat we al eens van tafel en tegenspelers kunnen wisselen. Ook hier kunnen lege stoelen gevuld worden met bots, maar echte spelers zijn toch leuker! 
Vanavond, vrijdag 1/5 vanaf 20u, doen we social play op dit platform, ter compensatie van de social play die was voorzien op de vooravond van Manganneken Pis.
Piti (BMC) mist z'n mahjongvriendjes - 30/03/2020 - de inzet is hoog!

USMA CV Online Tournament 2020

Drie spelers deden gisteren mee voor België aan het Upper Silesian Mahjong Association Corona-Virus Online Tournament 2020. Dit gratis riichi toernooi van 6 hanchans werd gespeeld op MahjongSoul (MS), met niet minder dan 112 deelnemers uit meer dan 20 landen die het de hele rit volhielden en enkele invallers. Door de verschillende tijdzones kwamen enkele mensen te laat, en anderen kregen dan weer later computerproblemen of namen een te lange pauze, waardoor het een hele klus was voor admins Hajnel en Ula om alles in goede banen te leiden. Het duurde vooral even om opgestart te geraken, maar het was onvoorstelbaar hoe snel ze problemen oplosten, substituten konden inzetten, tafels verdeelden en tussenstanden konden tonen.

Communicatie met de deelnemers gebeurde vooral via het ultieme gamers platform Discord, waar verschillende kanalen waren geopend. Op het ene kon elke speler zich even voorstellen, een ander diende voor 'officiële' communicatie over het toernooi, en blijkbaar was er ook grote nood aan een apart kanaal voor het 'spammen', het uitwisselen van onder meer onnozele grapjes en memes. Dat de nicknames in Discord soms sterk verschilden van die in MS maakte het er niet eenvoudiger op voor de organisatoren. Ook in de groepschat van MS zelf werd nog wat commentaar gegeven, en kon je ook volgen welke spelers waren begonnen en welke beëindigd. Op de tabbladen Log en Watch kon je de eindstanden van de tafels bekijken en zien wie er nog aan het spelen was.

Voor elke hanchan duurde het wel een 10-tal minuten voor alle tafels begonnen waren, en er stond geen tijdslimiet op, dus een tafel waar Oost telkens weer Oost bleef, kon wel eens uitlopen. Maar omdat alles automatisch gaat, duurt een hanchan toch veel minder lang dan in het echt, en er was telkens maar 5 minuten pauze voorzien als de laatste tafel gedaan had, voor de eerste weer begonnen met de volgende. Het volledige toernooi was dan ook afgerond in 7 uren.

Yuhao (YHN) eindigde als 62ste, Tine (Twilight) op de 70ste en Marieke op de 71ste plaats. Het toernooi werd glansrijk gewonnen door de Indonesische Tri (Yui), die 4 van de 6 tafels won, de Japanse Daiki (d-allen) werd 2de en Aldwin (Kyuu) uit de VS 3de. De gehanteerde spelregels weken licht af van de EMA-regels, in die zin dat er wat lokale yaku werden toegevoegd, zoals Ron met 1ste weggelegde na Riichi, Ron met 1ste weggelegde na Kan, een open hand met Ron of Tsumo, alle soorten, zuivere oplopende Pons, zuivere gelijke Chi, laatste getrokken met 1 cirkel of laatste weggelegde met 9 cirkels, Ron met 1ste weggelegde als niet-Oost, zuivere oplopende simpele paren, dubbele Riichi met laatste getrokken of laatste weggelegde steen, en tenslotte 7 paren van troefstenen.

MCR onder vrienden

Ook op Mahjongtime wordt regelmatig gespeeld door wat Belgische spelers. De Kwetterende Mussen zijn daarbij misschien wel het meest aanwezig, zij hebben een vaste dagelijkse afspraak, maar ook vanuit Antwerpen en Leuven duiken wel eens spelers op. Persoonlijk vind ik het geen evidentie om op dit platform te spelen. Het voordeel is natuurlijk het grote aantal gebruikers, en dat je quasi op elk moment kan plaatsnemen aan een tafel. Maar je betaalt telkens dragon chips voor deelname, en je wint er enkel bij als je de tafel wint. Word je elke keer 2de, dan schiet het dus niks op. Om deel te nemen aan toernooien, heb je dan weer voldoende golden coins nodig, die je kan aankopen. Ik was zelf nog niet helemaal mee, verkocht wat van m'n golden coins voor dragon chips om verder te kunnen spelen, maar heb er nu niet meer genoeg voor een toernooi ... Het spel zelf gaat ook tamelijk traag, en durft wel eens te blijven hangen, maar dat gebeurt ook wel eens op andere platformen. Het vreemdste dat ik al meemaakte, was wel dat de muur geen muur werd, maar kris kras door elkaar liggende steentjes in alle richtingen ...

MCR Gurk online

Vrijdag 8 en zaterdag 9 mei zullen heel wat spelers voor het scherm zitten om deel te nemen aan het MCR Gurk online toernooi op Mahjongtime. De mahjong club uit Baden (Oostenrijk) organiseert dit toernooi, met zes speelrondes van telkens 90minuten. De winnaar krijgt een inschrijving en accommodatie voor het volgende Austrian Open (voorlopig voorzien op 5 en 6 september 2020). Om te kunnen deelnemen aan het online toernooi, moet je 300 golden coins inzetten, en minstens een witte gordel bezitten op Mahjongtime. Al 107 spelers zijn geregistreerd.

Toernooien afgelast

Na de Kleine 3 Draken hebben nog heel wat andere organisatoren hun toernooien voor de komende weken/maanden afgelast of uitgesteld. Het is inmiddels ook duidelijk geworden dat het WRC 2020 en het OEMC 2020 met een jaar worden uitgesteld. We wachten nog even de richtlijnen van alle nationale overheden en eventueel de EMA af voor wat het Rode Lotus Tournament betreft ...
Manganneken Pis, het eerste Riichi toernooi van de Brussels Mahjong Club, werd alvast uitgesteld naar het weekend van 24 en 25 oktober 2020. Het Tuintoernooi van de Rode Lotus is ook afgelast, het is nog niet duidelijk of het wordt uitgesteld naar een latere datum, of gewoon naar volgend jaar.

In het vooruitzicht ... (Onder Voorbehoud)

Furiten Riichi May-hem Doman Mahjong Tournament - 1 mei (online, Final Fantasy XIV)
MCR Duplicate - 1 mei (online, MahjongSoft)
MCR Gurk online (MCR) - 8 en 9 mei (online, Mahjongtime)
Kizuna Cup (Riichi) - 8 en 9 mei (online, Tenhou)
Spring Tournament (Riichi) - 10 mei (online, Tenhou)
2020 Chicago Online Riichi Tournament - 16 mei (online, MahjongSoul)
MCR GMT May - 23 mei (online, Mahjongtime)
Riichi GMT May - 30 mei (online, Mahjongtime)
OV Rode Lotus Tournament 2020 (MCR) - 18 en 18 juli (BE, Leuven) - 10 Belgen
Manganneken Pis 2020 (Riichi) - 2 en 3 mei (BE, Brussel) - 9 Belgen - verplaatst naar 24 en 25 oktober 2020!!!
WRC 2020 (WK Riichi) - 26 tot 30 augustus (AUS, Wenen) - 3 Belgen: Nathan, Jos en Tine - verplaatst naar 2021!
OEMC 2020 (EK MCR) - 24 tot 27 september (SP, Valencia) - 6 Belgen: Marieke, Sophie, Rudi, Tine, Jos en Peter - verplaatst naar 2021!

BMA bestuur

Op zaterdag 28/09/2019 vond de laatste bestuursvergadering van de BMA plaats. Voor het eerst waren ook afgevaardigden aanwezig van de Brussels Mahjong Club (Nathan) en de LLN Mahjong Club (Linh). Verslag beschikbaar op vraag.
Kom erbij op discord!
Heb je discord geïnstalleerd? Zoek Belgian Mahjong Association, stuur een vriendschapsverzoek naar MariekeMahjong en kom er gezellig bij!
Ga naar onze website!
Mahjong in België/ en Belgique
BMA Website
Email
Copyright © 2020 Belgian Mahjong Association, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp