Copy
View this email in your browser
Mahjong België 2019 #4

Onze reus in Rotterdam (za 16/3)

Het onwaarschijnlijke is toch gebeurd. Sophie Kemper won 3x na elkaar de Reus van Rotterdam. Marieke nam een goede start voor de middag, maar na de lunch ging ze helemaal de mist in en eindigde als 24ste. Sophie begon wat minder, maar naarmate de dag vorderde kwam een top 3 toch in het verschiet, en ja hoor, uiteindelijk versloeg ze nog Evelien en Twan, die met haar het podium mochten delen. De wisselbeker komt dus weer naar België, en nog 2 andere sterke dames belandden in de top 10: Tine werd 6de en Yannick 8ste!
In totaal 16 Belgen in de competitie, en een nieuwkomer bij de recreanten: welkom aan Jippe Jan Hogeveen!

Arnaud won Pinfu! (zo 17/3, Bxl)

De zege ging naar Arnaud, van het 4-koppig team uit LLN, die al de hele dag aan de leiding stond. De tweede plaats werd veroverd door een Franse speler, Florian, die in België studeert, en de derde naar Rode Lotus nieuwkomer in Riichi-land Rudi! We werden 's ochtends al gewaarschuwd voor Japanner Mukai, die eindigde als 4de. De Brussels Mahjong Club heeft dat goed gedaan. We zijn een zeer fijne ervaring rijker,en kijken al uit naar een vervolg! Arnaud vroeg ook meteen een EMA-nummer aan, die zien we zeker nog terug in de internationale competitie.
Het duurde even voor iedereen er klaar voor was, maar de 24 deelnemers werden toch mooi op schema verwelkomd door Piti. Scheidsrechter voor de gelegenheid was Pierre, die de eerste hanchan ook meespeelde in plaats van Nathan, die nog even een examen moest gaan doen op zondagochtend. Romane verzorgde de catering: je kon bij de registratie je bestelling voor pizza/burger aan haar doorgeven. Spellen werden aangeleverd door de beide clubs, en we zagen heel wat nieuwe gezichten aan de tafels.

Nog in maart en april ...

De LLN Mahjong Club is steevast van de partij op de jaarlijkse Made In Asia beurs. Het is daar dat Marieke, intussen 5 jaar geleden, ontdekte dat er al een Riichi club bestond in België. Ze had online gezien dat mahjong op het programma van de beurs stond, en was zo nieuwsgierig dat ze er een uitstapje van maakte. Ook dit jaar waren ze weer van de partij, van 8 tot 10 maart in Brussels Expo, het hele weekend met een stand in samenwerking met de Brussels Mahjong Club, en op zondag met een mini-toernooi.
Jos en Chris vlogen tussendoor nog even naar Valencia, voor een weekendje MCR met 76 spelers op 23-24 maart. Gérard Hêche uit Zwitserland ging er met de hoofdprijs lopen, Elena en Aleksei uit Rusland werden 2de en 3de, en Chris 26ste.
In april staan nog enkele toernooien op het programma: op zaterdag 6/4 gaat een kleine delegatie van 4 Belgen naar Sakura Taikai in Berghem (NL, Riichi), op za 20/4 zijn het er 5 bij Skôn Spel in Oss (NL, MCR), en het laatste weekend nog 9 spelers uit ons land op Oryu Majan Taikai in Keulen (DL, Riichi).

Rode Lotus Tournament 2019

De Shinkansen is al aangekomen, het toernooi is volzet! Met 11 Belgen en 49 vertegenwoordigers van Nederland, Frankrijk, Zwitserland en Italië. En er staan al 2 personen op de wachtlijst. 
Reservespelers en helpers blijven natuurlijk nog van harte welkom.

BMA bestuur

Het bestuur van de Belgian Mahjong Association keurde het voorstel goed om een Algemene Vergadering te organiseren, gekoppeld aan vriendschappelijk spel, en hiervoor alle gekende mahjongspelers in België uit te nodigen. De MCR en Riichi spelers kunnen zo eens kennis maken met elkaar in een meer ontspannen atmosfeer en samen een nieuw bestuur kiezen met vertegenwoordiging van de Riichi gemeenschap. 
Ken je nog spelers die niet zijn aangesloten bij een club? Ze mogen steeds hun mailadres bezorgen aan Marieke (mariekemahjong@outlook.be) om een uitnodiging te krijgen.
Ook tips of suggesties voor de organisatie zijn steeds welkom (locatie, catering, ...)!

Vaste speelmomenten

 • LLN Richi: elke maandag van 18u30 tot 21u30 in auditorium Zuid-06, Louvain-la Neuve
 • Kleine 3 Draken MCR: elke maandag van 20u tot 23u in clubhuis Smesstraat 49, Temse
 • Brussels Mahjong Club Riichi: elke dinsdag van 19u tot 22u in Salle Sapiens, Merinosstraat 1c, Sint-Joost ten Node
 • Rode Lotus MCR: elke woensdag van 20u tot 23u in Wereldcafé COOP, Joris Helleputteplein 2, Leuven
 • Rode Lotus MCR competitie: tweewekelijks op donderdag van 19u30 tot 23u20 bij Rudi in Herent

Hou deze data al maar vrij!

 • 25 mei 2019: 10de verjaardag Rode Lotus met tuintoernooi
 • 28 en 29 september 2019: MCR 4de Rode Lotus Tournament
 • 2 en 3 november 2019: Japan Con, Tour & Taxis, Brussel

Nieuws uit Europa

 • Het volgende EK Riichi vindt plaats van 21 tot 23 juni 2019 in 's Hertogenbosch. Chris is als enige zeker van een plaatsje. Voorlopig ziet het er nog niet naar uit dat België in aanmerking komt voor bijkomende plaatsen. Inschrijvingen zullen in elk geval via de nationale federatie, de BMA dus, moeten gebeuren.
 • De dag voor het ERMC, op donderdag 20/6, zal een Riichi referee seminar worden aangeboden in De Kentering (Rosmalen, NL), tevens de locatie van het toernooi. Vanuit Brussel en LLN blijken er wel wat kandidaat-scheidsrechters te zijn. Laat het weten aan Rudi als je wil meedoen!
 • Van 31/10 tot 3/11 in Villefranche-sur-Saone toch maar 3(!) dagen mahjongplezier op het WK MCR. De eerste dag wordt nog niet gespeeld, dan is er een Referee Meeting voorzien. De eerste ronde voor registratie start vanaf 1/4, dat wil zeggen dat een lijst van de geïnteresseerde spelers mag bezorgd worden (laat het aan Rudi weten als je gekwalificeerd bent en wil gaan), pas vanaf 1/5 worden de quota definitief en kan je pas registreren, en tegen 31/5 zou de deelnemerslijst volledig moeten zijn.
 • Over een EK MCR in 2020 enkel nog maar geruchten dat het misschien bij onze noorderburen zou plaats vinden ...
 • Een WK Riichi zal gehouden worden in Wenen (Oostenrijk) in 2020.
Copyright © 2019 Belgian Mahjong Association, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp