Copy

Mahjong België 2021 #2

Nieuwtjes, activiteiten en toernooien

Is dit nog mahjong?

Er kwam heel wat ophef in Amerika over nieuwe sets mahjongblokken voor American Mahjong, op de markt gebracht door The Mahjong Line, een klein bedrijfje uit Dallas. Het ging zover dat de firma formeel haar verontschuldigingen heeft aangeboden. Hen werd verweten dat de nieuwe sets (boven de Cheeky Line, onder de Minimal Line) cultureel ongepast/ongevoelig zijn, dat ze respectloze taal gebruiken in hun promotie en onvoldoende weten welke culturele betekenis mahjong heeft.

Het was zeker niet de eerste en zal ook niet de laatste keer zijn dat de Aziatisch-Amerikaanse gemeenschap op de teentjes getrapt werd. Er zijn talrijke gelijkaardige voorbeelden te vinden in de mode- en restaurantwereld. Het gebeurt natuurlijk steeds vaker dat mensen via sociale media furieus reageren op een nieuw product, een uitspraak of een foto, en dat die aangegroeide protesten, al dan niet terecht, uiteindelijk leiden tot actie.

Veel dichterbij ging een jongedame aan de slag met onze traditionele speelkaarten en bracht een genderneutraal alternatief op de markt. Goud, zilver en brons vervangen daarin de heer, de dame en de boer. Indy Mellinck uit Voorburg vond het maar ouderwets en beledigend dat de dame minder waard zou zijn dan de heer. Gelukkig is mahjong wel genderproof. Over de hiërarchie van winden en draken, bloemen en seizoenen, hoekstenen en simpele stenen, karakters, bamboe en cirkels of van hun vertegenwoordigers hoeven we geen controverse te verwachten.

BelJong MCR gilde

Een nieuw jaar, een nieuwe uitdaging! Sinds 5 januari is onze eerste Belgische MCR gilde BelJong compleet en operationeel op het platform MahjongTime. BelJong bestaat uit zes Belgische speelsters, die elke week opnieuw dingen naar een plaatsje in de top 3, en dat is tot vandaag al elke week, 3x op rij en met vrij grote kans op een 4de keer, gelukt, vooral dankzij de veelspelende Hilde, en zeker ook Linda M!

Hoe meer we spelen, hoe meer positieve scores we kunnen verzamelen voor onze gilde. Onze top 3 prestaties leveren dragon chips en golden coins op, waarmee we weer meer kunnen spelen en kunnen deelnemen aan toernooien.

Je kan de actuele resultaten steeds volgen op deze pagina. Het is ook nog mogelijk om je op de wachtlijst te zetten om onze gilde te versterken. Als gildeleider kan Marieke iemand die weinig speelt of signaleert er genoeg van te hebben, dan vervangen door nieuw bloed…

Nog meer online resultaten …

MahjongTime

 • Linda M (41ste) blijft de eerste Belg in de MCR top 100, en Jos D (63ste) in de Riichi (EMA) top 100.

 • Adamchan (UK) won het Dutch Riichi Online. Chris werd 29ste van de 72 spelers en beste van de 2 Belgische deelnemers.

 • Pochacco won het MCR Orchid Flower Tournament. Linda werd 49ste van de 104 spelers en beste van de 4 Belgische deelnemers.

 • BeckydelParamo won het Riichi GMT January. Chris werd ditmaal 7de en Jos 11de. Een mooie prestatie van onze landgenoten voor een toernooi met 58 spelers.

MahjongSoul

 • Van de 60 spellen op dinsdagavonden sinds 31/3, op initiatief van de Leuvense spelers, heeft Laurent nog de hoogste gemiddelde score, met inmiddels 10 deelnames, gevolgd door Yuhao en Stijn.

 • In januari speelden we 13 friendly matches (max 1 AI) en haalde Yuhao de hoogste gemiddelde score.

 • We missen helaas de gegevens van andere matches gespeeld door leden van de BMC en LLN (zonder Marieke).

MahjongSoft

 • In totaal speelden we sinds 15/4/2020 al 1417 spelletjes met 27 Belgische spelers en max 2 buitenstaanders of bots per spel.

 • In januari speelden we er 352 met 21 spelers, op 13 verschillende dagen

 • Daarbuiten werden er nog best wat spelletjes gespeeld met slechts 1 Belgische speler aan tafel. Er verscheen ook weer een onbekende nickname met een Belgische vlag, ene htgep, die bijna dagelijks lijkt te spelen?

 • Als we over de hele periode de gemiddelde tafelpunten bekijken van de spelers die minstens 64 spelletjes deden, staat Marieke aan de leiding, gevolgd door Tine W en Michel VD. Bekijken we enkel de maand januari, dan zien we Michel VD aan de top, gevolgd door Linda M en Inneke.

 • Op 12/1 maakte Inneke (Kleine3Draken) overigens de 2de beste mahjong in de geschiedenis van MahjongSoft sinds die wordt bijgehouden, met een handje van wel liefst 154 punten. Het ging om Grote Drie Draken in combinatie met allemaal Troef en eigen wind. Gelukkig hoefden Michel en Irma die niet te betalen … Jos maakte ook de Grote Drie op het OEDMC 2020, trok die dan nog zelf ook, maar die was slechts 129 punten waard. De meest voorkomende 88punter is echter de 13Wezen.

 • In de rangschikking van MCR toernooien staat Marieke op de 86ste plaats als eerste Belg genoteerd. Jos is onze duplicate kampioen, hij staat op de 133ste plaats.

Leuke weetjes

 • MahjongSoft blijft innoveren en ingaan op vragen van spelers en clubs. Nieuw de voorbije maand is dat je als club, vereniging of federatie de mogelijkheid krijgt om tickets aan te bieden, zodat je leden exclusief kunnen deelnemen aan speelavonden of een interne competitie. Het voordeel is tegelijk een nadeel voor de kleinere gemeenschappen zoals de onze, buitenstaanders kunnen namelijk de tafels niet vervolledigen. We denken er nog even over na of het de moeite zou lonen om een eigen groep op te richten voor de Belgische spelers.

 • Op het Riichi kanaal van onze discord server vinden Final Fantasy XIV-spelers uit alle uithoeken van België elkaar in de #special-hands-show-off.

Kalender

 • doorlopend : MCR individual, MCR duplicate, SBR toernooien - MahjongSoft - gratis

 • 30 januari : Riichi GMT January - MahjongTime - 300 coins

 • 6 februari : MCR GMT February - MahjongTime - 300 coins

 • 12 februari : Chinees Nieuwjaar - Jaar van de Os

 • 13 februari : MCR Valentine’s Tournament - MahjongTime - 500 coins

Bezorg ons jouw ervaringen, spannende plannen, leuke momenten of andere bijdragen in tekst of beeld voor een item in de nieuwsbrief of op de website!

Kom erbij op Discord!
Facebook iconWebsite iconEmail icon

Copyright (C) 2021 Belgian Mahjong Association. All rights reserved.

Update Preferences | Unsubscribe

Email Marketing Powered by Mailchimp