Copy
View this email in your browser

Mahjong België 2020#03
Linda 2de op het Valentijnstoernooi! - 15/2 (NL)
Linda M viel in de prijzen op zaterdag 15 februari in Heemstede (MCR). Ze werd met 14 tafelpunten 2de, en deed het dus net wat beter dan Twan VDN, die strandde op de 3de plaats met 13 tafelpunten, maar net niet zo goed als Gerda VO, die de maximale score van 16 tafelpunten behaalde! 
Ook Wenda V mocht even in de belangstelling staan, zij werd 14de, en dat is het magische getal van Valentijn. Voor deze editie waren 92 competitiespelers aanwezig, waaronder 8 Belgen, 4 Fransen en 1 Duitse. Sophie en Tine deden het ook niet zo slecht en haalden nog net de top 20. De volledige rangschikking vind je hier.
De zaal was nooit eerder zo gevuld, met ook 76 recreanten waren er wel 42 volle tafeltjes. De organisatie kreeg te maken met heel wat last minute annulaties en kampte bovendien met wat kleine technologische probleempjes met de printer en met de timer, maar verder liep alles op rolletjes. De club Bamboe Acht heeft natuurlijk al wat ervaring, en kan bouwen op een stevige achterban van bakkers, helpers en tellers. Het College Hageveld biedt bovendien een geschikte infrastructuur. Binnenkort vindt ook het Green Dragon Dutch Open hier plaats, op 16 en 17 mei.

Marieke 2de maal clubkampioen Rode Lotus

Het clubkampioenschap van de Rode Lotus was weer spannend tot de laatste ronde. Benji mocht nog heel eventjes derde zijn, maar niet worden ... In het midden van het klassement wisselden Chris & Hilde nog plaats (2 plaatsen zelfs). Voor de titel ten slotte was er nog een beetje hoop voor Sophie, maar zij kon in het beste geval slechts gelijk komen met Marieke. Bij een ex aequo telden de minipunten & Marieke had er zovééééél meer ...
Elke clubavond spelen de aanwezige Lotussen 2 rondes van 100 minuten. Wie in het hele (Chinese) jaar minstens 30 rondes meespeelde, komt in aanmerking voor het clubkampioenschap. Marieke werd reeds kampioen in het jaar van de Haan (2017-2018), en nu voor een tweede keer in het jaar van het Varken (2019-2020). In het jaar van de Hond (2018-2019) was Sophie de eerste, en Marleen won dat van de Aap (2016-2017). Alle vorige jaren (6) stond gastheer Rudi ongeslagen aan de top van de club.

Mahjong op de Beijing Winter Olympics 2022?

Chen Zelan, de voorzitter van de International Mind Sports Association (IMSA), deed onlangs een aanvraag om zes denksporten toe te voegen aan de (indoor) Winterspelen. Het zou gaan om bridge, schaak, go, Chinese schaak, dammen en mahjong.

Het IOC zou overwegen om de Winterspelen uit te breiden omdat het aantal deelnemende landen veel lager ligt dan bij de Zomerspelen. Bridge en schaak maken wat meer kans dan de overige denksporten om een officieel onderdeel van de Spelen te worden, omdat deze reeds als Olympische sporten werden erkend. Toch is er minstens een intentie van de IMSA om mahjong aan te bieden als demonstratie. Zowel China als Japan proberen al langer om mahjong te laten erkennen als werelderfgoed.

Bron: Ejinsight


Aanpassing
EMA toernooireglement

Vanaf 1 januari 2020 werd het toernooireglement van de EMA aangepast voor wat MCR toernooien betreft. Bij Riichi was het reeds de gewoonte om niet te stoppen met spelen bij het geluid van de gong (gewoonlijk na 75min), maar het hand nog uit te spelen, en indien nog in de Oostronde zelfs nog een extra spelletje te spelen.
Nu wordt dit dus ook de regel bij MCR. Het laatste spel wordt nog uitgespeeld, en een spel wordt als begonnen beschouwd van zodra de muren zijn gebouwd en de dobbelstenen zijn geworpen. Het tijdsschema dient dan ook te worden aangepast, zodat voldoende rusttijd overblijft voor de langspelers.
Op het 12de Valentijnstoernooi werd deze nieuwe regel al toegepast. De rondes bleven even lang (90min), maar de korte koffiepauzes werden met 5min verlengd. Het leuke hieraan is dat niet meer getreuzeld wordt tijdens het laatste spelletje, en dat de toeloop naar de sanitaire voorzieningen en de versnaperingen wat meer gespreid wordt. Hier en daar hoorde je wel wat gemopper omdat er vertraging was op het voorgestelde tijdsschema.
Het Kleine 3 Draken toernooi zal dit anders oplossen. De 7 rondes van 2u worden wellicht met 10min ingekort. Zo kan het tijdsschema toch perfect worden aangehouden. De Rode Lotus zal dit voorbeeld volgen, en is alvast aan het oefenen tijdens de clubavonden.

Manganneken Pis!

De kogel is door de kerk, er werd zopas een tweedaags Riichi toernooi aangekondigd in onze hoofdstad, door de Brussels Mahjong Club! Manganneken Pis zal plaats vinden op 2 en 3 mei 2020, in het wijkhuis Malibran in Elsene (Damstraat 10). Er worden 9 hanchans gespeeld met max 64 spelers, en bovendien is er op vrijdagavond ook al gelegenheid tot social play. Gezien er datzelfde weekend al een 2-daags Riichi toernooi was gepland in Perm (Rusland), en op dezelfde dag nog een 3-daags in Brest (Wit-Rusland) werd aangevraagd, is het wel nog even afwachten of het een EMA certificaat zal krijgen.
Info & Inschrijven

Excellence à la française

Geen topprestaties van de drie Belgen (Hilde, Chris en Jos), door uitbreiding met Timur Hahn (DL) het team Can 't Stop Mahjonging, op het MCR-toernooi van de Parijse club Magic Mahjong Social Pung op 22 en 23 februari. Judith Ravel werd 1ste, Joël Ratsimandresy 2de en Lionel Legaie 3de, een volledig Frans podium dus. Anders dan de naam deed verwachten, kon het organisatorisch wel wat beter. De bridgetafels waren wat klein en er was ook een bridgetoernooi bezig, er waren enkele afzeggingen door quarantaine van Italiaanse spelers, geen versnaperingen en de tussenstanden werden niet getoond. Maar er werden gelukkig wel mooie partijtjes gespeeld aan de Eiffeltoren. 

In het vooruitzicht ...

Kleine 3 Draken 2020 (MCR) - 14 en 15 maart (BE, Temse) - 14 Belgen - NOG 1 PLAATS VRIJ!
Valencia MCR 2020 - 21 en 22 maart (SP, Valencia) - 3 Belgen
Saint-Petersburg Open MCR 2020 - 11 en 12 april (RU, St.-Petersburg) - 3 Belgen
Skôn Spel Toernooi 2020 (MCR) - 18 april (NL, Oss) - 3 Belgen
USMA Cup: Katwice Riichi Open - 18 en 19 april (PL, Katowice) - 2 Belgen
Manganneken Pis 2020 (Riichi) - 2 en 3 mei (BE, Brussel) - 9 Belgen
Swedish Open 2020 (MCR) - 9 en 10 mei (ZW, Gothenburg) - 4 Belgen
Green Dragon Dutch Open (MCR) - 16 en 17 mei (NL, Heemstede) - 10 Belgen
Rode Lotus Tuintoernooi (MCR) - 24 mei (BE, St.-Martens Bodegem)
Rode Lotus Tournament 2020 (MCR) - 18 en 18 juli (BE, Leuven) - 10 Belgen
WRC 2020 (WK Riichi) - 26 tot 30 augustus (AUS, Wenen) - 3 Belgen: Nathan, Rudi en Jos
OEMC 2020 (EK MCR) - 24 tot 27 september (SP, Valencia) - 6 Belgen: Marieke, Sophie, Rudi, Tine, Jos en Peter

BMA bestuur

Op zaterdag 28/09/2019 vond de laatste bestuursvergadering van de BMA plaats. Voor het eerst waren ook afgevaardigden aanwezig van de Brussels Mahjong Club (Nathan) en de LLN Mahjong Club (Linh). Verslag beschikbaar op vraag.
Ga naar de vernieuwde website!

Clubs & Speelmomenten

MCR

 • Kleine 3 Draken
  • maandag 19-21u
  • Philippe Saveryslaan 127, Temse
  • info : 0478/49 69 84
 • Rode Lotus recreatief
  • woensdag 20-23u
  • Wereldcafé COOP, Joris Helleputteplein 2, Leuven
 • Rode Lotus competitie
  • 2-wekelijks donderdag om 19u30 (2 x 96min)

Riichi

 • LLN Mahjong Club
  • maandag 19-21u
  • kelder van Brasse-Temps, Louvain-la-Neuve
  • info : 0478/76 96 50
 • Brussels Mahjong Club
  • dinsdag 19-22u
  • Salle Sapiens, Merinosstraat 1c, Sint-Joost ten Node
 • Rode Lotus Riichi
  • 2-wekelijks dinsdag 20-23u
  • Wereldcafé COOP, Joris Helleputteplein 2, Leuven
Mahjong in België/ en Belgique
BMA Website
Email
Copyright © 2020 Belgian Mahjong Association, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp