Copy

Mahjong België 2021 #1

Nieuwtjes, activiteiten en toernooien

Online Open Belgian MCR #1

Op zaterdag 5/12 namen 13 Belgen deel aan het eerste online Belgische MCR toernooi op het platform MahjongSoft. In totaal waren 56 spelers present, met 11 verschillende nationaliteiten. De eerste drie rondes stond de Belg Michel VD onbetwist aan de leiding, maar hij werd toch voorbij gestoken door de enige Japanse speler, Shu Akatsuka-san (18 tafelpunten), en ook door de Europese kampioene (en 2de op het WK) van 2019, de Franse Sandra B (17 tafelpunten), die tweede werd.

Michel (Kleine3Draken) werd derde en mag zichzelf nu wel de allereerste Belgisch Kampioen online MCR noemen. Hij haalde 15 tafelpunten en 632 minipunten, dankzij een absolute topscore in de eerste ronde.

Het toernooisyteem van het platform bepaalt (sinds 9/11) dat vanaf de 2de ronde, de tafels niet meer volledig willekeurig worden verdeeld. De eerste 4 nemen het dan meteen tegen elkaar op (non-repetitive similar-performance seating system). De tafels worden dus verdeeld op basis van gelijkaardige prestaties, waarbij wordt vermeden dat je meermaals tegen dezelfde speelt. Dit systeem was nieuw voor velen, en viel niet bij iedereen in de smaak. Wat wel wordt geapprecieerd, is dat de toernooien steeds vlot verlopen, uitgezonderd wanneer een speler uitvalt wegens verbindingsproblemen, en dat het een gratis platform is. Voor de meeste Belgische spelers was het hun eerste online toernooi.

Voor de gezelligheid was het ook mogelijk voor de Belgische spelers om deel te nemen aan een videogesprek vooraf en nog een kleine nabespreking achteraf. De Belgische top 3 werd beloond met een origami medaille in de Belgische driekleur. Tweede werd Jos D (11de) en Hilde P (20ste) werd derde. Ook de rode lantaarn ging naar een Belgische speler, Irma M. De volledige resultaten vind je hier.

Belgian Fun Tournament #1

Van vrijdag 20/11 tot en met vrijdag 4/12 speelden 12 Belgische Riichi spelers online niet minder dan 56 competitiematches op het platform MahjongSoul. Voor een eerste probeersel was het een zeer geslaagd experiment. De populairste momenten om te spelen waren in de vroege en in de late avonduren. Alleen de laatste avond lukte het om 2 tafels tegelijk aan het spelen te krijgen.

De communicatie gebeurde vooral via de Discord server van de Belgian Mahjong Association. Je kon er regelmatige updates vinden van de tussenstand, en vooral gemakkelijk andere spelers vinden om een tafeltje te vullen. Het was ook mogelijk een spraakkanaal te openen tijdens het spelen, maar die optie werd weinig benut. Uiteindelijk was het de gemiddelde score die de eindstand bepaalde, en werd geen rekening gehouden met het aantal gespeelde matches, omdat hier vooraf geen regels over waren vastgelegd.

Yuhao (Rode Lotus) speelde 16 matches, waarvan hij er 7 won, en behaalde het sterkste gemiddelde (9.07). Voor de fun kreeg hij hiervoor een virtuele gouden beker. Chris (Rode Lotus/BMC) speelde 3 matches en won er 1, zij ontving een zilveren beker, en Laurent (LLN) won 4 van zijn 16 matches en ontving brons.

Nog meer online resultaten …

  • Op MahjongTime blijft Linda M (70ste) de eerste Belg in de MCR top 100, en Chris DR (25ste) in de Riichi (EMA) top 100. Zij doet het ook nog heel goed in de Dragon Warrior guild, die reeds geruime tijd bovenaan de rangschikking staat. Tine W kreeg dan weer een eervolle vermelding voor haar eerste Yakuman op de facebook-pagina van MahjongTime. Jos D presteerde het best van de 3 deelnemende Belgen op het UK Riichi Open Online. Hij werd 32ste van de 88 spelers. Ook op het Riichi GMT werd hij 33ste van de 47 deelnemers. Op het MCR GMT werd Hilde P 47ste van de 81 deelnemers en werd zo de beste van de 4 Belgische spelers. Nieuwkomer Martine E werd mooi 49ste.

Oproep:

Voor de MahjongTime spelers : een MCR guild werd aangemaakt voor de Belgische spelers. Je kan aansluiten door een request te sturen naar BelJong. In een gilde worden max 6 spelers toegelaten, en hoe meer, hoe liever. Per dag kan je gedurende 4u vrij spelen (Fun/Tournament Games) en elke positieve score maakt onze gilde sterker. Eens per week worden bonussen uitgedeeld aan de 3 best scorende gildes, in de vorm van dragon chips. Als onze gilde op de eerste plaats geraakt, krijgen we bovendien een bonus in golden coins. BelJong staat nu op de 9de plaats.

  • Op MahjongSoul is het wat moeilijker om een overzicht te krijgen van de Belgische spelers. Van de 47 spellen op dinsdagavonden sinds 31/3, op initiatief van de Leuvense spelers, heeft Laurent nu de hoogste gemiddelde score, met slechts 3 deelnames, gevolgd door Stijn en Yuhao. Tine, Nathan, Yuhao en Rudi hebben het Expert level al bereikt.

  • Op MahjongSoft werden in de maand december 272 spelletjes met minstens 2 Belgen gespeeld, voornamelijk op dinsdag- en woensdagavond, maar ook op diverse andere momenten. Sinds 15/4 zijn dat er al 1049. Als we over de hele periode de gemiddelde tafelpunten bekijken van de spelers die minstens 64 spelletjes deden, staat Jos D aan de leiding, gevolgd door Tine W en Linda M. Bekijken we enkel de maand december, dan zien we Michel VD aan de top, gevolgd door Linda M en Jos D. Tijs R deed het dan weer goed op enkele recente duplicate toernooien, hij werd 2 keer 4de. Hoger dan een 4de plaats is nog geen enkele Belg geraakt. Marieke V werd wel nog eens 6de, en haalde nog net de top 10 op een individueel MCR toernooi.

Leuke weetjes

  • De nieuwe mahjong is Animal-Mahjong ! Lies kreeg een leuk geschenkje met kerst. Haar kinderen Samuel (3) en Hannah (4) kunnen al pungs maken met deze mooi geïllustreerde tegeltjes van de hand van de Japanner Ryuto Miyake.

  • Vitaly Novikov van het platform MahjongSoft is dan weer druk bezig met de promotie van de Sechuan Bloody Rules (SBR), nu ook in online toernooivorm beschikbaar. De voorwaarden om te mogen winnen zijn erg beperkt (slechts 10 fan), maar er wordt wel doorgespeeld tot het bittere einde, dwz tot slechts 1 speler overblijft. Winden en draken worden uit het spel gehaald, alleen de drie soorten van 1 tot 9 blijven over. Voor het spel begint, kies je een ‘verboden soort’ waarvan je 1 steen ondersteboven voor je legt, die meteen ook je eerste discard wordt (draai om). Je winnende hand mag geen stenen van deze soort bevatten. De volledige spelregels, inclusief oefeningen, kan je downloaden op MahjongSoft (alleen als Verified User).

Kalender

  • doorlopend : MCR individual, MCR duplicate, SBR toernooien - MahjongSoft - gratis

  • 16 en 17 januari : Dutch Riichi Online - MahjongTime - 500 coins

  • 23 en 24 januari : MCR Orchid Flower - MahjongTime - 500 coins

  • 30 januari : MCR/Riichi GMT January - MahjongTime - 300 coins

  • 13 februari : MCR Valentine’s Tournament - MahjongTime - 500 coins

Bezorg ons jouw ervaringen, spannende plannen, leuke momenten of andere bijdragen in tekst of beeld voor een item in de nieuwsbrief of op de website!

Kom erbij op Discord!
Facebook iconWebsite iconEmail icon

Copyright (C) 2020 Belgian Mahjong Association. All rights reserved.

Update Preferences | Unsubscribe

Email Marketing Powered by Mailchimp