Copy
View this email in your browser
Mahjong België 2019 #11

Chinese Yong Zhou wint WMC 2019

Op donderdag 31/10/2019 waren de acht Belgische deelnemers aan het World Mahjong Championship al vroeg aanwezig voor de registratie in de speellocatie het Atelier. Elke speler werd voorzien van een badge met foto, loopbriefje, een setje wmc 2019-bloemen en -seizoenen, een mooie drinkbus en een toeristische brochure over de streek. Tegen de avond volgde de openingsceremonie in het in de Franse kleuren oplichtende stadhuis van Villefranche-sur-Saône (nabij Lyon, FR). Na de welkomstwoorden door de organisatoren en de burgemeester, kregen we de gelegenheid om Beaujolais te proeven en wat lokale amuse-gueules te degusteren, tijdens het  verdere begroeten van vele oude bekenden. De volgende ochtend zetten we deze bezigheid verder tijdens een eerder minimalistisch en zeer chaotische ontbijt in de refter van de school vlakbij de speelhal.
Het WK begon tamelijk stipt, alle spelers waren aanwezig. We zouden dan toch op papier de scores moeten noteren, het plan om tablets te gebruiken was onhaalbaar gebleken. De eerste challenge voor de eerste ronde werd aangekondigd: "do not discard a winning tile", en de scheidsrechters werden voorgesteld. Ook bij aanvang van de volgende rondes kregen we telkens een uitdaging mee. Een kansje meer om een prijs in de wacht te slepen? De tweede challenge was "chicken hand with pair of West wind", maar hoe hard we ook probeerden, ook deze haalden we niet binnen. Na twee rondes werden we opnieuw in de refter verwacht voor de lunch, bestaande uit een koud buffetje als voorgerecht, keuze uit twee warme hoofdgerechten en een dessertje. Elke tafel was bovendien voorzien van een karaf Beaujolais. Al gauw vormde zich een vreselijk lange rij, want 256 personen op korte tijd bedienen is geen evidentie. Na de middag dierf haast niemand een melded kong maken, want "Robbing the kong" was de volgende uitdaging. Nadien wilden we plots allemaal kongen, om een handje te winnen met de "Out with replacement tile".
Peter deed het alvast niet slecht, hij stond 17de na de eerste dag, een positie waar de rest niet bepaald bij in de buurt kwam. Aan de leiding stond de jonge Russell Chan uit de UK, die sommigen van ons al kenden van Godalming in juli. Toen speelde hij voor het eerst een MCR toernooi, als meer ervaren Riichi speler. Dit werd zijn tweede. Na het spelen wachtten zes touring cars de spelers op om hen naar het galadiner op een verrassende locatie te brengen. Dat bleek een feestzaal aan het Chateau de Courcelles te zijn. De folkloristische taferelen ontgingen ons grotendeels. Geschenken werden uitgewisseld door de vertegenwoordigers van de stad in vol ornaat, de Fédération Française de Mahjong en de World Mahjong Organization, begeleid door live muziek. Over het eten zullen we niet teveel details delen, maar het deed de gerenommeerde Franse keuken niet veel eer aan. Wijn was er in elk geval in overvloed. Na het eten speelde een liveband nog wat achtergrondmuziek, en onderhandelde Berry (Nl) met de muzikanten om samen het liedje "Summertime" te brengen. Wat enkelingen begaven zich dan ook naar de dansvloer. Het grote succes van de avond was echter de fotobooth. Na het dessert vloeide de zaal vlotjes leeg, terug de bussen in voor de terugrit naar Villefranche.
De tussenstand werd uitgehangen, met een helaas foutieve tafelverdeling voor dag 3. Op dag 2 bleef Russell onverbiddelijk aan de leiding staan. Hij haalde net zoals Otto Myslivec (Oostenrijk) en Sandra Berthommier (Frankrijk) 24 tafelpunten. Peter zakte wat naar beneden (51), en Jos (63) en  Rudi (116) gingen een eindje omhoog. Geen "three-suited terminal chows", "Last tile and tile hog", Last tile drawn/claim", en ook geen allersnelste mahjong in de laatste ronde voor de Belgen.
Er werd aan tafel en in de bus heel wat gediscussieerd en gemopperd over het finalesysteem. Wie niet in de finalegroep van 16 spelers zat, had het gevoel dat dag 3 weinig verschil zou maken, en vooral erg nadelig kon uitvallen voor wie hoog stond in de eigen groep. 's Morgens werden de gevolgen pijnlijk duidelijk, toen zeven spelers uit Canada (of Taiwan?) helemaal niet opdaagden. Alle reservespelers moesten worden ingezet om de tafels aan te vullen, zodat toch verder kon worden gespeeld. Zonder uitdaging deze keer, en met heel wat minder stress op de begane grond. Op het podium duidelijk een andere kwestie, daar zaten de 16 toppers aan vier automatische tafels, en zal de spanning wel te snijden zijn geweest. De laatste ronde begon heel wat later dan voorzien. Het computerprogramma kon de nieuwe tafelverdeling niet berekenen (server gecrashed? gevolg van de winterstorm die 140000 gezinnen zonder stroom zette in het Zuid-Oosten van Frankrijk tijdens het weekend?), waardoor dit manueel moest gebeuren, en voor alle tafels werden na lang wachten, in vreemde volgorde, de spelersnummers omgeroepen. Je kon het op zijn minst een chaos noemen, maar hoofdscheidsrechter Astrid (Fr) bleef gelukkig tamelijk rustig. 
Op de foto de uiteindelijke 4 finalisten: vlnr Yong Zhou (Ch), Frédéric Petit (Fr), Zhenhu Zhang (Ch) en Sandra Berthommier (Fr). Op het podium als derde Frédéric, tweede werd Sandra, en de oudste onder hen, Yong, werd voor de tweede maal wereldkampioen (ook al in Zuid-Korea in 2015), maar helaas was hij al vertrokken voor de prijsuitreiking. Die begon na de verlate lunch, die inmiddels al veel vlotter verliep. Acht mooie houten trofeetjes voor de winnaars van de uitdagingen, plus eentje voor de geniale maker van de tafels, Jean-Louis Barbet, en drie originele kurkentrekkers/trofeeën voor de drie beste spelers van de beste deelnemende landen: Rusland (brons), Italië (zilver) en Frankrijk (goud), gebaseerd op de stand na 2 speeldagen. Tenslotte de hoofdprijzen, nog wat bedankingen en een certificaat voor elke speler, ook weer gebaseerd op de stand na 2 speeldagen, maar zonder het weglaten van de zeven deserteurs. In de stand op de website werden die uiteindelijk wel geschrapt, zodat we nog een paar plekjes omhoog gingen. Peter werd zo als beste Belg 49ste, Jos 55ste. Rudi krijgt met zijn 111de plaats ook nog een eervolle vermelding in de bovenste helft.
Aangezien Rudi nu ook de trotse bezitter werd van een WMC 2019 spel, kregen sommigen nog zin in een afsluitertje in zijn stamkroeg, de Australische pub naast het hotel. Het helaas te laat gearriveerde geluk van Marieke, die ook de hele voormiddag al bijna elk spel had gewonnen (zonder overdrijving), resulteerde hier zelfs nog in 13 wezen.
We hebben het toch maar mooi meegemaakt, en het was werkelijk een unieke belevenis. Veel fijne momenten, ook heel wat gevloek en gemorrel bij al dat verdomde ge-selfpick van de tegenspelers, en een mooie herinnering rijker, keerden we tevreden weer naar huis.

Eerdere toernooien in oktober

Zes Belgen speelden MCR op het Stanislas Open in Varangeville (FR) op 19 en 20 oktober, dat ook al gewonnen werd door Sandra Berthommier (Fr). Wenda werd hoogst genoteerde Belg met een 32ste plaats, Hilde werd 41ste van de 84 deelnemers.
In Edewecht (DU) op 26 en 27 oktober speelden Jos en Chris een Doppelturnier. Jos deed het goed en haalde een 13de plaats op het Riichi toernooi met 28 spelers, en Chris werd 9de op het MCR toernooi met 32 spelers.

In het vooruitzicht ...

Riichi Dutch Open 2019 (Riichi) - 16 en 17 november (NL, Berghem) - 4 Belgen
Belgisch Kampioenschap 2019 (MCR) - 7 december (Sint-Niklaas)
Yuki No Taikai 2020 (Riichi) - 18 januari (NL, Oss) - 2 Belgen (= Schoon Spel 2020 in de EMA kalender)
Valentijnstoernooi 2020 (MCR) - 15 februari (NL, Heemstede) - 8 Belgen
Excellence à la Française 2020 (MCR) - 22 en 23 februari (FR, Parijs) - 3 Belgen
Kleine 3 Draken 2020 (MCR) - 14 en 15 maart (Temse) - 4+ Belgen

BMA bestuur

Op zaterdag 28/9 vond de bestuursvergadering van de BMA plaats. Voor het eerst waren ook afgevaardigden aanwezig van de Brussels Mahjong Club (Nathan) en de LLN Mahjong Club (Linh). Er werden enkele belangrijke knopen doorgehakt m.b.t. de kwalificaties voor de grote Riichi toernooien: voor het WRC in Wenen 2020 zullen de (voorlopig 2) beschikbare plaatsen alvast worden aangeboden aan de (Europees) hoogst gerangschikte spelers op 1/1/2020.
Ken je nog spelers die niet zijn aangesloten bij een club? Ze mogen steeds hun mailadres bezorgen aan Marieke (mariekemahjong@outlook.be) om informatie te krijgen, volledig in regel met de GDPR.

Vaste speelmomenten

 • LLN Riichi: elke maandag van 19u tot 21u in auditoire Sud 14, Louvain-la Neuve (0478/73 96 50)
 • Kleine 3 Draken MCR: elke maandag van 19u30 tot 22u30 in Philippe Saveryslaan 127, Temse (0478/49 69 84)
 • Brussels Mahjong Club Riichi: elke dinsdag van 19u tot 22u in Salle Sapiens, Merinosstraat 1c, Sint-Joost ten Node
 • Rode Lotus MCR: elke woensdag van 20u tot 23u in Wereldcafé COOP, Joris Helleputteplein 2, Leuven
 • Rode Lotus MCR competitie: tweewekelijks op donderdag van 19u30 tot 23u20 bij Rudi in Herent

Hou deze data al maar vrij!

 • 7 december 2019: BK MCR, Sint-Niklaas
  • Inschrijven kan door aanmelding op het facebook evenement en/of per mail aan Wenda (wenda.vanderbist@athlon.com)
  • 09:00 - 09:15: registratie en betaling
   09:30 - 11:00: 1ste ronde
   11:15 - 12:45: 2de ronde
   13:30 - 15:00: 3de ronde
   15:15 - 16:45: 4de ronde
   17:00: prijsuitreiking
  • De precieze locatie wordt nog bekend gemaakt, maar er zal voldoende parkeerplaats zijn
 • 14 en 15 maart 2020: Kleine 3 Draken Toernooi, Temse
 • 18 en 19 juli 2020: Rode Lotus Tournament, Leuven
  • Onder voorbehoud
  • Omdat we tijdens de zomervakantie een betere en grotere zaal zouden kunnen gebruiken...

Nieuws uit Europa

 • Over het EK MCR in 2020 kunnen we intussen onthullen dat het zal plaatsvinden in Valencia (Spanje) in de maand september 2020. De nieuwe bezitter van de wisselbeker van België na 7/12 zal alvast een wildcard krijgen, voor de overige plaatsen wordt de Europese rangschikking op 1/1/2020 bepalend.
 • Een WK Riichi (WRC) zal gehouden worden in Wenen (Oostenrijk) van 26 tot 30 augustus 2020. De beschikbare plaatsen voor België zullen toegewezen worden aan de hoogst genoteerden in de Europese rangschikking op 1/1/2020.
Copyright © 2019 Belgian Mahjong Association, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp