Copy
View this email in your browser

Mahjong België 2020#02
Een nieuwe start in het Jaar van de Rat! Het is eindelijk zover, de website van de Belgian Mahjong Association vzw is in een nieuw kleedje gestoken. Nu ook tweetalig, zoals dat hoort in België (onze verontschuldigingen aan de Duitstalige gemeenschap, maar een drietalige site is helaas duurder, onze kennis van het Duits te beperkt, en er zijn toch nog geen mahjongclubs in de Duitstalige regio). Ga zeker eens kijken, alle feedback is welkom! Mis je bepaalde informatie, zie je fouten, zijn er dingen die je moeilijk kan lezen,... ? We passen het graag voor je aan.
Ga naar de vernieuwde website!

Yuki No Taikai 2020

De Riichi gemeenschap is in België stilaan aan het boomen. Wel 14 spelers trokken naar Oss in NoordBrabant (NL) voor een klein maar gezellig toernooi van 4 hanchan met 52 deelnemers. Onder hen niet alleen Belgen, maar ook een permanent in België verblijvende Chinees (Yuhao) en een Luxemburger (Arnaud). Linh was degene die het meest veelbelovend van start ging met een Yakuman van 13 wezen in de eerste hanchan, goed voor de hoogste score in de eerste tussenstand. Thomas, Rudi en Piti zijn ook goed begonnen in de top 10. Maar enkel Rudi wist zijn positie tamelijk goed te verdedigen, en zakte maar enkele plaatsen naar het einde toe. Hij werd zo eerste Belg in het finale klassement met een 12de plaats. Yuhao kwam een beetje te laat op gang, en hij had wel een superscore in de tweede hanchan, maar het bracht hem niet hoger dan de 14de plaats.
Het was het eerste riichi toernooi van de club Schoon Spel, die heel wat meer ervaring heeft met MCR toernooien. Voor de Nederlanders was het zeker even wennen aan de grote delegatie uit België en vooral aan de vreemde talen. Er waren zes Lotussen aanwezig, naast vijf Brusselaars en drie spelers uit Louvain-la-Neuve. Thomas (BMC) werd 17de, Nathan (BMC) 18de en Linh (LLN Mahjong Club) uiteindelijk 20ste na een vreselijke vierde hanchan. De eerste prijs was voor Robert Bodde (NL), de tweede ging naar Anneke Keyl (NL) en de derde naar Hanneke Morel (NL). We moeten duidelijk nog wat oefenen om zo'n mooie sneeuwbol-trofee te bemachtigen!

Kleine 3 Draken Toernooi

Op 14 en 15 maart 2020 vindt het 12de toernooi van de Kleine 3 Draken plaats in de Emiel Naudtszaal van Elversele (Temse). Er zijn nog enkele plaatsen vrij, momenteel zijn er 90 personen ingeschreven, en je kan inschrijven door een mail te sturen naar kleine3draken@hotmail.com met je naam (en EMA nummer) en 45 € over te schrijven naar: 

Naam : Van Damme - Dietvorst
IBAN: BE05 0354 5861 9475
BIC: GEBABEBB

Op zaterdagavond kan je voor 10 € extra deelnemen aan het spaghettifestijn.

De toernooien van de Kleine 3 Draken worden gekenmerkt door de heerlijke familiale sfeer, de vaak unieke trofeeën (beelden gemaakt door een bevriende lokale kunstenares) en de rijkelijk vloeiende Duvels. Hoewel het speelniveau er best hoog kan liggen, is er ook altijd ruimte voor grapjes en ambiance.

Rode Lotus Tournament

Op 18 en 19 juli 2020 is het de beurt aan de Leuvense club. Eind september valt het Europese Kampioenschap in Valencia (Spanje), en verplaatsen naar de zomervakantie creëerde een opening om ineens ook te verhuizen naar een andere locatie. Het nieuwe ontmoetingscentrum Bosstraat beschikt over een grotere zaal, een uitgeruste keuken, bar en een eetruimte. Het is ongeveer even ver van het stadscentrum als Genadedal, en is ook makkelijk bereikbaar.
Voor deze editie kiezen we voor lokaal en duurzaam. We werken zoveel mogelijk samen met producenten uit de buurt, zoals de bakker die weer lekkere soep en een mooi assortiment broodjes zal voorzien op zaterdag. Maar we willen eens proberen of het ook een dagje volledig plantaardig kan. Op zondag dus geen rijdend frietkot, maar wel een 100% plantaardig koud en warm buffet.
Je kan nu al inschrijven met dit formulier, om te spelen, reserve te staan of te helpen achter de schermen. Binnen enkele weken kan dat ook via de website, maar we geven je een kleine voorsprong om zeker te zijn van een plaats.

In het vooruitzicht ...

Valentijnstoernooi 2020 (MCR) - 15 februari (NL, Heemstede) - 9 Belgen
Excellence à la Française 2020 (MCR) - 22 en 23 februari (FR, Parijs) - 3 Belgen
Kleine 3 Draken 2020 (MCR) - 14 en 15 maart (Temse) - 14 Belgen - NOG ENKELE PLAATSEN VRIJ!
Valencia MCR 2020 - 21 en 22 maart (SP, Valencia) - 3 Belgen
Saint-Petersburg Open MCR 2020 - 11 en 12 april (RU, St.-Petersburg) - 3 Belgen
USMA Cup: Katwice Riichi Open - 18 en 19 april (PL, Katowice) - 2 Belgen
Swedisch Open 2020 (MCR) - 9 en 10 mei (ZW, Gothenburg) - 4 Belgen
Green Dragon Dutch Open (MCR) - 16 en 17 mei (NL, Heemstede) - 8 Belgen

BMA bestuur

Op zaterdag 28/9 vond de bestuursvergadering van de BMA plaats. Voor het eerst waren ook afgevaardigden aanwezig van de Brussels Mahjong Club (Nathan) en de LLN Mahjong Club (Linh). Er werden enkele belangrijke knopen doorgehakt m.b.t. de kwalificaties voor de grote Riichi toernooien: voor het WRC in Wenen 2020 zullen de (voorlopig 3) beschikbare plaatsen alvast worden aangeboden aan de (Europees) hoogst gerangschikte spelers op 1/1/2020.
Ken je nog spelers die niet zijn aangesloten bij een club? Ze mogen steeds hun mailadres bezorgen aan Marieke (mariekemahjong@outlook.be) om informatie te krijgen, volledig in regel met de GDPR.

Vaste speelmomenten

 • LLN Riichi: elke maandag van 19u tot 21u in de kelder van Brasse-Temps, Louvain-la Neuve (0478/73 96 50)
 • Kleine 3 Draken MCR: elke maandag van 19u30 tot 22u30 in Philippe Saveryslaan 127, Temse (0478/49 69 84)
 • Brussels Mahjong Club Riichi: elke dinsdag van 19u tot 22u in Salle Sapiens, Merinosstraat 1c, Sint-Joost ten Node
 • Rode Lotus MCR: elke woensdag van 20u tot 23u in Wereldcafé COOP, Joris Helleputteplein 2, Leuven
 • Rode Lotus MCR competitie: tweewekelijks op donderdag van 19u30 tot 23u20 bij Rudi in Herent
 • Rode Lotus Riichi: tweewekelijks op dinsdag van 20u tot 23u in Wereldcafé COOP, Joris Helleputteplein 2, Leuven

Hou deze data al maar vrij!

 • 14 en 15 maart 2020: Kleine 3 Draken Toernooi, Temse
 • 24 mei 2020: Tuintoernooi Rode Lotus, St.-Martens Bodegem
  • Datum nog te bevestigen, binnenkort meer informatie
 • 18 en 19 juli 2020: Rode Lotus Tournament, Leuven
  • Belgische deelnemers kunnen nu al voorinschrijven met dit formulier.

Nieuws uit Europa

 • Over het EK MCR in 2020 kunnen we intussen onthullen dat het zal plaatsvinden in Valencia (Spanje) van 24 tot 27 september 2020. Tine heeft alvast een wildcard gekregen, als winnares van de Wisselbeker van 2019, voor de overige plaatsen is de Europese rangschikking op 1/1/2020 bepalend (Marieke - Rudi - Sophie - Peter - Jos). Van 6 plaatsen kan België zeker zijn. Volgende spelers in de running voor bijkomende plaatsen zijn Tijs - Chris - Wenda.
 • Een WK Riichi (WRC) zal gehouden worden in Wenen (Oostenrijk) van 26 tot 30 augustus 2020. De beschikbare plaatsen voor België (3 volgens de huidige simulatie) worden toegewezen aan de hoogst genoteerden in de Europese rangschikking op 1/1/2020, en dat zijn Nathan, Jos en Rudi.
 • Ter gelegenheid van het WRC 2020 werd al een nieuw en handig puntenoverzicht gelanceerd (Riichi).
Copyright © 2020 Belgian Mahjong Association, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp