Copy
View this email in your browser

Mahjong België 2020#07
Nieuwe data voor het Rode Lotus Tournament 2020!
Inmiddels is de kogel door de kerk, één van de redenen waarom deze nieuwsbrief zo lang op zich liet wachten. De lokalen van GC de Bosstraat in Wilsele-Putkapel werden vastgelegd voor het weekend van 19 en 20 september 2020. We hopen er een van de eerste live MCR toernooien te realiseren in lange tijd. En het is duidelijk dat heel wat spelers de toernooien hebben gemist. Een derde van de oorspronkelijk ingeschreven spelers bevestigde reeds voor de nieuwe data. Hierbij dan ook een warme oproep aan de Belgische spelers om snel te registreren! Dat kan voor jullie eenvoudig per mail aan mariekemahjong@outlook.be! Na het weekend zullen we registratie ook weer mogelijk maken via het formulier op de website. Maar eerst geven we de reeds aangemelde spelers en onze landgenoten graag een kleine voorsprong.
Het maximum aantal deelnemers werd nog niet vastgelegd, maar het ziet ernaar uit dat de beschikbare plaatsen  - we gaan voorlopig uit van 60 - toch snel worden ingevuld. Uiteraard blijft alles onder voorbehoud, gezien nieuwe uitbraken steeds mogelijk blijven. De lokalen werden reeds van de nodige signalisatie voorzien, en we werken aan een draaiboek om onnodige risico's te vermijden. De Covid Risk Event Matrix werd alvast ingevuld, en gaf 3 oranje lichtjes waarvan we er 2 kunnen omzeilen door een buitenterras te voorzien tijdens de pauzes en geen alcohol te schenken. Het internationale karakter is echter iets waar we moeilijk onderuit kunnen.
De resultaten van HET grote Mahjong onderzoek!
De nieuwsbrief van de BMA heeft een 45-tal abonnees, maar naar schatting zijn er in België toch wel een 70-tal spelers aangesloten bij een club. Zestien respondenten* namen deel aan de grote online bevraging, die eind mei via de nieuwsbrief en op de website werd gepubliceerd. We zijn hen zeer dankbaar voor het, zij het beperkt, inzicht in hoe de spelers in COVID-19 tijden het uitoefenen van hun favoriete bezigheid ervaren.

* zeker 1 van de respondenten was geen Belg en woont ook niet in België.
Geen wereldschokkende resultaten natuurlijk, hier volgt een beperkte samenvatting.
Online mahjong won toch wat zieltjes bij tijdens de lockdown, zowat 1 op 4 van de respondenten begon wel eens online te spelen, waar ze dat vroeger niet deden. Het sociale gemis blijkt dan ook groot, 4 op 5 spelers gaan graag weer live spelen, maar van de organisatoren worden wel wat voorzorgsmaatregelen verwacht. Wat de spelers vooral belangrijk vinden is ontmoeting, verbondenheid, het spelen en de uitdaging ervan.
MahjongSoft blijkt het meest gekende online platform, hetgeen wijst op een duidelijke oververtegenwoordiging van MCR spelers onder de respondenten. Onder de Riichi spelers is MahjongSoul het populairste. 
Over het hervatten van toernooien zijn de meningen erg verdeeld, 1 op 3 slaat liever een jaartje over. Online alternatieven lijken weinig spelers te bekoren, maar zouden volgens 1 op 3 wel mogen meetellen voor de Europese ranking.
Zowel in Temse als in Leuven worden sinds half juni toch opnieuw, weliswaar beperkt, speelavonden in huiselijke kring en op café aangeboden. In Brussel was de locatie nog niet beschikbaar omdat deze werd gebruikt als blokruimte, en ook in LLN blijft het voorlopig stil, maar daar zou de examen- en vakantieperiode evenzeer een verklaring kunnen bieden.
Online toernooien juni
Drie Belgen namen deel aan het Poolse MahjongTime MCR toernooi op 6/6. Jos werd 20ste, en Hilde mooi 33ste van de 129 deelnemers. Op het MahjongTime MCR GMT June op 20/6 stonden Chris en Jos netjes bij elkaar op de 23ste en 24ste plaats van de 84 deelnemers. Op het Hungary MCR Open Online datzelfde weekend werd Jos 69ste en Chris 73ste van de 85 deelnemers.
Tine doet het niet zo slecht in de Online RCR League op MahjongSoul en staat nu 52ste van de 162 spelers met 56 gespeelde hanchans, waarvan enkele waarin ze niet kon spelen wegens technische problemen van de gameserver, die gelukkig inmiddels grotendeels hersteld zijn. Marieke had er ook last van, speelde 38 hanchans en staat nu op de 83ste plaats.
Online duplicate MCR

Het werd hoog tijd om ook eens de duplicate MCR toernooien, die dagelijks worden gehouden op MahjongSoft, uit te testen. Op een zaterdagnamiddag verzamelden 20 spelers uit minstens 4 landen zich voor het scherm, voor een toernooi van 24 spelletjes. Aan elke tafel wordt met dezelfde individuele muren gespeeld en de bonusstenen zijn weggelaten, om de geluksfactor in de resultaten te reduceren.
Is je tafel klaar met een spelletje, dan kan je op het startscherm gaan kijken hoe ver de andere tafels staan. Je ziet dan ook hoeveel stenen van de muur er nog overbleven op het moment dat het spel gewonnen was. Pas als alle tafels het spel hebben uitgespeeld, begint het volgende. Na 8 spelletjes is er telkens een pauze van 5min voorzien en verander je van tegenstanders.
De resultaten worden automatisch bijgewerkt. Anders dan bij gewone MCR toernooien, is het niet je tafeltotaal dat je eindscore bepaalt, maar hoe je het gedaan hebt in vergelijking met de andere spelers die op dezelfde positie zijn begonnen, en dus met dezelfde stenen hebben gespeeld. De zwaarte van een self-drawn is kleiner gemaakt, omdat ook dat een toevalstreffer is, die volgens sommigen een te grote impact kan hebben op het spel. De individuele scores worden dan nog eens omgezet.
Tijdens dit toernooi maakte ik een chicken hand, 2x knitted tiles + honors, een full flush en nog een paar kleine handjes, waarmee ik 3de werd. De winnaar was de Russische Denis L, die al heel wat medailles op zijn naam heeft staan en ook gedurende 16 spelletjes aan mijn tafel zat.

Virtual Riichiality 
Op 9 juni deden we een try-out met Autotable. Dit project van de Poolse Pawel M. biedt een unieke online spelervaring, bijna helemaal alsof je offline speelt. De site werd ontwikkeld voor Riichi, maar zou mits enkele kleine aanpassingen ook voor MCR kunnen gebruikt worden.
Het was even wennen, de About pagina bood niet op alle vragen een antwoord, dus we moesten zelf wat zoeken naar oplossingen, maar na enkele spelletjes ging het tamelijk vlot. Het gebruik van een muis en van een tamelijk groot scherm is wel aanbevolen. 
Het delen gebeurt weliswaar automatisch, maar vanaf dan moet je het helemaal zelf doen: stenen nemen en op de juiste plaats neerleggen, sorteren, weggooien, ... Via een spraakkanaal kan je stenen claimen voor chi, pon, kan, ron of tsumo en riichi declareren. We gebruikten hiervoor een zoom videocall, maar het kan ook op andere manieren, als je maar met elkaar kan praten.
Elke speler heeft een lade met stokjes (tenbo), die je kan openen met de spatiebalk of de Q toets. Er zijn zones voorzien op de tafel om je betaling neer te leggen, waar de winnaar die dan weer kan oppikken. In het midden van de tafel zie je wel hoeveel punten elke speler heeft, wie de dealer (Oost) is, en eventueel ook de counters. Maar dat zie je alleen correct als je de betalingen ook juist uitvoert en de windwijzer op de juiste plaats legt.
Net zoals in het echt, kan je ook per ongeluk blokjes omstoten, de verkeerde steen van de muur nemen, vergeten een vervangsteen te nemen, ... het is dan aan de andere spelers om waakzaam te zijn en je eventueel een handje te helpen. Alert blijven is wel super belangrijk, niemand vertelt of toont je dat het aan jou is! Het is dan ook tamelijk vermoeiend, en duurt heel wat langer dan een spel op Tenhou of MahjongSoul, maar ook weer niet langer dan een offline spel. 
Een hele goede oefening voor wie nagenoeg alleen online speelt en toch eens wil weten hoe het er in het echt aan toe gaat, of om je voor te bereiden op een offline toernooi. Hou zeker wel een puntenfiche bij de hand, zodat je de scores correct kan berekenen, anders kom je niet ver. Wie het eens wil proberen, kan een moment en een spraakkanaal afspreken met 3 andere spelers, een spel openen, de link bezorgen aan de anderen, nickname invullen, een plaats nemen, eventueel nog random van plaats wisselen en beginnen spelen!
World Riichi Online Festival - save the date!
Het Coronavirus verhinderde dat amateurspelers uit Japan konden kwalificeren voor het WRC, dat eerder al werd uitgesteld tot 2021. Gelukkig voor ons, en wat ongelukkig voor hen, biedt het WRC een open online event aan om hen alsnog deze kans te geven. Ook jij kan het zo nog opnemen tegen enkele van de beste Japanse spelers vanuit je luie zetel, en zo alsnog kwalificeren voor het wereldkampioenschap Riichi. De kwalificaties zullen plaats vinden op 22 en 23 augustus. De top 32 gaat door naar de finalerondes het volgende weekend. Meer details zullen later nog bekend gemaakt worden.

In het vooruitzicht ... (Onder Voorbehoud)

MRC duplicate - op diverse tijdstippen (online, MahjongSoft)
NIEUWE DATA! Rode Lotus Tournament 2020 (MCR) - 19 en 20 september 2020 (BE, Leuven)
Manganneken Pis 2020 (Riichi) - 2 en 3 mei (BE, Brussel) - 9 Belgen - 24 en 25 oktober 2020!!!
WRC 2020 (WK Riichi) - 26 tot 30 augustus (AUS, Wenen) - 3 Belgen: Nathan, Jos en Tine - verplaatst naar 2021!
OEMC 2020 (EK MCR) - 24 tot 27 september (SP, Valencia) - 6 Belgen: Marieke, Sophie, Rudi, Tine, Jos en Peter - verplaatst naar 2021!

BMA bestuur

Op zaterdag 28/09/2019 vond de laatste bestuursvergadering van de BMA plaats. Voor het eerst waren ook afgevaardigden aanwezig van de Brussels Mahjong Club (Nathan) en de LLN Mahjong Club (Linh). Verslag beschikbaar op vraag.
Kom erbij op discord!
Heb je discord geïnstalleerd? Zoek Belgian Mahjong Association, stuur een vriendschapsverzoek naar MariekeMahjong en kom er gezellig bij!
Ga naar onze website!
Mahjong in België/ en Belgique
BMA Website
Email
Copyright © 2020 Belgian Mahjong Association, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp