Copy
View this email in your browser
Mahjong België 2019 #6

10de verjaardag Rode Lotus (MCR)

Maandag 20 mei was het exact 10 jaar geleden dat Rudi en Geert de Leuvense mahjongvereniging de Rode Lotus oprichtten. Om dit te vieren werden we voor de 7de keer koninklijk onthaald op het domein van Jos & Chris in St.-Martens Bodegem op zaterdag 27 mei, voor een tuintoernooi met aansluitend barbecue. Uiteindelijk moesten we het stellen met 22 deelnemers, ondanks de vele pogingen van Rudi om de 6 tafels te vervolledigen.
De jassen bleven aan tijdens de eerste ronde. Aanhoudende regen koelde de lucht af en sjaals en dekentjes waren welkom. Voor Leen, die haar allereerste toernooi speelde, werd het wel even warm aan tafel 6. Ze trok zelf de draak uit de muur die de grote drie draken vervolledigde en haar verzekerde van de eerste 4 tafelpunten. Beginnersgeluk kunnen we het niet echt noemen, ze speelt al een tijdje intensief MCR maar speelde al veel langer mahjong.
Met een lekker warm soepje, brood en beleg, en een opklaring rond de middag, konden we er weer tegen voor de volgende ronde. Deze werd de kippenronde aan tafel 3. Rudi maakte er het eerste chicken hand, helaas zonder extraatjes. Enkele spelletjes later versloeg Marieke deze met wel 2 bloemen.  

Verschillende personen, waaronder Dieter, Hilde en Chris, trokken als winnende steen de Rode Lotus. Maar ook hier deed Marieke er in de laatste ronde nog eentje bovenop. Met uiteindelijk 14 tafelpunten en 581 minipunten won ze na de hoogste chicken hand en de laatste self-drawn Rode Lotus dan ook nog het hele toernooi. Lotussen boven in elk geval, want Rudi werd 2de en Leen 3de. De Rode Lantaarn krijgt een plaatsje bij Ineke.
Scherven brengen geluk, wordt wel eens gezegd, misschien is dat wel de verklaring voor de perfecte opklaring tijdens de barbecue. Het keukenteam verrichtte weer een puike prestatie, in groot contrast met de zelfbak-barbecue van onze noorderburen in Oss na dag 1 van het Dutch Open de week voordien.
Voor een prachtige foto-impressie, met veel dank aan Luc, klik hier! En nogmaals een dikke merci aan de uitstekende organisaties en alle 22 spelers!

MCR Dutch Open 2019 - Oss

Zeven landgenoten waren present in Oss voor het MCR Dutch Open op 18 en 19 mei. Wel 88 deelnemers uit 5 landen namen het tegen elkaar op, maar deze keer scoorde het gastland fenomenaal. In de top 3: Marjan (3), Gerda (2) en jong talent Twan (1). Eerste Belg werd Marieke op de 7de plaats, maar ook eervolle vermeldingen voor Rudi (10) en Jos (12). Nederland viel nog in de prijzen datzelfde weekend en won het Eurovisie- songfestival, terwijl de jonge Luuk (NL) voor het grote scherm Tine en Marieke nog helemaal afdroogde met een resem verpletterend snelle handjes tijdens een vriendschappelijke interland mahjongmatch.  

MCR Open Danish Championship 2019 - Kopenhagen

Het Hemelvaartweekend werd voor 7 landgenoten 3 dagen speelplezier in combinatie met een uitgebreid bezoek aan Kopenhagen. Hier waren wel 12 nationaliteiten vertegenwoordigd onder de 80 deelnemers. Sophie werd 1ste Belg met een 26ste plaats en 22 tafelpunten (11 rondes). Op het podium de Italiaanse Ombretta (1) met 34 tafelpunten, Martin uit Denemarken (2) en de Franse Caro (3).
De 3 kleine draken scoorden misschien niet zo veel, maar genoten des te meer van uitstekende diners en drankjes voor en na! Van wat de rode lotussen uitspookten in Kopenhagen, behalve de obligate bezoeken aan de Tivoli en de legowinkel, hebben we nog geen verslag ontvangen ...

In het vooruitzicht ...

Paris Riichi - 8 en 9 juni - Parijs (FR) - 7 Belgen
ERMC 2019 (Riichi) - 21 tot 23 juni - 's Hertogenbosch (NL) - 1 Belg
Chow Time (MCR) - 6 en 7 juli - Villejuif (FR) - 7 Belgen
UK MCR + Riichi - 26 tot 28 juli - Godalming (UK) - 2 Belgen
Sou-no-Tori Open 2019 (Riichi) - 10 en 11 augustus - Aachen (DL) - 3 Belgen
German Mahjong open 2019 (MCR) - 23 tot 25 augustus - Bad Zwischenahn (DL) - 4 Belgen

Rode Lotus Tournament 2019

De Shinkansen is al aangekomen, het toernooi is volzet! Met 11 Belgen en 49 vertegenwoordigers van Nederland, Frankrijk, Zwitserland en Italië. En er staan al 10 personen op de wachtlijst. Zullen we dan toch maar 2 tafeltjes bijzetten? 
Reservespelers en helpers blijven natuurlijk nog van harte welkom.

BMA bestuur

Het bestuur van de Belgian Mahjong Association keurde het voorstel goed om een Algemene Vergadering te organiseren, gekoppeld aan vriendschappelijk spel, en hiervoor alle gekende mahjongspelers in België uit te nodigen. De MCR en Riichi spelers kunnen zo eens kennis maken met elkaar in een meer ontspannen atmosfeer en samen een nieuw bestuur kiezen met vertegenwoordiging van de Riichi gemeenschap. 
Ken je nog spelers die niet zijn aangesloten bij een club? Ze mogen steeds hun mailadres bezorgen aan Marieke (mariekemahjong@outlook.be) om een uitnodiging te krijgen.
Ook tips of suggesties voor de organisatie zijn steeds welkom (locatie, catering, ...)!

Vaste speelmomenten

 • LLN Richi: elke maandag van 19u tot 21u in Brasse-Temps, Louvain-la Neuve (NIEUWE locatie!)
 • Kleine 3 Draken MCR: elke maandag van 20u tot 23u in NIEUWE locatie
 • Brussels Mahjong Club Riichi: elke dinsdag van 19u tot 22u in Salle Sapiens, Merinosstraat 1c, Sint-Joost ten Node
 • Rode Lotus MCR: elke woensdag van 20u tot 23u in Wereldcafé COOP, Joris Helleputteplein 2, Leuven
 • Rode Lotus MCR competitie: tweewekelijks op donderdag van 19u30 tot 23u20 bij Rudi in Herent

Hou deze data al maar vrij!

 • 9 juni 2019: Riichi IRL, Outpost Gamecenter Antwerpen
 • 2 juni tot 11 augustus 2019: elke zondag Vaux-Hall Summer Games in het Warandepark, Brussel
 • 3 augustus 2019: Atsusacon Summer Fest, ICC Gent
 • 23 tot 25 augustus 2019: Brussels Games Festival in het Jubelpark, Brussel
 • 28 en 29 september 2019: MCR 4de Rode Lotus Tournament, Leuven
 • 2 en 3 november 2019: Japan Con, Tour & Taxis, Brussel
 • wellicht 14 december 2019: BK MCR, Temse

Nieuws uit Europa

 • Het volgende EK Riichi vindt plaats van 21 tot 23 juni 2019 in 's Hertogenbosch. Chris is als enige zeker van een plaatsje. Alleen de plaatsen van Belarus en Portugal zijn nog niet ingevuld.
 • De dag voor het ERMC, op donderdag 20/6, zal een Riichi referee seminar worden aangeboden in De Kentering (Rosmalen, NL), tevens de locatie van het toernooi. Vanuit Brussel en LLN blijken er wel wat kandidaat-scheidsrechters te zijn. Inschrijving kost 40€. Het seminarie en de test worden in het Engels aangeboden. Laat het weten aan Rudi als je wil meedoen, of meld je rechtstreeks aan bij Ans Hoogland secretaris@mahjongbond.org
 • Van 31/10 tot 3/11 in Villefranche-sur-Saone toch maar 3(!) dagen mahjongplezier op het WK MCR. De eerste dag wordt nog niet gespeeld, dan is er een Referee Meeting voorzien. Momenteel zijn 7 Belgen ingeschreven voor het WK. Rudi verzamelt nog de individuele registratieformulieren, foto's en enkele betalingen om de registratie af te werken. Irma en Yannick staan op de wachtlijst voor eventuele bijkomende plaatsen.
 • Over een EK MCR in 2020 enkel nog maar geruchten dat het misschien bij onze noorderburen zou plaats vinden ...
 • Een WK Riichi zal gehouden worden in Wenen (Oostenrijk) in 2020.
Copyright © 2019 Belgian Mahjong Association, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp