Copy

Mahjong België 2021 #3

Nieuwtjes, activiteiten en toernooien

Belg 2de op Valentijnstoernooi!

Op zaterdag 13/2 namen 6 Belgen deel aan het online Valentijnstoernooi. Eentje had zich eerder per abuis ingeschreven, en miste zo de eerste ronde, maar pikte later toch in. Het toernooi op MahjongTime telde 116 deelnemers en bestond uit 4 rondes van telkens 100min. Aanvankelijk stond de top vol Nederlanders, maar daar kwam al snel verandering in. Marieke won haar eerste drie tafels met uitzonderlijk veel self-drawns, maar moest in de laatste ronde de duimen leggen tegen Ad Van Der Linden, oudgediende van de ENMV, hoewel het spannend bleef tot het laatste spel. Een derde speler aan de tafel was mede-organisator Eric Van Balkum van Bamboe Acht, die moest ervaren dat bamboe achten weggooien geen goed idee was met Marieke aan de tafel. De hilariteit was groot, toen dat verschillende spelletjes na elkaar de winnende steen bleek. Ze werd toch nog 2de, en behaalde zo zilver met haar 14 tafelpunten.

De top 3 bestond verder uit Aleh en Bronto uit Rusland. Tine werd 27ste en tweede Belg. De eerste 3 Nederlanders mogen de houten trofeeën verwachten, bovenstaande foto was maar voor de show… maar wel een leuk virtueel aandenken.

BelJong MCR gilde

Sinds 5 januari is onze eerste Belgische MCR gilde BelJong compleet en operationeel op het platform MahjongTime. Inmiddels werd een Zwitserse speelster toegelaten tot de gilde, bij gebrek aan binnenlandse kandidaten. Eveline is afkomstig uit Zürich, waar ze MCR leerde spelen bij Mei Hwa Felder, maar verhuisde enkele jaren geleden naar Portugal, en speelt eigenlijk alleen online. Ze bood zich zelf aan als vervanger, en doet dat tamelijk goed. Haar oorspronkelijke interesse voor het spel kwam uit de tijd dat ze in Japan woonde en daar Riichi leerde spelen.

Hilde en Linda trekken de gilde elke week opnieuw naar de top3, daarbij ondersteund door de andere, opnieuw uitsluitend vrouwelijke, leden. Het platform biedt weer, zoals vroeger, marathontafels (4 rondes) aan. Voor zowel Linda als voor Marieke hebben die al behoorlijk wat opgeleverd. Marieke haalde ook een MCR hand of the week, ze trok de grote 3 draken zelf, zoals je zelfs kan herbekijken in dit filmpje.

MCR Hand of the Week (Feb 18th, 2021) - Big Three Dragons worth 330 points!

Je kan de actuele resultaten steeds volgen op deze pagina. Het is altijd mogelijk om je op de wachtlijst te zetten om onze gilde te versterken. Als gildeleider kan Marieke iemand die weinig speelt of signaleert er genoeg van te hebben, dan vervangen door nieuw bloed…

Wat kunst en cultuur

Van 2 tot 6 maart kan je de online theatershow A Game Not Lost (ENG) bekijken op verschillende tijdstippen (duur 60min, let op voor tijdsverschil, prijs tussen 5 en 15£). Ga zitten voor een spelletje mahjong met een van de beruchtste en machtigste vrouwen aller tijden, Ching Shih. Met elke foute zet vertelt ze een deel van haar levensverhaal, van prostituee tot piratenkapitein, vooraanstaande dame en moeder, …Ze gebruikte haar vrouwelijkheid als wapen, wanneer de wereld het beschouwde als zwakte. In de Qing Dynasty leidde ze de Red Flag Fleet.

A Game Not Lost - the Space - tickets and info

Wie is Tatsuya Tanaka? Geboren in 1980, Japanse miniatuur artiest, maakt elke dag een nieuwe bijzondere miniatuur, in allerlei thema’s, zoals mahjong, voeding en mondmaskers. Hij is te volgen op Instagram (tanaka_tatsuya).

En dan nog geschiedenis

In tegenstelling tot wat we soms horen en willen geloven, is mahjong toch niet zo oud. De eerste spelregels werden beschreven in 1914, met vermelding dat het spel uit Ningbo afkomstig is en slechts een 30-tal jaren oud. Ook andere bronnen suggereren dat mahjong pas ontstond in de 2de helft van de 19de eeuw, maar het zou evengoed ontstaan kunnen zijn in de provincies Fuijan of Guangdong.

Waarschijnlijk is het wel gebaseerd op oudere kaartspellen, en heeft het een lange evolutie doorgemaakt voor het haar moderne vorm aannam. Het spel werd zo snel zo populair dat het reeds in 1930 als een van de vier kwaden (de andere 3 zijn dan opium, ingebonden voeten en de 8-voetige vers) werd bestempeld door de intellectueel Hu Shih. In 1949 werd het gokspel verboden door de Volksrepubliek China, als symbool van de kapitalistische corruptie. Dat verbod werd pas opgeheven in 1985, en vervolgens werden in 1998 door de nationale sportautoriteiten zelfs internationale spelregels vastgelegd, als tegenreactie op het communistische puritanisme.

Uit: Why mahjong tiles changed from bamboo, ivory and bone to acrylic, door Wee Kek Koon in Post Magazine (China Morning Post)

Safety first?

Productontwikkelaar Royston Phang bedacht deze nieuwe oplossing om veilig te kunnen spelen. Het concept is nog in ontwikkeling, maar je kan ze al bestellen …

Mahjongzeep

Ter gelegenheid van het Chinees nieuwjaar ging Marieke persoonlijk 32 mahjongers verrassen met een bezoekje. Verspreid over een 5-tal dagen, deed ze met fiets en trein heel wat gemeenten aan. Het was een fijne ervaring en gelegenheid om na ongeveer een jaar eindelijk eens wat mahjongers terug te zien en wat gezellig bij te kletsen aan de deur. Natuurlijk kon ze op deze manier niet alle mahjongspelers in België bereiken. Het ging vooral om de regelmatige spelers en de founding fathers van de Rode Lotus en van de Kleine 3 Draken.

De zeepjes van ‘t Is Ohm Zeep zijn volledig natuurlijk en lokaal geproduceerd. De geur werd voor de gelegenheid samengesteld en bestaat uit zwarte peper, gember en mandarijn, de spikkeltjes komen door de groene thee die nog werd toegevoegd voor het kleureffect. Wassen maar die handen, en zeker als je veilig mahjong wil spelen!

Nog meer online resultaten …

MahjongTime

 • Knurft (NL, Anneke Keyl) won het MCR GMT February. Jos werd 35ste van de 88 spelers en beste van de 2 Belgische deelnemers.

 • Linda M (27ste) blijft de eerste Belg in de MCR top 100.

 • Marieke staat nu 2de in de MCR Marathon lijst, Linda M 11de.

 • Chris staat 12de in de Riichi Marathon lijst en doet het ook nog zeer goed in de Dragon Warriors gilde.

MahjongSoul

 • Van de 76 spellen op dinsdagavonden sinds 31/3, op initiatief van de Leuvense spelers, heeft Jos nu de hoogste gemiddelde score van de spelers met minstens 10 deelnames, gevolgd door Yuhao en Tine.

 • In januari speelden we 16 friendly matches (max 1 AI) en haalde Piti de hoogste gemiddelde score (met slechts 2 deelnames).

 • We missen helaas de gegevens van andere matches gespeeld door leden van de BMC en LLN (zonder Marieke).

MahjongSoft

 • In totaal speelden we sinds 15/4/2020 al 1657 spelletjes met 27 Belgische spelers en max 2 buitenstaanders of bots per spel.

 • In februari speelden we er 240 met 15 spelers, op 8 verschillende dagen.

 • Als we over de hele periode de gemiddelde tafelpunten bekijken van de spelers die minstens 64 spelletjes deden, staat Tine W aan de leiding, gevolgd door Michel VD en Marieke. Bekijken we enkel de maand februari, dan zien we Wenda V en Tine W aan de top, gevolgd door Linda M.

 • In de rangschikking van MCR toernooien staat Marieke op de 113de plaats als eerste Belg genoteerd. Jos is onze duplicate kampioen, hij staat op de 118de plaats.

Kalender

 • doorlopend : MCR individual, MCR duplicate, SBR toernooien - MahjongSoft - gratis

 • 20 maart : Riichi GMT March - MahjongTime - 300 coins

 • 20-21 maart : Tournoi MCR- MES - MahjongTime - 500 coins

 • 27 maart: MCR GMT March - MahjongTime - 300 coins

Bezorg ons jouw ervaringen, spannende plannen, leuke momenten of andere bijdragen in tekst of beeld voor een item in de nieuwsbrief of op de website!

Kom erbij op Discord!
Facebook iconWebsite iconEmail icon

Copyright (C) 2021 Belgian Mahjong Association. All rights reserved.

Update Preferences | Unsubscribe

Email Marketing Powered by Mailchimp