Copy
View this email in your browser

Mahjong België 2020#06
Doe mee aan HET grote Mahjong onderzoek!
We kunnen ons heel wat vragen stellen over de toekomst van mahjong. Gaan we volledig digitaal of kunnen we binnenkort toch weer samen rond de tafel gaan zitten, al dan niet in clubverband? Hoe ziet het toernooi van de toekomst eruit? Wat gebeurt er met de internationale competitie? En wat met die gezellige avondjes in huiselijke kring?
Voor de duidelijkheid, dit is een eigen en kleinschalig anoniem onderzoekje, dat ons kan helpen bij het ontwikkelen van creatieve oplossingen, maar dat geen wetenschappelijke waarde ambieert ...
Vul de vragenlijst in!
MahjongSoft breidt uit!
Behalve onze eigen wekelijkse MCR op woensdag met zoom, komt er steeds meer activiteit op MahjongSoft. Je kan je laten registreren als verified user, zodat je een privé tafel of zelfs een duplicate toernooi kan aanmaken met pincode. Binnen de 3 minuten moet een tweede speler verschijnen, anders verdwijnt die weer. Een toernooi start wanneer alle deelnemers hebben aangemeld. We testten de privé tafels uit, en ontdekten zo dat het geen goed idee is om een tweede tafel aan te maken en die vervolgens te verlaten, want dan verdwijnt de tafel eveneens.
Er is nu ook een timer bar, die je toont wie aan de beurt is en de resterende tijd. Dat werd al zeker geapprecieerd door onze woensdagse spelers. En je kan nu ook individueel een duplicate toernooi spelen. Het is me nog niet helemaal duidelijk wat dat precies betekent. Verder zijn er nog wat kleinere aanpassingen gedaan en bugs verholpen.
Hoewel een van de spelers op onverklaarbare wijze plots niet meer kon inloggen op 20/5, en de andere spelers er toen soms ook uitvlogen en opnieuw moesten aanmelden, blijven we toch vrolijk doorgaan met onze wekelijkse speelmomentjes. Op 28/5 leken de aanmeldproblemen van de baan. Ook andere spelers uit binnen- en buitenland beginnen het platform steeds intensiever te gebruiken.
Duplicate Mahjong
Onze noorderburen van de Haagse Kringen speelden op Hemelvaartsdag een eerste experimenteel duplicate MCR toernooi. Je leest er alles in detail over in deze blog. Ook de andere Nederlandse clubs (Gouden Draak, Kongrovers, Bamboe Acht, de Vier Winden en de ENMV) sprongen al op de kar.
Onze reporter zal het ook eens uitproberen, wellicht op zaterdag 30/5 om 21u. Voel je vrij om aan te sluiten!

Verslagje online MCR toernooi

Marieke nam op zaterdag 23/5 voor het eerst deel aan een van de gewone toernooien die maandelijks voor de verschillende speelstijlen worden aangeboden op het platform MahjongTime. Het zijn korte toernooien, met 4 rondes van elk 50 minuten en tussenin telkens een korte pauze. Onze reporter ter plaatse werd uiteindelijk nog 40ste van de 96 deelnemers met 8 tafelpunten, na een erg moeizame start. Een zekere Jimberee won het toernooi met 13 tafelpunten.
Het Gurk online dat op 8 en 9/5 plaatsvond was een initiatief van de Oostenrijkse organisator Otto M van de mahjongclub uit Baden, die zelf 2de werd, en leek een groot succes te zijn geworden met 126 deelnemers (6 rondes). Helaas geen Belgische deelnemers, dus ook geen verslag. Op 6/6 volgt nog het Poland MCR Open Online 2020 van de Calisia Mahjong Club (lees: Katarzyna C). Er worden 4 rondes van 80 minuten gespeeld.
Meer dan 400 spelers doen mee met de MCR marathon op dit platform. Onder hen werden ook al enkele Belgen gespot. Voor deelname aan de marathon hoef je niet vooraf te registreren. Tafels gaan van start (telkens 4 rondes) zodra ze gevuld zijn. Er zijn ook marathons bezig in de andere speelstijlen.

Online riichi toernooien

Yuhao, Tine en Marieke namen de voorbije maand nog deel aan het Spring Tournament op Tenhou en Tine deed er een week later, en tot een stuk in de nacht, het Chicago Tournament bovenop. Het Spring Tournament bestond uit 7 hanchan en werd gespeeld met 108 deelnemers. Yuhao werd 38ste en zijn eindscore was 30000. Het speelniveau leek hier wel wat hoger te liggen dan op MahjongSoul. Op het Chicago Tournament deed Tine het ook niet slecht, ze werd er 37ste van de 90 deelnemers.
Vanaf 16 mei ging ook de ORCR League van start op MahjongSoul. De Spaanse mahjongbond biedt deze vernieuwende toernooiformule aan. Bedoeling is minstens 48 matches te spelen over een periode van 3 maanden, dus tot en met 15 augustus. Momenteel zijn er zowat 160 deelnemers van 24 nationaliteiten, met nog enkele dagen om in te schrijven. Ook hier vind je weer dezelfde spelers voor België terug: Tine staat nu 56ste met 31 gespeelde matches, Marieke 79ste met 14 matches en Yuhao 93ste met 7 matches.

50 tinten mahjong : wat zou jij doen?

Marek Wakuluk, alias Krabman, is de auteur van een nieuwe publicatie, gratis beschikbaar in pdf, met de originele titel 50 shades of mahjong, een riichi gids van een 100-tal bladzijden met 50 What Would You Do situaties. Vooral ter aanvulling van het eerste Riichi boek van Daina Chiba kan het je meer inzicht bieden in de subtiele tactische keuzes die je kan maken tijdens het spelen. Beide auteurs verkiezen het platform Tenhou om te spelen, maar natuurlijk heb je er ook wat aan als je op een ander platform of fysiek Riichi speelt. Tenhou is sinds kort overigens ook volledig beschikbaar in het Engels (kies je taal links boven), met dank aan Andrew Smith en zijn collega's.
 

Download 50 shades of mahjong
Riichi op MahjongSoul
Dinsdagavond is sinds de lockdown het vaste Riichi momentje op MahjongSoul voor de spelers van de Rode Lotus. In 8 sessies werden 30 hanchans gespeeld. Yuhao en Marieke waren elke keer van de partij, aangevuld met Tine (6x), Yuri (3x), Caithlin (3x), Sophie (4x) en een occasionele AI (Artificial Intelligence).
Kijken we naar de gemiddelde scores van alle deelnemers tot nu toe gedurende die 30 hanchans, dan staat Yuhao aan de leiding met een gemiddelde score van 33600, maar ook Marieke en Tine behouden een mooie positieve score.
Virtual Riichiality 
De Poolse Pawel Marczewski ontwikkelde dan weer een online platform dat je de ervaring geeft van offline Riichi mahjong. Autotable is eigenlijk meer een tabletop simulator. Je wordt niet aangestuurd om de regels te volgen of calls te maken, je moet werkelijk alles zelf doen! Je plaats zoeken, stenen nemen, sorteren, claimen, scores verrekenen ... the whole shabang. Om dit platform te gebruiken moet je dus wel een spraakkanaal gebruiken (via discord, jitsi, whatsapp, messenger, ...) en afspreken met drie andere spelers op een bepaald moment. Je moet luidop calls maken (riichi, ron, tsumo, kan, pon, chi) en je kan zo ook de scores bepalen en discussiëren over het spel. Bijna helemaal echt, wie graag mee test mag zich altijd aanmelden bij Marieke!

In het vooruitzicht ... (Onder Voorbehoud)

OCRC League Riichi - 16 mei tot 16 augustus (online, MahjongSoul) - 3 Belgen
MRC duplicate - ma-za dagelijks om 14u, 19u en 21u - zo om 14u en 17u (online, MahjongSoft)
Riichi Norwegian online - 30 mei (online, MahjongSoul)
Poland MCR open online 2020 - 6 juni (online, MahjongTime)
Riichi Outrun Tournament - 6 en 7 juni (online, MahjongSoul)
OV Rode Lotus Tournament 2020 (MCR) - 18 en 19 juli (BE, Leuven) - 10 Belgen
Manganneken Pis 2020 (Riichi) - 2 en 3 mei (BE, Brussel) - 9 Belgen - verplaatst naar 24 en 25 oktober 2020!!!
WRC 2020 (WK Riichi) - 26 tot 30 augustus (AUS, Wenen) - 3 Belgen: Nathan, Jos en Tine - verplaatst naar 2021!
OEMC 2020 (EK MCR) - 24 tot 27 september (SP, Valencia) - 6 Belgen: Marieke, Sophie, Rudi, Tine, Jos en Peter - verplaatst naar 2021!

BMA bestuur

Op zaterdag 28/09/2019 vond de laatste bestuursvergadering van de BMA plaats. Voor het eerst waren ook afgevaardigden aanwezig van de Brussels Mahjong Club (Nathan) en de LLN Mahjong Club (Linh). Verslag beschikbaar op vraag.
Kom erbij op discord!
Heb je discord geïnstalleerd? Zoek Belgian Mahjong Association, stuur een vriendschapsverzoek naar MariekeMahjong en kom er gezellig bij!
Ga naar onze website!
Mahjong in België/ en Belgique
BMA Website
Email
Copyright © 2020 Belgian Mahjong Association, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp