Copy
View this email in your browser
Mahjong België 2019 #7

ERMC 2019

Voor het eerst mocht welgeteld 1 Belg deelnemen aan het Europese Riichi kampioenschap, dat plaats vond in Rosmalen (NL) van vrijdag 21 tot en met zondag 23 juni 2019. Terwijl Jos 3 dagen tijd had om de omgeving te verkennen, en achter de schermen te supporteren voor zijn dappere echtgenote, trotseerde zij tafel na tafel de sterkste Riichi spelers uit de hele wereld. Het was een zware strijd, maar ze hield tamelijk goed stand. Van de 12 hanchans won ze er 3, zodat ze eindigde met een mooie positieve eindscore en 61ste werd van de 140 deelnemers, en liet daarbij heel wat bekende fenomenen uit de Riichi gemeenschap achter zich.
Na deze uitputtingsslag was ze al weer paraat op dinsdagavond bij de Brusselse club, waar ze echter Jos ook een keertje liet spelen en zelf genoegen nam met toekijken. En donderdag schakelde ze al weer om naar MCR bij de Rode Lotus, waarbij ze gastheer Rudi verwende met heel wat souvenirs van het EK.
Twee van de Brusselse spelers, Piti en Pierre, doorstonden op donderdag 20/6 het Referee Seminar en slaagden voor de test. Zij mogen zich EMA gecertifieerd scheidsrechter noemen, en kunnen zich beginnen voorbereiden op de organisatie van een eerste Open Belgisch riichi toernooi in 2020.

Paris Riichi 2019

In juni werd eerder nog wat Riichi gespeeld door 7 landgenoten, waarvan 3 de bovenste helft haalden. Nathan (BMC) werd 6de en Rudi (RL) 11de. De nieuwkomers van de LLN Mahjong Club in de competitiewereld Arnaud, Linh en Nam werden respectievelijk 13de, 25ste en 29ste. Arnaud won eerder dit jaar het Pinfu toernooi al overtuigend, en Linh is de oprichter en bezieler van de eerste riichiclub in ons land.  

Saki en Akagi, wie zijn dat eigenlijk?

We gaan nog even verder doorbomen over Riichi. Als je niet vertrouwd bent met Japanse anime en manga, heb je wellicht nog nooit gehoord van Saki of Akagi. Deze mangahelden hebben er wel voor gezorgd dat de Riichi gemeenschap op relatief korte tijd enorm is aangegroeid met een gemiddeld veel jonger publiek dan MCR, en niet alleen in Japan. Tijd voor wat onderzoek.
Wikipedia maakt ons snel wat wijzer. Op youtube kan je zelfs de volledige anime van Akagi bekijken met Engelse ondertitels. Saki is wat moeilijker te vinden, maar kan je toch terugvinden op het online forum crunchyrolls, eveneens in het Engels ondertiteld. Het is even wennen aan de tekenstijl en schreeuwerige Japanse stemmetjes, en ze zijn soms wat moeilijk te volgen, maar aan de andere kant best leerrijk en onderhoudend voor elke mahjongspeler.
De voorbije winter kregen we op woensdagavond in Leuven Robin uit Aarschot aan de speeltafel, samen met zijn mama Kristin en neef Nick. Robin is een anime liefhebber en wilde eigenlijk Riichi leren spelen, maar nam genoegen met de diepgaande kennismaking met MCR in Leuven omdat Brussel en LLN voor hem wat minder toegankelijk waren. De familie was ook helemaal mee, maar ze besloten zich dan toch met zelfstudie om te scholen naar Riichi. Op onze facebook groep Riichi Belgium verscheen onlangs een oproep van Caithlin uit Antwerpen, die helemaal gek werd op Riichi door het spelen van Final Fantasy 14, en graag eens live wilde spelen, na Agaki eerst aan het werk te hebben gezien in de anime. Stijn, eveneens wonend in het Antwerpse, hadden we al eerder ontmoet in Gent op Atsusacon vorige zomer. Hij kende Riichi ook vanuit de cosplay & anime wereld. En vorige herfst maakten we eveneens kennis met Gert en Brent, 2 jongemannen uit de omgeving Aalst-Gent, die ook gebeten zijn door anime en graag Riichi wilden leren spelen na wat try-outs op eerdere cosplay beurzen. Heel wat van de spelers uit Brussel en LLN hebben ook de weg naar mahjong gevonden vanuit deze bijzondere wereld. Inmiddels zijn al wat Belgische spelers online aan het spelen geslagen op Mahjong Soul (gratis). Hopelijk vinden steeds meer spelers elkaar om regelmatig live te spelen, zodat onze Riichi gemeenschap aan hetzelfde tempo blijft groeien.
Mahjong 13 Square???
Wat zijn dit toch voor vreemde blokken? In primeur, een eigenzinnige mahjongset van Belgisch ontwerp. Heel lang geleden, in 2002, speelde Marieke haar eerste toernooi bij de Groene Draak in Mechelen. Samen met haar 6 vrienden uit Leuven en 1 neef van ... die ze toen voor het eerst ontmoette. Die neef heette Lieven. Al die tijd is ook hij mahjong blijven spelen, ergens in de Kempen, met familie en vrienden. Maar net zoals die andere 6 Leuvenaars was hij niet bereid om over te stappen naar MCR of Riichi. Met zijn vaste speelkameraden ontwikkelde hij een eigen variant, onder de werknaam Bahjong (Belgische Mahjong). 
Vorig jaar legde hij contacten in China om zijn eigen speelset te laten produceren en op de markt te brengen. De bedoeling was een universele set te maken, waarmee je eender welke lokale variant kan spelen. Van Amerikaanse mahjong tot de 'Belgische'. Deze set bevat 169 stenen (13x13, vandaar '13 Square'). Er zitten heel wat jokerstenen in. Op advies van Marieke paste hij het ontwerp wat aan, om te vermijden dat groene stenen plots niet meer groen waren, of omkeerbare niet meer omkeerbaar. Ze suggereerde ook rode vijven en telstokjes (Riichi), maar die lijken helaas niet aanwezig. Het formaat werd wat gestandaardiseerd om te voldoen aan competitievoorwaarden, en wat er met de achterkantjes gebeurde blijft nog even een verrassing, maar ze zullen in ieder geval volledig symmetrisch zijn.
De eerste sets zijn aangekomen in België, hoog tijd dus om die bahjong eens te verkennen, en van de gelegenheid gebruik te maken om de bahjongspelers te overtuigen toch maar gewoon aan te sluiten bij MCR of Riichi? Binnenkort hopelijk meer ...

In het vooruitzicht ...

Chow Time (MCR) - 6 en 7 juli - Villejuif (FR) - 7 Belgen
UK MCR + Riichi - 26 tot 28 juli - Godalming (UK) - 2 Belgen
Sou-no-Tori Open 2019 (Riichi) - 10 en 11 augustus - Aachen (DL) - 6 Belgen
German Mahjong open 2019 (MCR) - 23 tot 25 augustus - Bad Zwischenahn (DL) - 4 Belgen

Rode Lotus Tournament 2019

De Shinkansen is al aangekomen, het toernooi is volzet! Met 11 Belgen en 49 vertegenwoordigers van Nederland, Frankrijk, Zwitserland en Italië. En er staan 12 personen op de wachtlijst. 
Reservespelers en helpers blijven natuurlijk nog van harte welkom. We zoeken nog helpers voor input scores, vervoer van materialen, klaarzetten van de zaal, bar, ... Graag aanmelden bij Marieke of Tine!

BMA bestuur

Het bestuur van de Belgian Mahjong Association keurde het voorstel goed om een Algemene Vergadering te organiseren, gekoppeld aan vriendschappelijk spel, en hiervoor alle gekende mahjongspelers in België uit te nodigen. De MCR en Riichi spelers kunnen zo eens kennis maken met elkaar in een meer ontspannen atmosfeer en samen een nieuw bestuur kiezen met vertegenwoordiging van de Riichi gemeenschap.
Omdat dit tot op vandaag nog niet gerealiseerd is, en er stilaan beslissingen nodig zijn, o.a. voor de kwalificatie voor het volgende WK Riichi, worden afgevaardigden van de BMC en LLN Mahjong Club alvast uitgenodigd voor een bestuursvergadering aansluitend na het Rode Lotus Tournament.
Ken je nog spelers die niet zijn aangesloten bij een club? Ze mogen steeds hun mailadres bezorgen aan Marieke (mariekemahjong@outlook.be) om informatie te krijgen, volledig in regel met de GDPR.

Vaste speelmomenten

 • LLN Richi: elke maandag van 19u tot 21u in Brasse-Temps, Louvain-la Neuve (NIEUWE locatie!)
 • Kleine 3 Draken MCR: elke maandag van 20u tot 23u in NIEUWE locatie
 • Brussels Mahjong Club Riichi: elke dinsdag van 19u tot 22u in Salle Sapiens, Merinosstraat 1c, Sint-Joost ten Node
 • Rode Lotus MCR: elke woensdag van 20u tot 23u in Wereldcafé COOP, Joris Helleputteplein 2, Leuven
 • Rode Lotus MCR competitie: tweewekelijks op donderdag van 19u30 tot 23u20 bij Rudi in Herent

Hou deze data al maar vrij!

 • 3 augustus 2019: Atsusacon Summer Fest, ICC Gent
 • 7 en 8 september 2019: Manga & Cosplay Festival, Japanse Tuin, Hasselt
 • 28 en 29 september 2019: MCR 4de Rode Lotus Tournament, Leuven
 • 2 en 3 november 2019: Japan Con, Tour & Taxis, Brussel
 • wellicht 14 december 2019: BK MCR, Temse

Nieuws uit Europa

 • Van 31/10 tot 3/11 in Villefranche-sur-Saone toch maar 3(!) dagen mahjongplezier op het WK MCR. De eerste dag wordt nog niet gespeeld, dan is er een Referee Meeting voorzien. Momenteel zijn 7 Belgen ingeschreven voor het WK. 
 • Over een EK MCR in 2020 enkel nog maar geruchten dat het misschien bij onze noorderburen zou plaats vinden ... maar er zijn nog geen officiële kandidaturen. Is België een optie?
 • Een WK Riichi zal gehouden worden in Wenen (Oostenrijk) van 26 tot 30 augustus 2020.
Copyright © 2019 Belgian Mahjong Association, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp