Copy
View this email in your browser
Mahjong België 2020#01

Belgisch Kampioenschap 2019

Het is gebeurd, Irma Michiels is de nieuwe Belgisch Kampioen MCR! Die vele jaren spelen leverden haar nu eindelijk een mooie en welverdiende eerste plaats op. Zoon Peter werd nog 2de, en de vorige kampioene, Linda, behaalde de 3de plaats.
We waren ditmaal te gast in het zaaltje van Michels cohousing project in Sint-Niklaas, op zijn minst een bijzonder originele locatie voor een mahjongtoernooi. Zo nieuw dat gps weinig soelaas bood, en beroep moest worden gedaan op de luchtfoto uit de vorige nieuwsbrief en/of de app waze om de weg erheen te vinden. Gelukkig waren alle 24 deelnemers goed op tijd aanwezig en was er koffie!
Ingrid stond de hele dag paraat in de keuken om de spelers te voorzien van warme en koude dranken, soep en een heerlijk gevarieerd lunchbuffet; om van de taarten achteraf maar te zwijgen. Het organiserende team heeft alles weer prima voor elkaar gekregen, ondanks vervelende verkoudheden!
Er werd hevig gestreden om een mooie prijs mee naar huis te nemen, zowel in de laagste als in de hogere regionen. Uiteindelijk werd Jonas beloond met een assortimentje groene thee voor zijn laatste plaats, kreeg Rudi een hele mand lekkers mee, simpelweg omdat hij 5de werd op het 5de BK door Wenda en Yannick, en ook Joke mocht zo'n mand in ontvangst nemen voor de eerste mahjong met de groene draak.
Het werd bijzonder spannend voor Tijs en Tine, die de meeste kans maakten om de wisseltrofee mee naar huis te nemen, maar Tine vervoegt het tot nu toe exclusief vrouwelijke rijtje winnaars! 
Een kleine persoonlijke noot: nu het spelen van chicken hands me niet meer zo vlot lukt, slaagde ik erin om wel twee maal een kong te roven ... u weze gewaarschuwd!

Wat er nog gebeurde in december ...

Geen deelnames van Belgische spelers aan internationale toernooien deze maand. Wel twee geslaagde riichi avondjes in Leuven, met Tine, Yuhao, Yuri en Marieke (en een paar spelletjes Sophie), waarbij Yuhao letterlijk alles won. We speelden voor het eerst in the Hub Game Lounge. Deze plek probeert gamers van allerlei slag te verenigen in een sociale omgeving. Er zijn high-end gaming computers, talrijke bordspellen en trading card games beschikbaar. Onder de aanwezige gamers niet alleen nieuwsgierige blikken, maar ook blijken van herkenning. Een van de Magic (the gathering) spelers was al eens in Hong Kong geweest, op bezoek bij iemand die zelf mahjongstenen maakte ... 
Ik deed nog een poging om zonder enige vorm van publiciteit een tweede mahjong initiatie te geven in het lokaal dienstencentrum Ruelenspark in Heverlee, ditmaal echter zonder succes, want de dames die zo enthousiast waren de vorige keer, waren nu niet aanwezig. Zeer benieuwd naar de volgende sessies, die nu wel worden aangekondigd in het activiteitenboekje voor de komende maanden.
In het Wereldcafé vroeg een oudere man waar je zo'n spellen kon kopen, ("bij Speelgoed Mertens natuurlijk") voor onder de kerstboom, en op tweede Kerstdag kreeg ik al een mailtje van een dame uit Heerlen (NL) die een spel had gekregen met Kerst. Beiden hadden echter niets met elkaar te maken...
Ik speelde zelf uiteraard mahjong op kerstdag, met een mahjong kaartspel dat ik aan m'n nichtje Lut (22j) cadeau gaf, samen met een exemplaar van the Joy Luck Club, een roman/bestseller van Amy Tan uit 1989, die gestructureerd is als een mahjongspel (4x4 hoofdstukken, en gaat over Chinese immigranten in Amerika die mahjong spelen voor geld en een eigen club oprichten, maar vooral om de machtsstrijd tussen moeders en dochters, pogingen van dochters om onafhankelijk te worden en cultuurconflicten. Ik las 'm zelf toen ik mahjong nog niet kende, en ga 'm zeker nog eens herlezen!

In het vooruitzicht ...

Yuki No Taikai 2020 (Riichi) - 18 januari (NL, Oss) - 12 Belgen 
Valentijnstoernooi 2020 (MCR) - 15 februari (NL, Heemstede) - 10 Belgen
Excellence à la Française 2020 (MCR) - 22 en 23 februari (FR, Parijs) - 3 Belgen
Kleine 3 Draken 2020 (MCR) - 14 en 15 maart (Temse) - 14 Belgen - NOG NIET VOLZET!
Valencia MCR 2020 - 21 en 22 maart (SP, Valencia) - 3 Belgen
Swedisch Open 2020 (MCR) - 9 en 10 mei (ZW, Gothenburg) - 4 Belgen
Green Dragon Dutch Open (MCR) - 16 en 17 mei (NL, Heemstede) - 6 Belgen

BMA bestuur

Op zaterdag 28/9 vond de bestuursvergadering van de BMA plaats. Voor het eerst waren ook afgevaardigden aanwezig van de Brussels Mahjong Club (Nathan) en de LLN Mahjong Club (Linh). Er werden enkele belangrijke knopen doorgehakt m.b.t. de kwalificaties voor de grote Riichi toernooien: voor het WRC in Wenen 2020 zullen de (voorlopig 3) beschikbare plaatsen alvast worden aangeboden aan de (Europees) hoogst gerangschikte spelers op 1/1/2020.
Ken je nog spelers die niet zijn aangesloten bij een club? Ze mogen steeds hun mailadres bezorgen aan Marieke (mariekemahjong@outlook.be) om informatie te krijgen, volledig in regel met de GDPR.

Vaste speelmomenten

 • LLN Riichi: elke maandag van 19u tot 21u in auditoire Sud 14, Louvain-la Neuve (0478/73 96 50)
 • Kleine 3 Draken MCR: elke maandag van 19u30 tot 22u30 in Philippe Saveryslaan 127, Temse (0478/49 69 84)
 • Brussels Mahjong Club Riichi: elke dinsdag van 19u tot 22u in Salle Sapiens, Merinosstraat 1c, Sint-Joost ten Node
 • Rode Lotus MCR: elke woensdag van 20u tot 23u in Wereldcafé COOP, Joris Helleputteplein 2, Leuven
 • Rode Lotus MCR competitie: tweewekelijks op donderdag van 19u30 tot 23u20 bij Rudi in Herent

Hou deze data al maar vrij!

 • 14 en 15 maart 2020: Kleine 3 Draken Toernooi, Temse
 • 18 en 19 juli 2020: Rode Lotus Tournament, Leuven
  • Inschrijvingen starten begin februari!!!
  • Omdat we tijdens de zomervakantie een betere en grotere zaal kunnen gebruiken... en vermits het volgende EK in september plaats zal vinden, wellicht niet zo'n slecht idee...

Nieuws uit Europa

 • Over het EK MCR in 2020 kunnen we intussen onthullen dat het zal plaatsvinden in Valencia (Spanje) van 24 tot 27 september 2020. De nieuwe bezitter van de wisselbeker van België na 7/12 zal alvast een wildcard krijgen, voor de overige plaatsen wordt de Europese rangschikking op 1/1/2020 bepalend.
 • Een WK Riichi (WRC) zal gehouden worden in Wenen (Oostenrijk) van 26 tot 30 augustus 2020. De beschikbare plaatsen voor België (3 volgens de huidige simulatie) zullen toegewezen worden aan de hoogst genoteerden in de Europese rangschikking op 1/1/2020, en dat zijn Nathan, Jos en Rudi.
Copyright © 2020 Belgian Mahjong Association, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp