Copy
View this email in your browser
Mahjong België 2019 #8

UK mcr & riichi open 2019

Op de vooravond van het UK MCR & Riichi Open werden Tine en Marieke al hartelijk verwelkomd in the Star, door John, Ian, Gemma en Timur rond een spelletje MCR met grote Portugese blokken (van het EK 2017). Vrijdag 26/7 waren 24 spelers op post in Broadwater Pavillion, het clubhuis van de plaatselijke rugbyploeg. Na 4 rondes van 2u in een mooie verkoelde zaal belandden uiteindelijk 2 Britten op het podium. Organisator John Duckworth werd 1ste, presentator Ian Fraser werd 2de en de Franse Judith Ravel 3de. Marieke werd nog 5de met slechts 9 tafelpunten, Tine had wat minder geluk en eindigde op de 13de plaats. Af en toe hoorden we iemand tsumo roepen in plaats van mahjong, en "Hu take your tile" was het motto van Gemma. Tussen de deelnemers duidelijk heel wat Engelse Riichispelers met weinig MCR ervaring, zoals Russell "please be nice to me". Heel wat punten werden niet geteld,en we moesten het doen met kleine riichi blokken met geïmproviseerde bloemen, maar de sfeer zat er goed in, en er was een mooi koud buffet voorzien voor de lunch. 's Avonds opnieuw naar the Star voor een potje riichi. Aan de hoeveelheid tenbo (stokjes) op de foto hierboven kan je zien wie er het beste voor stond... Shaun (GB) en Sandra (FR) vervolledigden de oefentafel, en de lokale pubgangers toonden veel belangstelling voor het spel. 
Je kon live de resultaten van zowel het mcr als het riichi toernooi volgen via de website, die na elke ronde een update kreeg, inclusief individuele statistieken. Op zaterdag en zondag namen 52 spelers deel aan het riichi toernooi. Vrijdagavond en zaterdag viel er heel wat nattigheid en werd het een stuk koeler, maar in de zaal hing een warm en licht nerveus sfeertje. Ronde 1 was veelbelovend voor Tine, en na dag 1 stond Marieke zowaar in de top 3 door 3 wins in a row na een verkwikkende Indian curry, met in die 1ste hanchan zelfs een highscore van 43.300 punten. De tweede speeldag werd afgesloten met een vlotte indoor barbecue. Zondag was het alweer opgeklaard, maar het geluk liet Marieke toch wat in de steek. De eerste tafel verloor ze stevig, maar ze haalde het verlies aan de 2de wonderbaarlijk alweer op. De laatste en beslissende hanchan moesten Tine en Marieke het dan nog tegen elkaar opnemen. En ja hoor, ze deed het! Een ijzersterke Tine versloeg de tafel verpletterend met een topscore van 45.500, en liet Marieke (toen 8ste) achter met een nog niet al te rampzalige 3de plaats, en Nick (toen 7de en tevens maker van de website en echtgenoot van de overall winnaar) als grote betaler.
Paola (GB) werd uiteindelijk 1ste, Francesca (IT) 2de en Martin (GB) 3de. Marieke behield nog een mooie 7de plaats, en Tine klom nog net naar de bovenste helft en werd 26ste. De laatste kreeg een troostprijs, en er waren nog wat aanmoedigingsprijzen voor o.a. Gemma met de hoogste hanchanscore, Duy Li met de kortste naam, en de Fin Niko als jongste speler. Een heel fijn toernooi, zeker de moeite om nog eens terug te keren!

Chow Time 2019

Het eerste weekend van juli waren 7 Belgische spelers present in Villejuif (FR). De 8ste editie van het MCR toernooi van Fleur d'Orchidée bracht 72 spelers bij elkaar met 7 nationaliteiten. Het podium werd ditmaal volledig Frans, met Cyrille Rak op de 1ste, Anthony Ea op de 2de, en Hubert Vignaud op de 3de plaats. Het verging de Belgen wat minder goed: de eerste Belg werd Jos (44).

In het vooruitzicht ...

Sou-no-Tori Open 2019 (Riichi) - 10 en 11 augustus - Aachen (DL) - 7 Belgen
German Mahjong open 2019 (MCR) - 23 tot 25 augustus - Bad Zwischenahn (DL) - 4 Belgen
Oranda Sai Kou (Riichi) - 24 augustus - Berghem (NL) - 0 Belgen
Warsaw Mahjong Taikai 2019 (Riichi) - 7 en 8 september (PL) - 1 Belg

Rode Lotus Tournament 2019

De Shinkansen is al aangekomen, het toernooi is volzet! Met 11 Belgen en 57 vertegenwoordigers van Nederland, Frankrijk, Zwitserland, Italië en Duitsland.
Reservespelers en helpers blijven natuurlijk nog van harte welkom. We zoeken nog helpers voor input scores, vervoer van materialen, klaarzetten van de zaal, bar, ... Graag aanmelden bij Marieke of Tine!

BMA bestuur

Het bestuur van de Belgian Mahjong Association keurde het voorstel goed om een Algemene Vergadering te organiseren, gekoppeld aan vriendschappelijk spel, en hiervoor alle gekende mahjongspelers in België uit te nodigen. De MCR en Riichi spelers kunnen zo eens kennis maken met elkaar in een meer ontspannen atmosfeer en samen een nieuw bestuur kiezen met vertegenwoordiging van de Riichi gemeenschap.
Omdat dit tot op vandaag nog niet gerealiseerd is, en er stilaan beslissingen nodig zijn, o.a. voor de kwalificatie voor het volgende WK Riichi, worden afgevaardigden van de BMC en LLN Mahjong Club alvast uitgenodigd voor een bestuursvergadering aansluitend na het Rode Lotus Tournament.
Ken je nog spelers die niet zijn aangesloten bij een club? Ze mogen steeds hun mailadres bezorgen aan Marieke (mariekemahjong@outlook.be) om informatie te krijgen, volledig in regel met de GDPR.

Vaste speelmomenten

 • LLN Richi: elke maandag van 19u tot 21u in Brasse-Temps, Louvain-la Neuve (NIEUWE locatie!)
 • Kleine 3 Draken MCR: elke maandag van 20u tot 23u in NIEUWE locatie
 • Brussels Mahjong Club Riichi: elke dinsdag van 19u tot 22u in Salle Sapiens, Merinosstraat 1c, Sint-Joost ten Node
 • Rode Lotus MCR: elke woensdag van 20u tot 23u in Wereldcafé COOP, Joris Helleputteplein 2, Leuven (opgelet: niet op woe 7 en 14/8)
 • Rode Lotus MCR competitie: tweewekelijks op donderdag van 19u30 tot 23u20 bij Rudi in Herent

Hou deze data al maar vrij!

 • 3 augustus 2019: Atsusacon Summer Fest, ICC Gent
 • 7 en 8 september 2019: Manga & Cosplay Festival, Japanse Tuin, Hasselt
 • 28 en 29 september 2019: MCR 4de Rode Lotus Tournament, Leuven
 • 2 en 3 november 2019: Japan Con, Tour & Taxis, Brussel
 • wellicht 14 december 2019: BK MCR, Temse

Nieuws uit Europa

 • Van 31/10 tot 3/11 in Villefranche-sur-Saone toch maar 3(!) dagen mahjongplezier op het WK MCR. De eerste dag wordt nog niet gespeeld, dan is er een Referee Meeting voorzien. Momenteel zijn 7 Belgen ingeschreven voor het WK. 
 • Over een EK MCR in 2020 enkel nog maar geruchten dat het misschien bij onze noorderburen zou plaats vinden ... maar er zijn nog geen officiële kandidaturen. Is België een optie?
 • Een WK Riichi zal gehouden worden in Wenen (Oostenrijk) van 26 tot 30 augustus 2020.
Copyright © 2019 Belgian Mahjong Association, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp