Copy
Nyheter från Fossilfritt Sverige
View this email in your browser

Nyhetsbrev april 2017

Mars har varit en händelserik månad på klimatområdet både globalt och nationellt. Även inom Fossilfritt Sverige är det mycket på gång. Vi har bland annat dragit igång samverkansgrupper och den första av våra utmaningar som vi gärna ser att aktörerna deltar i. Senare i vår arrangerar vi de första regionala konferenserna i Östergötland och Skåne och även en särskild konferens i Stockholm, riktad till alla landets kommuner. Det finns mycket att anmäla sig till alltså.

Utmaning: 100% fossilfria transporter

I miljömålsberedningen enades 7 av 8 riksdagspartier om att sänka koldioxidutsläppen från inrikes transporter med 70 procent till år 2030 jämfört med 2010. Vi utmanar företag, organisationer, kommuner och landsting att sätta ribban högre och sikta på 100 procent fossilfria transporter år 2030.

Det här är den första i den serie av utmaningar som vi diskuterade på workshopen i början av mars. Det var också en av dem som hade starkast stöd bland deltagarna så vi hoppas att många av er är beredda att anta den. Gå in på hemsidan och anmäl er! Vill man visa sig på styva linan kan man dessutom fylla i ett tidigare årtal för när fossilfriheten ska vara uppnådd.
De första att skriva på utmaningen var medlemmar ur företagsnätverket Östgötautmaningen: Alltransport, Lantmännen Agroetanol, Renall, Returpack, Stena Recycling, Svensk Biogas och Swed Handling. 

Konferens 22 maj: Släpp kommunerna loss

Kommunerna har länge gått före och visat vägen i klimatarbetet i Sverige. Deras höga ambitioner kan ibland hållas tillbaka av nationella regelverk och skattelagstiftning. Vad behöver göras för att frigöra all den kraft som finns runt om i landet?

Tillsammans med Aktuell Hållbarhet bjuder vi in till en heldagskonferens den 22 maj på Södra Teatern i Stockholm för att diskutera hindersröjning och synergieffekter med särskilt fokus på transporterna. Bland annat medverkar civilminister Ardalan Shekarabi.

Konferensen riktar sig till tjänstemän och politiker inom kommunerna men även naturligtvis till andra som är intresserade eller berörda av frågorna. Inbjudan kommer inom kort.

Konferensturné 

För att lyfta fram kommunernas, regionernas och näringslivets klimatarbete runt om i landet genomför vi den 21 april den första i vår serie av regionala konferenser.

Fossilfritt Östergötland hålls i Flygeln på Louis De Geer konsert & kongress i Norrköping och arrangeras tillsammans med Norrköpings kommun och Cleantech Östergötland. Medverkar gör bland många andra Karolina Skog, miljöminister; Carl von Schantz, Agroetanol; Karin Jonsson, kommmunalråd och Peter Borring, LRF.
Program och anmälningsformulär hittar du här. Sprid gärna inbjudan i ditt nätverk. Sista anmälningsdag är den 4 april.

Fossilfritt Skåne arrangeras i AF-borgen i Lund den 16 maj och är ett samarbete med Lunds kommun, Malmö stad och Lunds universitet. Anmälan till konferensen sker här. Sista anmälningsdag är den 5 maj.

Konferensdatum
21/4 Fossilfritt Östergötland - Norrköping
16/5 Fossilfritt Skåne - Lund
19/9 Fossilfritt Norrbotten - Piteå
20/9 Fossilfritt Jämtland - Östersund
26/10 Fossilfritt Västra Götaland - Göteborg
7/12 Fossilfritt Kronoberg - Växjö

Samverkansgrupper

Under workshopen "Tvåhundra vägar till fossilfrihet" den 8 mars bildades åtta stycken samverkansgrupper. Tanken är att man över bransch- och sektorsgränser ska kunna samla kunskap, identifiera problem, hitta synergieffekter och kanske lösa upp konflikter inom särskilda områden. Hur samarbetet går till är upp till varje grupp och vi kommer ha en första avstämning under nästa workshop den 26 september. De grupper som har aktiverats är:
  • Personbilar
  • Godstransporter
  • Kollektivtrafik
  • Flyg
  • Hållbara investeringar och finansieringsformer
  • Förnybar energi och energieffektivisering
  • Digitalisering och delningsekonomi
  • Fossilfrihet i avtal och upphandlingar

Samverkansgrupp om godstransporter bildas. Grupperna har efter workshopen valt olika sätt att fortsätta samarbetet.   

Nytt från aktörerna

Preem och Vattenfall har inlett ett samarbete för att undersöka möjligheterna att framställa vätgas genom el från vatten- och vindkraft. Vätgas som i sin tur skall användas i tillverkningen av biodrivmedel i stor skala för den svenska marknaden. Läs mer...
 

Region Skåne, Västra Götalandsregionen och E.ON ingår i projektet GREAT – Green regions with alternative fuels for transport. Det är ett projekt för en en grön korridor som ska binda samman Hamburg med Köpenhamn, Oslo och Stockholm med infrastruktur för alternativa drivmedel. 8 juni håller de konferens i Köpenhamn. Läs mer...

Rena golv och ren luft går hand i hand i Sigtuna kommun där kultur och fritidsförvaltningen nu leasar elbilar till lokalvården. Läs mer...

Hör av dig om du har nyheter om satsningar eller framsteg på klimatområdet som du tycker borde vara med i nästa månads nyhetsbrev.


Nya aktörer i Fossilfritt Sverige i mars:

Alltransport i Östergötland AB
SSAB AB
Linköpings stift
Exergetics Energisystemteknik AB
AMCCT AB
Svenska Retursystem Dotank AB,
TRÄ Butik och Galleri Sustainalube AB
PantaPåsen
Miljö-, Vvs- & Energicenter AB
Orust e-boats AB
2,5 RUM OCH KÖK
Piteå kommun
Populärvetenskapliga föreningen
Ronneby kommun
Global Castings Guldsmedshyttan AB

 
Copyright © 2017 Fossilfritt Sverige, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp