Copy
NIEUWSBRIEF DECEMBER 2017
HET KUNSTFORT KIJKT TERUG OP EEN SUCCESVOL TENTOONSTELLINGSJAAR
Het seizoen zit er bijna op voor Kunstfort bij Vijfhuizen. Het was een jaar vol positieve ontwikkelingen met onder meer een nieuw artistiek beleid en de introductie van de Genieloods als reguliere tentoonstellingsruimte. Bovendien trokken de nieuw ingevoerde seizoens-tentoonstellingen veel bezoekers, met name de solo’s van Erik Andriesse (1957 – 1993, NL), Raymond Barion (1946, NL, wonend in Antwerpen), Tamar Harpaz (1979, IL, wonend in Amsterdam), Rachel de Joode (1979, Amsterdam/Berlijn) en Kim David Bots (1988, Den Haag).

Lopende tentoonstelling
Te zien tot en met zondag 17 december: onze lopende herfsttentoonstelling: Rachel de Joode - Flat Nature Surface Bodies en Kim David Bots - The Rant met interventies van Toon Fibbe & Laura Wiedijk - Cloning the Ghost, Jan Hoek - The Mad Max Rider, Sarah Kamalvand - The Teheran Garden Festival en Annika Kappner - Hypertrophic Abyss. 

Winterreces
In januari en februari zijn zowel het fort als de genieloods voor individuele bezoekers gesloten. Groepsrondleidingen kunnen wel worden aangevraagd.
Rachel de Joode - Flat nature / Surface Bodies. Courtesy of the artist. Foto: Simon Trel.
Programmering 2018
In 2018 gaat het Kunstfort verder met een internationaal programma en gerenommeerde samenwerkingen. In het lenteseizoen (8 april t/m 1 juli) zijn er twee bijzondere solotentoonstellingen van Catherine Biocca (1984, IT, wonend in Berlijn) en Eva Fiore Kovacovsky (1980, CH, wonend in Berlijn). Catherine Biocca had exposities bij Frutta in Rome, PSM Gallery in Berlijn en was in 2014 artist-in-residence bij de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten. Eva-Fiore Kovacovsky exposeerde eerder dit jaar bij Baeckerei in Berlin en de Kunsthall Stavanger in Noorwegen. Dit jaar stond ze op de Longlist van de Berlijnse Nationalgalerie en ontving ze de werkbijdrage Bewezen Talent van het Mondriaanfonds.
Finissage: Kim David Bots - The Rant / zondag 17 december / 15.00
Kim David Bots - The Rant. Courtesy of the artist. Foto: Simon Trel.
Aanstaande zondagmiddag sluit het Kunstfort het jaar af met de finissage van de tentoonstelling Kim David Bots - The Rant. Muziek staat centraal deze dag, waarvoor Kim David Bots gasten uitnodigt die hem inspireren. Bots studeerde in 2012 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), nam deel aan Prospects en Concepts op Art Rotterdam, is genomineerd voor de Prijs voor de Vrije Schilderkunst 2017 en was eerder dit jaar artist-in-residence bij het gerenommeerde WIELS in Brussel.

Met een achtergrond in illustratie en schilderkunst maakt hij met zijn tentoonstelling voor het Kunstfort een nieuwe stap in de richting van ruimtelijk werk en installatie. In zijn site-specific tentoonstelling brengt Kim David Bots een soort omkering tot stand: hij schept een diffuus kader en nodigt de toeschouwer uit hierin te dwalen. Startpunt is de omgeving van het Kunstfort, met haar bevreemdende landerijen, waterlinies en Vinex buitenwijken, en temidden daarvan het in onbruik geraakte fort.  

Zondag 17 december 15.00 (met aansluitend borrel / Genieloods / gratis entree)

Lees hier meer over de tentoonstelling.
Reserveren: info@kunstfort.nl / Facebook event.
                                            
Crowdfunding campagne Kunstfort Projects: Bee Heroes geslaagd
Dankzij 45 gulle donateurs heeft Bee Heroes het streefbedrag van 3000 euro ruim gehaald! Met dit geld kunnen de ecologische bijenbloemenvelden onderhouden blijven en kan de ambitie de biodiversiteit lokaal te vergroten weer meer waargemaakt worden. Het werk in de velden en het resultaat ervan helpen bovendien het bewustzijn omtrent bijensterfte en de afnemende biodiversiteit te vergroten.
 
Volgend jaar organiseert Bee Heroes een feestelijke rondleiding in het grote bloemenveld in Park Vijfhuizen om de donateurs te bedanken. Voor iedereen die daar ook bij wil zijn, een andere keer wil komen kijken of vragen heeft omtrent het project onderdeel 'ecologische bijenbloemen velden', stuur een mailtje naar projectcoördinator Mariken Straat via mariken@kunstfort.nl.

Kunstfort Projects Bee Heroes dankt alle donateurs, de betrokken (oud) vrijwilligers, het team van het crowdfunding platform VoorNatuur en IVN, en niet te vergeten de Provincie Noord-Holland voor de verdubbelaar van 1500 euro.
In de media
Cultuurblog Trendbeheer schreef een mooi artikel over Cloning the Ghost van Toon Fibbe & Laura Wiedijk. In deze interventie staat de visuele verleiding van de orchidee centraal.

Foto: Simon Trel              
Nieuwe Partners
Goed nieuws: in de komende twee jaar ontvangen wij voor het eerst de meerjarenbijdrage presentatie-instellingen van het Mondriaanfonds! We zijn heel erg vereerd en trots met deze toekenning. 

En vanaf 2018 zijn we partner van de Museumjaarkaart en van cultureel platform We Are Public te Haarlem!
               
Vacatures
Publieksmedewerker
(m/v, vrijwilligersfunctie)


Wij zijn op zoek naar enthousiaste publieksmedewerkers! In deze functie ben je het gezicht van het Kunstfort en daardoor een ambassadeur van hedendaagse kunst, erfgoed en natuur. Ben je gastvrij, communicatief en heb je interesse in hedendaagse kunst en erfgoed? Meld je dan nu aan via info@kunstfort.nl. Bekijk de volledige vacature hier.
Kunstrondleider 
(m/v, vrijwilligersfunctie)

Geef je op als kunstrondleider! In deze functie richt je je op de tentoongestelde kunst in- en rondom het fort en de genieloods. Voordat je begint krijg je eerst een stoomcursus van onze ervaren vrijwilligers. Heeft actuele kunst je interesse en presenteer je makkelijk voor een groep? Meld je dan nu aan via info@kunstfort.nl. Bekijk de volledige vacature hier.
Island for Art and Heritage
Kunstfort bij Vijfhuizen is een van de eerste betonnen gebouwen in Nederland en maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam; een grootschalig 19e-eeuws verdedigingsplan dat nooit volledig in werking is gezet, en in 1996 werd uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Het eiland wordt omringd door onderscheidende voorbeelden van Nederlandse ruimtelijke planning, zoals de 19e-eeuwse polderlandschappen en de 20e-eeuwse Vinex-architectuur. Sinds 2005 is het forteiland een bestemming voor kunst, een bijzondere plek waar beeldende kunst en militair erfgoed samenkomen. De tentoonstellingen spiegelen de omgeving van het fort: een collage van kunstmatige landschappen waarin de natuur is ingezet voor diverse – nu vaak verouderde – doeleinden. De programmering is geïnspireerd op sciencefiction – kunstenaars scheppen alternatieve realiteiten en bevragen bestaande systemen.
Facebook
Twitter
Instagram
Website
Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1
2141 EE Vijfhuizen
Tel: 023-5589013

Openingstijden:
Ma t/m zo (donderdag gesloten): 13.00-17.00

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list