Copy
NIEUWSBRIEF APRIL 2018
KUNSTFORT START DE LENTE MET KLEUR, NATUUR EN ABSURDISME
Op zondag 8 april start het lenteseizoen met de opening van twee nieuwe tentoonstellingen. In de Genieloods toont de Zwitserse kunstenaar Eva-Fiore Kovacovsky (Bern, 1980) fotografisch werk, voortbouwend op 19e eeuwse reproductietechnieken en classificatiesystemen. Kovacovsky stond vorig jaar op de Longlist van de Berlijnse Nationalgalerie, en ontving de werkbijdrage Bewezen Talent van het Mondriaanfonds. In het fort maakt de in Berlijn woonachtige Catherine Biocca (Rome, 1984) een even absurdistische als beklemmende ‘site-specific’ installatie met video, animatie en objecten. Biocca nam deel aan diverse internationale tentoonstellingen en was in 2014 and 2015 artist-in-residence aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. Beide tentoonstellingen zijn onderdeel van de kenmerkende programmering van het Kunstfort, geïnspireerd op het genre van science fiction.

Opening aanstaande zondag 15.00, gesprek met fotograaf Johannes Schwartz (München, 1970) en muziek van componist en dj Natalia Domínguez Rangel. Iedereen welkom!


For English: download the press release.
Eva-Fiore Kovacovsky, Jackotype, 2017 (c) Courtesy the artist
Eva Fiore Kovacovaksy – Sequoia Grove
Het Kunstfort verwelkomt deze lente de zwaarste boom van de wereld: de Sequoiadendron giganteum. De Californische mammoetboom werd naar Europa gebracht in de 19de eeuw, dezelfde eeuw waarin het Fort bij Vijfhuizen werd gebouwd als onderdeel van een magnifiek defensieplan, en ook de eeuw waarin de fotografie werd uitgevonden. Eva-Fiore Kovacovsky neemt dit als startpunt voor de tentoonstelling Sequoia Grove.
 
De monumentale Genieloods, oorspronkelijk bedoeld voor de kanonnenopslag, wordt bewoond door de natuur. Een constellatie van tropische vruchten, bomen, nerven, planten en grassprieten koloniseert de ruimte. Maar of die planten en vruchten er echt zijn is de vraag: de kunstenaar belichtte de vruchten op doek, drukte de nerven af in gips en bracht de grassprieten over op papier. Er kwam geen manipulatie aan te pas. Middenin het kunstmatige polderlandschap representeren de helderblauwe cyanotypieën en biologerende lijnen een natuur die volmaakt is in zichzelf.

RSVP: Opening & exhibition Eva-Fiore Kovacovsky - Sequoia Grove (facebook event).
Catherine Biocca, Ancient Workers, 2018 (c) Courtesy the artist
Catherine Biocca – Ancient Workers
Deze lente muteert het betonnen fort tussen bedrijfskantoor en mislukt huwelijk, archeologische schat en griezelige tombe, fabriek van de toekomst en reeds gevallen multi-national. Met animatie, beeld, sculptuur, grafiek, sieraden en spel verandert Catherine Biocca het Kunstfort in een kleurrijke dystopie: Ancient Workers.
 
Het pleidooi van de tentoonstelling is harder te werken. In de eerste ruimte treffen we een rusteloze directeur die iedereen om zich heen wil motiveren, gelijktijdig in verschillende regio’s, afdelingen en tijden. Wat we achter de schermen tegenkomen, is nog verontrustender: van de directeurs intrinsieke motivatie vermomd als een Homer Simpson-achtig ‘klassiek’ standbeeld, tot een angstaanjagende set pratende juwelen... Door de beeldtaal en verhaallijnen van science fiction te gebruiken, reflecteert Biocca op fort bij Vijfhuizen als een kunstmatige plek waar tijd en bestemming verstrengeld lijken.

RSVP: Opening & exhibition Catherine Biocca - Ancient Workers at the Kunstfort (facebook event).
KUNSTFORT INTERVENTIES
KUNSTFORT INTERVENTIES
Naast de twee so­lo­ten­toon­stel­lingen toont het Kunstfort doorlopende interventies, met als over­koe­pe­lend Kunstfort-thema ‘sci­ence fic­tion’. In en om het fort is werk te zien van Morten Barker (Arhus, 1972), Beny Wagner (Berlin, 1985) en een extra project van Eva-Fiore Kovacovsky. Op 23 mei tevens randprogramma met Wagner.

KUNSTFORT PROJECTS presenteert de continuering van Bee Heroes, een ecologisch kunstproject (sinds 2013) dat ingaat op de impact van de wereldwijde bijensterfte. Kijk voor meer informatie op Bee Heroes of mail projectleider Mariken Straat (info@beeheroes.nl).
In het fort zijn twee korte films te zien van kunstenaar Beny Wagner (Berlijn, 1985).
Zijn nieuwste werk, Outside, doorkruist twee stofwisselingscycli in een poging een wederzijdse relatie te smeden. Door te bewegen tussen het metabolisme van het menselijke lichaam en het metabolisme van afvalinfrastructuren, creëert de film een omgekeerde uitwisseling: het verbergen van afval in het menselijk lichaam draait naar het verbergen van het menselijk lichaam in afval. Trailer: https://vimeo.com/251047833.

Eye Farm is een experimentele essayistische film waarin menselijk en niet-menselijk zicht wordt onderzocht via het onderwerp van landbouw. De film kijkt naar de hedendaagse weergave van landbouw door op drones gemonteerde camera's en hyperrealistische computer-geanimeerde landschappen. Hiermee roept de kunstenaar vragen op over de politieke implicaties van zicht, landsgrenzen en ideologische geschiedenissen.


Image credits (above): Beny Wagner, Still from Eye Farm, Full HD video, 20 min, 2016 (c) Courtesy the artist
Image credits (left): Morten Barker, Apocalypse Now from the series Terra Nullius, 2017 (c) Courtesy the artist
Image credits (right): Linda Molenaar, Still of video-teaser Bombus, 2018 (c) Courtesy the artist (photo: Tim Norris)
AGENDA
Het lenteseizoen wordt feestelijk geopend op zondag 8 april, 15.00 uur. Openingswoord om 15.30 uur, gevolgd door een voordracht van fotograaf Johannes Schwartz (München, 1970).

Vooraf, op donderdag 5 april, is de lancering van Catherine Biocca’s nieuwe boek BONSAI FEELING bij San Seriffe, Amsterdam, met een panel van Vela Arbutina (vormgever), Aaron Bogart (Floating Opera Press) en Zippora Elders (artistiek directeur Kunstfort).

Op zondag 1 juli sluiten we de lente af met een uitgebreide finissage met Eva-Fiore Kovacovsky, Catherine Biocca en andere internationale kunstenaars en sprekers.

Op woensdag 23 mei is er een randprogramma met lezing en screening door kunstenaar Beny Wagner (Berlijn, 1986), in 2015 deelnemer aan de Jan van Eyck Academie en afgestudeerd aan Bard College New York.
Island for Art and Heritage
Abel Minnée, Details (Fort bij Vijfhuizen), 2017. Courtesy the artist and Kunstfort bij Vijfhuizen (c).
Kunstfort bij Vijfhuizen is een van de eerste betonnen gebouwen in Nederland en maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam; een grootschalig 19e-eeuws verdedigingsplan dat nooit volledig in werking is gezet, en in 1996 werd uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Het eiland wordt omringd door onderscheidende voorbeelden van Nederlandse ruimtelijke planning, zoals de 19e-eeuwse polderlandschappen en de 20e-eeuwse Vinex-architectuur. Sinds 2005 is het forteiland een bestemming voor kunst, een bijzondere plek waar beeldende kunst en militair erfgoed samenkomen. De tentoonstellingen spiegelen de omgeving van het fort: een collage van kunstmatige landschappen waarin de natuur is ingezet voor diverse – nu vaak verouderde – doeleinden. De programmering is geïnspireerd op sciencefiction – kunstenaars scheppen alternatieve realiteiten en bevragen bestaande systemen.
Met dank aan: Gemeente Haarlemmermeer, het Mondriaan Fonds en Provincie Noord-Holland.
            
Facebook
Twitter
Instagram
Website
Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1
2141 EE Vijfhuizen
Tel: 023-5589013

Openingstijden:
Di t/m zo (maandag & donderdag gesloten): 13.00-17.00

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list