Copy
NIEUWSBRIEF JULI 2017
MET NOSTALGIE DE TOEKOMST VOORSPELLEN
Joeri Woudstra, Still uit Cilinders of Puberty™, 2017
BEKENDE MILLENNIALS OVER NOSTALGIE: 11 JULI!
Op 18 juni vierden we de feestelijke opening van de zomertentoonstellingen! In de Genieloods is de intrigerende installatie Joeri Woudstra - Millenial Gravestone Quotes te zien. In het fort wordt de iconische schilderijententoonstelling Raymond Barion - Parallel Perspectives gepresenteerd.

Aanstaande dinsdag 11 juli gaan we in gesprek met opkomende kunstenaars, schrijvers en denkers van de zogenaamde 'millennial generatie'. Hoe kijken we naar Joeri Woudstra's reflectie op het voortdurende gevoel van nostalgie bij leeftijdsgenoten? Wat betekent het dat onze perceptie van tijd en werkelijkheid zo gevormd wordt door de esthetiek van reclame en productie? En hoe kunnen we daar als makers mee omgaan?


Met Shane Burmania, Olga Kortz, Kareem Lotfy, Alma Mathijsen, Tycho Posthumus en Joeri Woudstra.

Meer informatie: facebook event
Aanmelden: reservations@kunstfort.nl

Nagenieten van de opening? Hier staan de foto's!
Kunstfort Projects: Bee Heroes, Kunstfort bij Vijfhuizen © 2017 Elise Borsboom & Kunstfort bij Vijfhuizen
VERGEZICHTEN IN INSTALLATIE EN SCHILDERKUNST
De twee solotentoonstellingen van zomer 2017 op Kunstfort bij Vijfhuizen zijn: Raymond Barion - Parallel Perspectives en Joeri Woudstra - Millennial Gravestone Quotes.

Raymond Barion – Temple, 1983 © Raymond Barion & Upstream Gallery

Raymond Barion – Parallel Perspectives
18.06 – 17.09.2017


Kunstfort bij Vijfhuizen presenteert met trots Raymond Barion – Parallel Perspectives. Dit overzicht van de Belgisch-Nederlandse kunstenaar Raymond Barion (Valkenburg, 1946) toont schilderijen, tekeningen, studies en ruimtelijke objecten. Het werk van Barion is magisch, bedachtzaam en sensitief – een eindeloos dromen in isometrische perspectieven. Dat maakt zijn oeuvre zowel tijdloos als actueel: de kunstenaar toont een wereld waarin het militaire de natuur verdringt, precies zoals de artificiële omgeving van het Kunstfort dat doet. De combinatie van bouwkundige, pragmatische tekentechnieken enerzijds, en anderzijds de sublieme landschappen, is bijzonder en uniek.

Het Kunstfort heeft een primeur: als eerste tonen we het monumentale doek Atoombom (1985 - 2017) aan het publiek! Barion voltooide dit schilderij pas een maand geleden, na meer dan dertig jaar werk. Het doek weerspiegelt de nucleaire dreiging van de jaren 80.

Meer lezen? Deze opmerkelijke kunstenaar stond o.a. in NRC en Metropolis M.

*SAVE THE DATE
Dinsdag 12 september, 19.30.
Lezing door Raymond Barion en gesprek met oud-studenten Henri Jacobs en Jan van de Pavert.

Joeri Woudstra – still Glijbaan, 2017 © Joeri Woudstra

Randprogramma: Joeri Woudstra - Millennial Nostalgia
11 juli: Verdiepende avond en groepsgesprek

Jonge kunstenaars, denkers en schrijvers gaan in gesprek naar aanleiding van de tentoonstelling Joeri Woudstra – Millennial Gravestone Quotes. Wat betekent het om in onze tijd maker te zijn? Wat is de invloed en waarde van creatieve uitingen in een sterk door beeld bepaalde geglobaliseerde samenleving, waarin internet een tweede werkelijkheid vormt, en technologie ons voorbij snelt? Wat inspireert ons nog, en hoe kunnen we verschil maken?
 
Programmeur Shane Burmania (Korzo, Muziekgebouw aan het IJ, Strange Sounds from Beyond) reflecteert op nostalgie in hedendaagse muziek, redacteur Olga Kortz (o.a. VICE i-D, Hard//Hoofd, Das Magazin) draagt een tekst voor, kunstenaar Kareem Lotfy (Rijksakademie 2014 – 2016) toont werk, schrijver Alma Mathijsen (o.a. Parool, NRC, Vrij Nederland) maakt een selfievideo en kunstenaar Tycho Posthumus (KABK, 2016) reflecteert op zijn werk en hedendaagse fotografie. En natuurlijk licht Joeri Woudstra de tentoonstelling en zijn veelzijdige praktijk toe. Zippora Elders, directeur van het Kunstfort en zelf ook ‘millennial’, introduceert en modereert de avond. Na afloop muziek en drankjes.

---
Randprogramma: Joeri Woudstra - Millenial Nostalgia

Dinsdag 11.7.16, 19.30u 
Genieloods, Kunstfort bij Vijfhuizen
Aanmelden: reservations@kunstfort.nl.
KUNSTFORT INTERVENTIES
Naast de twee solotentoonstellingen van Raymond Barion en Joeri Woudstra zijn er in- en rondom het Kunstfort verschillende interventies te ontdekken. Voor interventies van zomer 2017 zijn uitgenodigd: Alexander Höglund, Annika Kappner, Eitan-Ben Moshe, The Rodina, Sugar Pop Institute: Johannes Langkamp, Wyne Veen. Kunstfort Projects stelt ook de archieven en installatie van Bee Heroes, ons ecologische kunstproject, tentoon. 
Wyne Veen, Paper roses, 2015 (c) Wyne Veen
The Rodina, Yllis: Parade, 2014 (c) The Rodina
Island for Art and Heritage

Het monumentale Kunstfort bij Vijfhuizen is een van de eerste betonnen gebouwen in Nederland en maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam; een grootschalig 19e-eeuws verdedigingsplan dat nooit volledig in werking is gezet, en in 1996 werd uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Het eiland wordt omringd door onderscheidende voorbeelden van Nederlandse ruimtelijke planning, zoals de 19e-eeuwse polderlandschappen en de 20e-eeuwse Vinex-architectuur. Sinds 2005 is het forteiland een bestemming voor kunst, een bijzondere plek waar beeldende kunst en militair erfgoed samenkomen. De tentoonstellingen spiegelen de omgeving van het fort: een collage van kunstmatige landschappen waarin de natuur is ingezet voor diverse – nu vaak verouderde – doeleinden. Sinds 2016 is er een nieuwe directie. De programmering is geïnspireerd op sciencefiction – kunstenaars scheppen alternatieve realiteiten en bevragen bestaande systemen.
Abel Minnée, Details (Fort bij Vijfhuizen), 2017. Courtesy the artist and Kunstfort bij Vijfhuizen (c) all rights reserved.
Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list