Copy
NIEUWSBRIEF KUNSTFORT BIJ VIJFHUIZEN
KUNSTFORT VAN START MET NIEUW DISCIPLINAIR PUBLIEKSPROGRAMMA PERSPECTIVES
Het Kunstort blikt met trots terug op 2018; een waardevol jaar met 6 solotentoonstellingen van Catherine Biocca, Eva-Fiore Kovacovsky, Timo Nasseri, Botond Keresztesi, Charlott Weise en Serge Onnen, inspirerende interventies, 5 evenementen, 3 externe shows, een nieuwe zomerresidentie en nog veel meer uitwisselingen met kunstenaars, ontwerpers en partners. Met veel plezier kijken we uit naar het programma van 2019 dat op 10 maart van start gaat met het publieksprogramma Perspectives. 

Een verdedigingslinie waar grenzen vervagen, wat is dat mooi.
Hier vervlecht het: erfgoed en nieuwe ideeën, beeld en landschap, fort en vrijheid.
In de toekomst gaan we door met het vieren van de verbeelding, het alternatief, het publieke, en de samenwerking.
Nu meer dan ooit.

- Directeur Zippora Elders
Performance Kévin Bray tijdens nieuwjaarsborrel Kunstfort bij Vijfhuizen. Foto: Maarten Nauw. 
PERSPECTIVES
Een uniek eendaags programma vol lokale en internationale beeldende kunst, ontwerp en ambacht

Kunstfort bij Vijfhuizen organiseert op zaterdag 9 maart 2019 het unieke publieksprogramma Perspectives met eendaagse tentoonstelling, performances en lezingen. Lokale en internationale kunstenaars presenteren werk op het gehele Kunstfort: in het betonnen fort zelf, in de industriële Genieloods, in de residency-ruimtes, en op het prachtige groene forteiland. Uitgangspunt is ‘community aesthetics’: de esthetiek van het alledaagse samenleven. Tijdens Perspectives bestaan uiteenlopende werelden als het ware gelijktijdig: die van (lokale) makers en ontwerpers, die van de internationale beeldende kunst, en die van bezoekers, erfgoedliefhebbers, omwonenden – dit alles vervlochten met het bijzondere werelderfgoed van de Stelling van Amsterdam.
 
Cultureel programma
Perspectives gaat in op de verbinding van het Kunstfort als internationaal
georiënteerde instelling met de makers en bewoners van de regio. Ontwerp en beeld van het dagelijkse leven spelen een centrale rol in het werk van de geselecteerde kunstenaars. Het erfgoed vormt de inspiratie voor het programma: het fort zelf, de Stelling van Amsterdam, het dorp Vijfhuizen en de omliggende architectuur, Haarlemmermeer en de polder. Gedurende deze vroege lentedag onderzoeken bezoekers, kunstenaars en relaties vragen als ‘Wie zijn we?’ ‘Waar komen we elkaar tegen?’ ‘Hoe zit ons leven eruit?’ en ‘Waar horen we thuis?’
 
De hele dag geven kunstenaars site-specific presentaties, optredens en lezingen. Enkele makers gaan de interactie aan met de bezoeker of geven kleine workshops. Ook worden er historische rondleidingen verzorgd. Doorlopend is er van alles te beleven voor jong en oud. Er kan tevens heerlijk gegeten en gedronken worden, een aantal presentaties zijn buiten en er is muziek. Aan het einde van de dag is er een kleine buitencinema. Alles is onderdeel van de diverse kunstenaarspraktijken.
 
Deelnemende kunstenaars o.a.: Benedikte Bjerre, Malissa Cañez Sabus, Challenging Jewellery / Master program of BLESS, Quynh Dong, Michael Guidetti, Richard John Jones, Johannes Schwartz, Dan Solbach, Michelle de Vaan, Daniel Vorthuys, Jay Tan & Geo Wyeth. Naar aanleiding van de Open Oproep in de regio zijn KeraMabel en Nicolette Swaak uitgenodigd.

Meld je hier aan voor het Facebook event.

KUNSTFORT KADOOTJE

Afgelopen zomer lagen er prachtige witte cirkels van calciet steen op de graszoden van het forteiland. Dit Land Art werk was gemaakt door de Taiwanese kunstenaar Yin-Ju Chen met de titel Reverberation of the Pleiades. Het werk gaat over de cul­tu­rele tra­ditie van het af­beelden en om­schrijven van de ‘Plei­a­des’, het Ze­ven­ge­sternte: een ster­ren­hoop die zich in het diepe ver­leden, on­ge­veer 100 mil­joenen jaren ge­leden vormde. Zo wordt het Ze­ven­ge­sternte ge­noemd in de Ilias van Ho­merus en af­ge­beeld op de He­mel­schrijf van Nebra, een voor­werp uit de Brons­tijd. As­tro­nomen zeggen dat het nog wel 100 mil­joenen jaren duurt voordat het Ze­ven­ge­sternte ver­gaat. Met deze enorme tijds­pe­riode in het ach­ter­hoofd, kan men Chen’s Re­ver­be­ra­tion of the Plei­ades ook be­schouwen als een her­in­ne­ring aan de vluch­tige nie­tig­heid van het men­se­lijke leven.

Interesse om een stukje van dit bijzondere Land Art werk in huis te hebben? Kom bij ons langs en zoek GRATIS eentje uit (de stenen liggen in een korf aan de Spieringwegzijde van de Genieloods). Calciet zou intuïtie, wijsheid en spiritualiteit versterken.

Yin-Ju Chen, Reverberation of the Pleiades, Kunstfort bij Vijfhuizen 2018. Foto: Simon Trel.
AGENDA
Zaterdag 9 maart/ 14.00 -22.00 / GRATIS
Publieksprogramma Perspectives met tentoonstelling, performances en lezingen.
Meld je hier aan voor het Facebook event.

Zondag 7 april/ vanaf 15.00 (openingsspeech 15.30)  / GRATIS
Opening lentetentoonstellingen. Meer informatie volgt!
Abel Minnée, Details (Fort bij Vijfhuizen), 2017. Courtesy the artist and Kunstfort bij Vijfhuizen (c).
KUNSTFORT : EILAND VOOR KUNST EN ERFGOED
Kunstfort bij Vijfhuizen is een van de eerste betonnen gebouwen in Nederland en maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam; een grootschalig 19e-eeuws verdedigingsplan dat nooit volledig in werking is gezet, en in 1996 werd uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Het eiland wordt omringd door onderscheidende voorbeelden van Nederlandse ruimtelijke planning, zoals de 19e-eeuwse polderlandschappen en de 20e-eeuwse Vinex-architectuur. Sinds 2005 is het forteiland een bestemming voor kunst, een bijzondere plek waar beeldende kunst en militair erfgoed samenkomen. De tentoonstellingen spiegelen de omgeving van het fort: een collage van kunstmatige landschappen waarin de natuur is ingezet voor diverse – nu vaak verouderde – doeleinden. De programmering is geïnspireerd op sciencefiction – kunstenaars scheppen alternatieve realiteiten en bevragen bestaande systemen.
Kunstfort bij Vijfhuizen wordt ondersteund door de Gemeente Haarlemmermeer en het Mondriaan Fonds. Perspectives wordt mede mogelijk gemaakt door de J.C. Ruigrok Stichting.
                  
Facebook
Twitter
Instagram
Website
Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1
2141 EE Vijfhuizen
Tel: 023-5589013
info@kunstfort.nl

Openingstijden:
Di t/m zo (maandag & donderdag gesloten): 13.00-17.00

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list