Copy
NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2018
HERFSTSEIZOEN VAN START BIJ HET KUNSTFORT
Op zondag 14 oktober openden de solotentoonstellingen van Serge Onnen (1965, FR/NL), Charlott Weise (1992, DE) en de meerdere interventies in en rondom het fort in aanwezigheid van de kunstenaars. De tentoonstellingen He at Sea van Charlott Weise en The Fear of Small Numbers van Serge Onnen en diverse interventies zijn tot en met 16 december te zien bij Kunstfort bij Vijfhuizen. Daarnaast maakt het Kunstfort zich klaar voor verschillende activiteiten zoals de Maand van de Geschiedenis met historische rondleidingen Nacht van de Nacht op 27 oktober, een avond voor jong en oud waarbij de lichten van het Kunstfort gedoofd worden en er allerlei nachtelijke activiteiten plaatsvinden. Tenslotte zijn er tijdens de herfstvakantie speciale speurtochten voor kinderen te vinden in en rondom het Kunstfort.
Opening Sunday 14 October 2018, Kunstfort bij Vijfhuizen. Photo by Maarten Nauw. 
LAATSTE KANS: MIKA ROSENBERG - EMPATHY BOX

Inmiddels loopt de Kunstfort (pop-up) tentoonstelling Empathy Box, van zomerresident Mika Rosenberg in 37PK in Haarlem ten einde. Tot en met zondag 21 oktober kan de tentoonstelling nog bezocht worden in 37PK van 13.00 - 17.00 uur (toegang is gratis). 

Let op! Externe locatie: 37PK, Platform voor Kunsten. Groot Heiligland 37, Haarlem.
Openingstijden: donderdag t/m zondag, 13 - 17.

Mika Rosenberg, Empathy Box, 2018. Kunstfort bij Vijfhuizen & 37PK. Foto: Fabian Landewee.
NACHT VAN DE NACHT

Kunstfort bij Vijfhuizen in het donker! 

Tijdens de Nacht van de Nacht - zaterdag 27 oktober van 20.00 tot 23.00 uur - dooft het Kunstfort haar lichten en vinden er allerlei in donker gehulde activiteiten plaats op het forteiland. Loop in het pikkedonker mee met één van onze historische rondleidingen. Kom sterrenkijken op het fortdak of rooster marshmallows onder het sfeervolle maanlicht. Met live muziek van de fantastische Pier K- band Out of the Blue. In het fort is onze tentoonstelling gewoon te bezoeken, dit is zelfs éxtra bijzonder in het donker met de door kaarsen, video’s en schaduwpoppen ‘bewoonde’ fortruimtes van kunstenaar Serge Onnen. Ook zijn er allerlei activiteiten in ’t Fortrestaurant: twee verhalenvertellers van De Blauwe Kom vertellen bijzondere kronieken en er is poëzie van de Syrische dichteres Tania Asaad. Voor kinderen is er Glow in the Dark Schmink. Kortom een onvergetelijke avond voor jong en oud! 

Gedurende de hele avond is het Fortrestaurant geopend voor een hapje en een drankje (vanaf 19.30u). 

Aanmelden via: info@kunstfort.nl 

Kosten: €5,- p.p.

HERFSTTENTOONSTELLINGEN
CHARLOTT WEISE  & SERGE ONNEN

Deze herfst presenteert Kunstfort bij Vijfhuizen de tentoonstelling He at Sea van Charlott Weise. In de monumentale Genieloods toont Weise een nieuwe serie zeilschilderijen. Op onbewerkt doek onthult ze een blik op mannelijkheid met vloeiende gebaren en dromerige figuratie: mannen onder elkaar, mannen met een gezamenlijk doel, dromen, achterover leunen, alle hens aan dek, het zeil ophijsen. De verbeelde scènes en opwindende situaties overlappen en kruisen elkaar, en daar tussendoor kan een glimp van de kunstenaar zelf opduiken. Charlott Weise (1991, DE) studeerde schilderkunst aan de Hochschule für Bildende Künste Dresden en de Rietveld Academie in Amsterdam en was deelnemer aan De Ateliers, Amsterdam.

Eeebook
Naar aanleiding van de tentoonstelling He at Sea van heeft Charlott Weise in samenwerking met Marius Schwarz een digitale catalogus samengesteld. De publicatie toont Weise's werkwijze van begin tot eind en licht deze toe middels korte gedichten. 
http://www.eeebooks.net/eeee/

In het fort construeert Serge Onnen (1965, FR/NL) een alternatieve economie. Harde cijfers worden vloeibaar en hebben niet de vaststaande betekenis zoals we die kennen. Een roulette, een rad van fortuin, rotoscopen, een phenakistiscoop en een LP draaien op hoge snelheid rond. Een gezelschap van Chinese schaduwpoppen speelt een soort sudoku en kijkt met een half oog naar Onnens animatiefilm CLOACINAE (2017)*, die hier voor het eerst wordt getoond. Onnen werkt met tekeningen en pre-cinema technieken. Hij was resident aan de Rijksakademie en geeft les op de Rietveld Academie. Onnen woont afwisselend in Brussel en Amsterdam. Met geluidsbijdragen van o.a. Jaap Blonk, Li Daiguo, Dick el Demasiado, Fred Kienhuis, Jonas Ohlsson, Oorbeek, Yvo Sprey, Mark van Tongeren, Mariana Ungureanu, Simon Wald-Lasowski. *I.s.m. Sverre Fredriksen.

Save the date: zondag 16 de­cember 15.00, fi­nis­sage met On­nens band OOR­BEEK.

Deze herfst zijn er meerdere kunstenaars interventies te vinden in en rondom het fort waarbij het Kunstfort thema sciencefiction in relatie staat tot cinematografisch narratief. Met werk van Yin-Ju Chen, Ro­de­rick Hiet­brink, Ra­chel de Joode, Lennart de Neef en Micha Prinsen, Lon­neke van der Palen, Mika Ro­sen­berg, Ma­rius Schwarz, Dan Walwin. 

Serge Onnen, The Fear of Small Numbers, Kunstfort bij Vijfhuizen, 2018.
Charlott Weise, He at Sea, Kunstfort bij Vijfhuizen, 2018.
AGENDA
Herfstvakantie / gratis
Tijdens de herfstvakantie zijn speciale speurtochten voor kinderen gratis verkrijgbaar bij het Kunstfort. 

Zaterdag 20 oktober / 14.00 / 6 euro incl. entree

Historische rondleiding door een deskundige rondleider ingaand op de geschiedenis van het fort en de Genieloods in het kader van de Maand van de Geschiedenis. 

Zondag 21 oktober / 14.00 / 6 euro incl. entree
Historische rondleiding door een deskundige rondleider ingaand op de geschiedenis van het fort en de Genieloods in het kader van de Maand van de Geschiedenis. 

Zaterdag 27 oktober / 20.00 - 23.00 / 5 euro 
Nacht van de Nacht: Kunstfort bij Vijfhuizen in het donker. Tijdens de Nacht van de Nacht - zaterdag 27 oktober - dooft het Kunstfort haar lichten en vinden er allerlei in donker gehulde activiteiten plaats op het forteiland.
Aanmelden via: info@kunstfort.nl

Zondag 16 december / 15.00 / gratis
Finissage herfstentoonstellingen met OORBEEK.
Abel Minnée, Details (Fort bij Vijfhuizen), 2017. Courtesy the artist and Kunstfort bij Vijfhuizen (c).
KUNSTFORT : ISLAND FOR ART AND HERITAGE
Kunstfort bij Vijfhuizen is een van de eerste betonnen gebouwen in Nederland en maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam; een grootschalig 19e-eeuws verdedigingsplan dat nooit volledig in werking is gezet, en in 1996 werd uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Het eiland wordt omringd door onderscheidende voorbeelden van Nederlandse ruimtelijke planning, zoals de 19e-eeuwse polderlandschappen en de 20e-eeuwse Vinex-architectuur. Sinds 2005 is het forteiland een bestemming voor kunst, een bijzondere plek waar beeldende kunst en militair erfgoed samenkomen. De tentoonstellingen spiegelen de omgeving van het fort: een collage van kunstmatige landschappen waarin de natuur is ingezet voor diverse – nu vaak verouderde – doeleinden. De programmering is geïnspireerd op sciencefiction – kunstenaars scheppen alternatieve realiteiten en bevragen bestaande systemen.
Met dank aan: Gemeente Haarlemmermeer, Gemeente Haarlem, het Mondriaan Fonds en Provincie Noord-Holland.
            
 Afbeeldingsresultaat voor gemeente haarlem logo
Facebook
Twitter
Instagram
Website
Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1
2141 EE Vijfhuizen
Tel: 023-5589013
info@kunstfort.nl

Openingstijden:
Di t/m zo (maandag & donderdag gesloten): 13.00-17.00

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list