Copy
NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2017
HET LANDSCHAP ALS OGENSCHIJNLIJK DECOR
Rachel de Joode, Flat Nature / Surface Bodies, 2017 © Courtesy the artist
De zomer komt ten einde, en daarmee ook de twee zomertentoonstellingen: Raymond Barion - Parallel Perspectives en Joeri Woudstra - Millennial Gravestone Quotes. De twee solo's lopen tot en met 17 september. Deze week is de laatste kans om te komen kijken, dus! Van 18 september tot 1 oktober worden de herfsttentoonstellingen opgebouwd, maar het Forteiland is zoals altijd open voor publiek.

Kunstfort bij Vijfhuizen maakt zich klaar voor een nieuw seizoen met tentoonstellingen van Rachel de Joode en Kim David Bots. We vieren dit op zondag 1 oktober om 15:00 met een feestelijke opening, drankjes op het forteiland en muziek gedraaid door Abel Minnée. 

Iedereen welkom! Laat hier weten dat je komt.

Naast de twee solotentoonstellingen bevinden zich er ook dit seizoen weer enkele interventies in en rondom het fort, waaronder 
Toon Fibbe & Laura Wiedijk - Cloning the Ghost en Sara Kamalvand i.s.m. Mahmoud Makshi - The Tehran Garden Festival.

Daarnaast is het Kunstfort samenwerkingspartner van Het Volgende Culturele Landschap, een middag vol muziek, film, verhalen en kunst, o.a. een lezing van Kunstfort directeur Zippora Elders. 

Up-to-date blijven? Volg ons via Facebook, Instagram en Twitter, of hou de website in de gaten. 
RACHEL DE JOODE

Rachel de Joode, Flat Nature / Surface Bodies, 2017 © Courtesy the artist

Rachel de Joode - Flat Nature / Surface Bodies
01.10 – 17.12.2017


Kunstfort bij Vijfhuizen presenteert met trots de tentoonstelling Rachel de Joode - Flat Nature / Surface Bodies. In de Genieloods en op het eiland van Kunstfort bij Vijfhuizen toont Rachel de Joode (NL, 1979 – woont in Berlijn) een omvangrijke presentatie met nieuw werk, waaronder vijf buitensculpturen.

De Joode is één van de eerste kunstenaars die sinds tien jaar geleden al sculpturale objecten en fotografische prints combineert, met verwijzingen naar de esthetiek van het internet. Ze staat bekend om haar ‘sculpturale fotografie’, waarbij ze een foto van ogenschijnlijk natuurlijke materialen print en uitsnijdt in een organische vorm. Recent bracht ze dit een stap verder: door stalen objecten te ontwikkelen waarbij enkel de sculpturale omlijsting overblijft – zodat niet alleen voor en achter, maar ook binnen en buiten in elkaar opgaan. Het landschap wordt een ‘bühne’, waarin De Joode’s beelden de hoofdrol krijgen. Maar in hoeverre laat de natuur zich reduceren tot kader?

Feestelijke opening op zondag 1 oktober, 15.00. Openingswoord om 15.30, gevolgd door borrel en muziek gedraaid door Abel Minnée. Iedereen welkom, geef hier aan dat je komt.

Met dank aan Gemeente Haarlemmermeer, Provincie Noord-Holland en Mondriaan Fonds.
KIM DAVID BOTS

Kim David Bots, 2017 (c) Courtesy the artist

Kim David Bots, 2017 (c) Courtesy the artist

Kim David Bots - The Rant
01.10 - 17.12.2017

In het Fort zal de tentoonstelling Kim David Bots – The Rant te zien zijn. In deze site-specific installatie neemt Kim David Bots (NL, 1988) ‘het decor’ als uitgangspunt. Het Kunstfort zelf dient als inspiratie. De vier ruimten van het fort zijn gevuld met overblijfselen van een spel, zo lijkt het; alleen het decor is overgebleven. Schilderijen, tekeningen, collages, objecten, prints en gevonden materiaal vormen een referentiekader zonder direct ergens naar te verwijzen.

Kim David Bots – The Rant is zijn eerste grote solo, kort na zijn residency bij WIELS in Brussel. Kim David Bots geeft les op de HKU, nam deel aan o.a. The Painted Bird in Marres (2017), Prospects & Concepts 2016 op Art Rotterdam en Unfair 2016, en is genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst.


Feestelijke opening op zondag 1 oktober, 15.00. Openingswoord om 15.30, gevolgd door borrel en muziek gedraaid door Abel Minnée. Iedereen welkom, geef hier aan dat je komt.

Met dank aan Gemeente Haarlemmermeer en Provincie Noord-Holland.

VERDER OP HET FORT.... 
Het volgende culturele landschap
24.09.2017, 14.00 - 17.00
Het volgende culturele landschap


Wat is de betekenis van het landschap voor literatuur, muziek, beeldende kunst en ontwerp? Tijdens Het volgende culturele landschap, georganiseerd door Podium voor Architectuur, Landschapstriënnale en Kunstfort bij Vijfhuizen, staat deze vraag centraal. 

Het programma op deze zondagmiddag 24 september is rijk gevuld met muziek, film, verhalen en kunst. Kunstfort directeur Zippora Elders geeft een lezing over het landschap in hedendaagse (video)kunst (15.00 uur). Buiten is er een inloop workshop voor kinderen vanaf 8 jaar, waarin ze mogen bouwen met bamboe. Een ontspannen zondag voor alle leeftijden! 


De middag is gratis. Tickets bestellen kan hier.
Island for Art and Heritage

Het monumentale Kunstfort bij Vijfhuizen is een van de eerste betonnen gebouwen in Nederland en maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam; een grootschalig 19e-eeuws verdedigingsplan dat nooit volledig in werking is gezet, en in 1996 werd uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Het eiland wordt omringd door onderscheidende voorbeelden van Nederlandse ruimtelijke planning, zoals de 19e-eeuwse polderlandschappen en de 20e-eeuwse Vinex-architectuur. Sinds 2005 is het forteiland een bestemming voor kunst, een bijzondere plek waar beeldende kunst en militair erfgoed samenkomen. De tentoonstellingen spiegelen de omgeving van het fort: een collage van kunstmatige landschappen waarin de natuur is ingezet voor diverse – nu vaak verouderde – doeleinden. Sinds 2016 is er een nieuwe directie. De programmering is geïnspireerd op sciencefiction – kunstenaars scheppen alternatieve realiteiten en bevragen bestaande systemen.
Abel Minnée, Details (Fort bij Vijfhuizen), 2017. Courtesy the artist and Kunstfort bij Vijfhuizen (c) all rights reserved.
Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list