Copy
View this email in your browser
INTRIGERENDE VIDEO-INSTALLATIES EN BESPIEDENDE DRONES BIJ HET KUNSTFORT BIJ VIJFHUIZEN
In deze nieuwsbrief kijken we onder andere terug op de prachtige start van de lente met de tentoonstellingen van Timur Akhmetov en Nicola Arthen en de diverse interventies in en rondom het Kunstfort. Verder leest u over de "Communal Healing" sessie op donderdag 13 juni van kunstenaarscollectief HARD-CORE, onze feestelijke finissage op zondag 23 juni, de opening van onze aankomende zomertentoonstellingen op zondag 7 juli en het residentieprogramma Kunstfort Kasus.
Bezoekers in de tentoonstelling KIDS OF CHAOS: Scene of Evacuation van Timur Akhmetov. Foto: Maarten Nauw.
TERUGBLIK OPENING
Op zondag 7 april openden wij het lenteseizoen tijdens een feestelijk programma in de voorjaarszon. De middag werd geopend door artistiek directeur Zippora Elders gevolgd door rondleidingen van interventie-kunstenaar Coralie Vogelaar en Kunstfort Kasus resident Vincent Knopper. De tentoonstellingen KIDS OF CHAOS: Scene of Evacuation van Timur Akhmetov, vol met eigenaardige videoinstallaties en Eagle & Hesitant Vehicle van Nicola Arthen waarin drones de Genieloods overnemen en de diverse interventies van Coralie Vogelaar, Ann Lislegaard en HARD-CORE zijn nog te zien tot en met zondag 23 juni. 
Foto's: Maarten Nauw.
HARD-CORE, After a storm comes another storm, tentoonstelling Kunstfort (c) Kunstfort bij Vijfhuizen, 2019. Foto: LNDWStudio
OPROEP: NEEM DEEL AAN DE SESSIE "CLAY YOUR TROUBLES AWAY" 
MET KUNSTENAARSCOLLECTIEF HARD-CORE

Onder leiding van de fictieve persoon Skyler Lindenberg nodigt kunstenaarscollectief HARD-CORE publiek van harte uit voor een dag van "gemeenschappelijke genezing" met de titel "Clay Your Troubles Away".

Het evenement bestaat uit twee delen:
- Beeldhouwsessie, van 11:00 - 14:00 
(beperkte plaatsen - RSVP naar ceo@the-hard-core.eu)
- Informele presentatie van het resultaat, open voor het publiek vanaf 14:00

HARD-CORE beschrijft de sessie als volgt:
Kom door middel van verschillende beeldhouwsessies in contact met je innerlijke angsten en uit deze in gemeenschappelijke sculpturen, in de hoop op een verenigd en verwelkomend gevoel van co-existentie. De verschillen van de mens vormen de basis voor ons vermogen om erbij te horen. Gedurende deze sessie onderzoek je deze overeenkomst met als doel een (volgens hen) multiperspectief te vormen; een gemeenschappelijke mentale toestand waarin de deelnemer een collectief begrip delen.
* Geen ervaring met beeldhouwen vereist.
FINISSAGE ZONDAG 23 JUNI
Op zondag 23 juni vanaf 15.00 uur sluiten we de lentetentoonstellingen af met de performance Arranging, Moving, Rotating, Packing van Coralie Vogelaar gevolgd door een Q&A (interview) met curator Florian Weigl (V2_, Rotterdam) en artistiek directeur Zippora Elders.

Voor haar interventie liet Coralie Vogelaar een bin-packing algoritme – normaliter gebruikt voor transport of 3d printen – los op een dataset van klassieke sculpturen. Dit algoritme berekent wat optimaal is, kortom het zo min mogelijk ruimte innemen, bij het verpakken van onregelmatige voorwerpen in een container. Dit resultaat, bestaande uit een combinatie van poses, is de input voor de performance met vier dansers die tijdens de finissage zal worden uitgevoerd. Choreografie in samenwerking met Marjolein Vogels.
Afbeelding: Coralie Vogelaar.
Foto: Border Agency
OPENING ZOMERTENTOONSTELLING ZONDAG 7 JULI

Op zondag 7 juli, vanaf 15.00, opent ons zomerseizoen met solo-tentoonstellingen van Jan Robert Leegte in de Genieloods en van kunstenaarscollectief Border Agency in het fort.

Jan Robert Leegte (1973, Nederland) behoort tot de eerste kunstenaars van de NetArt beweging en hij gebruikt sinds 1997 het wereldwijde web als zijn werkterrein waar hij kunst maakt in de vorm van websites. Kunsthistorische bewegingen zoals land art, minimalisme en conceptualisme past hij toe op het internet. Ook brengt hij de esthetiek van de online wereld naar de fysieke tentoonstellingsruimte. Leegte nam deel aan toonaangevende tentoonstellingen zoals Electronic Superhighway in Whitechapel Gallery in Londen en Open Codes op ZKM Karlsruhe. Hij wordt vertegenwoordigd door Upstream Gallery in Amsterdam.

Kunstenaarscollectief Border Agency bestaat uit de Chileense kunstenaars Maria-Rosario Montero, Paula Salas en Sebastian Melo. In hun tentoonstelling bij het Kunstfort neemt het collectief de geschiedenis van het fort, onderdeel zijnde van de Stelling van Amsterdam, als uitgangspunt voor het thema van de tentoonstelling; hoe kan een alledaags landschap ingezet worden als verdedigingswapen? Waar het fort onderdeel was van een militair verdedigingsplan om omliggend land onder water te zetten, richt Border Agency zich op mijnenvelden in de Atacama woestijn, op de grens tussen Chili, Argentinië, Peru en Bolivia. Hier wordt op dit moment de woestijn gescand door drones en anti-personel mines. De kunstenaars verkenden de woestijn en deden ter plaatse verschillende interventies. Ook tonen zij de implicaties voor de mensen die hier leven. Zij werken dit uit in site-specific video-installaties, foto’s, geluid en tekeningen in de ruimtes van het fort.

Meer informatie over de kunstenaars: 
www.leegte.org
www.borderagency.net
KUNSTFORT KASUS: VINCENT KNOPPER
Vincent Knopper is de eerste deelnemer aan Kunstfort Kasus, een residentieprogramma waarbij kunstenaars en ontwerpers gedurende één kalenderjaar hun studiopraktijk uitbreiden naar (de omgeving van) Kunstfort bij Vijfhuizen. Knopper studeerde Fine Arts aan de Rietveld Academie en volgde het Masterprogramma Material Utopias aan het Sandberg Instituut. Knopper doet onderzoek naar de architectuur en geschiedenis van het fort, alsook het programmatische en fysieke ontwerp van de herbestemming tot kunstruimte. In samenwerking met het team en de relaties van het Kunstfort ontwerpt Knopper objecten die tijdens de tentoonstellingsseizoenen worden getoond. In de herfst maakt Knopper een eindpresentatie waarin hij zijn bevindingen deelt, gepaard met een artikel en publieksprogramma.

Meer informatie over Kunstfort Kasus op de website
Tijdelijke interventie van Vincent Knopper op het forteiland. Foto: LNDWSTUDIO.
WORD KUNSTFORTVRIEND!
Iedereen die ons wil ondersteunen met onze activiteiten kan nu KunstfortVriend worden. Je bent al lid vanaf € 35 per jaar. En, als extraatje krijg je als vriend ook nog eens:
– Onbeperkt toegang voor 2 personen tot de tentoonstellingen
– Uitnodiging voor de feestelijke openingen met aansluitend een etentje met kunstenaars en relaties
– Mogelijkheid tot deelname historische/kunstrondleiding, speciaal voor KunstfortVrienden
– Korting in de Museumwinkel

Wil je KunstfortVriend worden? Mail dan naar info@kunstfort.nl. Wij hopen je snel persoonlijk als Vriend te mogen verwelkomen! 
Dostojevski kwartet, foto: Tess Photography
WONDERSCHONE KAMERMUZIEK IN DE GENIELOODS VAN HET KUNSTFORT
Vanaf zaterdag 21 december 2019 organiseert Stichting Cruquius Concerten een reeks van zeven kamermuziekconcerten in de monumentale Genieloods van het Kunstfort. Tot voor kort vonden de concerten plaats in de Waterschapszaal van het Haarlemmermeermuseum De Cruquius. Vanwege de verbouwing aldaar is de Stichting naar het Kunstfort uitgeweken en vormt de Genieloods de nieuwe setting van deze kamermuziekuitvoeringen. De concerten zijn zo uniek door hun laagdrempelige karakter: als bezoeker zit je op dezelfde hoogte als de musici en krijg je de kans om na de voorstelling met hen in gesprek te gaan.

In seizoen 2019-2020 vinden de concerten plaats op de volgende zaterdagen:

21/12/2019 Klara Wurtz (pianosolo)
11/01/2020 Dostojevski Kwartet
25/01/2020 Osiris Trio
08/02/2020 Maria en Nathalia Milstein
22/02/2020 Joachim Eijlander (cello) Aart Bergwerff (kistorgel)
07/03/2020 Dudok Quartet
21/03/2020 Lars Wouters van den Oudenweijer (klarinet) Esra Phelivanli (viool) Anastasia Safonova (piano)
 
Ieder concert begint om 20:15 (met inloop vanaf 19:30) en eindigt rond 22:15. Een kaartje kost 23 euro en is inclusief drankje in de pauze.
U kunt uw kaarten kopen via  www.cruquiusconcerten.nl
AGENDA
Donderdag 13 juni
11.00 - 14.00 / gratis
Communal Healing sessie "Clay your troubles away" met HARD-CORE
14.00 / gratis
Informele presentatie van de kleisculpturen, open voor iedereen.

Zondag 23 juni / 15.00  / gratis
Finissage lentetentoonstellingen met performance van Coralie Vogelaar en Q&A met curator Florian Weigl (V2_, Rotterdam) en artistiek directeur Zippora Elders. 

Zondag 7 juli / 15.00  / gratis
Opening van het zomerseizoen met solo-tentoonstellingen van Jan Robert Leegte en Border Agency en diverse interventies.
Kunstfort bij Vijfhuizen wordt ondersteund door de Gemeente Haarlemmermeer en het Mondriaan Fonds. 

                  
Website
Facebook
Instagram
Twitter
Copyright © 2019 Kunstfort bij Vjifhuizen, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.