Copy
NIEUWSBRIEF MEI 2018
Sinds de opening van ons lenteseizoen is het forteiland geleidelijk getransformeerd in een groen paradijs. In de komende periode heeft het Kunstfort een aantal evenementen op de planning staan, waaronder een lezing van kunstenaar en schrijver Beny Wagner en de finissage van de lentetentoonstellingen van Catherine Biocca (Ancient Workers) en Eva-Fiore Kovacovsky (Sequoia Grove) en interventies van o.a. Beny Wagner en Morten Barker op zondag 1 juli. Vanaf zondag 15 juli start ons zomerseizoen met nieuwe tentoonstellingen van Timon Nasseri (1972, woonachtig in Berlijn) en Botond Keresztesi (1987, woont en werkt in Budapest). 
Opening Kunstfort bij Vijfhuizen | Catherine Biocca & Eva-Fiore Kovacovsky (c) Maarten Nauw
23 MEI: SCREENING & LEZING BENY WAGNER

Op woensdag 23 mei geeft de Berlijnse kunstenaar en schrijver Beny Wagner een lezing over zijn recente onderzoek. Zijn werken Eye Farm (2016) en Outside (2017) zijn momenteel te zien in het Kunstfort. Tijdens deze lezing vertelt Beny Wagner over zijn recente onderzoek en werk waarbij ecologie en het menselijk metabolisme centraal staan. De mens ruikt, ziet, proeft, hoort en voelt, maar hoe staat dit in relatie tot onze stofwisseling? Kunnen onze darmen ook worden gezien als een soort zesde zintuig? Kunstenaar en schrijver Beny Wagner is gefascineerd door ontwikkelingen in de biologie en de fysiologie die hij in zijn kunstenaarspraktijk koppelt aan videokunst.

Het programma begint om 19.30 (deuren open om 19.00), gevolgd door een drankje tot ongeveer 21.30. Gratis toegang, aanmelden door een e-mail te sturen naar: info@kunstfort.nl
Meer informatie op de website: https://www.kunstfort.nl/nl/publieksprogramma/lecture-and-screening-beny-wagner/

Let op: de avond is in het Engels.

Beny Wagner, Eye Farm, Filmstill , 2016, Cour­tesy the artist.
KUNSTFORT IN DE MEDIA
Klik op de afbeeldingen om de artikelen te lezen
BEE HEROES

In samenwerking met projectpartners The Pollinators en Bijen & Bedrijf ontwikkelt Bee Heroes een lezingenreeks over ecologie en de bijensterfte. De lezingen worden gekoppeld aan drie documentaires waarin de thema's biodiversiteit, bestuivingsector en voedselindustrie aan bod komen. Tevens worden er in de lezingen drie kunstenaars behandeld die (honing)bijen als onderwerp in hun oeuvre hebben, te weten Joseph Beuys, Maartje Korstanje en Tue Greenfort. Daarnaast is projectleider Mariken Straat met een houtontwerp bureau in gesprek over de bouw van een nieuw onderkomen voor de twee natuurvriendelijk gehouden bijenvolken op het fort eiland. Tot slot hebben de projectvrijwilligers afgelopen weken hard gewerkt aan de dik 6000 m2 bloemrijke velden in Vijfhuizen en de kruidentuin op het forteiland. Alles wordt ecologisch beheerd met als lange termijn doel het creëren van autonoom functionerende velden waar uiteindelijk alleen nog maar gemaaid en afgevoerd hoeft te worden. 

Zie de projectblog beeheroes.nl voor meer informatie.

AGENDA
Op woensdag 23 mei is er een randprogramma met lezing en screening door kunstenaar Beny Wagner (Berlijn, 1986), in 2015 deelnemer aan de Jan van Eyck Academie en afgestudeerd aan Bard College New York. Gratis toegang, aanmelden door een e-mail te sturen naar: info@kunstfort.nl.

Op zondag 1 juli sluiten we de lente af met een uitgebreide finissage met Eva-Fiore Kovacovsky, Catherine Biocca en andere internationale kunstenaars en sprekers.

Op zondag 15 juli openen de nieuwe zomertentoonstellingen met o.a. Timo Nasseri (1972, woonachtig in Berlijn).
KUNSTFORT : ISLAND FOR ART AND HERITAGE
Abel Minnée, Details (Fort bij Vijfhuizen), 2017. Courtesy the artist and Kunstfort bij Vijfhuizen (c).
Kunstfort bij Vijfhuizen is een van de eerste betonnen gebouwen in Nederland en maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam; een grootschalig 19e-eeuws verdedigingsplan dat nooit volledig in werking is gezet, en in 1996 werd uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Het eiland wordt omringd door onderscheidende voorbeelden van Nederlandse ruimtelijke planning, zoals de 19e-eeuwse polderlandschappen en de 20e-eeuwse Vinex-architectuur. Sinds 2005 is het forteiland een bestemming voor kunst, een bijzondere plek waar beeldende kunst en militair erfgoed samenkomen. De tentoonstellingen spiegelen de omgeving van het fort: een collage van kunstmatige landschappen waarin de natuur is ingezet voor diverse – nu vaak verouderde – doeleinden. De programmering is geïnspireerd op sciencefiction – kunstenaars scheppen alternatieve realiteiten en bevragen bestaande systemen.
Met dank aan: Gemeente Haarlemmermeer, het Mondriaan Fonds en Provincie Noord-Holland.
            
Algemene Verordening Gegevensbescherming 
U heeft misschien gehoord van de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die van kracht wordt op 25 mei 2018. Met het systeem dat het Kunstfort gebruikt voor het verwerken van de gegevens van onze contacten, voldoen wij aan deze eisen. Het Kunstfort gebruikt uw gegevens enkel voor het versturen van de nieuwsbrief. Daarnaast willen wij er ook zeker van zijn dat u het (nog steeds) op prijs stelt om onze nieuwsbrief te ontvangen.

Klik op de knop hieronder om de bij ons bekende gegevens te controleren, te wijzigen of u uit te schrijven. Wanneer u uw gegevens niet wijzigt of controleert zijn wij helaas verplicht om u na 25 mei uit te schrijven.
Blijf met ons in contact en bevestig uw instellingen
Facebook
Twitter
Instagram
Website
Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1
2141 EE Vijfhuizen
Tel: 023-5589013

Openingstijden:
Di t/m zo (maandag & donderdag gesloten): 13.00-17.00

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list