Copy
NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2018
HET KUNSTFORT HULT ZICH IN HERFSTKLEUREN
Terwijl een prachtige nazomer in volle gang is, maakt het Kunstfort zich klaar voor nieuwe tentoonstellingen, evenementen en activiteiten dit najaar. Op zondag 16 september opent de tentoonstelling Empathy Box van Mika Rosenberg (1996, VS) in kunstplatform 37PK in Haarlem. Op zondag 14 oktober openen de solotentoonstellingen van Serge Onnen (1965, FR/NL), Charlott Weise (1992, DE) en meerdere interventies in en rondom het fort. Verder vinden er meerdere activiteiten en evenementen plaats op het forteiland, en in de directe omgeving, zoals de Proeverij van het Erfgoed op 7 september, de Europese Fortendag en open Monumentenweekend op 8 en 9 september. Bovendien zijn we dit jaar voor het eerst deelnemer aan de Haarlemse Herfst op 28, 29 en 30 september. 
PERFORMANCE SAM KEOGH
EUROPESE FORTENDAG - OPEN MONUMENTENWEEKEND

In het weekend van zaterdag 8 en zondag 9 september vinden in het kader van de Europese Fortendag en het Open Monumentenweekend meerdere publieke activiteiten plaats in en rondom het Kunstfort. 
Op zaterdag 8 september om 14.00 uur geeft Sam Keogh, één van de kunstenaars van 'The Mindful Intervention', wiens videowerk te zien is in de BLOB, een nieuwe en unieke performance. Hierna (15.00-16.00 uur) staat het fort zelf centraal in de historische rondleiding over de historie en de bouw van dit bijzondere monument.
Ook op zaterdag 9 september is er voor ieder wat wils, om 14.00 uur start de wekelijkse kunstrondleiding, waarin wordt ingegaan op de huidige tentoonstellingen in en buiten het fort. Om 15.00 uur is er weer een historische rondleiding. 

Sam Keogh, Knotweed, 2018, performance, photography Anne Tallentire.
KUNSTFORT BIJ VIJFHUIZEN & 37PK PRESENTEREN:
MIKA ROSENBERG - EMPATHY BOX
Empathy Box is de uitkomst van een zomerresidentie bij 37PK en het Kunstfort. Beeldend kunstenaar Mika Rosenberg verbleef in Fort bij Vijfhuizen en werkte in een studio in het historische Haarlem. Uitgangspunt van de tentoonstelling is het genre van sciencefiction: passend bij de programmering van het Kunstfort en tevens een metaforische verbinding tussen toekomst en verleden, erfgoed en kunstmatigheid. Rosenberg brengt haar doorlopende onderzoek samen in een vervreemdende scenografie: een aquarium met algen en bacteriën, een ordening van plantensoorten uit Haarlemmermeer, een kooi met transformerende rupsen en een livestream van de bewakingscamera’s van het Kunstfort. De installatie doet denken aan wetenschappelijke presentaties, maar geeft geen antwoorden.

Mika Rosenberg (1996, VS) studeerde aan het Maryland Institute College of Art, Baltimore en Bard College, Berlijn.

Feestelijke opening op zondag 16 september 16.00 uur in aanwezigheid van de kunstenaar.
Externe locatie: 37PK, Groot Heiligland 37 in Haarlem
Mika Rosenberg, Empathy Box, 2018. Kunstfort bij Vijfhuizen & 37PK.
HERFSTTENTOONSTELLINGEN
SERGE ONNEN & CHARLOTT WEISE

In het fort construeert Serge Onnen (1965, FR/NL) een alternatieve economie. Harde cijfers worden vloeibaar en hebben niet de vaststaande betekenis zoals we die kennen. Een roulette, een rad van fortuin, rotoscopen, een phenakistiscoop en een LP draaien op hoge snelheid rond. Een gezelschap van Chinese schaduwpoppen speelt een soort sudoku en kijkt met een half oog naar Onnens animatiefilm CLOACINAE (2017)*, die hier voor het eerst wordt getoond. Onnen werkt met tekeningen en pre-cinema technieken. Hij was resident aan de Rijksakademie en geeft les op de Rietveld Academie. Onnen woont afwisselend in Brussel en Amsterdam. Met geluidsbijdragen van o.a. Jaap Blonk, Li Daiguo, Dick el Demasiado, Fred Kienhuis, Jonas Ohlsson, Oorbeek, Yvo Sprey, Mark van Tongeren, Mariana Ungureanu, Simon Wald-Lasowski. *I.s.m. Sverre Fredriksen.

Feestelijke opening op zondag 14 oktober in aanwezigheid van de kunstenaar. Openingspeech om 15.30 door artistiek directeur Zippora Elders, gevolgd door borrel en muziek van DJ Marcelle/Another Nice Mess.

Deze herfst presenteert Kunstfort bij Vijfhuizen de tentoonstelling He at Sea van Charlott Weise. In de monumentale Genieloods toont Weise een nieuwe serie zeilschilderijen. Op onbewerkt doek onthult ze een blik op mannelijkheid met vloeiende gebaren en dromerige figuratie: mannen onder elkaar, mannen met een gezamenlijk doel, dromen, achterover leunen, alle hens aan dek, het zeil ophijsen. De verbeelde scènes en opwindende situaties overlappen en kruisen elkaar, en daar tussendoor kan een glimp van de kunstenaar zelf opduiken. Charlott Weise (1991, DE) studeerde schilderkunst aan de Hochschule für Bildende Künste Dresden en de Rietveld Academie in Amsterdam en was deelnemer aan De Ateliers, Amsterdam.

Feestelijke opening op zondag 14 oktober 15.00. Openingsspeech om 15.30 door artistiek directeur Zippora Elders, gevolgd door een Champagne Performance door de kunstenaar, borrel en muziek van DJ Marcelle/Another Nice Mess.

Deze herfst eveneens op het Kunstfort: interventies door Yin-Ju Chen, Roderick Hietbrink, Rachel de Joode, Lennart de Neef en Micha Prinsen, Lonneke van der Palen, Marius Schwarz, Dan Walwin.

Serge Onnen, The Fear of Small Numbers, Kunstfort bij Vijfhuizen, 2018.
Charlott Weise, He at Sea, Kunstfort bij Vijfhuizen, 2018.
HAARLEMSE HERFST
Tijdens Haarlemse Herfst, het jaarlijkse festival voor hedendaagse kunst in Haarlem, toont het Kunstfort een installatie Japanse geluidskunstenaar Takeshi Ikeda (JP, 1984)  in de zolderruimte van de bibliotheek in het centrum van de stad. Het Kunstfort is - voor de eerste keer - één van de deelnemers en presenteert het werk in het voormalige verblijf van de stadsschutters. Met de geluidsinstallatie laat Ikeda de Kunstfort-thema's van het militaire en sciencefiction versmelten met het overkoepelende thema van de Haarlemse Herfst: Noise. Gezamenlijke opening en performance door de kunstenaar op vrijdag 28 september.

Takeshi Ikeda is geïnspireerd door (John Cage, Wandelweiser Group, etc.) en hardcore punkrock. Deze muziekgenres bewijzen dat muziek meer is dan alleen geluid omdat ze ook andere elementen benadrukken, zoals het luister- en voelpubliek. Bovendien hebben de twee soorten muziek het kenmerk dat ze gestructureerd en eentonig zijn, zelfs saai. Ikeda onderzoekt zelf nieuwe manieren om saaie composities te maken. Tzodom 24 (2016) bestaat bijvoorbeeld uit een 24-uurs loop van zijn uitvoering in combinatie met een voice-over met bijhorende beelden uit de film The Exterminating Angel (Luis Buñuel, 1962), waarin de kunstenaar zijn ideeën over verveling uitdrukt. Verveling heeft hier geen negatieve connotaties. In plaats daarvan beschouwt Ikeda het als een significante kwaliteit van muziek en tijd. Volgens hem is ons leven niet gebaseerd op een reeks spannende climaxen, maar eerder op de saaie momenten. Luisteren naar saaie muziek nodigt ons uit om na te denken over die saaie momenten, en het te leren waarderen.

Haarlemse Herfst : 28, 29 en 30 september op verschillende locaties in Haarlem centrum.
Tijden: 18.00-22.00 (vrij), 12.00-17.00 (zat), 12.00-16.00 (zon).
Voor meer informatie: www.haarlemseherfst.nl.
Takeshi Ikeda, Tzodom 24', video installatie, 2016, Rijksakademie van Beeldende Kunsten.
VACATURE KUNSTRONDLEIDER

Het Kunstfort zoekt iemand die rondleidingen kan geven over de actuele tentoonstelling en de kunstobjecten die doorlopend op het fort aanwezig zijn. Je maakt deel uit van ons rondleidersteam die je intensief begeleiden voordat je zelfstandig aan de slag gaat. Rondleidingen vinden elke zondag plaats om 14.00 uur. Ook zijn er af en toe losse aanvragen voor een kunstrondleiding.

Wij zoeken iemand die: aantoonbare kennis heeft van kunst, historie en erfgoed / goede mondelinge uitdrukkingsvaardigheid / representatief / bereid zijn om zorg en tijd te besteden aan de voorbereiding / minimaal 1x per maand wil rondleiden.

Download de vacaturetekst hier.

AGENDA
Vrijdag 7 september / 16.00 - 18.00 / € 16,50 : Proeverij van Erfgoed
Kunstfort bij Vijfhuizen organiseert samen met Podium van Architectuur en Haarlemmermeermuseum De Cruquius een Proeverij van Erfgoed voor geïnteresseerden, genieters, professionals, relaties en buren. Het Kunstfort verzorgt een introductie op de geschiedenis van erfgoed en voedselstillevens. Kijk voor meer informatie op: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-proeverij-van-erfgoed-48445912027.


Zaterdag 8 september / 14.00 - 16.00 / gratis
Performance van kunstenaar Sam Keogh om 14.00 uur in de Genieloods.
Om 15.00 uur een historische rondleiding. Verzamelen bij de hoofdingang van fort.

Zondag 9 september / 14.00 - 16.00 / gratis
In het kader van het Open Monumentenweekend een historische rondleiding om 15.00 uur. Verzamelen bij de hoofdingang van het fort.
Om 14.00 uur een kunstrondleiding m.b.t. de huidige tentoonstellingen. Verzamelen bij de ingang van het fort.

Zondag 16 september / 16.00 - 18.00 / gratis
Opening van de tentoonstelling Empathy Box van artist-in-residence Mika Rosenberg in 37PK. 

Vrijdag 28 september t/m zondag 30 september / gratis
Haarlemse Herfst, festival voor hedendaagse kunst in Haarlem. Het Kunstfort presenteert werk van de Japanse kunstenaar Takeshi Ikeda in de bibliotheek Haarlem centrum.


Zondag 14 oktober / 16.00 / gratis
Feestelijke opening herfstpresentaties Serge Onnen en Charlott Weise met openingsspeech om 15.30, gevolgd door een Champagne Performance door de kunstenaar, borrel en muziek van DJ Marcelle/Another Nice Mess.
Abel Minnée, Details (Fort bij Vijfhuizen), 2017. Courtesy the artist and Kunstfort bij Vijfhuizen (c).
KUNSTFORT : ISLAND FOR ART AND HERITAGE
Kunstfort bij Vijfhuizen is een van de eerste betonnen gebouwen in Nederland en maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam; een grootschalig 19e-eeuws verdedigingsplan dat nooit volledig in werking is gezet, en in 1996 werd uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Het eiland wordt omringd door onderscheidende voorbeelden van Nederlandse ruimtelijke planning, zoals de 19e-eeuwse polderlandschappen en de 20e-eeuwse Vinex-architectuur. Sinds 2005 is het forteiland een bestemming voor kunst, een bijzondere plek waar beeldende kunst en militair erfgoed samenkomen. De tentoonstellingen spiegelen de omgeving van het fort: een collage van kunstmatige landschappen waarin de natuur is ingezet voor diverse – nu vaak verouderde – doeleinden. De programmering is geïnspireerd op sciencefiction – kunstenaars scheppen alternatieve realiteiten en bevragen bestaande systemen.
Met dank aan: Gemeente Haarlemmermeer, Gemeente Haarlem, het Mondriaan Fonds en Provincie Noord-Holland.
            
 Afbeeldingsresultaat voor gemeente haarlem logo
Facebook
Twitter
Instagram
Website
Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1
2141 EE Vijfhuizen
Tel: 023-5589013
info@kunstfort.nl

Openingstijden:
Di t/m zo (maandag & donderdag gesloten): 13.00-17.00

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list