Copy
NIEUWSBRIEF JUNI 2017
ZOMERNOSTALGIE OP KUNSTFORT
Joeri Woudstra, Cilinders of Puberty™, 2017
De zomer is bijna aangebroken! Kunstfort bij Vijfhuizen maakt zich klaar voor een seizoen vol kunst met twee solotentoonstellingen, diverse interventies door kunstenaars en verdiepende randprogrammering. We vieren dit op zondag 18 juni om 15:00 met een feestelijke opening, zomerse drankjes op het forteiland en queer disco tunes van The Stress. Ook kan er gereserveerd worden voor een aansluitende daghap.

Iedereen welkom! Laat hier weten dat je komt.

We trappen af met twee bijzondere solotentoonstellingen: Raymond Barion - Parallel Perspectives en Joeri Woudstra - Millennial Gravestone Quotes.

Naast de solotentoonstellingen zijn kunstenaars uitgenodigd om in- en rondom het Kunstfort verschillende site-specific interventies te doen. Deze zomer zijn dat: Eitan Ben-Moshe, Alexander Höglund, Annika Kappner, The Rodina, Sugar Pop Institute: Johannes Langkamp en Wyne Veen. Kunstfort Projects presenteert het archief en een installatie van Bee Heroes, ons ecologische kunstproject sinds 2012.


Ook kun je deze zomer weer een interessant randprogramma verwachten, met: een lezing van Hans van Houwelingen, een verdiepende avond rond Joeri Woudstra en sci-fi openluchtfilms geprojecteerd op de BLOB van Jurgen Beij. Scroll naar beneden voor meer info. Hou ook facebook en de website in de gaten!

Up-to-date blijven? Volg ons via Facebook, Instagram en Twitter.
Kunstfort Projects: Bee Heroes, Kunstfort bij Vijfhuizen © 2017 Elise Borsboom & Kunstfort bij Vijfhuizen
ISOMETRISCHE LANDSCHAPPEN EN MILLENNIAL NOSTALGIE
De twee solotentoonstellingen van zomer 2017 op Kunstfort bij Vijfhuizen zijn: Raymond Barion - Parallel Perspectives en Joeri Woudstra - Millennial Gravestone Quotes.

Raymond Barion – Temple, 1983 © Raymond Barion & Upstream Gallery

Raymond Barion – Parallel Perspectives
18.06 – 17.09.2017


Kunstfort bij Vijfhuizen presenteert met trots Raymond Barion – Parallel Perspectives. Dit overzicht van de Belgisch-Nederlandse kunstenaar Raymond Barion (Valkenburg, 1946) toont schilderijen, tekeningen, studies en ruimtelijke objecten. Het werk van Barion is magisch, bedachtzaam en sensitief – een eindeloos dromen in isometrische perspectieven. Dat maakt zijn oeuvre zowel tijdloos als actueel: de kunstenaar toont een wereld waarin het militaire de natuur verdringt, precies zoals de artificiële omgeving van het Kunstfort dat doet. De combinatie van bouwkundige, pragmatische tekentechnieken enerzijds, en anderzijds de sublieme landschappen, is bijzonder en uniek.

Het Kunstfort heeft een primeur: als eerste tonen we het monumentale doek Atoombom (1985 - 2017) aan het publiek! Barion voltooide dit schilderij pas een maand geleden, na meer dan dertig jaar werk. Het doek weerspiegelt de nucleaire dreiging van de jaren 80.

Dinsdag 12 september, 19.30.
Lezing door Raymond Barion en gesprek met oud-studenten Henri Jacobs en Jan van de Pavert.

Joeri Woudstra – still Glijbaan, 2017 © Joeri Woudstra

Joeri Woudstra - Millennial Gravestone Quotes
18.06 - 17.09.2017


Kunstfort bij Vijfhuizen presenteert de tentoonstelling Joeri Woudstra – Millennial Gravestone Quotes. In zijn eerste solo kijkt Joeri Woudstra (NL, 1993) naar de invloed van technologische ontwikkelingen en hedendaagse reclamecultuur op ons gevoel van nostalgie. De tentoonstelling speelt met onze beleving van tijd en hoe deze drastisch verandert. In de monumentale Genieloods brengt Woudstra een mix van ironie, reflectie en beeldend onderzoek.

Joeri Woudstra is misschien de karakteristieke ‘millennial’: een ondernemende duizendpoot, creatief en technisch onderlegd, nooit op één plek tegelijk, en vaardig met zowel muziek als beeld. In de metalen loods van Kunstfort bij Vijfhuizen onderzoekt hij een emotie die vandaag overheerst bij generatiegenoten geboren in de jaren 80 en 90: het voortdurende gevoel van nostalgie.

De kunstenaar studeerde in 2016 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Het afgelopen jaar werkte hij veelal met muziek, collectieven en evenementen. In deze tentoonstelling staat juist het object (of product) centraal. Inspiratie en decor is de kunstmatige omgeving van het Kunstfort; waarin echt en nep, beeld en natuur, verleden en toekomst, eveneens in een merkwaardige symbiose in elkaar opgaan. 
KUNSTFORT INTERVENTIES
Naast de twee solotentoonstellingen van Raymond Barion en Joeri Woudstra zijn er in- en rondom het Kunstfort verschillende interventies te ontdekken. Voor interventies van zomer 2017 zijn uitgenodigd: Alexander Höglund, Annika Kappner, Eitan-Ben Moshe, The Rodina, Sugar Pop Institute: Johannes Langkamp, Wyne Veen. Kunstfort Projects stelt ook de archieven en installatie van Bee Heroes, ons ecologische kunstproject, tentoon. 
Wyne Veen, Paper roses, 2015 (c) Wyne Veen
Wyne Veen - Love, 2014
Love van Wyne Veen (Nederland, 1984) is een project over beeld en betekenis, actie en reactie, en romantiek door de ogen van een millennial. Boven de waterkelder van het Kunstfort toont de kunstenaar een lichtbak met een beeld dat tot stand kwam met rozen van stof, een achtergrond van stockafbeeldingen, een metalen oppervlak, siliconendruppels en kraanwater. 

Alexander Höglund - Terminal Green, 2016
Alexander Höglund (Zweden, 1984) neemt ons in zijn video Terminal Green mee in een virtuele fantasiewereld die uit negen ruimtes bestaat: het is een rondleiding door een denkbeeldig landschap. De bewoners, zoals een heilige, 'Blue Boy' en 'het meisje met de rozen haren' lijken geen last van onze tijdelijke aanwezigheid in hun ruimte te hebben. Het digitale landschap spiegelt het kunstmatige landschap rondom het Kunstfort.
The Rodina, Yllis: Parade, 2014 (c) The Rodina
The Rodina - Yllis: Parade, 2014
Deze video verkent het narcisme van vandaag. Yllis: Parade is gemaakt door kunstenaarsduo The Rodina (Tereza en Vit Ruller, geboren in Tsjechië). Het werk roept vragen op over ons online exhibitionisme – het kopiëren van het zelf of het bereiken van een beeld van het ideale zelf als een middel om waarde, onderscheid of onsterfelijkheid te bereiken. Hoe creëren we identiteit in een semi-digitale werkelijkheid? Buiten, op het forteiland, toont The Rodina het site-specific object Weaponized Knowledge, 2017.


Eitan Ben-Moshe - The Ozone Flutes, 2013
De humoristische video The Ozone Flutes documenteert Eitan Ben-Moshe's (Israel, 1971) project The Ozone Flute, waarin hij zijn zogenaamde ‘ozonfluiten’ op urbane energieblokkades plaatst. Het Ozone Flute-project is een reizende installatie gemaakt door The Tailor: een denkbeeldige figuur, aangenomen door Eitan Ben-Moshe zelf. Ben-Moshe beschrijft ‘de ozon’ als ‘de echo van buitenaardse materialen’, die volgens hem ‘in onze atmosfeer doordringen, de grenzen van innerlijk en buiten bemoeien’. De kunstenaar gebruikt de esthetiek van video's die mensen maken over hun alternatieve visies en pseudo-wetenschappelijke experimenten.
KUNSTFORT RANDPROGRAMMA
Naast de seizoenssolo's en kunstinterventies presenteert het Kunstfort bij Vijfhuizen iedere maand een randprogramma in de vorm van lezingen, performances en workshops. Deze maand: de lezing 'Het betekenen van brons en steen' van Hans van Houwelingen. 
Hans van Houwelingen, Sluipweg, waarlangs de dood heeft weten te ontsnappen, 2016 © Sander van Wettum & Kunstfort bij Vijfhuizen
Lezing: Hans van Houwelingen - Het betekenen van brons en steen
Op dinsdag 27 juni 2017 geeft de Nederlandse beeldende kunstenaar Hans van Houwelingen (Harlingen, 1957) een lezing over de betekenis van monumenten. 

Van 2006 tot 2008 voltooide hij het werk Sluipweg, waarlangs de dood heeft weten te ontsnappen, voor de buitencollectie van Kunstfort bij Vijfhuizen. Op de wal van het forteiland heeft hij een pad van oude grafstenen, geschonken door nabestaanden, aangelegd die geladen is met oorlogsherinneringen.
Van Houwelingen is geïntrigeerd door het feit er op Fort bij Vijfhuizen niet is gestreden; op dit militaire object zijn merkwaardig genoeg nooit doden gevallen.

Het werk van Hans van Houwelingen manifesteert zich in de vorm van interventies in de publieke ruimte, tentoonstellingen, lezingen en publicaties, waarin hij de relatie tussen kunst, politiek en ideologie onderzoekt. Hij realiseerde diverse tentoonstellingen en projecten in de publieke ruimte, en publiceert regelmatig in kranten en tijdschriften. Na afloop borrel met de kunstenaar.

---
Lezing: Hans van Houwelingen - Het betekenen van brons en steen.
Dinsdag 27.6.17, 19.30u.
Genieloods, Kunstfort bij Vijfhuizen.
Aanmelden: reservations@kunstfort.nl.
Joeri Woudstra, 2016 © Cedric Jean Pierre Pradel
Randprogramma: Joeri Woudstra - Millennial Nostalgia
Verdiepende avond en groepsgesprek.
Jonge kunstenaars, denkers en schrijvers gaan in gesprek naar aanleiding van de tentoonstelling Joeri Woudstra – Millennial Gravestone Quotes. Wat betekent het om in onze tijd maker te zijn? Wat is de invloed en waarde van creatieve uitingen in een sterk door beeld bepaalde geglobaliseerde samenleving, waarin internet een tweede werkelijkheid vormt, en technologie ons voorbij snelt? Wat inspireert ons nog, en hoe kunnen we verschil maken?
 
Ontwerper Kevin Bray (ESAAB, Sandberg Instituut, KABK) onderzoekt ontwerp, performance en bewegend beeld, programmeur Shane Burmania (Korzo, Muziekgebouw aan het IJ, Strange Sounds from Beyond) reflecteert op nostalgie in hedendaagse muziek, redacteur Olga Kortz (o.a. VICE i-D, Hard//Hoofd, Das Magazin) draagt een tekst voor, kunstenaar Kareem Lotfy (Rijksakademie 2014 – 2016) toont werk, schrijver Alma Mathijsen (o.a. Parool, NRC, Vrij Nederland) maakt een selfievideo en kunstenaar Tycho Posthumus (KABK, 2016) reflecteert op zijn werk en hedendaagse fotografie. En natuurlijk licht Joeri Woudstra de tentoonstelling en zijn veelzijdige praktijk toe. Zippora Elders, directeur van het Kunstfort en zelf ook ‘millennial’, introduceert en modereert de avond. Na afloop muziek en drank.

---
Randprogramma: Joeri Woudstra - Millenial Nostalgia

Dinsdag 11.7.16, 19.30u 
Genieloods, Kunstfort bij Vijfhuizen
Aanmelden: reservations@kunstfort.nl.
Island for Art and Heritage

Het monumentale Kunstfort bij Vijfhuizen is een van de eerste betonnen gebouwen in Nederland en maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam; een grootschalig 19e-eeuws verdedigingsplan dat nooit volledig in werking is gezet, en in 1996 werd uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Het eiland wordt omringd door onderscheidende voorbeelden van Nederlandse ruimtelijke planning, zoals de 19e-eeuwse polderlandschappen en de 20e-eeuwse Vinex-architectuur. Sinds 2005 is het forteiland een bestemming voor kunst, een bijzondere plek waar beeldende kunst en militair erfgoed samenkomen. De tentoonstellingen spiegelen de omgeving van het fort: een collage van kunstmatige landschappen waarin de natuur is ingezet voor diverse – nu vaak verouderde – doeleinden. Sinds 2016 is er een nieuwe directie. De programmering is geïnspireerd op sciencefiction – kunstenaars scheppen alternatieve realiteiten en bevragen bestaande systemen.
Abel Minnée, Details (Fort bij Vijfhuizen), 2017. Courtesy the artist and Kunstfort bij Vijfhuizen (c) all rights reserved.
Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list