Copy
NIEUWSBRIEF NOVEMBER 2017
PLATTE VERLEIDING OP HET FORTEILAND
Toon Fibbe & Laura Wiedijk, Cloning the Ghost, mixed media, 2017
Bladeren vallen van de bomen, harde wind steekt op: het herfstseizoen is al aardig in gang gezet. Zo ook onze herfsttentoonstellingen op het fort met The Rant van Kim David Bots en Flat Nature / Surface Bodies van Rachel de Joode. Op 1 oktober vierden we hiervan de opening, een feestelijke middag vol kunst en muziek.

AGENDA

Lezing Toon Fibbe & Laura Wiedijk
Dinsdag 7 november, 19.30 (inloop 19:00, aansluitend borrel) 
Entree gratis
Toon Fibbe (NL, 1987) & Laura Wiedijk (NL, 1985) presenteren deze avond het onderzoeksmateriaal dat ze gebruikt hebben als voorbereiding op hun Kunstfort-interventie Cloning the Ghost. Tijdens deze lezing gaan ze in op de verleidingsstrategieën van de orchidee, de rol van deze bijzondere bloem binnen de literatuur en hoe dit de wetenschap heeft beïnvloed. Een aantrekkelijke kruisbestuiving tussen science én fiction. Meld je aan door te mailen naar info@kunstfort.nl. 


Presentatie Rachel de Joode i.s.m. Itsourplayground
Dinsdag 28 november, 19.30 (inloop 19:00, aansluitend borrel)
Entree gratis
Op deze avond geeft Rachel de Joode in samenwerking met het Franse kunstenaarsduo Itsourplayground (Camille Le Houezec en Joey Villemont) een presentatie aan de hand van haar tentoonstelling Flat Nature / Surface Bodies. Aansluitend gaan de kunstenaars in gesprek met artistiek directeur Zippora Elders over het thema 'sculpturale fotografie'. Meld je aan door te mailen naar info@kunstfort.nl.


Finissage Kim David Bots
Zondag 17 december
Entree gratis
Ter afsluiting van de tentoonstelling Kim David Bots - The Rant vindt er op zondag 17 december een finissage plaats bij het Kunstfort. Meer informatie volgt! 
HET LANDSCHAP ALS VERANDERLIJK DECOR
Rachel de Joode - Flat Nature / Surface Bodies
01.10 - 17.12.2017


In de militaire bergloods, op het forteiland én in de fortgracht is werk van Rachel de Joode te zien. De Joode staat bekend om haar 'sculpturale fotografie', waarbij ze een foto van natuurlijke materialen print en uitsnijdt in een organische vorm. Haar platte sculpturen zijn een reactie op de heersende beeldcultuur in onze samenleving, maar reageren ook op de vlakke omgeving van het fort. Het Kunstfort en haar omgeving dienen hierbij als een soort bühne, waarin het werk de hoofdrol speelt. 

Rachel de Joode, Flat Nature / Surface Bodies, 2017 © Courtesy the artist. Foto: Simon Trel
 
Kim David Bots - The Rant
01.10 - 17.12.2017


De site-specific installatie van Kim David Bots daagt de toeschouwer uit om te dwalen en te ontdekken. Het Kunstfort en de omgeving dienden als inspiratie. Met de herbestemming van verdedigingsbouwwerk tot kunstinstelling is het fort een curieuze verschijning temidden van de Vinex-buitenwijken en het kunstmatige landschap. De vier ruimten van het fort zijn gevuld met overblijfselen van een spel, zo lijkt het; alleen het decor is overgebleven. Schilderijen, tekeningen, collages, objecten, prints en gevonden materiaal vormen een referentiekader zonder direct ergens naar te verwijzen.

Kim David Bots, The Rant, 2017 © Courtesy the artist. Foto: Simon Trel
 
KUNSTFORT INTERVENTIES
Naast de twee so­lo­ten­toon­stel­lingen toont het fort door­lo­pende in­ter­ven­ties in- en rondom het fort, met als over­koe­pe­lend Kunstfort-thema ‘sci­ence fic­tion’.
Toon Fibbe & Laura Wiedijk - Cloning the Ghost
De in­stal­latie van Toon Fibbe & Laura Wiedijk in de be­tonnen fortruimte toont (ho­lo­gra­fisch) ge­pro­jec­teerde or­chi­deeën, waarin vi­suele de­ceptie, eco­logie en evo­lutie cen­traal staan. De orchidee schittert in al haar misleidende glorie; ze is de prachtige buitenstaander die zich als een alien naar binnen dringt.
Jan Hoek - The Mad Max Rider

Fotograaf Jan Hoek en modeontwerper Bobbin Case zijn al lang gefascineerd door de Keniaanse motorrijders die de aandacht van klanten trekken met hun kleurrijke motortaxi's. Hierbij vergaten ze alleen hun eigen outfit. Daarom ontwierp Case kostuums voor iedere bestuurder, en Hoek portretteerde de motorrijders als superhelden in het Keniaanse landschap. 
Sara Kamalvand i.s.m. Mahmoud Bahkshi - The Tehran Garden Festival
Dit internationale project onderzoekt hoe de eeuwenoude ondergrondse waterkanalen van Teheran opnieuw gebruikt kunnen worden. Dit als duurzaam alternatief voor behoud van in onbruik geraakte stedelijke infrastructuren. Het Kunstfort is partner van dit project in Nederland. 
Annika Kappner - Hyperthropic Abyss
Buiten op het forteiland is Hy­per­trophic Abyss te vinden; een onderzoek naar de ar­cha­ï­sche vi­suele taal van diepzee ma­riene bi­o­logie, ge­plaatst te­gen­over ar­ti­ficiële he­den­daagse ma­te­ri­alen.
Be(e) a Hero!
Sinds 2013 vertegenwoordigt het fort zowel binnen als buiten het ecologische project Bee Heroes, dat aandacht vraagt voor wereldwijde bijensterfte. Dit kleine beestje is de motor van ons ecosysteem: als deze wegvalt, wordt zo’n 75% van de planten niet meer bestoven, krijgen veel (voedsel)gewassen het erg moeilijk en wordt een groot deel van ons eten erg duur. Onder meer het grootschalige gebruik van landbouwgif (met name de neonicotinoïden) en voedselschaarste voor de insecten veroorzaakt dit probleem. Als antwoord hierop beheert het Kunstfort i.s.m. tientallen vrijwilligers drie ecologische bijenbloemenvelden van in totaal dik 6000 vierkante meter in het naastgelegen Vijfhuizen. Ook heeft het fort een huisimker die op natuurvriendelijke wijze voor twee bijenvolken zorgt. Om met dit project door te kunnen gaan is financiële steun nodig. Vele ‘kleine’ bijdragen hebben grote impact. Help jij ons mee? Steun ons via en kijk voor meer informatie op Bee Heroes.
StellingTour
Kunstfort is opgenomen in de StellingTour. Deze audiovisuele rondleiding is beschikbaar via een app voor de smartphone en tablet. In de StellingTour wordt uitgebreid de geschiedenis verteld van de Stelling van Amsterdam en specifiek ingegaan op ons fort. Duur StellingTour: ca. 50 minuten. Wilt u onze audiotour beluisteren? Download eerst de app van Izitravel, zoek op “Kunstfort”.
Vacature: Publieksmedewerker (m/v, vrijwilligersfunctie)
Wij zijn op zoek naar enthousiaste publieksmedewerkers! In deze functuie ben je het gezicht van het Kunstfort en daardoor een ambassadeur van hedendaagse kunst, erfgoed en natuur. Ben je gastvrij, communicatief en heb je interesse in hedendaagse kunst en erfgoed? Meld je dan nu aan via info@kunstfort.nl. Bekijk de volledige vacature hier.
Island for Art and Heritage
Abel Minnée, Details (Fort bij Vijfhuizen), 2017. Courtesy the artist and Kunstfort bij Vijfhuizen (c)
all rights reserved.
Kunstfort bij Vijfhuizen is een van de eerste betonnen gebouwen in Nederland en maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam; een grootschalig 19e-eeuws verdedigingsplan dat nooit volledig in werking is gezet, en in 1996 werd uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Het eiland wordt omringd door onderscheidende voorbeelden van Nederlandse ruimtelijke planning, zoals de 19e-eeuwse polderlandschappen en de 20e-eeuwse Vinex-architectuur. Sinds 2005 is het forteiland een bestemming voor kunst, een bijzondere plek waar beeldende kunst en militair erfgoed samenkomen. De tentoonstellingen spiegelen de omgeving van het fort: een collage van kunstmatige landschappen waarin de natuur is ingezet voor diverse – nu vaak verouderde – doeleinden. De programmering is geïnspireerd op sciencefiction – kunstenaars scheppen alternatieve realiteiten en bevragen bestaande systemen.
Met dank aan: Gemeente Haarlemmermeer, Provincie Noord-Holland en het Mondriaan Fonds.
            
Facebook
Twitter
Instagram
Website
Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1
2141 EE Vijfhuizen
Tel: 023-5589013

Openingstijden:
Ma t/m zo (donderdag gesloten): 13.00-17.00

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list