Copy
View this email in your browser
KUNSTFORT LUIDT DE LENTE IN MET TWEE NIEUWE TENTOONSTELLINGEN
In deze nieuwsbrief kijken we terug op de mooie start van het seizoen begin deze maand. Waar het echte lenteweer nog even op zich liet wachten, maar de wind zich als belangrijke speler op het Kunstfort nog eens goed kenbaar maakte. Een mooie toevoeging aan het thema.

Het Kunstfort luidt nu de lente officieel in met de opening van twee nieuwe tentoonstellingen op zondag 7 aprilIn het fort zien we de videowerken van Timur Akhmetov, en in de Genieloods de sculpturen van Nicola Arthen. Verder leest u meer over de aankomende interventies, het residentie programma Kunstfort Kasus en de nieuwe mogelijkheid om KunstfortVriend te worden! 
Buiten bioscoop van Jay Tan en Geo Wyeth tijdens publieksprogramma Perspectives. Foto: Simon Trel. 
TERUGBLIK PERSPECTIVES
Zaterdag 9 maart openden we het het nieuwe seizoen met een eendaags programma waarin verschillende perspectieven op alledaagse schoonheid samenkwamen. Het was een bijzondere bijeenkomst waarbij uiteenlopende presentaties en performances voor verrassende ontmoetingen zorgden. Veel dank aan iedereen die er was en iedereen die heeft meegewerkt er zo’n geslaagde en feestelijke dag van te maken!

Bekijk hier alle foto's van de dag. 
Foto's: Fabian Landewee. 
OPENING LENTE TENTOONSTELLINGEN
Op zondag 7 april om 15.00 uur vieren we feestelijk de openingen van de twee nieuwe lente tentoonstellingen van Timur Akhmetov en Nicola Arthen. Het welkomstwoord is om 15.30 uur gevolgd door performance, drankje en muziek. Meer informatie over de tentoonstellingen is hieronder te lezen.

Naast de tentoonstellingen van Nicola Arthen en Timur Akhmetov zijn er in en om het fort ook interventies te vinden van HARD-CORE, Ann Lislegaard en Coralie Vogelaar. Over de bijbehorende publieksprogramma's volgt later meer informatie.
TIMUR AKHMETOV - KIDS OF CHAOS: SCENE OF EVACUATION
"16 sunrises and 16 sunsets here past through
with the soft sensation of worry..

            Do you see those kids
            trapped in millennial glow?
            that feel so uneasy
            in a broad day light
 
            they summon at
            very well lit public space
            asking another question about life!
 
oh, they are so unlike us.."


De eerste nieuwe tentoonstelling van Kunstfort bij Vijfhuizen in 2019 is van kunstenaar Timur Akhmetov (Rusland, 1985). KIDS OF CHAOS: Scene of Evacuation is een installatie van videowerken waarin Akhmetov observaties over het leven van alledag op eigenaardige, complexe en wonderbaarlijke wijze weet te vangen. Dit combineert hij met zijn ‘evoluerende orale vertellingen’. Een vervreemdend geheel, dat toch heel dichtbij lijkt te komen.
Timur Akhmetov 
NICOLA ARTHEN - EAGLE & HESITANT VEHICLES
Deze lente presenteert het Kunsfort ook een tentoonstelling van Nicola Arthen (Duitsland, 1990). Eagle & Hestitant Vehicles is een installatie van video's en sculpturen die technische innovaties en de ideologieën waarmee ze gepaard gaan wantrouwt en bevraagd.

Technologie wordt ingezet om het verborgene te onthullen en introduceert zo steeds weer nieuwe manieren van 'kijken'. Drones scannen bouwkundige structuren zonder zelf te worden gedetecteerd, maar kan zo’n blik van boven echt de complexiteit van de werkelijkheid herkennen? In deze tentoonstelling worden verticale perspectieven ontmoedigd door half-blinde lasers, onzekere motoren, uitgeklede sculpturen en een vooringenomen camera. De apparaten tonen hun twijfelachtige kunsten dichtbij Schiphol, in onze historische militaire Genieloods.
Nicola Arthen 
KUNSTFORT KASUS: VINCENT KNOPPER
Vincent Knopper is de eerste deelnemer aan Kunstfort Kasus, een residentie programma waarbij kunstenaars en ontwerpers gedurende één kalenderjaar hun studio praktijk uitbreiden naar (de omgeving van) Kunstfort bij Vijfhuizen. Knopper studeerde Fine Arts aan de Rietveld Academie en volgde het Masterprogramma Material Utopias aan het Sandberg Instituut. In 2019 ontwikkelt hij op het Kunstfort onderzoek naar de architectuur en de geschiedenis van de instelling, alsook het programmatische en fysieke ontwerp van de herbestemming tot kunstruimte. In samenwerking met het team en de relaties van het Kunstfort ontwerpt Knopper drie objecten die tijdens de tentoonstellingsseizoenen worden getoond. In de herfst maakt Knopper een eindpresentatie waarin hij zijn bevindingen deelt, gepaard met een artikel en publieksprogramma.

Enerzijds verkent Kunstfort Kasus het erfgoed en de herbestemming van objecten van de Stelling van Amsterdam en waterlinies in het algemeen, en anderzijds draagt de onderscheidende samenwerking bij aan kennis en ontwikkeling van de maker. Op veel vlakken zijn de gevolgen van de stelling nog zichtbaar en bepalend voor de identiteit en groei van groter Amsterdam. De vormgeving van de stad en omgeving zijn onlosmakelijk met de Stelling verbonden. Bij deze groei hoort niet alleen nieuwbouw en uitbreiding maar ook herbestemming. De wereld van het erfgoed, en dat van de forten in het bijzonder, is bovendien een veld dat opmerkelijk weinig in aanraking komt met dat van de hedendaagse artistieke maker. Het Kunstfort brengt beiden in de programmering samen: met begrip van het verleden en in de praktijk van het heden, staat de verbeelding centraal bij het kijken naar de toekomst.
Vincent Knopper
WORD KUNSTFORTVRIEND
We hebben iets nieuws! Iedereen die ons wil ondersteunen met onze activiteiten kan nu KunstfortVriend worden. U bent dit al vanaf € 35 per jaar. En, als extraatje krijgt u als vriend ook nog eens:
– Onbeperkt toegang voor 2 personen tot de tentoonstellingen
– Uitnodiging voor de feestelijke openingen met aansluitend een etentje met kunstenaars en relaties
– Mogelijkheid tot deelname historische/kunstrondleiding, speciaal voor KunstfortVrienden
– Korting in de Museumwinkel

Wilt u KunstfortVriend worden? Mail dan naar info@kunstfort.nl. Wij hopen u snel persoonlijk als Vriend te mogen verwelkomen! 


Binnenkort zijn er bij het Kunstfort ook inschrijf flyers verkrijgbaar.
Abel Minnée, Details (Fort bij Vijfhuizen), 2017. Courtesy the artist and Kunstfort bij Vijfhuizen (c).
KUNSTFORT: EILAND VOOR KUNST EN ERFGOED
Kunstfort bij Vijfhuizen is een van de eerste betonnen gebouwen in Nederland en maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam; een grootschalig 19e-eeuws verdedigingsplan dat nooit volledig in werking is gezet, en in 1996 werd uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Het eiland wordt omringd door onderscheidende voorbeelden van Nederlandse ruimtelijke planning, zoals de 19e-eeuwse polderlandschappen en de 20e-eeuwse Vinex-architectuur. Sinds 2005 is het forteiland een bestemming voor kunst, een bijzondere plek waar beeldende kunst en militair erfgoed samenkomen. De tentoonstellingen spiegelen de omgeving van het fort: een collage van kunstmatige landschappen waarin de natuur is ingezet voor diverse – nu vaak verouderde – doeleinden. De programmering is geïnspireerd op sciencefiction – kunstenaars scheppen alternatieve realiteiten en bevragen bestaande systemen.
Kunstfort bij Vijfhuizen wordt ondersteund door de Gemeente Haarlemmermeer en het Mondriaan Fonds. Perspectives wordt mede mogelijk gemaakt door de J.C. Ruigrok Stichting.

                  
Website
Facebook
Instagram
Twitter
Copyright © 2019 Kunstfort bij Vjifhuizen, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.