Copy
Laat u via deze nieuwsbrief informeren over de laatste ontwikkelingen om te komen tot één Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug 
View this email in your browser

Samen brengen we Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug tot bloei!

Het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug bestaat in 2018 al 15 jaar! Sinds 2003 werken provincie, gemeenten, terreinbeherende organisaties, landgoedeigenaren en ondernemers samen vol enthousiasme aan het ontwikkelen van dit unieke Nationale Park. We gaan dit komend najaar zeker vieren, hier komen we nog op terug! 2018 is een jaar waarin we de krachten moeten bundelen om tot besluitvorming over de toekomst van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug te komen. Ik ben trots op ons Nationaal Park en op de resultaten die we de afgelopen tijd bereikt hebben. In januari hebben 17 partijen de intentieovereenkomst getekend om tot een vernieuwd en groter Nationaal Park te komen. De gemeenten Soest, Baarn en De Bilt willen zich bij het Nationaal Park aansluiten. Natuurlijk zijn er nog veel onderwerpen waar we over moeten doorpraten. Zo zijn veel landgoedeigenaren nog sceptisch over de meerwaarde die het Nationaal Park kan brengen. Met hen voeren we de komende maanden een intensief gesprek. De komende maanden hebben we alle samenwerkende partijen hard nodig om een klap te geven op de financiering en de organisatiestructuur. Alleen dan kunnen we onze gezamenlijke ambities uit de samenwerkingsagenda   verwezenlijken. Het komt er nu op aan door te pakken. Zodat we ons Nationaal Park en de natuur en cultuur hierin voor toekomstige generaties veilig kunnen stellen. Samen kunnen we het Nationaal Park tot bloei brengen!  Lees in deze eerste nieuwsbrief van dit jaar de laatste ontwikkelingen.
Janine Caalders, voorzitter

 
Informatiebeurs gemeenteraadsleden 11 april in Provinciehuis
Op 11 april jl. was Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug hier vertegenwoordigd samen met Stichting Greenrace en een aantal andere organisaties die op het gebied van Natuur actief zijn, zoals Utrechts Landschap, Landschap en Erfgoed Utrecht en Stichting Geopark Heuvelrug. Wethouders, burgemeesters en raadsleden uit 26 gemeenten kwamen aan onze kraam voorbij. De bijeenkomst was vooral bedoeld om (nieuwe) raadsleden te laten kennismaken met allerlei maatschappelijke organisaties uit de regio. Raadsleden konden een film over het Nationaal Park bekijken of  een presentatie met quiz van voorzitter Janine Caalders bijwonen. Raadslid Gerben Stormbroek uit Soest won twee vrijkaarten voor de Grote Vijf Safari in Lage Vuursche dit najaar, beschikbaar gesteld door Staatsbosbeheer. Bij de kraam was informatie verkrijgbaar over het Nationaal Park en kon men zich opgeven voor deze Nieuwsbrief, een excursie door het Nationaal Park en was het mogelijk om in te tekenen op een presentatie over het Nationaal Park in de Gemeenteraad of Raadscommissie. Was u niet aanwezig en heeft u interesse? Neemt dan contact op.
Samenwerkingsovereenkomst met Green Race
Op zondag 25 maart jl. ondertekenden Janine Caalders, voorzitter van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, en Joost Doelman namens de Stichting Green Race een samenwerkingsovereenkomst. Een mooi voorbeeld van  vernieuwde samenwerkingsvormen in het Nationaal Park. Green Race heeft als uitgangspunt “Sporten in en voor de Natuur”. Maar liefst 25% van de inkomsten uit inschrijvingen voor evenementen gaat ‘terug’ naar het Nationaal Park voor het uitbreiden van flora en fauna. Lees verder.

Beheer en onderhoud van routes en paden
Het Recreatieschap UHVK houdt op te bestaan. De gemeenten en provincie Utrecht die in dit Recreatieschap samenwerken hebben afgesproken dat het beheer en onderhoud van de verschillende fiets- en wandelpaden, ruiterpaden en kanoroutes een gezamenlijke verantwoordelijkheid blijft. Het Nationaal Park gaat voor hen de opdrachtverlening en aansturing verzorgen van de werkzaamheden die hiermee samenhangen. Het Nationaal Park wordt gezien als een geschikte partij hiervoor omdat het een samenwerking is van overheden, eigenaren, ondernemers en gebruikers. Op die manier kunnen we samen afspreken hoe we de kwaliteit van de recreatieve voorzieningen op peil kunnen houden. Het Nationaal Park doet dit ook voor routes en paden buiten de grenzen van het Nationaal Park, in gemeenten waarmee samenwerking wordt gezocht voor onze nieuwe ambities.
 
Verbeteren bekendheid en zichtbaarheid Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug
Samen met partijen uit het Nationaal Park, zoals IVN, RBT en Staatsbosbeheer, is afgelopen jaar gewerkt aan een betere profilering van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Eind vorig jaar werd de positionering vastgesteld en gepresenteerd aan diverse partners en organisaties uit het gebied. Op dit moment wordt   gewerkt aan een doorvertaling van deze positionering in een samenhangende Marketing, Communicatie en Educatie Strategie. Hoe brengen we de unieke kwaliteiten van het Nationaal Park over het voetlicht? Hoe zorgen we met goede publieksvoorlichting dat bezoekers niet de drukste plekken bezoeken, maar ook andere plekken van het Nationaal Park ontdekken? Wil je meer weten over dit traject? Neem dan contact op met Annemieke Vermeulen, die vanaf begin dit jaar als Strategisch Communicatieadviseur werkzaam is voor Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Mail naar Annemieke.Vermeulen@provincie-utrecht.nl of bel: 06 – 52769702  
 
Verkorte cursus Gastheerschap van de Utrechtse Heuvelrug voor groene vrijwilligers start 2 juni
Wil je meer kennis opdoen over Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en de bijzondere natuurlijke en cultuurhistorische waarden? Of wil je juist je vaardigheden verbeteren om dit verhaal over te dragen aan bezoekers? Geef je dan snel op voor de verkorte cursus Gastheerschap van de Utrechtse Heuvelrug, speciaal voor vrijwilligers in het gebied. Zo bied je iedere bezoeker een bijzondere natuurbeleving in dit mooie natuurgebied! IVN organiseert 3 bijeenkomsten op zaterdagen in de middag van 13.30 -17.00 uur op 2 juni, 23 juni en 14 juli. Lees meer.


Boom van het jaar
Heb je hart voor de Heuvelrug? Nomineer dan een boom uit Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug voor ‘Boom van het Jaar’! Een initiatief van SBNL Natuurfonds. Tot 15 mei kan iedereen via www.deboomvanhetjaar.nl een boom nomineren. Een vakjury kiest uit alle aanmeldingen één boom per provincie. Deze 12 genomineerden worden 31 augustus bekend gemaakt via de website. Vanaf dan kan er gestemd worden op de Nederlandse Boom van het jaar 2018. De uitslag wordt op 15 oktober bekend gemaakt. Deze boom wordt de Nederlandse inzending voor de Europese verkiezing in 2019. Het gaat niet om de mooiste, oudste of grootste boom, maar om het verhaal achter de boom. Het belang van de boom voor zijn omgeving, de maatschappij en zijn geschiedenis. Doe mee en nomineer je favoriete boom!

#Leestips
Het Nationaal Park is regelmatig in het nieuws... De leukste artikelen lees je hier:

Woontoren Wonderwoods haalt Utrechtse Heuvelrug naar Utrecht (artist impression gebouw met bomen/struiken)
Bomen en struiken van de Utrechtse Heuvelrug gaan in de stad Utrecht zorgen voor een betere luchtkwaliteit en biodiversiteit. De talloze soorten bomen en planten moeten onder meer vogels aantrekken. Wonderwoods  is een project van de Italiaanse architect Stefano Boeri en komt vlakbij Utrecht CS. In 2019 begint de bouw.
 
De tweede editie van het Heuvelrug Magazine is uit! (foto voorzijde)
Na het succes van de eerste editie van het Heuvelrug Magazine in 2017, verschijnt deze maand de tweede editie van het magazine '...wat de Heuvelrug met je doet!'. Het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug komt prachtig in beeld met mooie foto’s en authentieke verhalen. Kijk hier voor een voorproefje van het Magazine met onder andere een interview met Jemima De Brauwere, over de moestuin van het 17e-eeuwse Landgoed Zuylestein in Leersum. Lees verder op of haal het Magazine bij jou in de buurt.
 
Copyright © 2018 Nationaal Park Heuvelrug, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp