Copy
Laat u via deze nieuwsbrief informeren over de laatste ontwikkelingen om te komen tot één Nationaal Park Heuvelrug 
View this email in your browser

Nationaal Park Heuvelrug, wat is de waarde?

We werken met veel partijen (provincies, gemeenten, terreinbeherende organisaties, landgoedeigenaren, ondernemers etc) vol enthousiasme aan de uitbreiding van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug naar 1 groot Nationaal Park van Gooimeer tot Grebbeberg. Een uitdagend proces! In deze tweede nieuwsbrief leest u de laatste ontwikkelingen. 

Bijeenkomst 7 juni
Eén Nationaal Park Heuvelrug waarmee de bijzondere natuur beschermd en ontwikkeld kan worden, is en blijft de ambitie waar alle betrokken partijen voor gaan. Dat werd wel duidelijk tijdens de bijeenkomst afgelopen woensdag 7 juni. Er waren zo’n negentig deelnemers, zowel bestuurders en medewerkers van betrokken partijen als landgoedeigenaren en lokale belangenverenigingen. Gedeputeerde Mirjam Maasdam van de provincie Utrecht sprak haar waardering uit voor de inzet, betrokkenheid en vooral ook het enthousiasme van de aanwezigen. Lees meer.

 
MTB-afspraken 
Sinds 2014 kent de Heuvelrug een aantal schitterend aangelegde en goed onderhouden MTB-routes. Aangelegd door de MTB-ers zelf. Na een aantal uitvoerige gesprekken zijn de Stichting MTB Heuvelrug, terreineigenaren en het Nationaal Park tot een mooi resultaat gekomen. Er zijn nu afspraken over o.a. het gebruik van de terreinen, de verantwoordelijkheden en de inzet van de opbrengsten van het MTB-vignet. Uitgangspunt is dat terreineigenaren op vrijwillige basis een route op hun terrein kunnen toestaan, en dat zij samen met de MTB-vrijwilligers zorgen voor het onderhoud. Lees meer.
Ambities
Tijdens de bijeenkomst op 7 juni is voor het eerst de ambitiekaart gepresenteerd. Samen met een groot aantal gebiedspartijen, betrokken vrijwilligers en lokale belangen- en gebruikersgroepen is de afgelopen maanden in beeld gebracht welke ruimtelijke ambities de komende 10 jaar prioriteit hebben om de bijzondere natuur, het landschap, de cultuurhistorie en recreatie van de Heuvelrug te behouden en te ontwikkelen. Het resultaat staat in een brochure. Een mooie basis om de komende maanden te werken aan een concreet uitvoeringsprogramma!

 
#Leestips
Het Nationaal Park is regelmatig in het nieuws... De leukste artikelen leest u hier:
- Groen is het goud van de Heuvelrug - Interview Janine Caalders
- Heuvelrug in Top 10 sterkste regiomerken
- Nieuw recreatief startpunt op de Heuvelrug (Amerongen)
- Toeristisch overstappunt Park Vliegbasis Soesterberg geopend

 
€€€€€€€
Prachtig al die ambities, maar hoe financieren we die eigenlijk? Daar ging het ook over op 7 juni. Want dat er tussen de kosten om de ambities waar te maken en de huidige inkomsten een aanzienlijk gat zit, dat is wel duidelijk. Om dit gat te dichten ontwikkelen we nieuwe verdienmodellen. Denk aan één uniform ruiter- en MTB-vignet, vrijwillige bezoekersbijdragen, gemeenten die iets bijdragen vanuit de WOZ-opbrengsten of toeristenbelasting. Of een bedrijf dat bijdraagt omdat de Heuvelrug voor hen van meerwaarde is. Evenwicht tussen lasten en lusten vormt een belangrijk fundament voor een nieuw Nationaal Park Heuvelrug. Lees meer.
Discussieer mee!
We gebruiken het platform ‘Pleio’ om betrokkenen te informeren, met elkaar te discussiëren en kennis te delen. Een community waarin u ook uw vragen kunt stellen en mee kunt praten en denken over het proces om te komen tot 1 Nationaal Park. Ook kunt u hier allerlei documenten vinden. Bijvoorbeeld alle presentaties van 7 juni en de achtergronddocumenten van het cluster gebiedsontwikkeling zijn hier te vinden.
Bekijk het filmpje en hoor wat de waarde is van het Nationaal Park volgens een boswachter, een ondernemer, een landgoedeigenaar en een wandelaar...
Copyright © 2017 Nationaal Park Heuvelrug, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp