Copy
Kwartaalbericht 1- 2017 
Bekijk in uw browser
Stuur een email


Beste lezer,


Wie schrijft, die blijft. Kent u die uitdrukking? Oorspronkelijk sloeg dit 'schrijven'  op een zorgvuldige boekhouding, maar anno 2017  schrijven-we-om-te-blijven om veel meer redenen. Of, zoals ik het op mijn website zeg: wie wat wil moet schrijven. En voor wie schrijven lastig vindt, er niet aan toe komt, er geen zin in heeft, of het beter wil doen is er de tekstadviseur. Die schrijft en blijft.

Met dit kwartaalbericht wil ik u vier keer per jaar informeren over recente projecten, nieuwe plannen en andere zaken uit de wereld van tekst & lezer. Ik hoop maar dat u het niet vervelend vindt dat ik u op de verzendlijst heb geplaatst. Mocht dat wel zo zijn, dan is uw naam er met een paar klikken ook zo weer af. Zie onderaan. Of wilt u anderszins reageren? Dat kan daar ook.

 

We doen maar wat


Tekstblad 4 - 2016We doen maar wat. Dat is de wat oneerbiedige samenvattende conclusie die te trekken valt uit een aantal recente student-onderzoeken naar de praktijk van schrijvende beleidsmedewerkers bij gemeenten. Niet dat er niet gestreefd zou worden naar goede beleidsteksten. Dat is zeker wel het geval. De kwestie is meer dat we eigenlijk niet zo goed weten wat een goede beleidstekst is. In de meeste gemeenten ontbreekt het aan gemeenschappelijke normen en criteria. Er is een grote variatie aan opvattingen over wanneer een beleidstekst goed is: “De tekst is goed als de wethouder hem goed vindt.” Dat maakt het werk van beleidsschrijvers lastig en vaak frustrerend.

Aldus de eerste alinea van een artikel in Tekstblad 2016/4, dat ik schreef samen met Jaqueline van Kruiningen (Kennisplatform Tekst met Beleid). Interessant? Lees dan het gehele artikel: Tekstblad 4-2016 tekst met beleid

 

Schrijftraining Wmo-brieven


Uit intern onderzoek bleek dat de brieven aan Wmo-cliënten in de gemeente Groningen wel wat beter konden. In het najaar van 2016 zijn de betrokken medewerkers samen met mij daarmee aan de slag gegaan. In drie dagdelen namen we de huidige brieven onder de loep en verbeterden we ze. Dat bleek goed te lukken met het ABC-AV-model: Aanleiding – Belang – Centrale Vraag – Actie – Vervolgens. De deelnemers waren enthousiast: “We weten nu veel beter waar we op moeten letten bij het schrijven.” Na afloop ontvingen de deelnemers een verslag annex naslagwerk. In de training werd ook duidelijk dat de kwaliteit van de brief ook afhangt van factoren in de context (procedures, verantwoordelijkheden, samenwerking, ICT-systemen, enz). Voorstellen om daar wat in te verbeteren zijn inmiddels in uitvoering of aan het management doorgegeven.
 


Nieuwe website Sinne kinderopvang


Website Sinne kinderopvangIn december 2016 is de nieuwe website van Sinne kinderopvang gelanceerd. Het grote verschil met de vorige is dat deze veel eenvoudiger is: minder menu's, minder buttons, minder doorklikken. Een heldere structuur in een fris ontwerp met veel ruimte voor mooie foto's. In dit project werkte ik samen met grafisch ontwerpster Ilse Spijker, webbouwer 050Media, fotografe Susan Schuls en de medewerkers van Sinne. 

 

Feitenvrij schrijven


Als je er een beetje op let, ga je het steeds vaker zien: die lelijke constructie met 'het feit dat'. Rare gewoonte. Alsof iets pas een feit is als je het een feit noemt. Het kan ook feitenvrij. Helemaal 2017! Er is altijd wel een mooier alternatief. Ons prachtige woordje 'er' (waar buitenlanders meestal niets van snappen) komt daarbij goed van pas! Bijvoorbeeld: Wij verheugen ons op het feit dat ons koor volgend jaar 25 jaar bestaat wordt frisser met  Wij verheugen ons erop dat…  Ander voorbeeld: Dat de grote winkelbedrijven nu wel komen, heeft ook te maken met het feit dat er winkelpanden beschikbaar zijn, kan heel prima feitenvrij: ...heeft er ook mee te maken dat.. En nog beter om het vage 'er mee te maken' te vervangen door woorden die duidelijk maken wat de genoemde zaken dan precies met elkaar te maken hebben: Dat de grote winkelbedrijven nu wel komen, komt ook doordat er winkelpanden beschikbaar zijn. Nog iets: 'het feit dat' wordt vaak voorafgegaan door 'ondanks' of 'dankzij'. Dat kan ook anders: Ondanks het feit dat Clinton meer stemmen kreeg, werd Trump toch president  > Hoewel... en Trump won dankzij het feit dat de VS een systeem met kiesmannen heeft > ... doordat... Nee, moeilijk is het feitelijk niet. Er alleen even aan denken. 
© Kees Frenay Tekstadviseur

Herestraat 113
9711 LG Groningen
050 3119745
Reageren?
post@detekstadviseur.nl

Dit kwartaalbericht niet meer ontvangen?
Uitschrijven

 This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kees Frenay Tekstadviseur · Herestraat 113 · Groningen, 9711 LG · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp