Copy

Nieuwsbrief september 2018

Beste leden van het Joseph Roth Genootschap,
 
De afgelopen hete, droge zomer zou voor Joseph Roth waarschijnlijk een ware kwelling zijn geweest, want hij hield vooral van regen. We hopen echter dat u ervan hebt genoten en dat u, samen met ons, weer uitkijkt naar een nieuw seizoen met activiteiten rondom onze favoriete schrijver. Na een korte terugblik op de bijeenkomst in Oostende in juli geven we u in de agenda graag een voorproefje van wat u kunt verwachten. Ook maken we melding van enkele nieuwe publicaties. Maar allereerst een verslag ‘met een knipoog’ van een bijzondere ontmoeting die twee van onze leden hadden met Roth.  

Met hartelijke groeten,

Het bestuur van het JRG.

Een onvergetelijke Begegnung

Het is al weer vele maanden geleden dat wij een bijzonder aangenaam Joseph Roth-weekend doorbrachten in Bergen. Leuke mensen op een mooie locatie, boeiende voordrachten, volop drank en een diner gebaseerd op de Radetzkymarsch. En dan was er nog de katerlezing in die prachtige Bergense boekwinkel. Terug in Deventer vroegen wij ons af wat Joseph Roth zelf gevonden zou hebben van dit aan hem gewijde genootschap. Zouden we hem dat kunnen vragen? Niet rechtstreeks natuurlijk, maar via een medium? Want dat er meer is dan alleen dit aardse leven, daaraan twijfelen wij niet.
Wij namen contact op met Astro-tv, waar men ons verwees naar ene Wendy, ‘voor al uw vragen over heden, verleden en toekomst.’
Wendy reageerde per omgaande op onze mail. De naam Roth zei haar wel wat, maar vanwege haar drukke praktijk was ze er nooit toe gekomen iets van hem te lezen. Dat kon opgelost worden: wanneer wij €500.- op haar rekening zouden storten, zou ze per direct het verzamelde werk aanschaffen. Wij vonden dat niet onredelijk en adviseerden haar contact op te nemen met die prachtige boekwinkel in Bergen.
Twee dagen later belde Wendy. Ze had de boeken in huis en wij konden de volgende dag naar haar praktijk in Helmond komen voor een seance. ‘Dat is snel!’ riepen we. ‘Heeft u - wij blijven beleefd - die boeken dan al gelezen?’ ‘Zeg maar je hoor,’ zei Wendy. En nee, zo werkte het niet in de spirituele wereld: ‘Ik lees die boeken niet, maar ik ga erop zitten, waardoor de literaire meerwaarde mij via de bilnaad geestelijk verrijkt.’
De volgende ochtend namen we de trein van Deventer naar Helmond, waar wij met een uur vertraging aankwamen omdat het sein onderweg drie keer op... ROOD stond. Als dat geen voorteken was!
Wendy ontving ons gastvrij met koffie en bokkenpootjes en nam ons mee de trap op naar het kamertje waar de ontmoeting met ons idool zou plaatsvinden. De ruimte werd schaars verlicht door een glazen bol waarin wij een 40 watt lampje vermoedden, maar Wendy verzekerde ons dat het hier toch echt de uitstraling van Joseph Roth betrof. Ook roken wij een sterke jeneverlucht. Mogelijk was die afkomstig uit een onder de tafel verborgen kruik Bols, maar Wendy zei dat zij nooit drank in huis had en dat een en ander een teken was dat meneer Roth aanwezig was.
‘Maar om jullie twijfel weg te nemen, zal ik het hem persoonlijk vragen.’ Prompt liet hij haar weten dat hij onder ons was. Een groots en ontroerend moment. Wij tweeën hadden één op één contact met Joseph Roth. Ha, dat was zelfs Els Snick nog niet gelukt! Wij mochten hem vragen stellen. 
‘Hoe gaat het met u?’ ‘Goed.’ ‘Schrijft u nog wel eens?’ ‘Regelmatig.’ ‘Bent u wel eens in die mooie boekwinkel in Bergen geweest?’ ‘Heel vaak.’ ‘Hoe denkt u over het Joseph Roth Genootschap?’ ‘Positief.’
Het werd bijna gemütlich, tot we onze volgende vraag stelden: ‘Drinkt u nog altijd zo veel?’ Prompt doofde het licht in de glazen bol. Wij meenden het knappen van een lampje te horen, maar Wendy zei dat bij Roth alle stoppen waren doorgeslagen na deze impertinente vraag. Ze verzocht ons de kamer te verlaten, zodat zij hem op de een of andere manier zou kunnen sussen.
Tussen de vlizotrap en een wasrek vol uitdagende lingerie wachtten we op wat komen ging. Uit de donkere kamer meenden wij een geluid te horen van het indraaien van een lampje, maar Wendy verzekerde ons dat daar geen sprake van was. Roth had de excuses aanvaard en was zelfs stralender dan voorheen in de glazen bol teruggekeerd. Alsof hij van een 40 watt peertje was gepromoveerd tot een 60 watt spaarlamp.
‘Bent u tevreden over de heruitgaven van uw werk?’ vroegen wij. ‘Ja.’ ‘En over de vertalingen van Els Snick en haar collega’s ?’ ‘Zeer tevreden. Kan niet beter. Mooie typografie en illustraties ook.’ Zo ging het maar door.
Tot slot kregen wij voor alle leden van het genootschap de hartelijke groeten mee. Wij hadden een topmiddag en betaalden Wendy het afgesproken honorarium van €1500.- Veel geld, maar deze ervaring nam niemand ons meer af!
‘Kan ik verder nog iets voor de heren betekenen?’ vroeg Wendy. ‘Een andere keer misschien,’ zei Jan, die van ons beiden de meest diplomatieke is. Wij namen dankbaar afscheid en wandelden richting station Helmond Centraal.
Nu zult u zich afvragen of er bij ons geen spoor van twijfel was. Natuurlijk wel. Ook wij vroegen ons af, zoals ieder weldenkend mens zou doen, of het allemaal echt waar zou zijn. Maar toen wij in de trein terug naar Deventer geconfronteerd werden met een besnorde conducteur die ons aansprak met een zangerig Duits accent en ons vertelde dat hij tot zijn 18de in Wenen aan de Stefan Zweigplatz had gewoond en eraan toevoegde: ‘Nog honderd dagen en dan krijg ik bij de NS een andere JOB’, raakten wij in hogere sferen. En toen hij zachtjes de Radetzkymars neuriënd onze coupé verliet, smolt bij ons het laatste restje twijfel. Dit kon geen toeval zijn.
Wat zouden de andere leden van het genootschap jaloers zijn als wij op 27 mei bij Scheltema van deze wonderbaarlijke dag verslag zouden doen. Misschien zouden sommigen het afdoen als ‘flauwekul’ of ‘dom bijgeloof’, maar wij wisten beter. Wij hadden het licht gezien en dat zou nooit meer doven.

Jan Kruse, Deventer
 

Hommage aan Joseph Roth in Oostende
 
De hommage aan Joseph Roth in Oostende vond dit jaar plaats in het atelier van kunstenaar Yves Velter, waar het publiek werd omringd door prachtige portretten van Roth en zijn tijdgenoten. Ondanks de zinderende hitte was het publiek zo talrijk dat er zelfs mensen op de grond moesten plaatsnemen. Na een lange periode van hitte en droogte begon het plotseling dikke druppels te regenen, die de sprekers nog meer deden zweten. Roth, die dol was op regen, had er net als vorig jaar (toen we onder de Venetiaanse Gaanderijen door een onweer werden verrast) de hand in, besloten Els Snick en Erik Vlaminck, die in naam van het JRG-bestuur iedereen welkom heetten.
Koen Peeters las een fragment voor uit zijn nog te verschijnen roman Kamer in Oostende, Heleen Debruyne liet Roths vrouwbeeld los op het publiek, Elvis Peeters had een brief aan Roth geschreven en las ons het antwoord voor dat hij daarop heeft ontvangen, de uit Syrië gevluchte dichter Hoshang Ossi droeg voor uit eigen werk - prachtige gedichten, die door Natalie Ariën van de PEN-club in Nederlandse vertaling werden herhaald. Gerda Dendooven ten slotte vertelde over hoe haar illustraties bij de bundel Spoken in Moskou zijn ontstaan. De opbrengst van deze bijeenkomst was bestemd voor de Vlaamse PEN-club, die steun verleent aan schrijvers die in eigen land verboden zijn. (Roth kreeg in 1936 dankzij de PEN-club een verblijfsvergunning voor Oostende…)
Na afloop trok het gezelschap naar Brasserie du Parc voor de jaarlijkse zomerborrel. Het ging er vrolijk aan toe, zoals uit de foto’s mag blijken.

Afbeelding: Emo Verkerk - Joseph Roth (zeesleper)

Nieuwe publicaties
 
The Quest for Redemption. Central European Jewish Thought in Joseph Roth’s Works door Rares Piloiu. In dit wetenschappelijke boek plaatst de auteur Roths romans in de context van de zoektocht van de Centraal-Europese Joden naar religieuze verlossing.
Purdue University Press, ISBN 9781612495507
 
Pariser Nächte, Feuilletons und Briefe door Joseph Roth, verzameld en van een uitvoerig nawoord voorzien door Jan Bürger. Vanaf 1925 is Parijs de belangrijkste stad voor Roth; hij voelt zich hier meer thuis dan waar ook. Uiteindelijk zal hij er in 1939 sterven en begraven worden. Deze uitgave bevat al zijn Parijs-feuilletons alsmede enkele nog niet eerder gepubliceerde brieven.
C.H. Beck Verlag, ISBN 9783406726316
 
Nederlandstalige publicaties in 2019:
 
Januari: Jede Freundschaft mit mir ist verderblich. Joseph Roth und Stefan Zweig, Briefwechsel 1927-1938 (uitgegeven door Madeleine Rietra en Rainer Joachim Siegel, nawoord Heinz Lunzer). Deze briefwisseling zal in de vertaling van Els Snick verschijnen als feestelijk 300ste deel in de serie Privé-domein bij uitgeverij De Arbeiderspers.
 
Mei: Joseph Roths Reise nach Albanien (19270 en Das vierte Italien (1928) vormen samen een nieuwe bundel journalistiek werk in de vertaling van Els Snick, uitgegeven door Bas Lubberhuizen. Met een voorwoord van Piet de Moor en illustraties van Koenraad Tinel.
 
Archief

Mede dankzij de royale schenking van boeken, brieven en andere documenten m.b.t. Joseph Roth door ons erelid Koos van Wering heeft het JRG inmiddels een uitgebreid eigen archief. Het bevindt zich in Gent en is voor onderzoekers en andere geïnteresseerden te raadplegen na afspraak via els.snick@ugent.be, tel. 0032 473 678 266.
 

Agenda

  • Dinsdag 2 oktober 19.30 gaat Margriet Kemper in gesprek met Els Snick over Joseph Roth in Boekhandel Adriaan Heinen in ’s Hertogenbosch, zie www.heinen.nl/activiteiten/​.
  • Zondag 14 oktober 15.30 Middag over Joseph Roth in Boekhandel Island Boekholt, Westerstraat 15, Amsterdam.
  • Zondag 28 oktober 11.00 uur spreekt Els Snick over Joseph Roth in Galerie De Queeste Art, Trappistenweg 54, Abeele (nabij Poperinge en Watou) www.masereelfonds.be/activiteiten/literaire-matinee/​.
  • Zondag 4 november 15.00 uur zal Simon Demeulemeester op de jaarlijkse Knackdag (Knack is het bekendste Vlaamse weekblad voor politiek en cultuur) tijdens de Antwerpse Boekenbeurs in gesprek gaan over Joseph Roth met o.a. Els Snick en Tommy Wieringa. Andere gasten zijn Ian Kershaw, Herman van Rompuy, Chris De Stoop, Paul Scheffer, Johan Van Overtveldt, Dirk Draulans en Alexander De Croo. Meer informatie is binnenkort te vinden op www.boekenbeurs.be.
  • Zaterdag 15 en zondag 16 december viert het Internationale Joseph Roth Gesellschaft zijn 10-jarig jubileum in Amsterdam en nodigt ons, het Belgisch-Nederlandse zustergenootschap, hiervoor van harte uit (zie de aankondiging hieronder).
10 Jaar Internationaal Joseph Roth Genootschap / Wenen
 
Dit jaar vieren wij het tienjarig bestaan van ons genootschap.
Wij doen dat in Amsterdam op zaterdag 15 en zondag 16 december 2018 samen met ons Nederlands-Belgische zustergenootschap.
U kunt daar met Uw partner bij zijn. Ook als u geen lid bent. Een mooie gelegenheid om met deze fascinerende schrijver kennis te maken en/of andere Roth-liefhebbers te ontmoeten.
 
Programma
Zaterdag 15 December 2018 van 17.30 - 21.30 uur
in het Lloyd Hotel in Amsterdam, Kamer 28 'Het Kantoor'. 
Oostelijke Handelskade 34, te bereiken met tram 26 vanaf C.S. Amsterdam, richting IJburg. Uitstappen Rietlandpark. Betaald parkeren is mogelijk bij het hotel. Voertaal Duits en Nederlands. Gespreksleiders: Heinz Lunzer en Madeleine Rietra.
 
17.30  Inloop met drankje.
18.00  Welkom
Buffet, ook vegetarisch/veganistisch.
Wij heffen het glas op Joseph Roth en ons 10-jarig bestaan.
Tijdens het eten krijgen we iets te horen over de geschiedenis van dit voormalige emigrantenhotel. Er worden teksten van Joseph Roth voorgedragen en verloot en er is een inleiding in de film van cineast Robert Bober, die aansluitend wordt vertoond: 
20.00 - 21.30 Wien vor der Nacht (2016).
De Joods-Poolse overgrootvader van Robert Bober verlaat in 1904 zijn Poolse geboortedorp. Zijn emigratie naar Amerika mislukt, hij vestigt zich in Wenen. Bober probeert zijn levensverhaal te reconstrueren aan de hand van het Joodse leven in het destijds Oostenrijkse Galicië en van biografieën van bekende Joodse schrijvers, die in die tijd ook in Wenen woonden, zoals Stefan Zweig, Peter Altenberg, Arthur Schnitzler en Joseph Roth.
 
Zondag 16 December 2018 van 14.00 - 18.00 uur
in het Goethe- Instituut Amsterdam, Herengracht 470.
Te bereiken vanaf het C.S  met o.a. tram 12, richting Amstelstation, uitstappen halte Koningsplein. Voertaal: D/N. Gespreksleider: Madeleine Rietra.
 
14.00   Leo Frijda: Joseph Roth en Stefan Zweig. Twee vrienden.
Nederlandstalige voordracht met dia's.
14.45   Els Snick presenteert een voorproefje van haar vertaling Nederlandse vertaling van de briefwisseling tussen Joseph Roth en Stefan Zweig (zie ook onder ‘Nieuwe publicaties’ elders in deze nieuwsbrief )                          
15.15   Pauze
15.30   Alexis Tautou: Die Bilder in Joseph Roths Journalistik und Romanen. Voordracht in het Duits.
16.15   Heinz Lunzer presenteert in het Duits een nieuw deel in de reeks van het Internationaal Joseph Roth Genootschap.
16.30   Borrel en boekentafel.
 
Heeft U belangstelling? Mail dan z.s.m. waaraan u wilt deelnemen aan madeleine.rietra@telfort.nl. Op beide locaties is beperkt plaats. Vooraf aanmelden is noodzakelijk.
Kosten: Voor de avond in het Lloyd Hotel, incl. buffet en consumpties, moeten wij een bijdrage vragen van € 45,- per persoon. Over te maken naar IBAN:  AT84 1200 0512 8004 6888 of BIC:  BKAUATWW    t.n.v. Internationale Joseph Roth Gesellschaft, Wien, Unicredit Bank Austria, Wien. Vergeet s.v.p. niet uw naam en ‘Roth in Amsterdam’ te vermelden.
Het Goethe-Instituut vraagt een bijdrage in de kosten van € 5,- te voldoen bij binnenkomst.
Wie in het Lloyd Hotel wil overnachten, boekt het beste via Booking.com. U krijgt dan meteen het kameraanbod te zien. 
 
 
Wij hopen U in groten getale te mogen begroeten.
Met hartelijke groet,
Heinz Lunzer, voorzitter & Madeleine Rietra, vicevoorzitter
Tot slot verzoeken we alle leden die dat nog niet hebben gedaan hun lidmaatschap voor 2018 te voldoen: €35,- (meer mag uiteraard ook!) t.n.v.

Joseph Roth Genootschap vzw IBAN BE76 0017 1832 5795 // BIC GEBABEBB

Hartelijk dank en graag tot ziens bij een van onze bijeenkomsten!
Our mailing address is:

Joseph Roth Genootschap
Prinses Clementinalaan 125
9000 GENT
België

Schrijf ons via: info@josephrothgenootschap.org

www.josephrothgenootschap.org

Want to change how you receive these emails?
You can
update your preferences or unsubscribe from this list

Copyright © 2017 Joseph Roth Genootschap. All rights reserved.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Joseph Roth Genootschap · Prinses Clementinalaan 125 · Ghent 9000 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp