Copy

Welkom!

Welkom bij de eerste in de nieuwe serie nieuwsbrieven van het Joseph Roth Genootschap! Het redactieteam is uitgebreid en brengt vier keer per jaar nieuwsberichten, verslagen van activiteiten en aankondigingen.
 

Om na te genieten: Het allereerste ledendiner!

 

Op 18 maart j.l. hield het Joseph Roth Genootschap zijn allereerste ledendiner in Oostende. Journalist Simon Demeulemeester was erbij en schreef dit prachtige verslag.


"Welk een schone soiree was het – dat eerste ledendiner van het Joseph Roth Genootschap. Galerij Beausite in Oostende was een gedroomd kader voor de avond. Licht, ruimte, afgemeten esthetiek. Zicht op zee. Grijs was ze, dat wel, maar grijs zoals de Noordzee dat zo stemmig weet te zijn.

‘Wat een geweldig idee is dit: een etentje waarop wordt voorgelezen!’ Suzanne zei het: een van de gasten die van het diner een Dietse aangelegenheid maakte. Nederlanders en Nederlandstalige Belgen zaten samen, om te eten wat Joseph Roth schreef te eten. En ook, we moeten daar eerlijk in zijn, om te drinken wat Joseph Roth schreef te drinken.

Dineren konden alle gasten zelf. Het voorlezen van Roth-fragmenten was uitbesteed. Erik Vlaeminck en Jeroen Olyslaegers namen die taak op zich zonder daar zichtbaar onder te lijden. Het bleek een uitstekende combinatie te zijn: tussen aardappelsoep en schnitzel zo’n streepje literatuur, het deed de spijsvertering deugd, gaf een bijzonder ritme aan de fijn kabbelende gesprekken. Het is weinigen gegeven om van wat zo succulent geschreven is, een genietbare voordracht te maken. Beide heren hebben het gekregen.

De liefhebber van Rothi’s werk konden – mits een beetje fantasie, of lag het aan de jenever/wijn? – in het duo voorlezers een mooie weerspiegeling van de voorgelezen man zelf lezen. Dass bin ich wirklich: böse, besoffen aber gescheit, omschreef hij zichzelf: boos, bezopen, maar schrander. De gloedvolle Jeroen Olyslaegers las met donderende stem voor, kon zich niet beheersen er ergens ‘Leve de revolutie!’ tussen te mikken – Jeroen durft böse te zijn en dat vinden wij goed. Hij gaf zo gestalte aan het rijke, het vele, het emotionele van Roth.

Bij Erik Vlaeminck dan weer, klonk het afgemetene, het chirurgische: kortere fragmenten, maar daarom niet minder raak. Wel integendeel. Helder als het ‘frisgewassen raam’ (zegt Tommy Wieringa) dat Roth ons geeft om te kijken naar wat rondom ons dwaalt en botst en kraakt. Puntgaaf voorgelezen. Zo zou ook baron Franz Von Trotta het doen, dachten wij. En dan meteen, maar we vergaten het luidop te vragen: waarom was er geen Hennesey, Els?

Ergens tussen de kleine kopjes koffie met gevulde chocoladestaafjes en de roze en groene tompoezen kreeg Els kussen en bloemen. Ook dat vonden wij goed, daarom dat wij uitbundig applaudisseerden. Els is kruisvaardster van de goede soort. Ze bracht een gezelschap samen van vrienden en vriendinnen van het geschreven woord. De ene leest al langer Roth dan dat de andere in dit ondermaanse verblijft.

Doorwinterde kenners van ’s mans werk, samen gezeten met zij die nog maar pas het gordijn voorbij het frisgewassen raam schoven. Het was een literaire avond zoals ze horen te zijn: geestig, in mooi licht. Met een strikje chocola op het eind en een borrel toe.

Chuck Berry verkoos net die avond om de weg van het vlees te gaan. Dat is jammer. Maar toch. Welk een schone soiree was het – dat eerste ledendiner van het Joseph Roth Genootschap."
Meer impressies van het ledendiner 2017 op onze Facebook pagina

Boekenweek 2017

Ook tijdens deze laatste boekenweek was Joseph Roth aanwezig - en wel in Purmerend.  Samen met Anne Folkertsma, vertaalster van Hans Fallada, verzorgde Ilse Josepha Lazaroms een avond 'literair genieten op hoog niveau', aldus José Ferdinandus van Boekhandel Het Leesteken!

In december 2017 gaat Radetzkymarsch in première in het Weense Burgtheater! Regie door Johan Simons. Meer informatie alvast hier.
Het bestuur wil heel graag proberen een aantal kaarten te bemachtigen voor leden die de première willen (en kunnen) bijwonen. Nog even onder voorbehoud, want we weten niet of het ons gaat lukken en zo ja, hoeveel kaarten we kunnen krijgen. Zodra de definitieve datum bekend is, zullen we inventariseren hoeveel mensen hiervoor belangstelling hebben. Voor alle duidelijkheid: de kaarten zijn voor eigen rekening en ieder moet zelf zijn reis naar en verblijf in Wenen regelen. Het lijkt ons geweldig om met zoveel mogelijk leden deze bijzonder première te kunnen gaan zien! We houden jullie op de hoogte.

Kalender


Op 27 mei, de 78ste sterfdag van Joseph Roth, wordt de nieuwe bundel journalistieke essays - samengesteld en vertaald door Els Snick - In het land van de eeuwige zomer. Reportages uit Frankrijk (Bas Lubberhuizen) gepresenteerd in De Brakke Grond in Amsterdam. 

Ilse Josepha Lazaroms gaat in gesprek met schrijver en Frankrijkkenner Bart Van Loo, die voor deze gelegenheid het voorwoord schreef, en Els Snick. Stan Maris (accordeon) en Emile Van Helleputte (contrabas) vormen voor de gelegenheid een Rothduo. Een middag vol voordracht en muziek!

16:00 uur | De Brakke Grond | Amsterdam
Gratis | Reserveren aanbevolen
Meer informatie

Boektoer lente 2017

Op 7 juni wordt het boek gepresenteerd in het KASK-café in Gent in samenwerking met Boekhandel Limerick en het Joseph Roth Genootschap.
Leden van het Joseph Roth Genootschap krijgen 10 procent korting op het nieuwe boek!

20:00 - 22:00 uur | Gratis | Reserveren aanbevolen
Meer informatie

Beide evenementen worden ondersteund door uitgeverij Bas Lubberhuizen. Lees hier alvast meer over dit prachtige nieuwe Frankrijkboek!

Verdere data

 
Op 30 mei presenteert Els Snick het boek in Boekhandel De Reyghere in Brugge.
 
Op 31 mei presenteert Els Snick het boek in Boekhandel Theoria in Kortrijk.
 
Op 8 juni presenteert Els Snick het boek in Boekhandel Barboek in Leuven (meer informatie volgt).

Op 15 juni presenteert Els Snick het boek in Boekhandel Chronopio in Antwerpen (meer informatie volgt).


Tentoonstelling in Oostende: De Zomer van 1936

Op zaterdag 28 juli om 17:00 uur vindt de opening plaats van de tentoonstelling De Zomer van 1936 onder de Venetiaanse Gaanderijen in Oostende tijdens het festival Theater aan Zee.
Organisatie Joseph Roth Genootschap in samenwerking met Stad Oostende.
 
In de zomer van 1936 was Oostende trefpunt voor talrijke Duitse kunstenaars op de vlucht voor Hitler. Achter de coulissen van het toeristisch seizoen speelde zich het leven af van beroemde emigranten als Stefan Zweig, Joseph Roth, Irmgard Keun en Felix Nussbaum. Bij de opening van de tentoonstelling wordt hulde gebracht aan de vluchtelingen van toen door Jos Geysels, Jeroen Olyslaegers, Elvis Peeters, Els Snick en Annelies Verbeke.Aanverwante evenementen

Op 18 mei organiseert het Goethe Instituut in Amsterdam een boekpresentatie met de titel Hel en Paradijs: Amsterdam en de Duitse exilliteratuur. Schrijver en redacteur Bettina Baltschev gaat in gesprek met Ewout van der Knaap
, hoofddocent Duitse letterkunde aan de Universiteit Utrecht.

Meer informatie
Our mailing address is:

Joseph Roth Genootschap
Prinses Clementinalaan 125
9000 GENT
België

Schrijf ons via: info@josephrothgenootschap.org

Want to change how you receive these emails?
You can
update your preferences or unsubscribe from this list

Copyright © 2017 Joseph Roth Genootschap. All rights reserved.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Joseph Roth Genootschap · Prinses Clementinalaan 125 · Ghent 9000 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp